Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Arnold van Berthout
Arnold van Berthout, geb. in 1090, titel, ovl. (ongeveer 50 jaar oud) in 1140.

relatie
met

Guda van Guines, geb. in 1090. Zij is van onbekende afkomst, ovl. (ongeveer 50 jaar oud) in 1140.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Walter II*1110  †1180  70


Arnold Gerard Groenhoff
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

Arnold Gerard Groenhoff, geb. te Groningen [Gr].

tr. te Geldrop [Nb] op vrijdag 25 jul 1913
met

Hendrika Clasina Friedericij, dr. van Jan Friederici (Ook Friedericij) en Harmanna Hillinga.


Arnoldus Jansen
Arnoldus Jansen, dagloner op vrijdag 25 jan 1895.

tr. none
met

Emke Winter.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jantje*1875 Meerland †1959 Woldendorp [Gr] 84


Arend Willems Snijder
Arend Willems (Arnoldus) Snijder, geb. circa 17231, Kleermaker2, ovl. (hoogstens 83 jaar oud) te Boertange, Vlagtwedde voor 1806.

tr. (resp. ongeveer 37 en minstens 34 jaar oud) te Boertange, Vlagtwedde circa 1760 - De geboorte en de ouders zijn van een Duitser Arnuldus Willems die moge lijk wel of niet gelijk is aan de echtgenoot van Elje Jacobs Hesse.
- Uit het boek "Bourtange Schans in het moeras" en "Chronique de Bourtang e" door Geeske S. Koeman-Poelis overgenomen het onderstaande op blz 132:
"Dan is het inmiddels 22 augustus 1785 en er komt des avonds te 9 1/2 U ur een experesse missive van de volgende verschrikkelijke inhoud: Ik onde rgeschreven Capitain Commandeerend het fort Bourtange laat U:E:D:G. door deeze Expresse adverteeren, dat soo op staande voet een kind van D. Hr. M ajor Burggraaf versmoord onder de aarde gevonde is. Verwagte derhalven v an U:H:E:D: Gste verdere ordre, wat in deeze ongelukkige Toeval wijders g eschieden zal. Was getekend De Vaxis. N. N. Het gemelde kind is provision eel met goedvonden van de naeste Buuren in [acute accent]t Huis van D. H r. Major Burggraaf overgebragt. In dit schrikkelijke geval kwam het geric ht hoogstpersoonlijk in oogenschijn nemen de plaats alwaar het kind veron gelijkt is. Er werden informaties ingewonnen bij timmerman Willem ter Bor gh en kleermaker Arnoldus Willems. (P.S. later zal Willem ter Borgh Hendr ik Graalman steken en verwonden waaraan hij later stierf)
met

Elsje Jacobs Hesse, dr. van Jacob Hesse en Anne Marie Greefkes, geb. te Boertange, Vlagtwedde voor zondag 9 dec 1725, ged. te Boertange, Vlagtwedde op zondag 9 dec 1725, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) te Boertange, Vlagtwedde voor 1780.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willem*1768 Boertange, Vlagtwedde †1847 Boertange, Vlagtwedde 78
Elisabeth     
Marieke     



Bronnen:
1.Info Don Arnoldus, S594
2.Don Arnoldus, S593
3.Wegman -; -Book; Sept.27, 2000. Info Don Arnoldus ., S595


Arnuif de Heilige in Metz
Arnuif de Heilige (Arnulphus) in Metz, geb. te Remiremont op donderdag 13 aug 582, Bisschop te Metz, ovl. (ongeveer 57 jaar oud) te Metz circa maandag 18 jul 640, begr. te Haberdum (Moezel) en Later in Metz.


Aantekeningen bij Arnuif de Heilige (Arnulphus) in Metz.
Arnulf van Metz (Lay-Saint-Christophe (bij Nancy), 13 augustus 582 - bij Remiremont, 16 augustus 640) was een Frankische edelman, die een grote in vloed had in de Merovingische koninkrijken als bisschop. Hij werd later h eilig verklaard.
Arnulf diende het Austrasische hof onder Theudebert II (595-612). In 613 echter leidde hij met Pepijn van Landen de aristocratische opstand tegen koningin Brunhilde van Austrasië, wat leidde tot haar onttroning en de he reniging van het Frankische Rijk onder Chlotharius II. In hetzelfde jaar werd hij bisschop van Metz.
Van 623 was hij samen met Pepijn, die toen hofmeier was van het Austrasis che hof, adviseur van koning Dagobert I. Hij trad uit het openbare leven in 623 toen hij zich terugtrok in de Vogezen.
Voor hij bisschop werd had hij drie kinderen bij zijn vrouw Doda (586-):.
• Ansegisel (607-voor 679), gehuwd met de H. Begga.
• Chlodulf (615-±696), bisschop van Metz (656-±696).
• Martin, graaf van Verdun (626-).
Ansegisel trouwde met Pepijns dochter, Begga, en de zoon van de twee, Pep ijn van Herstal, was de overgrootvader van Karel de Grote. Arnulf wordt d an ook gezien als de stichter van de Karolingen.
Arnulf is de beschermheilige van het brouwen. Zijn naamdagen vallen op 18 juli en 16 augustus.

relatie
met

Oda Ook: Doda von Saksen1, dr. van Arnoald van Metz en Nn, geb. tussen 585 en 5941,1,1, heilige, non te Trier [Bel] vanaf 613, ovl. (hoogstens 55 jaar oud) te Trier [Rp, Deu]1 op zaterdag 23 okt 6401,1.

Uit deze relatie 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ansegisel*607 Metz †679  72
*615  †696  81
*626     



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen


Arnulf van Looz
Arnulf van Looz, geb. in 1060, ovl. (ongeveer 78 jaar oud) in 1138.

relatie
met

Adelheid van Mainz, geb. in 1080, ovl. (ongeveer 60 jaar oud) in 1140.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Sophie van Looz*1120  †1180  60


Arnulf van Karinthië
 
Arnulf (Arnulf der Franken) van Karinthië1,2, geb. in 8501,1,1,
Markgraaf te Karinthië [Kar] in 876,
Het hertogdom Karinthië was een hertogdom binnen het Heilige Roomse Rijk. Later werd het één van de Oostenrijks-Hongaarse kroonlanden in Cisleithanië.

Het behoorde tot de Oostenrijkse monarchie. Het kroonland omvatte de huidige Oostenrijkse deelstaat Karinthië, de gelijknamige Sloveense regio (Koroška) en het huidige Italiaanse Val Canale. De bevolking was grotendeels Duits- en Sloveenstalig met een kleine minderheid Friulanen in Val Canale.

Na de Eerste Wereldoorlog kwam in een referendum in Karinthië naar voren dat het merendeel van de bevolking bij de republiek Oostenrijk wilde horen. De doorslag gaven de Slovenen, die de meerderheid van de bevolking in dit referendumgebied uitmaakten. De steun werd onder meer verkregen door garanties van Oostenrijkse politici om de Sloveense taal in bestuur en onderwijs ook in de toekomst te respecteren.
koning te Lotharingen [Dui] van 882 tot 895, koning van de Oost Francië van 887 tot 899, koning te Beieren [Deu] van 888 tot 897, koning te Italië van 894 tot 899, keizer van 896 tot 899, ovl. (ongeveer 49 jaar oud) te Regensburg [Deu] op woensdag 8 dec 8991,1, begr. te Regensburg [Deu] St. Emmeram.



Aantekeningen bij Arnulf van Karinthië.
Arnulf van Karinthië (?, 850 - Regensburg, 8 december 899), koning van Oost-Francië en Lotharingen, later ook (tegen)koning van Italië en (tegen)keizer, wordt geboren als onwettige zoon van koning Karloman van Oost-Francië en Liutwindis (van onbekende afkomst).
*.
Oost-Francië.
Arnulf is een neef van Karel III van Oost-Francië, bijgenaamd de Dikke. Als deze in 887 wordt afgezet volgt Arnulf van Karinthië hem op als koning van Oost-Francië.
*.
Maar ook Arnulf kent opvolgingsproblemen. Bij gebrek aan een wettige opvolger vraagt hij in 889 op een rijkslanddag in Forchheim zijn beide bastaardzonen, Zwentibold (geboren. ca. 870 uit zijn relatie met Winburg) en Ratold (geboortedatum en moeder onbekend), als opvolgers in Oost-Franken te erkennen.
Ondanks tegenwerking van de adel krijgt hij het voor elkaar dat het rijk onder beiden zou worden verdeeld. Er volgt erkenning, maar de verzamelde heren wensen wel mee te regeren. De adel stelt ook als voorwaarde dat, als er alsnog een wettige zoon geboren zou worden, de regeling aangepast moest worden. Arnulf trouwt in 888 met de achttien jaar jongere Konradijnse Oda, dochter van graaf Berengar van Hessengouw. In 893 wordt de zo vurig gewenste wettelijke erfopvolger alsnog geboren: Lodewijk IV van Oost-Francië, bijgenaamd het Kind.
Eén van de belangrijkste wapenfeiten van Arnulf van Karinthië is dat hij in 891 een einde maakt aan de overheersing van de Noormannen door ze bij Leuven te verslaan. De meeste Noormannen trokken daarna zich terug tot Boulogne. Anderen bleven echter, integreerden en vermengden zich met de autochtone bevolking.
Ondanks het feit dat er in 893 een wettige erfopvolger geboren werd, zet Arnulf in 895 zijn volwassen bastaardzoon Zwentibold in Lotharingen op de troon. Deze wordt gekroond als koning van Lotharingen. In datzelfde jaar helpt Zwentibold hertog Odo van Parijs het West-Frankische koninkrijk te veroveren op Karel III. Een strijd zonder onmiddellijk succes, waarop Karel III op zijn beurt in 895 en 896 Lotharingen binnenvalt. Zwentibold maakt als koning van Lotharingen twee belangrijke fouten: de eerste is de confisquatie van de graafschappen van de broers Matfried IV en Gerhard van Gulikgouw. In 898 maakt hij een tweede fout door Reginar I Langhals, zijn machtigste graaf, plotseling als raad af te zetten ten gunste van de inmiddels in ere herstelde Gerhard van Gulikgouw. Reginar komt meteen in opstand en verschanst zich in Durfos aan de oevers van de Maas. Een strafexpeditie naar Reginar en zijn Lotharingse trawanten loopt op een fiasco uit, wegens de ontoegankelijkheid van het gebied. Na de mislukte belegering loopt Reginar over naar Karel de Eenvoudige, koning van de West-Franken, en belooft hem trouw. Reginar I trouwt met Karels zuster Ermentrud en haalt hem over om Lotharingen binnen te vallen. Ook deze expeditie is niet beslissend.
Zonder de bescherming van zijn vader is Zwentibold 'aangeschoten wild'. Al zijn graven (leenmannen) laten hem in de steek, waarop de Lotharingse adel, met Reginar I voorop, de dan zevenjarige erfopvolger Lodewijk het Kind uitnodigt om koning van Lotharingen te worden.
Op 13 augustus 900 sterft Zwentibold bij een poging om zijn verloren koninkrijk terug te krijgen, in een veldslag aan de Maas bij Susteren. Hij werd begraven in de abdij van Echternach.
*.
Koning en keizer in Rome.
In 888 trok hij naar Italië, om er na de dood van Karel III de Italiaanse koningstitel van Berengarius I van Friuli te betwisten. Berengar verloor zijn kroon echter aan hertog Guido van Spoleto. Na diens dood in 894 bezette Arnulf opnieuw Noord-Italië, verloor het in 895 opnieuw aan Berengar en Lambert II van Spoleto. Na Lamberts afzetting kroont Paus Formosus hem in 896 tot Rooms keizer (tegenkeizer). Deze kroning werd in 898 door paus Johannes IX ongeldig verklaard. Het jaar daarop sterft hij. De keizer werd begraven te Saint-Emmeran.

  • Vader:
    Karloman van Frankrijk1,2, zn. van Lodewijk II Der Franken en Emma Der Welfen (van Althof), geb. te Les Andelys [Fra] Les Andelys is een Frans stadje, gelegen ongeveer halfweg tussen Parijs en Rouen aan de Seine, in het departement Eure (regio Haute-Normandie), in een streek die de Vexin genoemd wordt. De inwoners worden Andelisiens genoemd.
    *
    Geschiedenis
    Het stadje is ontstaan uit het samengroeien van Grand-Andely (de middeleeuwse stadskern, ontstaan op de plek van een klooster uit de 6e eeuw, gesticht door Clothilde, de vrouw van koning Clovis I) met het iets jongere, aan de rechteroever van de Seine gelegen Petit-Andely. Het stadsbeeld wordt gedomineerd door de imposante ruďnes van het Château Gaillard, een stevige burcht die in 1196 gebouwd werd door Richard Leeuwenhart, hertog van Normandië en koning van Engeland, met de bedoeling zijn rivaal Filips Augustus uit te dagen en hem de doorgangsweg naar Rouen via de Seine te beletten. Vandaar de naam gaillard (d.i. ondeugend). De bouw was reeds klaar na één jaar, wat Richard de uitroep ontlokte: "Wat is ze knap, mijn dochter van één jaar!". Filips Augustus waagde het aanvankelijk niet de burcht te bestormen, zo onwankelbaar leek ze hem toe. Maar toen koning Richard overleed en opgevolgd werd door zijn broer, de zwakke Jan zonder Land, waagde hij zijn kans. Eind 1203 sloegen de Fransen het beleg om Château Gaillard. Toen Filips echter in februari 1204 te weten kwam dat de belegerden nog minstens voor een jaar voedsel hadden, besloot hij de stormaanval in te zetten. Het Engelse garnizoen moest zich overgeven op 6 maart in 8671,1,1, koning te Beieren [Deu] in 876, koning te Italië van 877 tot 879, sticht "das Chorherrenstift Altötting" in 877, ovl. (minstens 17 jaar oud) tussen donderdag 6 dec 884 en zaterdag 12 dec 884 1,1, tr. (Liustvind ongeveer 14 jaar oud) in 849.
 

tr. (1) none
met

Nn 2,2, concubine.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Zwentibold*870  †900  30

tr. (2)
met

Nn 2,2, concubine.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Glismut     

tr. (3)
met

Elnirat Nn2, concubine, ovl. na 915.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Elnirat     

tr. (4)
met

Nn 2,2, onbekende relatie.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ratold     

tr. (5)
met

Oda van Hessengouw2, dr. van Berengar van Hessengouw en Nn, geb. circa 8732,2,2, de naam van haar vader is niet helemaal zeker, graaf te Hessengouw [Dui] tussen 860 en 879, ovl. (minstens 26 jaar oud) tussen 899 en 9032,2, begr. te Regensburg [Deu] St. Emmeram.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Lodewijk IV*893 Altlötting [Dui] †911 Frankfort a.d. Main [Deu] 17



Bronnen:
1.Afgeschermd, Wikipedia
2.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen

Dossier:


Arnulf I van Vlaanderen
Arnulf I van Vlaanderen.

tr.
met

Adelheid van Vermandois, dr. van Heribert II van Vermandois en Adelheid (Aelis) van Capet.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Graaf Boudewijn III     


Asinga Ripperda
 
in
Genealogie van Lubbert Lewe.
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Asinga Ripperda, edel en erentfest, ovl. na maandag 1 mei 1651 overlijdt kinderloos.



Aantekeningen bij Asinga Ripperda.

De aantekening van het huwelijk tussen Asinga Ripperda en Lucretia Clant op 10 december 1631 in het ondertrouwboek van de Kerkelijke gemeente te Groningen (RHC GA, inv.nr. 160, folio 384).

otr. 1,1, kerk.huw. te Groningen [Gr] op woensdag 10 dec 1631
met

Lucretia Clant van Lulema, dr. van Johan Clant en Hille Nn, ede en eerrijk, ovl. kinderloos, tr. (1) met Jarges . Uit dit huwelijk geen kinderen.


Bronnen:
1.Ondertrouwboek Kerkelijke Gemeente Groningen, RHC GA, Groninger Archieven, Collectie DTB toegang 124, Groningen [Gr], van 1623 tot 1636 (woensdag 10 dec 1631 OTB 160)

Dossier:


Asinga Swier Clant
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van NN Hunigue.
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Asinga Swier Clant, geb. circa 1629, ovl. (ongeveer 36 jaar oud) op maandag 2 nov 1665, begr. te Bierum [Gr].

relatie (1)
met

Sibylla van Ewsum, ovl. voor 1655.

otr. (2) op dinsdag 3 feb 1665 Huwelijksaankondiging, tr. (beiden minstens 26 jaar oud) te Groningen [Gr] na woensdag 3 feb 1655 (na 3 feb 1665 (di))
met

Hidda Onsta Huninga van Oostwold, dr. van Johannes Eppius Huninga van Oostwold en Anna Maria Tjarda van Starkenborgh van Verhildersum en Garsthuizen, geb. in 1629, ovl. (ongeveer 36 jaar oud) op maandag 2 nov 1665.


Aantekeningen bij Hidda Onsta Huninga van Oostwold.
Uit het 2» huwelijk van Asinya Sueer Clant (met Ridde Onsta Huninga) werd 15 Mrt. 1662 in de Groote Kerk te 's-Gravenhage gedoopt Egbert. D. W. VAN DAM. Bron: De Nederlandsche Leeuw, jaargang 32 (1914).

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Egbert~1662 's-Gravenhage [Zh]    
Anna Sibilla Bierum [Gr] †1704   
Johan*1661     


Asinge Ripperda
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Asinge Ripperda, geb. circa 1530, H, heer te Winsum, ovl. (hoogstens 44 jaar oud) te Winsum voor okt 1574.


Aantekeningen bij Asinge Ripperda.
ASINGE RIPPERDA,.
heer tot Winsum, zoon van Focko Ripperda en Anna van Ewsum, gehuwd met Bauwe Cater, vermoedelijk de dochter van Luert en van Margaretha Addinga van Westerwolde. Hij is een broer van Wigbolt (zie aldaar) en Pieter (kol. 1190), en is door zijn moeder met de Rengersen verwant.
Ripperda is hervormd, maar heeft in 1566 niet het Compromis getekend, is er ook nooit toe aangezocht. Op Kruisdag 1566 heeft hij met zijn broeders het volk aangezet tot plundering van de kerk van Winsum; zij verwoesten zelfs het sacramentshuis, terwijl zijn vrouw geuzenliedjes op het orgel speelt. Op 8 Dec. 1566 wil Johan de Mepsche in Winsum de oude kerkdienst herstellen, maar Ripperda laat hem antwoorden, dat hij zelf zijn kerk wil besturen. In voorjaar 1567 moet hij vluchten, en is einde 1567 in Emden, waar de drost Unico Manninga, van wien hij familie is, hem toelaat. Later woont Ripperda ook wel te Petkum in Oostfriesland.
Op 23 Mei 1568 vecht hij bij Heiligerlee. Op 9 Juli 1569 komt zijn naam voor op de lijst der gevluchten, die door de Spaanse regering verdacht worden zowel in Groningen als op het platteland; 10 jan. 1570 wordt hij door Alva verbannen, met verbeurdverklaring van zijn goederen. Op 1 febr. 1570 biedt hij zich met zijn broer Pieter bij Sonoy in Emden aan met 300 man; door geldgebrek moet de Prins van Oranje dit afslaan. Hij tekent het verzoekschrift, dat op 17 oct. 1570 bij den rijksdag te Spiers wordt ingediend. Ripperda voegt zich bij de Watergeuzen; 1 April 1572 is hij bij de inneming van den Briel, en keert in den zomer 1572 in het land terug. In aug. 1572 belegert hij vergeefs het kasteel van Stavoren. In dec. 1572 is hij in Haarlem en maakt een gedeelte van het beleg mee, maar in 1573 komt hij door omkoping van een Spaanse soldaat buiten de stad. Zijn naam wordt daarna niet meer genoemd.
Hij heeft o.a. twee zoons Focco, kapitein, en Luirdt, ritmeester; de laatste, gehuwd met Ida Lewe, heeft tot achterkleinzoon de bekende Johan Willem Ripperda.
(Bronnen: de Haan Hettema, Stamboek Friesche Adel II, 140, 165; van Vloten, Nederl. Volksopst. (1858) I, 60, 65; Franz, Ostfriesland und die Niederl. 13, 171; Konst- en Letterbode 1840, deel 2, 185; Westendorp, Hervorming in Groningen 22; Eppens, Kroniek 182, 198; Marcus, Sententiën, 224; van Hasselt, Stukken I, 371; Rutgers, Het geslacht Ripperda in Wapenheraut V (1901), 175; Brucherus, Gesch. Kerkherv. te Groningen 190; Harkenroht, Oostfr. Oorspr. I, 369; Navorscher VII, 304).

tr. (beiden ongeveer 30 jaar oud) in 1560
met

Bauwe Cater, dr. van Luert Cater en Margaretha Addinga van Westerwolde, geb. te Westerwolde circa 1530, H.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Focko  †1619   
Luirdt (Luurt)*1560  †1617  57
Anna  †1650 Obergum [Ge]  


Assa Eltekens
Assa Eltekens.



Bronnen:
1.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 100:421 (1983), S626
2.Boerderijenboek Wold-Oldambt, S560


Assa Eltekens Eltyens
Assa Eltekens Assa Eltyens Eltekens, Eltiens, geb. te Midwolda [Gr] circa sep 1574, ovl. (minstens 62 jaar oud) te Midwolda [Gr] na 1637.

tr. (resp. hoogstens 23 en hoogstens 30 jaar oud) te Meeden [Gr] voor woensdag 17 sep 1597
met

Wigbold (Wibbo) Hommes (Hommens), zn. van Hommo Poppens en Moeder Jansens Poppes, geb. te Oostwold [Gr] circa 1567, Predikant te Midwolda, ovl. (ongeveer 71 jaar oud) te Midwolda [Gr] op vrijdag 19 feb 1638.


Aantekeningen bij Wigbold Hommes (Hommens).
•.
Wigbold is gedoopt als Wibbo Hommes en zo noemt hij zich aanvankelijk oo k. Hij gebruikt een zegel, waarop de patroon-heilige uit de Rooms-Katholi eke tijd van de kerk te Midwolda. Studeert te Heidelberg (1593) en te Fra neker (1595). Als "Wigboldus Homeri Groningensis" wordt hij op 14 april 1 593 te Heidelberg als theologisch student ingeschreven. De 11e juli 1593 wordt hem een beurs toegekend van het Collegium Casimirianum. Op 24 juni 1595 wordt hij ingeschreven als student te Franeke. Hij moet er toen al g eruime tijd zijn geweest, want al op 15 november 1594 wordt hij daar met attestatie van elders als student-lidmaat ingeschreven. In mei 1596 wordt hij als predikant te Midwolda beroepen. Was afgevaardigde van Stad en Omm elanden naar de Generale Synode te Dordrecht december 1618 - april 1619. "....verschillende pastoors weigeren met de Reformatie mee te gaan. B elangrijke kerken als Noordbroek, Zuidbroek, Termunten, Eexta en Midwol da (Old.), moeten omzien naar predikanten. Een merkwaardig beeld daarbij levert Midwolda. In 1596 komt daar Wigboldus Homeri, de stamvader van h et geslacht Wigboldus. Hij is afkomstig uit het naburige Oostwold en stud eert te Heidelberg en Franeker. Zijn familie heeft te Midwolda bezitting en en invloed. Zonder twijfel heeft zij de gemeente gewezen op de jonge s tudent en gedaan weten te krijgen dat de vacature enige tijd onvervuld bl ijft; de predikant uit Oostwold neemt de dienst waar. Dat eerst bijna tw ee jaren na de politieke overgang de kerk van de hoofdplaats van het Olda mbt een predikant krijgt, kan onmogelijk geweten worden aan financiële be lemmeringen; de kerk is rijk. Overigens treft ons uit latere jaren nog ee nmerkwaardig bericht over deze Homeri. Wanneer hij, dan bejaard, in 1638 een adjunct krijgt, moeten beide zich zuiveren van de beschuldiging dat H omeri alleen dan een adjunct zal accepteren indien deze bereid is met zi jn dochter te trouwen. Uiteraard wijzen beide de beschuldiging van de han d, hetgeen niet wegneemt dat Petrus Hoorn wel degelijk Homeri's schoonzo on wordt of reeds is (de huwelijksdatum is niet bekend)."Hij is waarschij nlijk een van de rijkste predikanten in die tijd.
•.
Fol.8 - 4 mei 1608 - Eltke Habbens verkoopt aan Wijbbo Hommens, pastor, en Assa, 2 akkers land te Oostwold in een venne van 8 akkers groot, ten oosten van het Sijeldeep, daar Aeijttije Aijtekens als gebruiker ten oosten, ten westen 't Zijldiep, strekkende zuidwaarts an Fimlinga Aa en noordwaarts in de Dollard. Getuigen: Hinrich Berents Smijtt en Zuno Onckens. [Vee 1 Beerta-731-7072]

Uit dit huwelijk 8 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hommo*1601  †1666  65
Ydechien (Ude) Homerus     
Teetie Wibbes     
Poppo Wibbes     
Eltio Wibbes     
Hillechien     
Moeder     
Bawe     



Bronnen:
1.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 100:421 (1983), S626
2.Boerderijenboek Wold-Oldambt, S560


Assel Hinders Schulte
Assel Hinders Hinders Schulte1, geb. op zondag 8 mrt 17951,1.

tr. (Hinderk 43 jaar oud) te Mitling, Ost-Friesland op woensdag 7 mei 1760
met

Hinderk (Hinderk Eikes) Eikes1 (Schulte), zn. van Aycke Janssen en Susanna Brechtesend, geb. te Mark, Mitling, Ost-Friesland op zondag 20 sep 17161,1, NH1,1, ovl. (69 jaar oud) te Mark, Mitling, Ost-Friesland op vrijdag 16 dec 17851,1.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hinderk Hindrichs     



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen


Assuerus van Tiddinga
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Parenteel van Hendrik Clant.

Assuerus van Tiddinga, geb. voor donderdag 8 nov 1657, ged. te Leerort, Ost-Friesland op donderdag 8 nov 1657, luitenant in het leger.

tr. (minstens 18 jaar oud) te Dokkum [Fr] op woensdag 5 feb 1676
met

Anna Doedinia van Plasburgh, dr. van Adam van Plasburgh en Nn.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adam  †1704   
Eggerick*1677 Leeuwarden [Fr] †1709  31
Caspar*1677 Leeuwarden [Fr] †1717  39


Assuerus Clant Van Scharmer
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.

Assuerus Clant (Assuerus) Van Scharmer (Clant), geb. circa 1571, Jonker en hoofdeling te Scharmer [Gr], ovl. (ongeveer 58 jaar oud) in 1629.

tr. (minstens 48 jaar oud) (1) na 1619
met

Regina Wilcken Van Osingeweer.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johanna Regina     
Asinga Swier*1629  †1665 Bierum [Gr] 36

tr. (ongeveer 22 jaar oud) (2) in 1593
met

Johanna de Mepsche, dr. van Johan de Mepsche en Agnes van Munster, ovl. in 1629.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Philips  †1680   
Egbert     


Ast Agena van Upgant
Ast Agena van Upgant, titel.

relatie (1)
met

Taetke Haytets van Uiterstewehr, dr. van Haytet Imels van Uiterstewehr en Tatka von Jennelt, geb. te Visquard, Ost-Friesland, Dld, ovl. voor 1472.

relatie (2)
met

Etta von Visquard.

Uit deze relatie 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Enno Van Upgant     
Alert Agena*1495  †1572  77
Hyma van Upgant     


Asynghe Aylkuma Thoe Raskwerth
in
Parenteel van Ewe Ewesma.

Asynghe Aylkuma Thoe Raskwerth, geb. circa 1455. Komt ook voor als Raskwerd, hoofdeling, ovl. (ongeveer 82 jaar oud) circa 1537.

tr. (resp. ongeveer 27 en minstens 27 jaar oud) (1) circa 1482
met

Bywe In Den Ham, geb. voor 1455, tr. (2) met Abbe Heemstra, zn. van Mencke Jongen Tammen Zoon in den Ham en Nn, hoofdeling te Loppersum [Gr] in 1476. Uit dit huwelijk een dochter.

Aantekeningen bij Asynghe Aylkuma Thoe Raskwerth en Bywe In Den Ham

Asinge is in 1537 gestorven. Als hij dezelfde is als de Asinge van een document van 1478 dan is hij zeer oud geworden. Abbe Heemstra en Bywe in den Ham hadden ook een dochter Bauwe of Bawine. Zij is getrouwd met Roelof van Munster, heer van Ruinen, de drost van Drenthe en kastelein van Coevorden. Ook deze speelde een belangrijke rol in de oorlog. De Groninger Heine Voele ontnam Roelofs schoonmoeder in den Ham alles wat 'he dragen en krijgen konde van peerden, cleederen, clenodien, silver en golt'. Roelof nam in 1512 in Beilen wraak en overviel Heine en sloeg hem dood. Voor 1520 moet Roelof in Oost-Friesland gestorven zijn. Roelof en Bauwe hadden 4 zonen, waarvan Roelof en Georg of Jurjen als hoofdelingen te Loppersum voorkomen. Jurjen ging in dienst bij Karel van Gelre. In 1532 verpandde deze hem en zijn moeder Westerwolde. Wedde viel in 1536 in handen van Karel V. De moeder van Jurjen (Bauwe) moest het slot verlaten 'avec ses damoiselles et pucelles et leurs joyaulx, bagues, accoutrement, or et argent en ce que leur compete'. Het lijkt een hele hofhouding al deze juffers, sieraden, goud en zilver. Is zij toen naar Loppersum gegaan, waar zij in 1540 is gestorven? In elk geval is zij in de kerk aldaar begraven.

Jurjen werd in 1536 door stadhouder schenck van Toutenberg bij Heiligerlee gevangen genomen. (Jurjen bleef dus in dienst van Karel van Gelre) In 1545 was Jurjen drost van Aurich. Hij werd door de bisschap van Munster tot proost van Loppersum benoemd als tegenkandidaat van dr. Johan de Mepsche. De Mepsche was door de keizer benoemd in 1543. De bisschop kon zijn benoeming niet handhaven. Jurjen overleed kinderloos in 1556.

Zijn broer Roelof Van Munster trouwde met Maria van Selbach. Waarschijnlijk hebben zij op Duirsum gewoond. Want er zijn grafstenen in Loppersum uit 1558 en 1576. Van hun kinderen waren de bekendste: zoon Roelof die getrouwd was met Ida Onsta, en dochter Agnes, in 1560 getrouwd met de bekende dr. Johan de Mepsche, luitenant van de hoofdmannenkamer en verdediger van het spaanse bewind. Roelof zou door zijn vrouw de Onstaborg verkrijgen, terwijl Johan de Mepsche het huis in den Ham verkreeg, hoe is niet bekend (het goed was in die tijd met grote schulden belast). Maar ook Jaspar van Munster was bekend, hij was landmaarschalk van Lijfland en noemde zich in 1565 heer te Duirsum in den Ham en in Loppersum hoofdeling. Hij verbleef daar ook in die tijd.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Beetke*1482  †1554  72

relatie (2)
met

Gela Manninga (von Manningha Jennelt), dr. van Lütet II Manninga Von Lütetsburg en Adda Cirksena von Norden, geb. circa 1434, erfdochter van Jennels te Oost Friesland [Deu], ovl. (minstens 87 jaar oud) na woensdag 21 dec 1521, relatie (2) met Onno van Ewsum. Uit deze relatie 9 kinderen.


Attje Nuis
Attje Nuis, geb. te Midwolda [Gr] op maandag 7 feb 1859.

relatie
met

Jurjen Boelman, geb. op maandag 16 jan 1854.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Eildert*1877 Aekamp = Ekamp, Finsterwolde †1909 Midwolda [Gr] 31

')}