Aantekeningen bij Eilco Clant van Nittersum.
Nittersum en de familie Clant.
Nittersum wordt wel een der mooiste borgen van Groningen genoemd. Het is echter opmerkelijk, dat er door historici zo weinig aandacht aan is geschonken. In het bekende boek "De Ommelander Borgen" van Mr. J.A. Feith wordt slechts een enkele bladzijde aan Nittersum gewijd. Volgens Feith zou de juiste plaats van de borg moeilijk meer aan te wijzen zijn, maar dat is niet juist. Behalve het huis en de bomen is in 1930 alles van de oude burchtstee nog aanwezig. Zelfs nog een van de bijgebouwen. En verder de binnen- en buitengrachten, de grote vijver en de singels. Er hebben hier op deze burchtstee drie borgen gestaan, mogelijk zelfs vier: de borg van Eppo Nittersum, die in 1579 verwoest is en misschien wel een voorganger heeft gehad; de borg van Eilco Clant, gebouwd na 1594 en in 1669 weer afgebroken en de borg van Johan Clant, gebouwd tussen 1669 en 1671 en afgebroken in 1818.
De borg Nittersum Tot Stedum. Bron: De Ommelander Borgen en Steenhuizen.
De heren van Stedum.
Heren van Stedum komen al heel vroeg voor, maar we weten niet of die ook op Nittersum hebben gewoond. In brieven en mededelingen uit de 13e en 14e eeuw komen de volgende namen voor: Eppo Eelwarduszoon van de Were (De Weer onder Stedum); Ailvart Ripperda van Stedum (ook Ripperta gespeld) en Eppo Boelesmona van Stedum. Van Eppo Eelwardus zoon is bekend, dat hij in De Weer woont, de twee anderen kůnnen bewoners van de burcht Nittersum geweest zijn, maar er zijn meer borgen in Stedum geweest, dus is dat niet zeker. Volgens overlevering zal er op de Wierde van Lutjewijtwerd (onder Stedum) een kapel of borg hebben gestaan. Ook zijn er borgen geweest aan de Drieborgenlaan en in De Weer. In 1396 komt opeens de naam van Eppo van Nittersum naar voren, als medeondertekenaar van een stuk, waarin bepalingen tot bewaring van orde en vrede. Deze Eppo heeft in 1398 een belangrijke rol gespeeld in de strijd tussen de Schieringers en Vetkoopers. Verschillende geschiedschrijvers, die over deze strijd hebben geschreven, noemen nadrukkelijk de naam van Eppo van Nittersum. Wij kunnen dus met zekerheid aannemen, dat de borg Nittersum in 1398 al heeft bestaan.
Het valt moeilijk te zeggen of het huis daarna nog lang heeft bestaan. Wel weten wij, dat Eppo drie jaar later, in 1401, bezig is land te kopen naast het borgterrein. Van de borg zelf horen wij nu geruime tijd niets meer. Hoe de borg er uit gezien heeft, is niet bekend. Het zal een goed stenen huis geweest zijn, omringd door een gracht. De oude burcht wordt in 1579 door het Spaanse garnizoen van Groningen verwoest. Bewoner in die dagen is Egbert Clant, een aanhanger der hervorming, die omwille van het geloof naar Oost-Friesland moet vluchten. Hij sterft in ballingschap. Waarschijnlijk is de borg weer opgebouwd voor 1594. Eilco, een zoon van Egbert, zal het huis zo spoedig mogelijk hebben herbouwd. Boven de ingang van het nieuwe huis komt een opschrift, waarin melding wordt gemaakt van de verwoesting van de oude borg.
De borg blijft nu staan tot 1669. In dat jaar laat de toenmalige eigenaar, Johan Clant, de borg slopen en vervangen door het deftige herenhuis, dat wij van afbeeldingen kennen. In dat jaar 1669 koopt Johan Clant de Dijkumborg te Garsthuizen. Waarschijnlijk laat hij Dijkum afbreken om de stenen voor zijn nieuwe Nittersum te gebruiken. Het nieuwe Nittersum is geheel door water omringd, net als Menkema. Het is een huis geweest van twee verdiepingen met daaronder de kelders en keukens.
De borg Nittersum (1669) bij Stedum van de Amsterdamse architect Vingboons, is de laatste "echte" borg die in Groningen gebouwd wordt. Daarna worden in Groningen alleen nog landhuizen gebouwd, waarvan sommige nog als borgen beschouwd worden. De meeste van die landhuizen staan in de veenkoloniën, als buitenplaats voor de kapitaalkrachtigen. Ekenstein (1648) is een van de twee landhuizen die in de Ommelanden bij Tjamsweer verrijzen. Het andere is het naast Ekenstein gelegen Rusthoven (1668).
In 1344 wordt in een oorkonde genoemd Eppo Nithardesma. De handeling in deze oorkonde vermeld, vIndt plaats in de Marne, zodat nog geen contact aanwijsbaar is met Stedum. Dat is wel het geval kort voor 1400. Dan speelt in de gebeurtenissen van 1398 en volgende jaren Eppe Nittersum een belangrijke rol. Hij staat blijkbaar aan het hoofd van de Ommelander Schieringers tegenover de Onsta's. Als zodanig trekt hij met zijn aanhangers naar Westeremden, waar ze Hayo Wibben, een partijganger van Albrecht van Beieren, graaf van Holland, aantreffen. In de daarop volgende vechtpartij wordt Hayo op het kerkhof gedood. Ook in 1401 wordt Eppo Nittersum nog genoemd. Hij wordt wel vereenzelvigd met Eppo, proost te Stedum, die in dezelfde tijd voorkomt. Deze heet evenwel Eppo Heslingha en hij voert het zegel van een geestelijke. De Heslingha's komen in die tijd voor te Stedum.
De geschiedenis van de 15e eeuw is duister. In het midden van die eeuw treffen we wederom een Eppo Nittersum(ma) aan, in 1464 en in 1470, en daarnaast Ondel of Andelof Nittersum in 1458 en 1464. Deze Andelof is in 1471 gestorven en op het koor in de grafkelder van de kerk te Stedum begraven. Men neemt wel aan, dat hij of zijn zoon Eppo getrouwd is geweest met Bywe Schultinga. Bewijzen daarvoor hebben we niet. Wel is in 1463 sprake van Bywe, een nicht van Oda ten Dijke, getrouwd met Azeghe van Harsens, die ook elders voorkomt. Verder wordt een vrouw Bywe to Stedum genoemd in 1484, getrouwd met Jarig ter Borch, en in 1489. Zij bezit dan het redgerrecht op Menkemahuis en andere rechten onder Uithuizen. Dat zij in dat jaar Menkema gekocht zou hebben, blijkt nergens. Aangenomen wordt, dat door het huwelijk met de erfdochter van Nittesum, Teteke, dochter van Andelof, met Egbert Clant Nittersum aan de familie Clant gekomen is. In elk geval blijkt een alliantie Clant-Nittersum uit de kwartierstaat van Adriaan Clant op zijn monument en rouwbord.
Egbert Clant komt herhaaldelijk voor tussen 1495 en 1521, maar nergens wordt hij hoofdeling te Stedum genoemd. Evenmin wordt de naam van zijn vrouw vermeld. Wel komt hij van 1503-1512 voor in de klauwboeken van Stedum. Zijn tweede zoon, Eilco, zal hem opgevolgd zijn te Stedum. Deze is in 1534 getrouwd met Margaretha Addinga. Bij zijn huwelijk wordt hij inderdaad hoofdeling te Stedum. Door haar erven de Clants pretenties op Westerwolde, die wel aanleiding hebben gegeven tot processen, maar niet gerealiseerd kunnen worden.
Van hun zoon Egbert is meer bekend. Hij speelt een belangrijke rol onder de Ommelander adel. Hij wordt dan ook door de stad gevangen genomen in 1577 en gaat in 1580 in ballingschap. In 1579 ondertekent hij met enige afgevaardigden van de Ommelanden de Unie van Utrecht. Hoewel hij achter de Hervorming staat, vindt in Stedum geen beeldenstorm plaats. Hij komt dan ook niet voor op de lijst van hen wier goederen geconfiskeerd worden. Wel maakt na zijn uitwijking Lucas van Lingen in 1582 aanspraak op zijn landen en borg - van een verwoesting in 1579 is niets bekend -, maar in 1587 wordt deze confiscatie weer ongedaan gemaakt. Hij bezoekt de landraad en de hertog van Anjou namens de Ommelanden.
Aanvankelijk kan hij niet goed overweg met de Van Ewsums (Middelstum), maar het huwelijk van zijn dochter Sophia met Ulrich van Ewsum in 1584 brengt daarin verbetering. In 1590 sterft hij te Bremen. Hij is tweemaal getrouwd geweest, met Anna Manninga en Gratia Rengers. Zijn zoon uit zijn eerste huweijk, Eilco, kan na 1594 in Stedum terugkeren. Deze is getrouwd met Willemina Hinckaert. Bij diens dood in 1614 is zijn oudste zoon Adriaan nog maar 15 jaar oud. In 1623 huwt hij Hille Clant, die reeds in 1626 sterft. Hij hertrouwt in 1639 Anna Tamminga van Bellingeweer. Adriaan Clant is vooral bekend geworden als afgevaardigde van de Staten-Generaal naar de vredesonderhandelingen te Munster. In de Friedensaal in het stadhuis te Munster hangt zijn portret. Hij overlijdt in 1665.
Johan Clant en de graftombe van Stedum.
De enige zoon die hem overleeft is Johan (1624-1694). Deze erft Nittersum. Hij is zeer prachtlievend. In de eerste plaats laat hij Nittersum herbouwen door Vingboons in 1669. Ter nagedachtenis van zijn vader laat hij in de kerk te Stedum een graftombe oprichten door Rombout Verhulst in 1672. Ook de kerk heeft hij verfraaid, de vloer in 1668, banken in 1669, de preekstoel in 1671, het orgel in 1680. Er wordt een nieuw herengestoelte geplaatst en een avondmaalsbeker geschonken (deze is zoek).
Onder hem wordt Lellens van Stedum gescheiden in 1666. Hij sterft in 1694. Een rouwbord in de kerk herinnert nog aan hem, evenals een portret in de pastorie. Ook van zijn vrouw Anna Coenders, met wie hij in 1653 in het huwelijk treedt, is een rouwbord aanwezig van 1665. Bij zijn dood laat hij drie dochters na. De oudste, Elisabeth (1656-1696) erft de borg met 44 grazen land, waarin de uitweg met geboomte naar de delweg, en alle rechten. Zij is in eerste echt getrouwd geweest met Albert Lewe van Kantens. In 1696 sterft zij, twee jaar na haar vader. Ook van haar is een rouwbord in de kerk. Haar dochter Petronella Lewe (1684-1761) erft de borg op tienjarige leeftijd. Zij huwt met Everhard Frederik baron van Lintelo (1681-1761). Deze komt lange jaren voor als heer van Stedum.
Het echtpaar sterft kinderloos in 1761. Ook van hen zijn rouwborden aanwezig. Hun erfgenamen bieden het volgende jaar Nittersum te koop aan, eerst in juli, later in september. De omschrijving luidt: het adellijke huis Nittersum, uit het water opgebouwd, voorzien met twee ruime zalen en verscheiden royale boven- en benedenkamers, fontein-zomerhuis, hoven, alleen over de dorpen Stedum, Westeremden en Garsthuizen, de staande schepperij of opzicht over de wegen en wateren van Stedum alsmede de collatie aldaar; de zijlrechten te Westeremden en Garsthuizen, uitmakende de meerderheid van stemmen tot de verkiezing van een schepper aldaar, het huis Ringenum te Uitwierda met landerijen en rechten verbonden aan dat huis.
Koper wordt Joahn Herman Gerlacius (1717-1774), raadsheer in de raad van Brabant, van een stad-Gronings geslacht. Hij is getrouwd met Anna Clasina Bout, die in 1765 sterft. Na de dood van Gerlacius laten zijn erven in 1778 het hoogadellijk huis publiek verkopen. Het heet dan een kapitale, moderne herenbehuizing met schathuizen, spatieuse tuinen, singels, lanen en vijvers. Het huis is blijkbaar niet verkocht want bij de boedelscheiding van 1780 wordt het toegewezen aan de zoon van Johan Herman, Tjaard Adriaan.
Tjaard Adriaan Gerlacius (1752-1817) is getrouwd met Tateke Helena Henderica Gockinga. Hij schijnt prinsgezind te zijn geweest. In de kerk van Stedum hangt nog een bij de restauratie in de grafkelder gevonden vlag met het opschrift: "1788 Vivat Prins van Oranien" en het wapen Gerlacius. In oktober 1787 geeft hij opdracht tot het herstel van het orgel. Van 1791-1793 ligt hij overhoop met de kerkeraad over het nazien van de diaconierekening en later met de Representanten van het Volk van Stad en Lande over de betaling van kerkelijke lasten en de opgave van kerkelijke goederen, waarbij hij ten slotte 1200 gulden boete moet betalen. Ook overigens blijkt, dat kerkelijke zaken hem ter harte gaan. Aan Solwerd geeft hij in 1783 een nieuw kerkje en na het beleg van Delfzijl laat hij in 1814 het herstellen. Na zijn dood wordt het huis publiek verkocht in 1818 en gesloopt. Een kaart van het huis en terrein bevindt zich in de notariele archieven.
Huidige situatie.
Op het borgterrein heeft altijd nog een huisje gestaan, maar die is nu ook verdwenen. De binnengrachten zijn weer uitgegraven en de oprijlaan naar de Delleweg is bouwland geworden. Het terrein is weer goed zichtbaar gemaakt.
De graftombe.
Het geslacht Clant is belangrijk geweest voor de borg Nittersum en ook voor het dorp Stedum. Beroemd is de graftombe van de familie Clant in de kerk van Stedum, op last van Johan Clant door de bekende beeldhouwer Romboudt Verhulst vervaardigd in 1672. Deze Verhulst was ook de maker van het praalgraf in de kerk te Midwolde. Boven op de tombe ligt de beroemde Adriaan Clant, uit marmer gehouwen. Aan het hoofdeinde vinden we aan weerskanten onder meer een engelenfiguur en tegen de muur een groot aantal familiewapens van wit marmer, gegroepeerd rondom een donkere ovale steen, waarop met gouden letters het volgende opschrift staat, uit het Latijn vertaald: "Ter eeuwige gedachtenis aan de beroemde nakomeling, vermaard door een lange reeks van zeer edele voorvaderen, Adriaan Clant van Stedum, Heer van Nittersum, vanwege zijn uitnemende bekwaamheden meermalen benoemd onder de grootmachtige afgevaardigden der provincie waarin hij geboren was, en om zijn grote verdiensten, gedurende 9 jaar, namens die provincie tot meerder heil van de staat, tot de hoge vergadering der Algemene Staten van de Verenigde Nederlanden afgevaardigd; ter bewerking van de eeuwigdurende vrede tussen de Spanjaarden en de Verenigde Nederlanden naar Munster in Westfalen gezonden; wiens dierbaar stoffelijk overschot nadat hij 66 jaar geleefd had, in deze tombe eerbiedig is bijgezet door diens zoon Johan Clant van Stedum, heer van Nittersum, Stedum, Ringenum, Uitwierda, toparch van Loppersum, Eestrum, Tenbuir enz, afgevaardigde naar de Vergadering der Staten-Generaal van de Verenigde Nederlanden, en juist op deze plaats, waar rust temidden van een lange reeks van voorvaderen de as van zijn edele grootvader, Eilco Clant van Stedum, heer van Nittersum, tijdens zijn leven de invloedrijkste onder de afgevaardigden der Verenigde Nederlanden en de beroemdste onder de Gedeputeerden van deze provincie. Aan zijn overgrootvader, die geacht mag worden van een even schitterende afkomst te zijn, n.l. Egbert Clant van Stedum, heer van Nittersum, een man van gezag onder de voornaamste Ommelanders, die eenmaal in hun naam de luisterrijke Unie van Utrecht getekend heeft, heeft de woeste Bellona deze rustplaats benijd, welke hij, die dit gedenkteken voor zijn edele vader heeft opgericht in het jaar van Christus 1672, hoopt, dat voor hem en zijn late nageslacht tot op de jongste dag mag bewaard blijven". (Bron: De Ommelander borgen en steenhuizen, ISBN 90 232 2314 4).
- Vader:
Egbert Clant van Scharmer, zn. van Alardus Clant van Scharmer en Margaretha Lewe, geb. in 1465, ovl. te Bremen, Dld. op zondag 11 nov 1590, tr. (2) met Anna Manninga. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (1).
tr. (beiden minstens 19 jaar oud) na zondag 14 jan 1534
met
Margaretha Addinga van Westerwolde, dr. van Jurgen Addinga van Wedde en Westerwolde (Addinga van Westerwolde) en Anna Tedeme (Tedema van Zandeweer, Thedema), geb. circa 1515, ovl. (ongeveer 53 jaar oud) op zondag 3 mrt 1568, tr. (2) met Ewko De Mepsche Tho Meyma. Uit dit huwelijk geen kinderen, relatie (3) met Luert Cater. Uit deze relatie een dochter.
Uit dit huwelijk een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Egbert | | | †1590 | Bremen, Dld. | | 2 | 2 |
Dossier:
Eilco Clant van Nittersum
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Eilco Clant van Nittersum, geb. in 1560, heer van Nittersum te Stedum, Gedeputeerde van wege de Ommelanden van 1603 tot 1608, lid der Staten Generaal in 1610, gecommitteerde in de Generale Rekenkamer in 1611, lid van de Raad van State van 1612 tot 1613, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) te Groningen [Gr] op zaterdag 1 feb 1614.
Aantekeningen bij Eilco Clant van Nittersum.
CLANT (Eilco), heer van Nittersum tot Stedum, overl. 1 febr. 1614; oudste zoon van Egbert en van Anna Manninga. Gedeputeerde van wege de Ommelanden 1603-1608 lid der Staten-Generaal 1610, van den Raad van State 1612-1613, gecommitteerde in de Gener. Rekenkamer 1611. Hij was gehuwd met Wilhelmina Hinckaert (wed. van Haye Addinga van Westerwold), dochter van Adriaan en van Johanna de Mepsche.
- Vader:
Egbert Clant van Stedum, zn. van Eilco Clant van Nittersum en Margaretha Addinga van Westerwolde, ovl. te Bremen, Dld. op zondag 11 nov 1590, tr. (2) met Gratia (genoemd naar grootmoeder Graets Camminga, † na 1562) Rengers1. Uit dit huwelijk een zoon, relatie (1).
| |
relatie
met
Wilhelmina Hinckaerts, dr. van Adriaan Hinckaerts en Johanna de Mepsche, geb. circa 1555, tr. (1) met Haye Addinga van Westerwolde. Uit dit huwelijk geen kinderen.
Uit deze relatie 7 kinderen:
Otto Clant van Scharmer
in
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Otto Clant van Scharmer, hoofdeling te Scharmer [Gr], hoofdeling te Stedum [Gr], ovl. voor 1555.
- Vader:
Egbert Clant van Scharmer, zn. van Alardus Clant van Scharmer en Margaretha Lewe, geb. in 1465, ovl. te Bremen, Dld. op zondag 11 nov 1590, tr. (2) met Anna Manninga. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (1).
tr.
met
Anna Rengers, dr. van Detmer Rengers van ten Post en Hille Onsta.
Uit dit huwelijk 6 zonen:
Eilderd Jan Mensema Van Noordwolde
Eilderd Jan Mensema Van Noordwolde, geb. in 1845, ovl. (ongeveer 77 jaar oud) in 1922.
- Vader:
Jan Eildert Mensema Van Noordwolde, zn. van Eildert Jan Mensema van Noordwolde en Grietje Derks Ulersma Van Ulersma Tot Oxwert, geb. in 1806, ovl. (ongeveer 57 jaar oud) in 1863, relatie.
- Moeder:
Wilhelmina O, Medema, dr. van Oeke Evert Medema en Alina Henderika Tempel Van Mackingha, geb. in 1813, ovl. (ongeveer 50 jaar oud) in 1863.
relatie
met
Joan Margaret Hubert Of Claredon, geb. in 1855, ovl. (ongeveer 92 jaar oud) in 1947.
Uit deze relatie een zoon:
Eildert Boelman
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.
Eildert Boelman1, geb. te Aekamp = Ekamp, Finsterwolde1 op zaterdag 22 sep 18771, boerenknecht en zetboer, landbouwer op maandag 11 feb 1907, ovl. (31 jaar oud) te Midwolda [Gr]2 op vrijdag 21 mei 19092.
- Moeder:
Attje Nuis, geb. te Midwolda [Gr] op maandag 7 feb 1859.
tr. (resp. 23 en ongeveer 25 jaar oud) (1) te Nieuwolda [Gr]4 op zaterdag 25 mei 19014
met
Teupke Hillenga, dr. van Sebo Eggo Hillenga en Elizabeth Generaal, geb. te Oostwold [Gr] in 18765, dienstmeid en arbeidster, ovl. (ongeveer 33 jaar oud) te Midwolda [Gr]5 op vrijdag 21 mei 19095.
Uit dit huwelijk 3 kinderen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Attje | *1901 | Nieuwolda [Gr] | †1963 | Noordbroek [Gr] | 61 | 1 | 0 |
2 | Jurjen | *1907 | Midwolda [Gr] | | | | 1 | 0 |
3 | Elisabeth | *1905 | Nieuwolda [Gr] | | | | 0 | 0 |
tr. (2)
met
Harmdiena Niemeijer.
Eildert Delger
Eildert Delger, geb. te Oostwold [Gr] circa 1889.
tr. (resp. ongeveer 25 en ongeveer 17 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op vrijdag 24 apr 1914
met
Harmke Heeren, dr. van Menso Heeren en Alke Hulsing, geb. te Finsterwolde [Gr] circa 1897.
Eildert Jans
Eildert Jans.
relatie
met
Antje Hindriks, relatie (1) met Thije Sijbrants. Uit deze relatie een dochter.
Uit deze relatie 2 dochters:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Wirtje | | | | | | 0 | 0 |
2 | Grietje | | | | | | 0 | 0 |
Eildert Foeko Mensema
Eildert Foeko Mensema, geb. in 1705, ovl. (ongeveer 74 jaar oud) in 1779.
- Vader:
Eildert Jan Mensema, zn. van Johannes Eyssonius Mensema en Foetien Foekes Foekes, geb. in 1675, ovl. (ongeveer 35 jaar oud) in 1710, relatie.
- Moeder:
Catharaina Carloona Stahls, dr. van Carl Friedrich Georg Heinrich Stahls en Ann Elisabeth Mcdowell, geb. in 1675, ovl. (ongeveer 35 jaar oud) in 1710.
relatie
met
Jan Eildert Sluiter, geb. in 1735, ovl. (ongeveer 74 jaar oud) in 1809.
Uit deze relatie een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Jan Eildert | *1735 | | †1809 | | 74 | 1 | 1 |
Eildert Geerts Geerts
Eildert Geerts Geerts.
relatie
met
Geertruid Jans Toomman.
Uit deze relatie een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Imke Eilderts | *1801 | Zuidbroek | †1881 | | 79 | 1 | 0 |
Eildert Jan Mensema
Eildert Jan Mensema, geb. in 1675, ovl. (ongeveer 35 jaar oud) in 1710.
- Vader:
Johannes Eyssonius Mensema, zn. van Eysso Joan Mensema en Margaretha Ripperda, geb. in 1647, ovl. (ongeveer 28 jaar oud) in 1675, relatie.
relatie
met
Catharaina Carloona Stahls, dr. van Carl Friedrich Georg Heinrich Stahls en Ann Elisabeth Mcdowell, geb. in 1675, ovl. (ongeveer 35 jaar oud) in 1710.
Uit deze relatie een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Eildert Foeko | *1705 | | †1779 | | 74 | 1 | 1 |
Eildert Jan Mensema van Noordwolde
Eildert Jan Mensema van Noordwolde, geb. in 1737, ovl. (ongeveer 90 jaar oud) in 1827.
- Vader:
Jan Eildert Mensema, zn. van Eildert Foeko Mensema en Jan Eildert Sluiter, geb. in 1735, ovl. (ongeveer 74 jaar oud) in 1809, relatie.
- Moeder:
Grietje Menses, dr. van Mense Mensen en Engel Weyerts Taken, ovl. in 1789.
relatie
met
Grietje Derks Ulersma Van Ulersma Tot Oxwert, geb. in 1772, ovl. (ongeveer 73 jaar oud) in 1845.
Aantekeningen bij Grietje Derks Ulersma Van Ulersma Tot Oxwert.
Okswerd, ook wel Oxwerd is een buurtje in de gemeente Zuidhorn in de prov incie Groningen. De buurt ligt tussen Niezijl en Noordhorn, iets ten noor den van het van Starkenborghkanaal. De naam komt waarschijnlijk van de ma nsnaam Okke of Ox die is afgeleid van os of stier. Werd is hier waarschij nlijk in de algemene betekenis van uit water oprijzend land gebruikt, h et buurtje ligt op een oude kustwal.
Het buurtje is driemaal het strijdtoneel geweest van veldslagen, in 1417 in de strijd tussen de Schieringers en Vetkopers, in 1498 tussen Groning en en Albrecht van Saksen, en in 1581 tussen Staatsen en Spaanse troepe n. De aanvoerder van de Staatse troepen, die overigens deze slag verlore n, heette John Norrits (of John Norris). Naar hem wordt de streek ook w el Norritsveld genoemd.
Schieringers.
De Schieringers waren een partij in de 14de en 15de eeuw, genoemd naar de ‘Schiere monniken’, de bijnaam die de cisterciënzers in Friesland en G roningen droegen, naar de grijze kleur van hun pijen.
Naar het schijnt waren de Schieringers vooral sterk in Westergo en voorst anders van de vrijheid. Zij zochten steun bij Jan van Beieren als vijand van gravin Jacoba, bij Albrecht van Saksen omdat hij alleen tegen Groning en kon helpen. Zij bleven de Saksische hertogen trouw en aanvaarden ook h et gezag van Karel V.
Het woord schieraal (Fries: skieriel) staat voor geslachtsrijpe aal. Dit was een bijnaam voor de Schieringers.
Vetkopers.
De Vetkopers waren een partij in Friesland en Groningen in de 14de en 15 de eeuw. Hun naam wordt in verband gebracht met de kloosterorde van de no rbertijnen, die vetweiders zouden zijn geweest. In 1394 is voor het eer st sprake van de "vette partij".
De Vetkopers hadden de overhand ten Oosten van de Middelzee (Dokkum, Leeu warden, Groningen, Oost-Friesland) en waren soms bereid Hollands gezag te erkennen (1398, 1470). Bij de onderwerping aan Albrecht van Saksen war en de Vetkopers de onderliggende partij, die hulp zocht bij Karel van Egm ond.
Uit deze relatie een zoon:
Eilisabeth Touchard
Eilisabeth Touchard, geb. voor 1670.
relatie
met
Pierre Hamelot, geb. circa 1665.
Uit deze relatie een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Suzanne | *1669 | Amsterdam [Nh] | †1728 | Paramaribo | 58 | 1 | 1 |
Eilko Tamminga
Eilko Tamminga, geb. te Groningen [Gr] circa 1655, Burgemeester van Groningen, ovl. (ongeveer 66 jaar oud) op zondag 26 jan 1721.
- Vader:
Eger Tamminga, zn. van Onno Tamminga Tho Bellingeweer en Cecilia Beninga, geb. circa 1616, Kapitein-Majoor in het leger, relatie.
tr. (resp. ongeveer 23 en 23 jaar oud) te Wirdum op vrijdag 1 apr 1678
met
Allegona Eeck, dr. van Sicco Eeck en Houcke (Houwrelia, Aurela) Stael) Stale (Stala, geb. te Groningen [Gr] op zondag 21 feb 1655, ovl. (37 jaar oud) op zondag 17 aug 1692.
Uit dit huwelijk een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Johanna Willemina | *1687 | Groningen [Gr] | †1729 | Groningen [Gr] | 41 | 1 | 1 |
Eintje Christiena Smid
Eintje Christiena Smid, geb. te Oudezijl, Gem. Nieuweschans in 1866.
tr. (resp. ongeveer 47 en ongeveer 28 jaar oud) te Finsterwolde [Gr]1 op vrijdag 10 okt 19131,1
met
Wubbo Nanninga, zn. van Wubbo Nanninga en Ailtje (Aaltje) Waalkens, geb. te Finsterwolde [Gr] in 1885, kommies der belastingen op vrijdag 10 okt 1913.
Eise Nn
Eise Nn, ovl. op dinsdag 2 dec 1513.
relatie
met
Waldrich Wabbbens, geb. in 1460, ovl. (minstens 53 jaar oud) na dinsdag 2 dec 1513.
Uit deze relatie een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Sebo Waldrichs | *1495 | | †1541 | | 46 | 1 | 2 |
Eiso de Wendt Alberda van Ekenstein
in
Genealogie van Reint Alberda.
Genealogie van Tobias van Iddekinge.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Evert Horencken.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Hendrina (Hendrikje) Hiddingh.
Parenteel van Johan Horenken.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.
Eiso de Wendt Alberda van Ekenstein, geb. te Leeuwarden [Fr] op zondag 9 sep 1821, burgemeester.
- Vader:
Willem Alberda van Ekenstein1, zn. van Onno Reint Alberda van Ekenstein en Maria Albertina van Berchuys, geb. te Tjamsweer [Gr] op donderdag 3 mei 17921, hij laat zich inschrijven als student aan de universiteit te Groningen [Gr] op dinsdag 11 apr 1809, hij promoveert aan universiteit tot meester in de rechten te Groningen [Gr] op woensdag 20 mei 1812, woont op Ekenstein, Alberdaweg 70, 9901 TA Appingedam [Gr], 0596-628528 tussen 1821 en 1869, controleur bij de belastingen, vrederechter van Loppersum, kamerheer in buitengewone dienst, lid der Provinciale Staten van Groningen, ovl. (76 jaar oud) te Groningen [Gr] op zondag 28 mrt 1869, tr. (resp. 20 en 19 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op woensdag 20 mei 1812.
- Moeder:
Catharina de Wendt, geb. te Leeuwarden [Fr] op zondag 18 nov 1792, Jonkvrouw, ovl. (44 jaar oud) te Groningen [Gr] op donderdag 2 mrt 1837.
tr. (resp. ongeveer 32 en ongeveer 24 jaar oud) in 1854
met
Anna Catharina Woldringh, dr. van Jacob Woldringh en Christina van Iddekinge, geb. in 1830, ovl. (ongeveer 74 jaar oud) in 1904.
Uit dit huwelijk 2 zonen:
Eisse Sigers
Eisse Sigers, geb. circa 1480.
- Vader:
Hillebrant Sygers, geb. in 1440, hoveling, ovl. (minstens 55 jaar oud) na 1495, tr. (ongeveer 30 jaar oud) circa 1470.
relatie
met
Margarethe Tho Solwert, dr. van Popko Ennes Tho Solwert en Ype Edsema, geb. circa 1485.
Uit deze relatie een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Kenne | *1507 | | †1578 | | 71 | 1 | 1 |
Eisso Huninga
in
Genealogie van NN Hunigue.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.
Eisso (IJso, Eyso) Aylckens Huninga1,2,3, geb. circa 1610, commandeur van het fort te Voorne [Ge].
Aantekeningen bij Eisso Aylckens Huninga.
Van 1650 tot 1672 kent Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk dat duurt van 1650 tot 1672. Het is de benaming voor de eerste periode waarin door de gewesten Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland en Overijssel geen stadhouder wordt benoemd. De Nederlandse Gouden Eeuw bereikt in deze periode zijn hoogepunt.
Deze Huninga wordt ook genoemd in 'Fotokopie uit Nederlandsche Leeuw LXXX (1963), p. 105-116 ; grafsteen uit 1662 te Haps op het kerkhof. Bron: BHIC, 1577 Documentatie Land van Cuijk, toeg.nr. 1577, inv.nr. 1157, locatie: Grave. Het betreft een grafsteen van zijn echtgenote Johanna Ver Kerpen, overl. 2 juni 1649, zie aldaar.
'Johan Broeren, posteur te Haps, gemachtigd voor Schepenen te Viersen, door Gerardus Verbrugge, momber van de kinderen van Johan van Roy zijn broer en Geertruyt Brouwers, beiden overleden, verkopen aan Johanna van Kerpen, weduwe van Godewaart van Steenhuys, thans gehuwd met jhr Eyso Huninga, een stuk land genaamd de Steenacker, groot 2 morgen, gelegen te Haps, belendend de Heeren van St Agatha en rondom de Meent.' Bron: BHIC, Index Schepenprotocol Cuijk, 7040,402, 19-12-1648, pag. 156, toeg.nr. 7040, inv.nr. 402, Schepenbanken.
- Vader:
Aylcko Eppens Huninga van Oostwold, zn. van Eppo Aylckens Huninga van Oostwold en Etke (Etta, Ettien) Johans Engelkens, geb. circa 1583, kerkvoogd te Woldendorp [Gr], richter te Westerwolde in 1618, ambtman van Klei-Oldambt te Termunten [Gr] van 1623 tot 1641, neemt de eed af in de kerk te Termunten [Gr] in 1623, ovl. (ongeveer 58 jaar oud) op maandag 16 sep 1641, tr. (resp. ongeveer 23 en ongeveer 20 jaar oud) circa 1606.
| |
- Moeder:
Bennecke Hilbrants Bauckens, dr. van Hillebrant Bauckens en Hemme Luwerts Bunninga, geb. circa 15864, ovl. (minstens 52 jaar oud) tussen donderdag 12 aug 1638 en 16454.
tr. (ongeveer 39 jaar oud) (1) te Overhasselt op woensdag 2 jun 1649
met
Johanna van Kerpen5, ovl. te Haps [Nb] op woensdag 11 jan 1662, begr. 5, tr. (2) met Godevaart van Steenhuis1, ovl. voor woensdag 2 jun 1649. Uit dit huwelijk geen kinderen.
Aantekeningen bij Johanna van Kerpen.
'Haps, 30 Jan. Bij het opruimen van de puinhoopen der oude kerk werd o. a. bij het opbreken der vloer een in goeden staat zich bevindenden grafzerk gevonden, waarvan het opschrift luidt als volgt : 'Hijr leit begraven Joffrov Johanna van Karpen, in haar leven Eehevrouwe van Joncker Teiso Huninga van Ostwald, sterfden 11 Janvarios Ao 1662. Aan de bovenzijde van den steen prijkt het familiewapen waarop in een rond veld een visch staat afgebeeld. Het schild wordt gegedekt door een kroon.' Bron: Boxmeers, weekblad, 3 febr. 1900.
relatie (2)
met
Catharina Elias.
Uit deze relatie een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Elias | | | | | | 0 | 0 |
relatie (3)
met
Maria van de Velde, ovl. voor 1649.
Uit deze relatie 2 kinderen:
Eisso Huninga van Oostwold
in
Genealogie van NN Hunigue.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.
Eisso (Eyso, IJso) Huninga van Oostwold, geb. te Zaltbommel [Ge] voor zaterdag 5 okt 1680, ged. te Zaltbommel [Ge] op zaterdag 5 okt 1680, ovl. (minstens 16 jaar oud) te Oost-Indič na 1697.
Aantekeningen bij Eisso Huninga van Oostwold.
Gedurende zijn leven is Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) van 1672 tot 1702 vorst van Nederland (= Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden).
')}