Bonno Huninga
in
Genealogie van NN Hunigue.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.
Bonno Eppens Huninga1, geb. te Oostwold [Gr] voor 1600 In ieder geval geboren tussen 1580 en 16002, lidmaat van de Hervormde kerk te Groningen [Gr], vaandrig op maandag 30 apr 1618, komt voor als soldaat van de cavallerie op vrijdag 13 mei 1622, ritmeester in het leger, gediend onder de koning van Denemarken, krijgt 4 maand verlof en gaat met Cornelis Pijnacker op expeditie naar Algiers, ovl. (minstens 40 jaar oud) in 16403, begr. te Woldendorp [Gr].
Aantekeningen bij Bonno Eppens Huninga.
In Groningen is "Joncker" de titel van een hoveling. In Friesland en Groningen is het de bezitter van een borg, die zich in de loop der tijden allerlei heerlijke rechten weet toe te eigenen. Oorspronkelijk wonen ze in een boerderij, later wordt dit een borg, of zoals elders een adellijk kasteel. Tot de 16e eeuw komt alleen de titel 'hoofdling' voor, daarna noemden ze zich liever 'Jonker'..
De hovelingen hebben geleidelijk de macht en heerschappij in de Ommelanden aan zich getrokken, maar zij verliezen veel van hun gezag onder de Centrale Regering van Karel V..
Bonno komt als mondig voor op 23 dec. 1661. Bij het aangaan van huwelijksvoorwaarden ontvangt hij van zijn moeder 80 a 90 deimt land te Blijham, geërfd van haar ouders. Aan zijn zijde compareren zijn moeder en beide zwagers, aan de hare de zijlvest Eltio Hindrix als grootvader, Ds. Henricus Walrix als oom, Hindrick Mennens, Dr. Abraham Huisman en Aelrich Heerens als neven..
Vee7, 7 mrt: Jr. Bonno Huninga wordt hier genoemd als legitime tutor over zijn onmondige kinderen..
Hij sterft in 1640 sterft bij een rencontre (tegenaanval) op het eiland Wunsel in Denemarken. De edele eereveste manhafte jonker Bonno wordt begraven in Woldendorp waar in 1875 zijn graf, samen met die van zijn broer Aylcko achter een boerderij wordt terug gevonden.
- Vader:
Eppo Aylckens Huninga van Oostwold, zn. van Aylcko (Aylckens) Eppens Huninga en Nn Cockinga Bunninga, geb. te Oostwold, Gem. Midwolda circa 15606, is bewoner van 'het Olde Steenhuis' te Oostwold. Woldendorp [Gr], ovl. (ongeveer 77 jaar oud) te Beerta [Gr] op zondag 6 sep 16374, begr. te Woldendorp, Gem. Termunten 5, tr. (resp. ongeveer 22 en ongeveer 21 jaar oud) circa 1582.
- Moeder:
Etke (Etta, Ettien) Johans Engelkens, dr. van Johan Engelken en Else Bunninga, geb. te Vriescheloo [Gr] circa 15614, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Beerta [Gr] op vrijdag 12 sep 16254, begr. te Woldendorp, Gem. Termunten 8, tr. (2) met Sebo Luwerts Bunninga. Uit dit huwelijk een dochter.
Bonno Huninga
in
Genealogie van NN Hunigue.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.
Bonno Hesse Huninga1,2, geb. te Beerta [Gr] voor woensdag 27 okt 1700 de moeder is mogelijk overleden bij de geboorte van Hiske, omdat de moeder bij de doop van Hiske al niet meer in leven is volgens het doopregister van Beerta, ged. te Beerta [Gr]1 op woensdag 27 okt 17001, woont Huningaheerd, Beerta [Gr] tussen 1723 en 1736 Hij woont hier samen met Hiske. woont Huningaheerd, Beerta [Gr] tussen 1736 en 1761 Hij komt woont hier in deze periode samen met Jantjen, ovl. (minstens 52 jaar oud) te Beerta [Gr] na 1753.
Aantekeningen bij Bonno Hesse Huninga.
Opmaken van een erfscheiding.
Beerta Fol. 12 - 20 september 1723: Juffer Gesina Hesse en mons. Bonne Hesse ter ener en juffer Sibina Hesse, met Jan Wierts, Antonius Hesse en Harm Aijses, als voogden over Geerd Hesse, samen kinderen en erfgenamen van wijlen mons. Geerd Tonjes Hesse en Senske Huninga (gew.ehel.). Ze maken en erfscheiding van de ouderlijke nalatenschap. Gesina Hesse en haar broer Bonne Hesse is samen toegedeeld de ouderlijke plaats in de Beerta, bestaande uit een behuizing, hoven, landerijen etc, met de banken in de kerk en de legerplaatsen aldaar. Sibina Hesse behoudt echter het recht in de kerk van de Beerta te worden begraven. Gesina en Bonne verkrijgen bovendien twee huisplaatsen en tuinen, het ene gelegen aan het diep in de Beerta zoals door Hindrik Jurjens wordt gebruikt; terwijl de andere ligt onder Bellingwolde over de A en door Jakob Karsjes meierwijze wordt gebruikt. Tevens krijgen ze alle paarden, koeien en huismansgereedschappen. Alles tezamen getaxeerd op 18480 car. gld. Sibina Hesse en Geerd Hesse is toegedeeld al het land in Oost-Friesland, zoals hun ouders hebben geërfd van hun grootouders, volgens akkoord te Weener van het jaar 1722. Nevens de verzegelingen der landerien de e. Jan Wierts verklaarde bij hem als voormond berustende te zijn. Tevens de zitplaats in de kerk te Weener voor juffer Sibina Hesse in de vrouwenbank en voor Geerd Hesse in de mannenbank. Getaxeerd op 20.000 gld, Oost-Fries geld. Bovendien krijgen ze nog 1836 gld. Getuigen: Aaldrik Meinerts en Igge Jans.
Beerta Fol. 376 - 3 mei 1734: Bonno Hesse in de Beerta ter ener en Pieter Ayses en Swaantje Matthias (ehel.) te Midwolda maken een afhandeling m.b.t. de lijftocht van Geesijn Matthias, volgens Huwelijkscontract te Midwolda. i.p.v. 2000 car.gld. krijgt Bonno Hesse 1100 car. gld. van Pieter Ayses en Swaantje Matthias. Bovendien krijgt Bonno nog 900 car. gld. vanwege gemaakte schulden door Geesijn. Getuigen: Reinder Ren kes en Hindrik Frecks.
Beerta Fol. 496 - 27 augustus 1738: Valentijn Hop en Ietze Hindriks (ehel.) lenen van mons. Bonno Hesse en Jantjen Duirse ma (ehel.) 400 car.gld. 42%. Getuigen: Geert Jans en Oltman Geerts.
Akte van overdracht.
Beerta 12-04-1752: Akte van overdracht door de voogden van de kinderen van Bene Jans en Grietje Clarens, echtelieden, aan Bonno Hesse op Huninga, van: 1e. 2 stukken groenland achter de smederij van wijlen Bene Jans bovengenoemd; 2e. de grond waarop de smederij staat alsmede de tuin; 3e. de grond waarop het huis staat van Jan Harms; 4e. de grond achter de tuin van Harm Caspers, bezwaard met een overvaart; 5e. de laan en een stukje grond waarop staat het van Hindrik Hendricus; alles te Beerta. Het kerspelzegel van Beerta is verloren gegaam. (Bron: Gron. Arch. toeg.nr. 564).
Van ongedateerde datum komen we een akte van scheiding tegen tussen Gesina Hesse en haar broer Bonno Hesse ter ene zijde, en Sebina Hesse, Jan Wierts, Antonius Hesse en Harm Aeijsses als voormond en voogden over Geert Hesse ter andere zijde, kinderen en erfgenamen van Geert Tonjes Hesse en Senske Huninga, echtelieden, met betrekking tot de nalatenschap van hun ouders. Van het stuk zijn de kerspelzegels van Beerta verloren gegaan. Tot slot komen we Bonno nog tegen als broer en getuige bij het huwelijk van Gesina.
- Vader:
Geert Tönnis Hesse (Hessen), zn. van Tönnies Harmens Hesse en Geeske Rötgers, geb. te Weener, Ost-Friesland, Dld. tussen 1645 en 1650, Beerta [Gr] van 1692 tot 1723 Geert en Censke bewonen de Huningaheerd van Beerta, koopman te Weener (Dld) op donderdag 5 jun 1692, ovl. (hoogstens 71 jaar oud) te Weener, Ost-Friesland, Dld. op vrijdag 18 sep 1716, otr. te Beerta [Gr] op woensdag 4 jun 1692, kerk.huw. (resp. hoogstens 47 en minstens 19 jaar oud) te Westerlee [Gr]4 op donderdag 5 jun 16924.
| |
- Moeder:
Censke (Senske) Bonnes Huninga van Oostwold, dr. van Bonno Sebens Huninga van Oostwold en Sypke Fockens Meininga, geb. te Beerta [Gr] voor feb 1673, ged. te Beerta [Gr] op donderdag 29 apr 1683, ovl. (ongeveer 49 jaar oud) voor zondag 20 sep 1722.
| |
tr. (minstens 22 jaar oud) (1) te Beerta [Gr] op zondag 16 mei 1723
met
Hiske Wierts2, geb. te Weener (Dld). Zij is als schoonzuster getuige bij het huwelijk van Gesina, Status van 1723 tot 1736, ovl. te Beerta [Gr] voor zondag 14 jul 17265.
Uit dit huwelijk een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Hiske | *1726 | Beerta [Gr] | | | | 0 | 0 |
tr. (minstens 30 jaar oud) (2) te Midwolda [Gr] op vrijdag 7 sep 1731
met
Geesjen Matties, dr. van Matthias Tiddes en Wobbigje Hermannij, ovl. voor 1736.
Aantekeningen bij Bonno Hesse Huninga en Geesjen Matties
Bonno Huninga Hesse en Geesjen Matthias [Geesjen Matties]: Goederen ongemeen, winst en verlies half om half, kinderen gelijk, indien hij eerder overlijdt dan zij, krijgt zij 3000 gld, omgekeerd krijgt hij 2000 gld.
Brg.: Jan Ockes en Wibbina Hes (ehel.), zuster; Gesina Hes [Gesina Hesse ], de weduwe van Brunt Willems, zuster; Geert Hesse, broer; Sijske Berents, nicht;
Br.: zijlvest Matthias Tiddes en Anna Mentkes, vader en stiefmoeder; Peter Aises [Pieter Aijses] en Swaantje Matthias [Swaantje Matties] (ehel.), zuster; Reinder Renkes [Reinder Remkes] en Stijntien Tiddes (ehel.), moeij; Eeke Hermanni, de weduwe van Wigbolt Hindriks, nicht; Getuigen: Herman Aises [Harmen Aeissens] en Peter Sibes [Pieter Sijbens].
•
Midwolda, Fol.672 - 7 september 1731: H.V. Bonno Huninga Hesse en Geesjen Matthias [Geesjen Matties]. Goederen ongemeen, winst en verlies half om half, kinderen gelijk, indien hij eerder overlijdt dan zij, krijgt zij 3000 gld, omgekeerd krijgt hij 2000 gld. Brg.: Jan Ockes en Wibbina Hes (ehel.), zuster; Gesina Hes [Gesina Hesse], de weduwe van Brunt Willems, zuster; Geert Hesse, broer; Sijske Berents, nicht; Br.: zijlvest Matthias Tiddes en Anna Mentkes, vader en stiefmoeder; Peter Aises [Pieter Aijses] en Swaantje Matthias [Swaantje Matties] (ehel.), zuster; Reinder Renkes [Reinder Remkes] en Stijntien Tiddes (ehel.), moeij; Eeke Hermanni, de weduwe van Wigbolt Hindriks, nicht; Getuigen: Herman Aises [Harmen Aeissens] en Peter Sibes [Pieter Sijbens].
•
Beerta, Fol.376 - 3 mei 1734: Bonno Hesse in de Beerta ter ener en Pieter Ayses en Swaantje Matthias (ehel.) te Midwolda maken een afhandeling m.b.t. de lijftocht van Geesijn Matthias, volgens Huwelijks Contract te Midwolda. I.p.v. 2000 car.gld. krijgt Bonno Hesse 1100 car.gld. van Pieter Ayses en Swaantje Matthias. Bovendien krijgt Bonno nog 900 car. gld. vanwege gemaakte schulden door Geesijn. Getuigen: Reinder Renkes en Hindrik Frecks.
tr. (minstens 35 jaar oud) (3) te Beerta [Gr] op maandag 17 sep 1736
met
Jantjen Duirsema.
Aantekeningen bij Bonno Hesse Huninga en Jantjen Duirsema
Beerta Fol.496 - 27 augustus 1738: Valentijn Hop en Ietze Hindriks (ehel.) lenen van mons. Bonno Hesse en Jantjen Duirsema (ehel.) 400 car.gld. 4 2%. Getuigen: Geert Jans en Oltman Geerts.
Uit dit huwelijk een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Censke | *1741 | Beerta [Gr] | | | | 1 | 1 |
relatie (4)
met
Censke Hesse, Status van 1723 tot 1736 Woonde er samen met Hiske.
Bronnen:
1. | Kerkeboek van Beerta, Kerkeboek Beerta, Collectie DTB, Toeg.nr. 124, tussen 1671 en 1730 (woensdag 27 okt 1700) |
2. | Kerkeboek Beerta, Collectie DTB, Groninger Archieven, Toeg. 124, inv. nr. 29, NH, Nederlands Hervormd, tussen 1671 en 1730 (zondag 14 jul 1726) |
3. | Kerkeboek Beerta, Collectie DTB, Groninger Archieven, Toeg. 124, inv. nr. 29, NH, Nederlands Hervormd, tussen 1671 en 1730 (woensdag 4 jun 1692) |
4. | Trouwboek Westerlee en Heiligerlee, Groninger Archieven, van 1669 tot 1810 (donderdag 5 jun 1692) |
5. | Doopregister Hervormde gemeente Noordhorn, Doopregister Noordhorn, van 1667 tot 1811 |
6. | D. Beerta, S715 |
Bonno Huninga
in
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.
Bonno Melcherts Huninga, geb. te Beerta [Gr] voor zondag 27 apr 1738 er is een melding dat Bonne reeds in 1708 zou zijn geboren; er is echter nergens geconstateerd dat dit juist zou kunnen zijn, ged. te Beerta [Gr] op zondag 27 apr 1738, woont Ekamperweg 33 Ekamp in 1765, ovl. (ongeveer 36 jaar oud) voor mrt 1775.
- Vader:
Melchert Beerends Huninga, zn. van Berend Melchers von Völlen en Bouwina (Bouwe) Sebens Huninga, geb. te Beerta [Gr] voor zondag 18 jul 1706, ged. NH te Beerta [Gr]1 op zondag 18 jul 17061, woont op de boerderij, Ekamperweg 33 Ekamp in 1765, landbouwer op de boerderij de Ekamperweg 33 te Ekamp in 1765, ovl. (ongeveer 58 jaar oud) voor vrijdag 24 mei 1765, kerk.huw. (resp. minstens 22 en ongeveer 25 jaar oud) te Beerta [Gr]2 op zondag 14 nov 17282.
| |
relatie
met
Talle Luitjes, geb. circa 1742, ovl. (minstens 30 jaar oud) na jul 1772, tr. (2) met Lammert Kornelis. Uit dit huwelijk geen kinderen.
Uit deze relatie een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Luitjen Bonnes Bonnes | *1772 | Finsterwolde [Gr] | †1828 | Finsterwolde [Gr] | 56 | 1 | 3 |
Bronnen:
1. | Kerkeboek van Beerta, Kerkeboek Beerta, Collectie DTB, Toeg.nr. 124, tussen 1671 en 1730 (zaterdag 17 jul 1706) |
2. | Kerkeboek van Beerta, Kerkeboek Beerta, Collectie DTB, Toeg.nr. 124, tussen 1671 en 1730 (zondag 14 nov 1728) |
3. | Kerkeboek Beerta, Collectie DTB, Groninger Archieven, Toeg. 124, inv. nr. 29, NH, Nederlands Hervormd, tussen 1671 en 1730 |
4. | Doopboek Finsterwolde, Kerkeboek Finsterwolde, Collectie DTB, toeg. 124, van 1763 tot 1811 |
Walthari
Walthari 1, geb. circa 5301,1,1, koning van de Longobarden van 540 tot 546, hij wordt vermoord in 546, ovl. (ongeveer 16 jaar oud) in 5461,1.
- Vader:
Wacho , zn. van Unichus en Nn, geb. circa 495, koning van de Longobarden, ovl. (ongeveer 45 jaar oud) in 540, tr. (1) met Radegunde van Thüringen1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (2) met Austrigusa 1. Uit dit huwelijk 2 dochters1., tr. (3).
Bontke Jochums
Bontke Jochums, geb. in 1613, ovl. (minstens 47 jaar oud) na zaterdag 17 jan 1660.
- Vader:
Jochum Tonckens, zn. van Tonko Hewens Heeuwens en Wye Joachims, ovl. voor zaterdag 24 jan 1615 (24 jan 1616 (zo)), tr. (Abelcke hoogstens 43 jaar oud) voor 1609 - Gehuwd voor 1609 met Abelcke Wildricks †1637/1640 (:Jochum and Abel cke had 5 children: Hewo, Aylcke, Haycke, Bontke, and Ickien [Jochums].
- Moeder:
Abelcke (Abele) Wildricks (Wildriks), dr. van Wildrick Eltjes en Eelcke Nn, geb. te Weiwerd, Gem. Delfzijl in 1566, ovl. (hoogstens 74 jaar oud) voor woensdag 1 feb 1640 (1637, na 27 jul 1638 (di)) In ieder geval overleden tussen 01-02-1637 en 16401, tr. (2) met haar grootvader Luwert Boelens. Uit dit huwelijk 3 kinderen.
tr. (resp. ongeveer 26 en ongeveer 63 jaar oud) te Noordbroek [Gr] op donderdag 28 apr 1639
met
Frerick Phebens, geb. in 1576, Kerkvoogd te Noordbroek, ovl. (minstens 76 jaar oud) na maandag 8 jul 1652.
Uit dit huwelijk 3 kinderen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Phebo | *1641 | Noordbroek [Gr] | †1695 | Noordbroek [Gr] | 54 | 1 | 0 |
2 | Meentke | *1643 | | | | | 0 | 0 |
3 | Jochum | *1645 | | | | | 0 | 0 |
Aantekeningen bij Melchior Borchart.
Huwelijksregistratie van Borchert Melchers, schoolmeester te Blijham en Eelste Fopkens, weduwe van Jasper Geerts, afkomstig uit Winschoten.
We komen hem tegen als Borchert Melchers en als M. Borchart en als Melchior Borchart. Hij is de tweede man van Eelske, weduwe van Jasper Geerts uit Winschoten en hij wordt bij dat huwelijk Borchert Melchers genoemd.
tr. (Eelste (Eelske) ongeveer 32 jaar oud) circa donderdag 10 feb 1684
met
Eelste (Eelske) Fopkens Phopkens, geb. te Blijham [Gr] circa 1652, afkomstig uit Winschoten [Gr] in 1672, otr. (1) te Winschoten [Gr]4 op donderdag 16 jun 16724,4, tr. (resp. ongeveer 20 en ongeveer 24 jaar oud) te Groningen [Gr]2,3 op dinsdag 12 jul 16722,3,2,3 met Jasper Geerts, geb. te Zuidbroek circa 1648, snikkevaarder op maandag 11 nov 1675, ovl. (minstens 33 jaar oud) na dinsdag 18 mrt 1681. Uit dit huwelijk 4 kinderen.
Uit dit huwelijk 2 kinderen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Pieter | *1687 | Blijham, Wedde | †1721 | | 33 | 1 | 5 |
2 | Trijntje | *1685 | Blijham, Wedde | | | | 1 | 0 |
Bronnen:
1. | Website Geuko Hendrik Schuur, S562 |
2. | DTB boek Winschoten, Toeg. nr. 124, van 1646 tot 1732 |
3. | BSOn Ondertrouwboek Groningen, GA Groningen, DTB Groningen, Toeg.nr. 124, van 1661 tot 1668 |
4. | BSOn Ondertrouwboek Groningen, Ontertrouwboek Groningen, GA Groningen, Coll. DTB, toeg.nr. 124, van 1668 tot 1673 |
Dossier:
Borchert Pieters
in
Genealogie van Melchior Borchart.
Parenteel van Melchior Borchart.
Borchert Pieters, geb. te Blijham, Wedde voor zondag 6 dec 1716, ged. NH te Blijham, Wedde op zondag 6 dec 1716.
Aantekeningen bij Borchert Pieters.
Zijn naam komt ook voor als Borchert Pieters en als Borgert Pieters. Een aantal gegevens van deze tak zijn afkomstig van de website van Geuko Hendrik Schuur.
- Vader:
Pieter Borchers1, zn. van Melchior Borchart en Eelste (Eelske) Fopkens Phopkens, geb. te Blijham, Wedde voor donderdag 6 mrt 1687, ged. te Blijham, Wedde1 op donderdag 6 mrt 16871,1, schoolmeester te Blijham. schoolmeester op zondag 23 nov 1710, ovl. (minstens 33 jaar oud) in 1721, tr. (beiden minstens 23 jaar oud) te Blijham, Wedde3 op zondag 23 nov 17103,3.
- Moeder:
Mentjen Elses (Meentie) Addens, dr. van Elso (Else) Addens en Menske Heere(n)s, geb. te Blijham, Wedde voor zondag 9 mrt 1687, ged. te Blijham, Wedde op zondag 9 mrt 1687, tr. (resp. minstens 33 en minstens 27 jaar oud) (2) te Blijham, Gem. Wedde na 1721 met Edzart Elties, geb. circa 1694 G.H. Schuur vermeldt zijn geboorte rond 1688 en noemt hem de stiefvader van Pieter Borchers. Uit dit huwelijk geen kinderen.
relatie
met
Geeske Pieters, geb. circa 1716, tr. (2) met Harm Beerents. Uit dit huwelijk geen kinderen.
Aantekeningen bij Geeske Pieters.
Een aantal gegevens van deze tak zijn afkomstig van de website van Geuko Hendrik Schuur.
Uit deze relatie 5 kinderen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Berent Borcherts | *1732 | Ekamp, Gem. Finsterwolde | †1779 | Finsterwolde [Gr] | 47 | 2 | 9 |
2 | Pieter | *1748 | | | | | 0 | 0 |
3 | Eelke | *1742 | | | | | 1 | 0 |
4 | Elzo | | | | | | 0 | 0 |
5 | Hilke | *1748 | | | | | 0 | 0 |
Borchert Berends
in
Genealogie van Melchior Borchart.
Parenteel van Melchior Borchart.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.
Borchert Berends, geb. te Finsterwolde [Gr] voor zondag 13 feb 1757, ged. NH te Finsterwolde [Gr] op zondag 13 feb 1757.
Aantekeningen bij Borchert Berends.
Borchert heeft een landbouwbedrijf dat hij heeft overgenomen van zijn vader Berent.
- Vader:
Berent Borcherts (De Vries), zn. van Borchert Pieters en Geeske Pieters, geb. te Ekamp, Gem. Finsterwolde tussen 1732 en 1736, NH, komt ook voor als veengraver, landbouwer, wordt ook landgebruiker genoemd van 1766 tot 18012, woont te Ekamperweg 27 in Ekamp, Finsterwolde Status van 1766 tot 18012, ovl. (hoogstens 47 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op zondag 22 aug 17791, tr. (2) met Moeder Hiddes. Uit dit huwelijk een dochter., kerk.huw. (resp. hoogstens 24 en minstens 26 jaar oud) (1) te Beerta [Gr]4 op zondag 23 mei 17564,4.
| |
- Moeder:
Bouwina Melcherts (Huninga) (Melchers)5, dr. van Melchert Beerends Huninga en Trijntien (Trijntje) Wirtjes, geb. te Beerta [Gr] voor zondag 16 okt 1729, ged. NH te Beerta [Gr] op zondag 16 okt 1729. De naam Huninga krijgt zij mee n.A.V. haar overgrootmoeder Bouwina Huninga, landbouwer van 1766 tot 18012, ovl. (ongeveer 44 jaar oud) te Beerta [Gr] voor 1774.
Bronnen:
1. | Boerderijenboek Wold-Oldambt, S584 |
2. | Boerderijenboek Wold-Oldambt, S560 |
3. | Doop- en trouwboek Hervormde Gemeente Beerta, RHC GA, Groninger Archieven, Toeg.nr. 124, inv.nr. 30, folio 55, NH, Nederl. Herv., Beerta [Gr], van 1730 tot 1811 (zondag 24 apr 1774) |
4. | Doop- en trouwboek Hervormde Gemeente Beerta, RHC GA, Groninger Archieven, Toeg.nr. 124, inv.nr. 30, folio 55, NH, Nederl. Herv., Beerta [Gr], van 1730 tot 1811 |
5. | Boerderijenboek Wold-Oldambt, S623 |
Sigismund van Bourgondië
Sigismund van Bourgondië1, geb. circa 4701,1,1, heilige, Romeinse patricius vanaf 508, koning der Bourgondiërs van 516 tot 523, Magister Militum vanaf 516, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) te Coulmiers [Fra]1 Coulmiers is tegenwoordige een gemeente in het Franse departement Loiret (regio Centre) en telt 559 in 1999. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Orléans op maandag 1 mei 5241,1.
- Vader:
Gundibald Ook: Gundobad, Gundobald van Bourgondië, zn. van Gundowech van Bourgondië en Nn. Van hem is weinig bekend, tr.
- Moeder:
Nn 1, geb. circa 4551,1.
tr.
met
Ostrogotha van Italië1, dr. van Theodorich van Italië en Theodora, geb. circa 4751,1,1, ovl. (minstens 25 jaar oud) na 5001,1.
Uit dit huwelijk een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Suavegotta | *590 | | | | | 1 | 0 |
Borgert Jan de Vries
| |
in Genealogie van Melchior Borchart. Parenteel van Melchior Borchart. Parenteel van NN Hunigue. Parenteel van Tyacko Tiddinga.
Borgert Jan de Vries1,2,3, geb. te Finsterwolde [Gr]2 op zaterdag 20 dec 18792,2, arbeider op vrijdag 18 mrt 1904, ovl. (71 jaar oud) te Finsterwolde [Gr]1,3 op dinsdag 6 mrt 19511,3 de dag na zijn overlijden wordt hiervan aangifte gedaan op het gemeentehuis van Finsterwolde (getuige: Rieko Schuur, 52 jaar, werkhuisvader te Finsterwolde)1,3. |
Aantekeningen bij Borgert Jan de Vries.
Handtekening van Borgert de Vries (1880).
- Vader:
Jan de Vries5, zn. van Roelf Borgert(s) de Vries en Jantje(n) Jans Kamer, geb. te Finsterwolde [Gr]4 op maandag 15 jul 18394, boerenknecht op vrijdag 20 mei 1870, geboortegetuige (aang.) van zijn zoon Roelf Borchert de Vries op vrijdag 9 apr 1875, dagloner op vrijdag 25 jan 1895 en op zaterdag 12 mei 1894, boerenknecht op vrijdag 18 mrt 1904, arbeider te Finsterwolde [Gr] op vrijdag 18 mrt 1904, ovl. (68 jaar oud) te Ganzedijk Finsterwolde5 op vrijdag 20 mrt 19085,5, wonen te Ganzedijk Finsterwolde, tr. (resp. 30 en ongeveer 30 jaar oud) te Finsterwolde [Gr]6 op vrijdag 20 mei 18706 (getuige: Wubbo Nieborg, 59 jaar, gemeenteontvanger; Jan Voorman, 32 jaar, kuiper, Christiaan Schoutes, 45 jaar, veldwachter; Syze Hilko Schortingshuis, 30 jaar, secretaris; allen wonende te Finsterwolde)6.
- Moeder:
Trientje R. van Dijk7, dr. van Roelf Borgerts van Dijk en Hindrikje Jaspers van Dijk, geb. te Finsterwolde [Gr]7 circa vrijdag 19 jul 18397, woont te Ganzedijk op vrijdag 20 mei 1870, dienstmeid op woensdag 20 mei 1970, ovl. (ongeveer 86 jaar oud) te Finsterwolde [Gr]7 op zondag 28 feb 19267, geen kinderen.
tr. (resp. 24 en ongeveer 22 jaar oud) (1) te Finsterwolde [Gr]8 op vrijdag 18 mrt 19048,8, kerk.huw. (getuigen: Hindrik Jans Lier, gemeenteveldwachter 62 jaar, wonende te Finsterwolde; Frans Boven, 48 jaar, landbouwer, wonende te Nieuwolda; Koert van Heuvelen, 44 jaar, landbouwer, wonende te Finsterwolde en Hinderikus Linnenkooper, 31 jaar, voerman, wonende te Finsterwolde)
met
Annechien van der Laan, dr. van Jurjen van der Laan en Barberdina Dirks, geb. te Reiderwolderpolder, Gem. Finsterwolde in 1882.
Uit dit huwelijk een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Jan | *1904 | Finsterwolde [Gr] | | | | 0 | 0 |
tr. (24 jaar oud) (2) te Finsterwolde [Gr]9 op vrijdag 18 mrt 19049 (getuigen: Hindrik Jans Lier, 62 jaar, gemeenteveldwachter, wonende te Finsterwolde. Frans Boven, 48 jaar, landbouwer, wonende te Nieuwolda, Koert van Heuvelen, 44 jaar, landbouwer, wonende te Finsterwolde en Hinderikus Lonnenkooper, 31 jaar, voerman, wonende te Finsterwolde; de moeder van de bruid verklaart het schrijven niet te hebben geleerd)9
Dossier:
Borgert de Vries
| |
in Genealogie van Melchior Borchart. Parenteel van Melchior Borchart. Parenteel van NN Hunigue. Parenteel van Tyacko Tiddinga.
Borgert de Vries, geb. mogelijk te Midwolda [Gr] circa 1837, boerenknecht op vrijdag 23 jan 1863, woont bij zijn huwelijk in Oostwold, gem. Midwolda op vrijdag 23 jan 1863, dagloner op zaterdag 27 apr 1889 en op vrijdag 11 dec 1891, ovl. (ongeveer 80 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op zondag 22 jul 1917 (getuigen: Hindrik Graver, 66 jaar, arbeider, wonende te Finsterwolde en Willem Graver, 42 jaar, arbeider, wonende te Finsterwolde). |
Aantekeningen bij Borgert de Vries.
Handtekeningen onder de huwelijksakte van Borgert de Vries en Hindrikje Bulten.
- Vader:
Roelf Borgert(s) de Vries2, zn. van Borchert Beerendsz de Vries en Nieske Roelfs van der Laan, geb. te Finsterwolde [Gr] op zondag 25 jul 1802, ged. te Finsterwolde [Gr] op maandag 2 aug 1802, boerenknecht op vrijdag 18 nov 1831, woont in het huis B. nr. 10 op woensdag 1 dec 1869, dagloner op vrijdag 27 jun 1873, ovl. (85 jaar oud) te Ganzedijk, Gem. Finsterwolde2 op zondag 5 feb 18882 van het overlijden wordt aangifte gedaan op 6 febr. 18881,2, tr. (resp. 29 en 19 jaar oud) te Finsterwolde [Gr]3 op vrijdag 18 nov 18313,3, wonen te Winschoterzijl in het huis getekend nummer 3 op zondag 25 nov 1832.
| |
- Moeder:
Jantje(n) Jans Kamer4, dr. van Jan Jans Kamer en Harmke Jans Stuut (Stuit) (Watermolenaar), geb. te Finsterwolde [Gr] op woensdag 16 sep 1812, werkvrouw, dienstmeid, woont bij de geboorte op huis nr. 52, arbeidster op vrijdag 23 jan 1863, ovl. (76 jaar oud) te Ganzedijk, Gem. Finsterwolde4 op vrijdag 25 jan 18894 (getuigen: Jan Everts Luppens, 50 jaar, praamschipper, wonende te Ganzedijk, gem. Finsterwolde en Harm Blokzijl, 46 jaar, dagloner, wonende te Ganzedijk, gem. Finsterwolde, beiden nabuur van de overledene)4.
| |
tr. (resp. ongeveer 26 en 23 jaar oud) te Midwolda [Gr]5 op vrijdag 23 jan 18635,5, kerk.huw. (getuigen: Willem Jans Driesselhuis, 50 jaar van beroep smid, Nanno Elzes Hazelhof, 46 jaar, schoenmaker, Hendrik Kraai, 32 jaar, herbergier en Harm N(k)iel (?), 30 jaar, wagenmaker; verder is de akte getekend door H. Bulten, J.J. Kramer en H. Kiel)
met
Hindrikje Bulten6, dr. van Jan Hindriks Bulten en Jantje Eppes Slijm, geb. te Oostwold [Gr] op donderdag 31 jan 1839, dienstmeid op vrijdag 23 jan 1863, dagloonster op zaterdag 27 apr 1889 en op vrijdag 11 dec 1891, ovl. (79 jaar oud) te Finsterwolde [Gr]6 op dinsdag 5 nov 19186 (getuigen: Hendrik Graven, 67 jaar, arbeider, wonende te Finsterwolde en Albert Kamp, 65 jaar, arbeider, wonende te Finsterwolde)6.
Aantekeningen bij Borgert de Vries en Hindrikje Bulten
Blijkens de huwelijks akte heeft er op 14 en 21 december een aankondiging plaats gevonden van het huwelijk.
Uit dit huwelijk 7 kinderen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Jantje | *1863 | Finsterwolde [Gr] | †1891 | Kolham [Gr] | 28 | 1 | 1 |
2 | Engeltje | *1866 | Finsterwolde [Gr] | †1893 | Finsterwolde [Gr] | 27 | 1 | 2 |
3 | Remke | *1869 | Finsterwolde [Gr] | †1949 | Finsterwolde [Gr] | 80 | 1 | 1 |
4 | Roelf | *1871 | Finsterwolde [Gr] | †1881 | Finsterwolde [Gr] | 10 | 0 | 0 |
5 | Maria | *1874 | Ganzedijk Finsterwolde | †1876 | Ganzedijk Finsterwolde | 2 | 0 | 0 |
6 | Maria | *1879 | Finsterwolde [Gr] | | | | 1 | 6 |
7 | Roelf | *1884 | Finsterwolde [Gr] | †1963 | Finsterwolde [Gr] | 79 | 1 | 0 |
Dossier:
Borchert de Vries
| |
in Genealogie van Melchior Borchart. Parenteel van Melchior Borchart. Parenteel van NN Hunigue. Parenteel van Tyacko Tiddinga.
Borchert Beerendsz de Vries1, geb. te Finsterwolderhamrik, Gem. Finsterwolde voor zondag 10 apr 1768, ged. NH te Finsterwolde [Gr] op zondag 10 apr 1768, woont Ekamperweg 27 Ekamp, woont op een boerenbehuizing met 7.23 ha land, gekocht van zijn ouders Ekamperweg 27 Finsterwolde [Gr] tussen 1701 en 1843, komt voor als landbouwer en als grondgebruiker van 1801 tot 18342, woont in het huis nummer 181, oud 67 jaar voor dinsdag 3 jun 1834, ovl. (minstens 66 jaar oud) vermoedelijk te Ekamp, Gem. Finsterwolde1 (in het BWO wordt vermeld dat hij overleden is te Meerland) op dinsdag 3 jun 18341 's avonds om 11.00 uur1. |
Aantekeningen bij Borchert Beerendsz de Vries.
Borchert Beerendsz de Vries. De boerderij aan de Ekamperweg nr 27 in Finsterwolde.
Zijn naam wordt ook aangetroffen als Borgert Berends de Vries, Berent Borgerts, Borgert Pieters, Beerendsz komt ook voor als Berends en als Berents. Hij komt voor als 'Overleden in het huis 181, oud 67 jaar, landgebruiker te Ekamp, te Ekamp gewoond hebbende, echtgen. van Nieske Roelofs, haar nalatende als wed. met 6 kinderen'.
Borchert Beerends de Vries wordt op 10 april 1768 in Finsterwolde Nederlands Hervormd gedoopt als 6e kind en 3e zoon van Berent Borcherts (de Vries) en Bouwina Melcherts Huninga. Hij trouwt op 17 januari 1796 te Finsterwolde met Nieske Roelfs (van der Laan), gedoopt op 16 december 1768 te Blijham, als dochter van Roelf Jans Snijder en Alke Berents. Het paar woont op de boerderij Ekamperweg 27 dat Borchert gekocht heeft van zijn ouders in 1801 heeft gekocht met 7.23ha grond. Tussen 1801 en 1834 komt hij op dat adres voor als landgebruiker en zij als 'landgebruikersche'. Tussen 1795 en 1810 worden aldaar 8 kinderen geboren. In 1795 wordt als eerste Alke (Heilke) Borcherts de Vries geboren, gevolgd in 1797 met een zoon Berend Borgerts de Vries. Twee jaar later wordt Bouwina Borcherts de Vries geboren en in 1802 Roelf Borgerts de Vries. In 1804 ziet Antje het levenslicht gevolgd door Aaltje (1807) en Melchert (1810), met Katharina (zij wordt Trijntje genoemd) in 1813 als sluitstuk.
Op 6 december 1803 komen we het koppel tegen in een document waar het paar 'in de Ekamp, verkopen aan Geert Sweijerts en Asse Tjaards (ehel.) in de Ekamp, de beklemming van een huisplaats, waarop kopers een huis hebben gebouwd, gelegen in de Ekamp, groot pl.minus een en een half quart deimt, ten noorden de Ringsloot, ten oosten Harm Kaspers, ten zuiden de Ekamperweg, ten westen Berend Harms. Eigenaars van de grond zijn J. Oomkes en consorten. Huur: 6 gld. Prijs: 100 gld. Getuigen: Sebo Oljes en Berend B. Craker.'.
Als Nieskes broer Albert komt te overlijden, komen we het Borchert en Nieske op 17 mei 1809 opnieuw tegen in een aktie: 'Borgert Berends X Niessien Roelfs en Albertjen Roelfs als erfgenamen van wijlen hunnen broeder Albert Roelfs op 2 febr. 1809 overleden, verkopen aan Harm Everts Egges X Eppien Berends ten Have: een huis, tuin en pl.min. 3 deimt land, staande en gelegen in de Morige onder Wedde, getekend no 29, zwettende N.Hindrik Berends / O.Jochum Geerts, Poppo S. ten Have en Egbert Jurriens / Z.Harm Wilkes meijerwijze / W. koperen koopsom 1375 gld; (bron: Westerwolders en hun woningbezit; het kerspel Wedde II, van dhr.Wegman blz. 85).
Dan overlijdt Borchert plotseling op 67 jarige leeftijd op 3 juni 1834. Het boerenbedrijf wordt daarna waarschijnlijk nog tot 1843 gerund door een of meerdere kinderen. Bij het overlijden van Borchert zijn er nog 6 kinderen in leven. Geen van de kinderen voelt er mogelijk voor definitieve opvolger op de boerderij te worden en dus wordt de boerderij in 1843 verkocht aan Jan Jans Oostland. Nieske overlijdt op 22 december 1846 vermoedelijk te Ganzedijk. Zij is dan 78 jaar.
De nieuwe eigenaar Jan Jans Oostland is geb. te Nieuw Beerta op 27 sept. 1814 en te Ekamp overl. op 25 nov. 1861. Deze Jan Jans is weer een zoon van Jan Jans Oostland en Swaantje Eilders Lipscher en is te Beerta gehuwd met Geessien Alberts Vos op 1 mei 1843. Hun erfgenamen verkopen na hun overlijden de boerderij voor f 12.600 aan Jacob Reinder Zweep en Grietje Schoman en worden opgevolgd door hun schoonzoon en dochter.
- Vader:
Berent Borcherts (De Vries), zn. van Borchert Pieters en Geeske Pieters, geb. te Ekamp, Gem. Finsterwolde tussen 1732 en 1736, NH, komt ook voor als veengraver, landbouwer, wordt ook landgebruiker genoemd van 1766 tot 18014, woont te Ekamperweg 27 in Ekamp, Finsterwolde Status van 1766 tot 18014, ovl. (hoogstens 47 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op zondag 22 aug 17793, tr. (2) met Moeder Hiddes. Uit dit huwelijk een dochter, kerk.huw. (resp. hoogstens 24 en minstens 26 jaar oud) (1) te Beerta [Gr]6 op zondag 23 mei 17566,6.
| |
- Moeder:
Bouwina Melcherts (Huninga) (Melchers)7, dr. van Melchert Beerends Huninga en Trijntien (Trijntje) Wirtjes, geb. te Beerta [Gr] voor zondag 16 okt 1729, ged. NH te Beerta [Gr] op zondag 16 okt 1729. De naam Huninga krijgt zij mee n.A.V. haar overgrootmoeder Bouwina Huninga, landbouwer van 1766 tot 18014, ovl. (ongeveer 44 jaar oud) te Beerta [Gr] voor 1774.
kerk.huw. (beiden minstens 27 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op zondag 17 jan 1796
met
Nieske Roelfs van der Laan, dr. van Roelf Jans Snijder Verondersteld wordt dat hij van afkomst een Schneider (kleermaker) is (Kleermaker) en Alke Berents, geb. te Blijham [Gr] voor vrijdag 16 dec 1768, ged. NH te Blijham [Gr] op vrijdag 16 dec 1768, 'landbouwersche'10, woont op de boerderij aan de Ekamperweg 27 Finsterwolde [Gr] tussen 1801 en 1846, ze verkopen de boerderij te Ekamp in 1843, overlijdens aangifte op maandag 28 dec 18469, ovl. (minstens 78 jaar oud) vermoedelijk te Ganzedijk Finsterwolde elders wordt Meerland genoemd op dinsdag 22 dec 1846 23:00:00 uur9.
Aantekeningen bij Nieske Roelfs van der Laan.
Haar naam komt ook voor als Niessien Roelfs, Neesje Roelofs, dochter van Roelf Jans Snijder en Alke Berents.
In de overlijdensakte wordt melding gemaakt van het achter laten van 7 kinderen en haar geboorteplaats Blijham. Dit is juist omdat Berend Borgerts vroeg is overleden. Elders vinden we dat zij overleden zou zijn te Meerland (gem. Finsterwolde), in plaats van Ganzedijk. In het boerderijenboek van het Wold-Oldambt staat vermeld: Nieske Roelofs van der Laan. Overleden te Meerland binnen de gemeente Finsterwolde, 's avonds om 11 uur, zonder beroep.
Aantekeningen bij Borchert Beerendsz de Vries en Nieske Roelfs van der Laan
Vermeld wordt dat Borchert trouwt op zondag 17 januari 1796 te Finsterwolde op 27-jarige leeftijd met de eveneens 27-jarige Neesje Roelofs.
De kinderen van Borchert en Nieske
Alke trouwt op 5 maart 1819 met Gerrit Haijs Klap. Als zij overlijdt hertrouwt Gerrit met Zwaantje Willems Veld in 1859. Uit het eerste huwelijk zijn er 7 kindereren. Zoon Berend Borgerts, geboren op 3 maart 1797 trouwt 3 keer. Uit zijn eerste huwelijk met Johanna Smit worden geen kinderen geboren. Uit zijn tweede huwelijk met Trientje Kampen is dat er één als Tochter de Vries voorkomt. Uit zijn derde huwelijk met Sara Smit zijn geen kinderen bekend. Zowel Trientje als Sara komt uit Stapelmoor (Dld.) waar ook de huwelijken plaatsvinden. Berend Borgerts wordt 74 jaar oud en is landgebruiker te Dielerheide (Dld.).
Bouwina, geboren in 1799 overlijdt ongehuwd op 16 september 1821 te Finsterwolde, haar broer Roelf Borgert(s), boerenknecht en dagloner, trouwt 18 november 1831 Jante(n) Jans Kamer, geboren 16 september 1812 te Finsterwolde als dochter van Jan Jans Kamer, arbeider, dagloner en later watermolenaar en Harmke Jans Stuut (ook Stuit). Roelf en Janje(n) krijgen tussen 1829 en 1858 10 kinderen. Als het eerste kind wordt geboren is Jantje 17 jaar en als het laatste het levenslicht ziet is ze 32 jaar oud.
Het vijfde kind van Borchert en Nieske, Antje (geboren in 1804), komen we ook tegen als Antje Borcherts de Vries Huninga. Zij wordt op 23 september 1804 gedoopt te Finsterwolde en trouwt met Olferdus (Olfert) Lulofs Koolman, geboren op 26 oktober 1791 te Beerta. Hij is koopman, winkelier en later landbouwer (landgebruiker). Over hem is vrij veel bekend. Het stel krijgt 5 kinderen, waarvan het tweede kind Emke mogelijk in het kraambed al is gestorven.
Over Aaltje, geboren als zesde dochter van Borchert en Nieske is alleen bekend dat zij circa 1807 wordt geboren en ook over Melchert, geboren in 1810 weten we weinig. De laatste dochter, Katharina, haar ouders noemen haar echter Trijnte, geboren op 14 augustus 1813 te Ekamp, trouwt op 16 oktober 1835 te Finsterwolde met de koopman en boerenknecht Siemen Folkerts Koller, geboren op 20 maart 1806 te Esthem (Dld.) als zoon van Jan Folkerts Koller, arbeider, en Anna Margaretha Siemens, beiden woonachtig in Esthem.
Resumé GA en BWO:
* Beerta: Fol.114 - 6 december 1803: 'Borchert Berends en Neijske Roelfs (ehel.), in de Ekamp, verkopen aan Geert Sweijerts en Asse Tjaards (ehel.) in de Ekamp, de beklemming van een huisplaats, waarop kopers een huis hebben gebouwd, gelegen in de Ekamp, groot pl.minus een en een half quart deimt, ten noorden de Ringsloot, ten oosten Harm Kaspers, ten zuiden de Ekamperweg, ten westen Berend Harms. Eigenaars van de grond zijn J. Oomkes en consorten. Huur: 6 gld. Prijs: 100 gld. Getuigen: Sebo Oljes en Berend B. Craker.'
17 mei 1809: 'Borgert Berends X Niessien Roelfs en Albertjen Roelfs als erfgenamen van wijlen hunnen broeder Albert Roelfs op 2 febr. 1809 overleden, verkopen aan Harm Everts Egges X Eppien Berends ten Have: een huis, tuin en pl.min. 3 deimt land, staande en gelegen in de Morige onder Wedde, getekend no 29, zwettende N.Hindrik Berends / O.Jochum Geerts, Poppo S. ten Have en Egbert Jurriens / Z.Harm Wilkes meijerwijze / W. koperen koopsom 1375 glg". (bron: Westerwolders en hun woningbezit; het kerspel Wedde II, van dhr.Wegman blz. 85).
In het boerderijenboek van het Wold Oldambt dl.1 blz. 335 staat dat hij de boerderij aan de Ekamperweg 27 te Finsterwolde in 1801 van zijn vader koopt en dat het in 1843 verkocht wordt aan Jan Jans Oostland. Tevens staat daar in dat hij gehuwd is met Nieske Roelofs van der Laan van Blijham. Hij is overleden in het huis 181, oud 67 jaar, landgebruiker te Ekamp, te Ekamp gewoond hebbende, echtgen. van Nieske Roelofs, haar nalatende als weduwe met 6 kinderen. Uit de archieven blijkt echter dat er minstens 8 kinderen zijn geweest.
Uit dit huwelijk 8 kinderen:
Bronnen:
1. | Doopboek Finsterwolde, Kerkeboek Finsterwolde, Collectie DTB, toeg. 124, van 1763 tot 1811 (dinsdag 3 jun 1834) |
2. | Burg. Stand (Genlias), S490 |
3. | Boerderijenboek Wold-Oldambt, S584 |
4. | Boerderijenboek Wold-Oldambt, S560 |
5. | Doop- en trouwboek Hervormde Gemeente Beerta, RHC GA, Groninger Archieven, Toeg.nr. 124, inv.nr. 30, folio 55, NH, Nederl. Herv., Beerta [Gr], van 1730 tot 1811 (zondag 24 apr 1774) |
6. | Doop- en trouwboek Hervormde Gemeente Beerta, RHC GA, Groninger Archieven, Toeg.nr. 124, inv.nr. 30, folio 55, NH, Nederl. Herv., Beerta [Gr], van 1730 tot 1811 |
7. | Boerderijenboek Wold-Oldambt, S623 |
8. | Geneanet, Henk Wolda., S497 |
9. | Burg. Stand (Genlias), S496 |
10. | Geneanet, Robert Bekkering en Brenda Hofman., S39 |
Dossier:
Boso van Metz
Boso van Metz.
- Vader:
Richard Warnier Metz, zn. van Buvinus van Metz en Richilde van Aries, geb. in 860, ovl. (ongeveer 61 jaar oud) te Auxerre op zaterdag 1 sep 921, tr. (resp. ongeveer 20 en ongeveer 15 jaar oud) in 880.
- Moeder:
Adelheid van Bourgondië, dr. van Konrad II (Konrad) der Welfen (Van Auxerre) en Waldara van Auxerre, geb. in 865, ovl. (ongeveer 55 jaar oud) in 920.
Boso van Arles
Boso van Arles, geb. in 885. Hij is graaf van Arles, Avignon en Vaiscon en tevens markgraaf van Tucie, ovl. (ongeveer 51 jaar oud) in 936.
tr. (ongeveer 25 jaar oud) in 910
met
Willa van Opper-Bourgondië, dr. van Rudolf I van Opper-Bourgondië en Willa van Bourgondië.
Uit dit huwelijk 2 dochters:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Bertha | *915 | | †965 | | 50 | 1 | 2 |
2 | Willia | *910 | | †966 | Bamberg | 56 | 0 | 0 |
Boso van Provence
Boso van Provence, geb. in 855, titel, ovl. (ongeveer 32 jaar oud) op zaterdag 11 jan 887.
- Vader:
Buvinus van Metz, geb. in 820, ovl. (ongeveer 50 jaar oud) in 870, tr. Deze echtgenote is van onbekende herkomst. Ook de naam is niet duidelijk.
tr. none
met
Irmgard Der Franken, geb. in 855, ovl. (ongeveer 42 jaar oud) op woensdag 2 apr 897.
Uit deze relatie 3 kinderen:
Botte Tjaerda van Starkenborgh
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Sico Tjaerda van Starkenborgh.
Botte Tjaerda van Starkenborgh, geb. te Rinsumageest [Fr] in 1478, ovl. te Hinte, Ost-Friesland.
- Vader:
Barthold Tjarda van Starkenborgh, zn. van Sydse Tjaerda van Starkenborgh en Alydt Huninga, geb. te Rinsumageest [Fr] op Tjaerdahuis in 1430, ovl. (ongeveer 75 jaar oud) op maandag jan 1505, tr. (resp. ongeveer 45 en ongeveer 30 jaar oud) in 1475.
- Moeder:
Ydt Bottes Jarla, geb. te Wetzens [Fr] in 1445, ovl. (hoogstens 82 jaar oud) voor maandag 2 mei 1527.
tr. (resp. ongeveer 17 en ongeveer 25 jaar oud) in 1495
met
Ave (Aveke) Clant (Teteke, Willemsdr.) Clant, dr. van Willem Clant en Nn Nn, geb. in 1470, ovl. te Hinte, Ost-Friesland, tr. (1) met Botte Tjarda van Starkenborg. Uit dit huwelijk een zoon.
Uit dit huwelijk een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Barthold | *1495 | | †1566 | Groningen [Gr] | 71 | 1 | 8 |
Botto Hinrichs
Botto Hinrichs, huwelijksgetuige van Boele Ockens en Aise Heddes te Beerta [Gr] op dinsdag 29 mrt 1611.
Bouchiena (ook: Bougiena) Hillinga
Bouchiena (ook: Bougiena) Hillinga, geb. te Noordbroek [Gr] op vrijdag 25 mei 1798, ged. te Noordbroek [Gr] op zondag 7 dec 17942, Overlijdens aangifte op maandag 13 aug 19511, ovl. (53 jaar oud) te Groningen [Gr] op maandag 11 aug 1851 Bron Burgerlijke stand - Overlijden
Archieflocatie Groninger Archieven
Algemeen Gemeente: Groningen
Soort akte: overlijden
Aktenummer: 508
Aangiftedatum: 13-08-1851
Overledene Bougiena Hillinga
Geslacht: V
Overlijdensdatum: 11-08-1851
Leeftijd: 53
Overlijdensplaats: Groningen
Vader Sebo Harrems Hillinga
Moeder Johanna Agneta Blom
Partner Gerardus Wilbrordus Walker
Relatie: echtgenote
Nadere informatie geboortepl: Noordbroek; beroep vader: medicina doctor1.
- Vader:
Sebo Harms Hillinga, zn. van Sebe Harms en Gretien Geerts, geb. te Noordbroek [Gr] circa 1720 (circa 1767) Het is niet zeker dat deze Sebo Harms een zoon is van Sebo Harms en Gretien Geerts, Sebo Harms komt voor als medicine doctor en scheepskapitein. Medicine Doctor, scheepskapitein, ovl. (ongeveer 81 jaar oud) circa 1801, relatie.
tr. (resp. 30 en 31 jaar oud) te Groningen [Gr] op donderdag 7 mei 1829
met
Gerhardus Wilbrordus Walker, zn. van Joannis Walker en Catharina Geerts Nienhuis, geb. te Groningen [Gr] op dinsdag 7 nov 1797, Schoenmaker, barbier.
Uit dit huwelijk 3 kinderen:
Boudewijn I van Vlaanderen
Boudewijn I van Vlaanderen, geb. in 840, eerste graaf van te Vlaanderen [Vla], ovl. (ongeveer 39 jaar oud) op dinsdag 2 jan 879, begr. te Sint-Bertijns.
Aantekeningen bij Boudewijn I van Vlaanderen.
Boudewijn I, ook wel Boudewijn I met de IJzeren Arm genoemd, (Laon?, ca. 837/40 - Sint Bertijns/Arras, 2 januari 879), staat bekend als de eerste graaf van Vlaanderen. Hij was de zoon van Odakar III van de Morinen (ook Audacrus, Odocrus, Audacer, Odoscer "van Laon" genoemd).
*.
Over Boudewijn I is weinig overgeleverd. Er wordt wel aangenomen dat hij de eerste graaf van het graafschap Vlaanderen zou zijn.
Hij was een bekwaam militair leider, die een halt wist toe te roepen aan de invallen van de Noormannen. Boudewijn bouwde onder meer burchten te Ge nt en Brugge.
Boudewijn I trouwde op 13 december 862 met Judith van West-Francië, docht er van Karel de Kale, West-Frankisch koning van 840 tot 877, en van Ermen trudis van Orléans, nadat hij haar in Senlis rond Kerstmis 861 had gescha akt. Ze vluchtten naar Lotharingen en van daar naar Rome. Na twee jaar br iefwisseling met de woedende vader kwam de verzoening er via een huweli jk te Auxerre. Het graafschap Vlaanderen (een aantal gouwen langsheen de Noordzeekust) was waarschijnlijk een huwelijksgeschenk. Karel de Kale wi st hiermee zijn noordelijke grenzen te beveiligen.
*.
Boudewijn en Judith hadden vier kinderen:.
• Karel (jong gestorven).
• Boudewijn.
• Gunhilda (865 -?)(ook Widnille of Guinidilde), gehuwd in 877 met Wilfr ed I el Velloso, graaf van Urgel en Barcelona.
• Rudolf (867 - 17 juni 896), graaf en abt te Kamerijk.
Boudewijn zou uiteindelijk de grondlegger worden van een grafelijke dynas tie die gedurende meer dan 500 jaar Vlaanderen zal bezitten en regeren. H et Vlaanderen waarvan Boudewijn I graaf was, had nog niet zo veel om het lijf; het beperkte zich tot een viertal stadjes met hun omgevende land ( de pagus Flandrensis): Torhout, Gistel, Oudenburg en Brugge.
*.
Terloops.
Het Brugse Beertje van de loge verwijst naar de schaking van Judith: wann eer Boudewijn met Judith in Vlaanderen terugkeert, worden zij in het bos aangevallen door een reusachtige, witte beer. Deze beer was al eerder ges ignaleerd omdat hij de omgeving onveilig maakte. Reizigers die zich buit en de muren van Brugge waagden, werden vaak door de beer aangevallen. En dus ook Boudewijn I. Hij wierp zich zonder aarzelen in de strijd met de b eer. Niemand durfde dichterbij te komen, ook niet om hun leenheer te help en. Op een bepaald moment stelde de beer zich recht op zijn achterste pot en en ging met zijn rug tegen een boom staan om zo met meer kracht opnie uw aan te vallen. Maar net op dat moment sprong Boudewijn vooruit en door boorde de beer met zijn lans. De stoot was zo hevig en krachtig dat de la ns zich door de beer onwrikbaar in de boom vaststak. Boudewijn was zijn n aam met den ijzeren arm dus waardig. Toen later Boudewijns aanstelling a ls nieuwe leenheer gevierd werd, schonk de stad Brugge hem een gebeeldhou wde, rechtopstaande beer. Die is vandaag nog te zien op de gevel van de P oortersloge op de Jan Van Eyckplaats in Brugge. Dit was van ca. 1394 tot 1487 het lokaal van De Witte Beer, een selectieve sport- en ontspanningsv ereniging die toernooien en steekspelen organiseerde.
Op het Brugse stadhuis staat een beeld dat Boudewijn voorstelt.
(Bron: Wikipedia).
tr. (resp. ongeveer 23 en ongeveer 19 jaar oud) te Auxerre op donderdag 13 dec 863
met
Judith van West-Francië2, dr. van Karel II de Kale (van West-Francië) en Irmentrudis van Orleans, geb. circa jan 8442,2,2, Karel de Karel haalt zijn dochter terug naar Frankrijk na 862, zij belandt in het klooster te Senlis [Fra] na 862, ovl. (minstens 25 jaar oud) na 8702,2, tr. (1) met zoon van haar man Aethelbald (Ethelwulf) Ook: Ethelbald, Aethelwulf van Wessex2. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Ethelwulf van Wessex, zn. van Egbert van Wessex en Nn. Uit dit huwelijk geen kinderen.
Aantekeningen bij Judith van West-Francië.
Judith van West-Francië (oktober 844[1] - 870), ook wel Judith Martel genoemd, was een Frankische prinses, gehuwd met twee opeenvolgende koningen van Wessex en uiteindelijk met de eerste Graaf van Vlaanderen.
*.
Afkomst.
Judith is de dochter van keizer Karel de Kale (823-877) en diens eerste echtgenote Ermentrudis van Orléans (830-869). Ze was dus een achterkleinkind van Karel de Grote. Ze is ook de zus van Lodewijk de Stamelaar (846-879).
*.
Wessex.
Op 1 oktober 856, op twaalfjarige leeftijd, werd ze door haar vader uitgehuwelijkt aan de 51-jarige koning Aethelwulf van Wessex, die twee jaar later stierf. In datzelfde jaar (858) huwde ze voor de tweede keer, nu met Aethelwulfs zoon koning Aethelbald, dus met haar eigen stiefzoon. Aethelbald overleed al in 860. Judiths laatste huwelijk werd later nietig verklaard op grond van bloedverwantschap, en zij werd verbannen naar Senlis. Judith was na haar huwelijk met Aethelwulf tot gemalin van de koning gekroond, zodat zij op hetzelfde niveau kwam als de koning. Dat zorgde later voor heel wat wrevel bij de Saksische bevolking.
*.
Vlaanderen.
Voor de derde maal trouwt ze in 862 met Boudewijn I met de IJzeren Arm, die haar rond Kerstmis 861 in Senlis had ontvoerd. Om uit de klauwen van haar woedende vader te blijven zwerven ze een tijdje in Europa rond en schuilden ze tot in oktober bij haar oom Lotharius I. Uiteindelijk vluchten ze op bedevaart naar Rome en door tussenkomst van de paus treden ze officieel in het huwelijk in Auxerre. Ook het feit dat Boudewijn zich dreigde aan te sluiten bij de vikingen die de lage landen onveilig maakten, deed Karel de kale van gedachten veranderen. Hij maakte Boudewijn leenheer van enkel gouwen. Daaruit is later het Graafschap Vlaanderen ontstaan. Op dat ogenblik was de regio een vrij arm overstromingsgebied en werd het geteisterd door invallen van vikingen.
Uit het huwelijk komen vier kinderen:.
- Karel.
- Boudewijn, graaf van Vlaanderen.
- Gunhilda (865-..).
- Rudolf (867-896).
*.
Voetnoten:.
1. De geboortedatum is onzeker.
Uit dit huwelijk 3 kinderen:
Boudewijn II van Vlaanderen
Boudewijn II van Vlaanderen, geb. in 864, titel, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) op 10 sep 918, begr. te Gent in 908.
Aantekeningen bij Boudewijn II van Vlaanderen.
Boudewijn II de Kale (863 - 10 september 918) was van 879 tot 918 graaf v an Vlaanderen en Graaf van Boulogne.
Hij erfde het graafschap van zijn vader op een bijzonder moeilijk moment omdat er een inval van de Vikingen plaatsvond. Dezen zouden nog jaren Vla anderen en het noorden van Frankrijk onveilig maken. Pas bij de Slag bij de Dijle in 892 werden zij voorgoed verslagen. De onrust die ontstond do or het onvermogen van de Karolingers iets tegen de inval te doen, zorgde er in 888 voor dat een niet-Karolinger Odo tot koning gezalfd werd. Boude wijn -zelf een Karolinger- wist dat handig te benutten voor de verdere ui tbreiding van zijn grafelijke macht. Hij richtte houten versterkingen op in Sint-Omaars (St. Omer), Brugge en Gent en wist zelfs de abdij van St. Vaast en de streek van Artesië (Artois) onder controle te krijgen. In 9 07 ruimde hij een belangrijke rivaal Herbert I van Vermandois uit de weg door hem te laten vermoorden. Dit gaf hem meer macht aan de Somme. Hij zo rgde bovendien voor een belangrijk politiek bondgenootschap door met de d ochter van de Angelsaksische koning Alfred de Grote te trouwen. Bij zijn dood in 918 liet hij dan ook een machtig graafschap na aan zijn zoon Arnu lf.
Genealogische gegevens.
Boudewijn II was de zoon van Boudewijn I en van Judith. In 884 huwde hij Aelfryth van Wessex (ook Aelftrud of Elfrida) (Wessex, 868 - 7 juni 929 ), dochter van Alfred de Grote, koning van Engeland van 871 tot 899, en v an Ealhswith van de Gaini.
Nazaten.
• Arnulf I de Grote.
• Adelulf (of Adalolf) (890 - 933), graaf van Boulogne en van Thérouanne.
• Ealswid.
• Ermentrude.
• Albert, bisschop van Parijs.
- Vader:
Boudewijn I van Vlaanderen, zn. van Audacer van Laon en NN Nn, geb. in 840, eerste graaf van te Vlaanderen [Vla], ovl. (ongeveer 39 jaar oud) op dinsdag 2 jan 879, begr. te Sint-Bertijns, tr. (resp. ongeveer 23 en ongeveer 19 jaar oud) te Auxerre op donderdag 13 dec 863.
- Moeder:
Judith van West-Francië2, dr. van Karel II de Kale (van West-Francië) en Irmentrudis van Orleans, geb. circa jan 8442,2,2, Karel de Karel haalt zijn dochter terug naar Frankrijk na 862, zij belandt in het klooster te Senlis [Fra] na 862, ovl. (minstens 25 jaar oud) na 8702,2, tr. (1) met zoon van haar man Aethelbald (Ethelwulf) Ook: Ethelbald, Aethelwulf van Wessex2. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Ethelwulf van Wessex. Uit dit huwelijk geen kinderen.
tr. (resp. ongeveer 20 en ongeveer 19 jaar oud) in 884
met
Aelfthryth van Wessex, dr. van Alfred Koning van Wessex De Grote en Ealswith van Gainas, geb. in 865, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) op zondag 7 jun 929.
Uit dit huwelijk 2 zonen:
')}