Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Yde Jans
Yde Jans.

relatie
met

Mentzo Udens, geb. circa 1570, ovl. (hoogstens 57 jaar oud) voor 1627.

Uit deze relatie 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Murcke*1610  †1663  53
Udo     


Ydechien Wigboldi
Ydechien (Ude) Homerus Wigboldi.

tr. (1) te Midwolda [Gr] op zondag 29 nov 1637 •
Midwolda: -fol. 353v - 19 oktober 1637 - H.V.: Rinnolt Diurkens, Menno Hindricks en Eppo Haijens, kerkvoogden in Midwolda, verklaren dat een echtschap is beramet tussen Petrum Hooren, predikant, te Midwolda, zoon van Christoffer Hooren en Lijsebeth,(gew. ehel.) en Ide Wigboldi, dochter van Wigboldo Homeri en Assa (ehel.). Ide krijgt mee 1000 daler.
Brg.: Henrich Winsemius;
Br.: Wigboldo Homeri en Assa, ouders; Hemmo en Poppo Wigboldi, broers; Claes Aijoldts, konvooimeester te Finsterwolde; Joh. a Vullen, predikant te Sappemeer; Gerard Gerardi
met

Petrus Hoorn, ovl. te Emden (Dld) op maandag 14 jun 1649.

tr. (2) op woensdag 22 sep 1655
met

Johan Franciscus Meyvaert.


Ydszomius Mensema
Ydszomius Mensema, titel, ovl. in 1384.

relatie
met

NN Nn.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ocko  †1456   


Yke Tonckens
Yke Tonckens.


Ymtet Meeckens
Ymtet Meeckens.



Bronnen:
1.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 107:87 (1990), S720


Ype Fockens
Ype Fockens. Ype wordt in het Oldambt genoemd op 16 juli 1527, samen met zijn broer Me nne.


Ype Edsema
Ype Edsema, geb. in 1400, ovl. (ongeveer 60 jaar oud) in 1460.

relatie
met

Popko Ennes Tho Solwert, zn. van Enno Tho Solwert en NN Nn, ovl. in 1455.

Uit deze relatie 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Margarethe*1485     
Popkes  †1470   


Ypke Niemeijer
in
Genealogie van Melchior Borchart.
Parenteel van Caspar Jans.
Parenteel van Melchior Borchart.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Ypke Niemeijer.



Yvonne Welter
in
Parenteel van Melchior Borchart.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Yvonne Welter.

relatie
met

Berend Evert Rudolf Tiddo (Roelf) Luppens, zn. van Berend Luppens en Dirkje Catriena Antonia (Dicky) Bergsma.


Zehrdte Diurts
Zehrdte Diurts, ovl. in 1642.

relatie
met

Tede Mennens ter Haseborg, zn. van Menne Wiardes ter Haseborg en Etta Haykes Crumminga Tho Middelstum, geb. te Weener (Dld) circa 1570,
Verslag van 1642 tot 1642,
Tede is bezitter van de Herdes Haseborg. Er dateert een testament met zi jn vrouw Diurts uit 1642.
Ovl. (Minstens 72 jaar oud) te Weener (Dld) na 1642.

Zeino Joachim van Weleveld
 
in
Parenteel van Johan Rengers.

Zeino Joachim van Weleveld, ovl. te Woltersum, Gem. ten Boer in 1681.



Aantekeningen bij Zeino Joachim van Weleveld.
•.
WELEFELD.
Weleveld is een voormalige havezate ten noordoosten van Zenderen, in de Twentse gemeente Borne in de Nederlandse provincie Overijssel.
Het Hof to Welevelde, zoals het in 1353 wordt genoemd, is een van de machtigste havezaten van Twente. Het eerste huis of spieker wordt volgens een inmiddels verdwenen gedenksteen gebouwd in 1300. Daarom wordt 1300 aangehouden als stichtingsdatum van de havezate. Het hof wordt echter indirect al vermeld in een akte van Pontianusdag 1206. Bovendien wordt in 1244 een Godfried van Weleveld genoemd, wiens erfdochter vermoedelijk in het huwelijk treedt met de Heer van Ruinen. Zijn zoon Otto, die het Twentse grond bezit erft, bouwt het eerste huis op Weleveld, samen met zijn broers Bernardis en Johannis.

't Huys Welevelt opnieuw opgebouwd na de Tachtigjarige oorlog. Hendrik Spilman maakte de tekening in 1737.
Dit alles zal hebben gestaan op voorgenoemde gedenksteen, welke in 1907 nog als stoep heeft gediend bij een boer in Zenderen.
De havezate is strategisch gelegen op de kruising van de handelsweg Deve nter-Osnabrück en de Bornsebeek. Daardoor kan zowel tol worden opgelegd aan het verkeer over land als dat over water. Verdere inkomsten werden gegenereerd uit de bijbehorende watermolen. De naam Weleveld is een verbastering van Wolfsveld. De wolf is terug te vinden in het wapen van Weleveld. Dit wapen bestaat uit een bovenste helft met een rode wolfskop op een goudgele achtergrond en een onderste helft met drie zilveren rozen op een blauwe achtergrond.
Na vele generaties Weleveld komt Johan III van Weleveld in 1521 te overlijden. Zijn erfdochter Anna huwt Sweder Schele van Schelenburg, een burc ht bij Osnabrück. Zij beginnen in 1541 het oude huis uit 1300 te vervangen. Een van hun zonen, Christoffel Schele van Weleveld (1528-1606), is verantwoordelijk voor de introductie van de Nieuwe Religie in Borne. Hij en zijn echtgenote Judith Ripperda bouwen de havezate in 1563 verder opnieuw op en voegt in 1565 een kasteeltoren toe. Omdat Christoffel Schele van Weleveld door de Spaanse koning als vijand wordt gezien, valt de havezate in 1582 en 1583, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog, ten prooi aan de Spaanse troepen. De havezate wordt daarbij ernstig beschadigd en het huisarchief gaat verloren. De bijbehorende wind- en watermolens worden verwoest, de omliggende landerijen brengen nauwelijks nog geld op. De familie Schele van Weleveld, die naar het huis Santfort bij Osnabrück is uitgeweken, keert niet eerder dan 1596 op het kasteel terug, waarop het ingestorte huis herbouwd wordt.

De plek van het voormalige huis Weleveld (onzichtbaar in het bos op het voorgrond) ligt strategisch op de kruising van de belangrijke handelsweg tussen Deventer en Osnabrück en de waterwegen: de Bornsebeek en Deurningerbeek, in het stroomgebied tussen Enschede/Hengelo en Almelo (Regge en Vecht). Tegenwoordig zijn de beken hier gescheiden in een vuilwater van de waterzuiveringen (links) en een schoon, hemelwater beek (rechts). Hier zijn fraaie wandel- en fietsroutes uitgezet. De foto is gemaakt in noordelijke richting.
Christoffels opvolger, zijn zoon Sweder Schel to Welveld end Welbergen (1569-1639), heeft over de periode 1591 tot en met 1637 een 1822 pagina's tellend dagboek bijgehouden. Deze huiskroniek kent een onderbreking van 1623 tot Pasen 1629. De nakomelingen van Sweder geraken in een kostbare juridische strijd over de erfenis, waarop de havezate als gevolg van de hoge schulden aan het begin van de 18e eeuw in de openbare verkoop gaat. Adolph, graaf van Rechteren van Huize Almelo wordt de nieuwe eigenaar.
•.
Verkoop van de havezate.
Bij de verkoop doen zich echter onregelmatigheden voor, waardoor ook Lambert Joost, baron van Hambroick, zich eigenaar van de havezate waant. Na een juridische strijd van enkele jaren wordt in 1720 het kasteel aan hem toegewezen. In 1748 verbouwt hij hetgeen Christoffel Schele van Weleveld heeft opgebouwd. De tot een bouwval vervallen toren wordt door hem in 1750 vervangen: "Anno 1750 is de oude toorn zinde geboud Anno 1565 afgebrooken en terwijl deselve zeer vervallen en in gevaar stond van in te storten en dien hoek Weder nieus is opgemetselt. Waer wij booven de Deur hebben laeten setten het hier gevonden Waepen van de Besitteren Des huijses Welvelde, Waer in te sien is Dat eenen Bernardis, Johannis en Otto van Ruijnen de eerste stigters van dit Huijs geweest zijn, Dewelke hetselve hebben beginnen te Bouwen Anno 1300 welke Heeren van Ruijnen in Drente de Naem van Welvelde hebben aangenomen." Vervolgens legt hij rond dezelfde tijd grote tuinen rondom het kasteel aan. Uit deze tijd zijn enkele tekeningen van de havezate bewaard gebleven.
Na de dood van Robert van Hambroick, de zoon van Lambert Joost, komt het huis leeg te staan. In 1804 wordt het kasteel voor afbraak verkocht. De omliggende kasteelgracht wordt daarop gedempt. Pas bij opgravingen in 1964 en 1994 komt een deel van het erfgoed weer boven water. Vondsten omvatten onder andere bouwfragmenten van Bentheimer steen (waaronder een fragment met de inscriptie FESTINA LENTE, haast u langzaam), aardewerken en glasscherven, dateremd uit de 14e tot en met de 19e eeuw. Na de laatste opgravingen wordt het grachtenstelsel in ere hersteld, waardoor de plek van het huis Weleveld weer zichtbaar is geworden.

relatie
met

Josyna van Roussel.

Uit deze relatie 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Manasse     
Nn     
Nn     


Dossier:


Zeke von Rheide
Zeke von Rheide, geb. circa 1360, Deze Zeke komt voor als hoofdeling te Rheide [Deu], ovl. (hoogstens 53 jaar oud) voor 1413.

  • Vader:
    Sebo Ennens van Midwolda, zn. van Emeco von Midwolda en NN Nn, geb. te Solwerd [Gr] in 1336, hoofdeling te Borssum [Deu], relatie.
 


Zeyno Rengers Van Ten Post
in
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Johan Rengers.

Zeyno Rengers (Seino) Van Ten Post, geb. circa 1508.

tr.
met

Hillebranda Fraeylama, geb. te Slochteren [Gr] circa 1512.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johan*1550 Farmsum [Gr] †1624  74


Zoon Crommelinck
Zoon Crommelinck, geb. en ovl. in 1605.


Zwaante Jans Lutjeboer
Zwaante Jans Lutjeboer.

tr. none
met

Jan Arends Snijder.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan*1855 Sellingen [Gr]    


Zwaante Jans Hilgenga
Zwaante Jans Hilgenga, geb. te Onstwedde [Gr] op vrijdag 6 nov 1936.

tr. (25 jaar oud) te Onstwedde [Gr] op donderdag 4 jan 1962
met

J. Snoeken.


Zwaantje Hillinga
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.
Parenteel van Melchior Borchart.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Zwaantje Hillinga3, geb. te Nieuw Beerta, Gem. Beerta3 op vrijdag 4 sep 18963,3, ovl. (58 jaar oud) te Beerta [Gr] op woensdag 27 jul 1955 Zij die de overledene de laatste eer wensen te bewijzen, werden verwacht op zaterdag 30 juli des namiddags om 14.00 uur aan het sterfhuis. In een advertentie worden de doktoren Burema en De Rook en de zuster Akkerman vo or de zorgvuldige behandeling tijdens de ziekte van Zwaantje Hillinga bed ankt2, begr. te Nieuw Beerta op zaterdag 30 jul 19551.

  • Vader:
    Eggo Hillinga, zn. van Harm Hillinga en Martjen Houtman, geb. te Meerland, Gem. Finsterwolde op vrijdag 14 jan 1876 Geboren op 11-01-1876 kan ook 11-01-1875 zijn. Op zijn grafsteen is het jaartal slecht leesbaar, dagloner, landarbeider, A74 Nieuw Beerta wonen daar sinds 11-12-1951, ovl. (80 jaar oud) te Nieuw Beerta4 op zondag 6 jan 19574, begr. te Nieuw Beerta, tr. (resp. 18 en 19 jaar oud) te Beerta [Gr]5 op zaterdag 11 aug 18945 (getuigen: "Hendrik Smein oud zevenen veertig jaren, daglooner, van Jacob Oosterhuis, oud vijf en zestig jaren, grofsmid, van Gerard Egbertus Schuth, oud vier en dertig jaren, veldwachter, allen wonende te Beerta en van Harm Jan Bazuin, oud vijftig jaren, veldwachter wonende te Drieborg")5.
 
  • Moeder:
    Harmanna Reit6, dr. van Berend Reit en Zwaantje Reit, geb. te Beerta [Gr]6 op woensdag 30 jun 18756,6, A74 Nieuw Beerta, dienstmeid op zaterdag 11 aug 1894, ovl. (83 jaar oud) te Beerta [Gr] op vrijdag 26 sep 1958, begr. te Beerta [Gr].
 

tr. (beiden 22 jaar oud) te Beerta [Gr]8 op zaterdag 2 aug 19198 Luitjen en Zwaantje zijn 36 jaar getrouwd geweest bij het overlijden van Zwaantje8
met

Luitjen Bonder, zn. van Geert Bonder en Wilhemina de Vries, geb. te Beerta [Gr] op woensdag 14 jul 1897, Finsterwolde [Gr], Status op dinsdag 23 mei 1922, Status op dinsdag 23 mei 1922, Status op maandag 27 okt 1941, Status op maandag 27 okt 1941, Status op dinsdag 11 dec 1951, Status op dinsdag 11 dec 1951, ovl. (58 jaar oud) te Beerta [Gr] op woensdag 27 jul 1955, begr. te Nieuw Beerta.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geert*1919  †1920 Nieuw Beerta, Gem. Beerta 0



Bronnen:
1.Grafzerk, Rouwkaart en advertenties, S537
2.Grafzerk. Grafzerk, Rouwkaart en advertenties, S538
3.BS Geboorteregister Beerta, RHC GA, Collectie DTB (vrijdag 4 sep 1896 akte 115)
4.BS Overlijdensregister Beerta, RHC GA (zaterdag 5 jan 1957 akte 1)
5.BS Huwelijksregister Beerta, RHC GA (zaterdag 11 aug 1894 akte 30)
6.BS Geboorteregister Beerta, RHC GA, Collectie DTB (zaterdag 31 jul 1875 akte 88)
7.Genlias, Burgerlijke stand. Aktenummer: 31., S178
8.BS Huwelijksregister Beerta, RHC GA (zaterdag 2 aug 1919 akte 31)
')}