Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Focco Huninga van Oostwold
in
Genealogie van NN Hunigue.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Focco Bonnes Huninga van Oostwold, geb. te Beerta [Gr] in jul 1675, ged. te Beerta [Gr] op donderdag 18 jul 1675, ovl. (hoogstens 30 jaar oud) voor zaterdag 1 aug 1705.

  • Vader:
    Bonno (Bonne) Sebens (Sebes) Huninga van Oostwold, zn. van Sebo Eppens Huninga van Oostwold en Tyade (Tia) Doedens Tiddinga, geb. te Beerta [Gr] circa 1630 (elders wordt circa 1625 genoemd)2, landbouwer op de Huningaheerd te Beerta [Gr]3, woont op de Huningaborg te Beerta Status van 1667 tot 1692, jonker, Heer van de Huningaborg te Beerta [Gr] van 1693 tot 1693, ovl. (minstens 66 jaar oud) te Beerta [Gr] tussen woensdag 7 mrt 1696 en dinsdag 22 feb 1689 1, woont Huningaheerd, Beerta [Gr] van 1667 tot 1692, tr. (resp. ongeveer 37 en minstens 19 jaar oud) te Beerta [Gr] op zaterdag 2 apr 1667, kerk.huw. te Beerta [Gr] op zaterdag 2 apr 1667.
 



Bronnen:
1.Http://people.A2000.Nl/hselling/strating/kwartier.Htm, S679
2.Http://www.De-Wit.Net/genovs/DE JONGE.Html, S678
3.Boerderijenboek Wold-Oldambt, S560
4.Van Bouwe naar Bouwina (Antonia Veldhuis - p.33); Boerderijenboek Wold-Ol dambt, S792
5.Http://people.A2000.Nl/hselling/strating/kwartier.Htm, S674
6.Menne GLAS - NGV-Bbs, S633


Focco Henrici Waldrix
Focco Henrici Waldrix.


Focco I Ripperda
in
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Focco I Ripperda, geb. te Farmsum [Gr] circa 1456, heer te Winsum, proost te Loppersum [Gr], ovl. (hoogstens 24 jaar oud) te Winsum voor dinsdag 29 jun 1480.


Aantekeningen bij Focco I Ripperda.
De borg te Winsum.
De belangrijkste familie te Winsum is toch wel het geslacht Ripperda geweest. De vroege geschiedenis van de (westelijke) Ripperdaborg is nog altijd in nevelen gehuld. Adellijke bewoners van Winsum kennen we vóór 1445 niet. In dat jaar woont Evert Sickinghe er met zijn vrouw Amke Ukena (zie aldaar), de tante van Focco Ripperda. Zij bezitten verschillende steenhuizen en boerderijen onder Winsum, maar het is niet duidelijk waar deze allemaal gelegen zijn geweest. Na hun kinderloos overlijden komen een aantal onroerende goederen onder andere aan Focke Ripperda toe. Hij wordt de stamvader van de Winsumer Ripperda’s, die op de westelijke Ripperdaborg resideren. De verdere lotgevallen van deze borg, alsmede van de oostelijke Ripperdaborg, die in de 16e eeuw in bezit van de familie komt, wordt onder meer beschreven in de "Ommelander borgen en steenhuizen".
Focko heeft de borg als erfenis gekregen van zijn tante Amke, diens man Evert Sickinghe (van Winsum) is gestorven. Zij zijn kinderloos en dus mag neef Focco het goed slijten. Er wordt als voorwaarde aan verbonden dat Amke haar kamers op de borg mag houden. Tot het tijdstip dat Winsum vrij is, gaan Focko en Frouwke bij vrouwe Ulske in Farmsum wonen. Of dit inderdaad gebeurd is, is niet bekend, want Vrouke sterft reeds in 1477 en Focko in 1480. Het is onduidelijk wanneer Amke precies is overleden. Naar haar moet de Vrouw Amkenheerd genoemd zijn, de boerderij die bij de borg hoort. Het is niet duidelijk of deze naam de naam van de Luyemaheerd mogelijk heeft vervangen.

  • Vader:
    Unico II Ripperda Tot Farmsum, zn. van Hayo I Ripperda en Reinsta Abdena von Emden, geb. in 1413, hoofdeling en proost te Farmsum [Gr], hoofdeling en proost te Loppersum [Gr], hoofdeling (dankzij de afkomst van zijn vrouw) te Oosterwijtwerd [Gr], ontvangt van de keizer een bevestiging van zijn heerlijke rechten op maandag 12 jan 1474, verkrijgt het muntrecht, ovl. (ongeveer 61 jaar oud) op de Ripperdaborg aldaar in 1474 (hij overlijdt aan de pest), begr. te Farmsum [Gr] begraven in de kerk, tr. (resp. ongeveer 39 en ongeveer 32 jaar oud) te Op Dijkhuizen op dinsdag 10 feb 1452.
 

tr. (resp. ongeveer 19 en ongeveer 30 jaar oud) op zaterdag 21 aug 1475
met

Frouke Onsta van Sauwerd, dr. van Abel Onsta Van Sauwerd en Hille Jargers, geb. circa 1445, ovl. (ongeveer 32 jaar oud) te Farmsum [Gr] op vrijdag 25 mei 1477 op St. Urbanusdag, begr. te Farmsum [Gr].

 



Aantekeningen bij Frouke Onsta van Sauwerd.
Een sterk contrast met de eenvoudige zerk van Unico Ripperda vormt de rijk gedecoreerde steen voor zijn slechts drie jaar na hem overleden schoondochter Frouke Onsta (overl. 1477). Zij was twee jaar eerder gehuwd met Foeke Ripperda. Het echtpaar liet één zoon na, Peter, die de stamvader werd van de Winsumertak van de Ripperda's, waartoe de bekende hertog Johan Willem Ripperda (1682-1737) hoorde.

Op haar grafzerk staat het volgende: anno m . cccc . lxxvii . op / sunt. urbanus . dach . / st / rf. vroke. rypperda. ab /el. onsta ende. hil .onsta. dochter.
Opvallend genoeg vermeldt de grafzerk wel de namen van haar ouders, maar niet die van haar echtgenoot. Haar vader, Abel Onsta, stierf zes jaar later. Toevallig bleef ook zijn zerk bewaard; deze werd na de afbraak van de kerk te Sauwerd overgebracht naar het Groninger Museum. De stenen van vader en dochter Onsta zijn in dezelfde rijke gotische stijl vormgegeven, met in het midden het wapen Onsta (een leeuw), een gehelmde leeuw als schildhouder met op zijn helm een derde leeuw als helmteken . In het midden van iedere zijde vinden we een kwartierwapen. Vergelijking van de kwartieren op de beide zerken leert dat de volgorde van de wapens niet consequent is toegepast. Boven vinden we op beide stenen het wapen Onsta en links een wapen met twaalf ruiten, schuinkruislings, dat we kunnen identificeren met Van Dockum, moeder van Abele en grootmoeder van Frouke.5 Op Froukes zerk is rechts het wapen van haar moeder, Hille Jarges, afgebeeld en ten slotte onderaan een wapen met een vogel, denkelijk dat van haar moederlijke grootmoeder Peter, van wie de familienaam nog onbekend is (zie 01).
01.Een derde 15e eeuwse grafzerk in vrijwel dezelfde stijl is overgeleverd, namelijk die van de Oostfriese edelman Luwert van Uttum, nu in het Burgmuseum te Pewsum. Volgens de steen en oorkondelijke gegevens overleed hij in 1428; de stijl van de zerken komt zozeer overeen dat de steen eerder een halve eeuw later gedateerd zal worden.


De grafzerk van Frouke Onsta, schoondochter van Unico I Ripperda, echtgenote van Focko Ripperda en overleden op 25 mei 1477, slechts drie jaar na haar schoonvader en twee jaar na haar huwelijk.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Pieter I*1476     


Focke Coerts
Focke Coerts.


Focko (Ackinga)
 
Focko (Focco, Focce, Focke) Ewesma (Eusma, Ewens, Ewes) (Ackinga), geb. te Woltersum, Gem. ten Boer circa 1390, komt voor als hoofdeling en ridder te Woltersum [Gr].



Aantekeningen bij Focko Ewesma (Ackinga).
Ubbo Emmius schrijft, in 1415 over het huis te Woltersum, behorende aan Focco Eusma, zoon van Ewo, wordt verwoest. Sicke Benninge noemt hem Focco Ewesma. Hij is waarschijnlijk een zoon van de voornoemde Ebbe of Ewe Ackinga en komt zelfs ook voor als Focke Ackinga. Door het huwelijk van zijn dochter Hisse met Dutmer Rengers zijn de Woltersumer goederen aan de familie Rengers gekomen.
In de kroniek van Sicke Benninga wordt het als volgt vermeld: 'Focke Ewsema huues tooltersum' is in 1415 'omgeworpen'. De borg van Focke Ackinga wordt dan door Keno tom Brok, leider van de Vetkopers, verwoest.

Andere bron: Hoofdeling Woltersum. In 1415 wordt zijn huis te Woltersum verwoest. Is dit dezelfde als Focko Ackinga,waarvan eveneens bekend dat zijn huis te Woltersum in 1415 wordt verwoest door de leider van de vetkopers Keno tom Brok? Deze Focko is een zoon van Ebbe Ackinga, gehuwd met N.N. Fratema. Ebbe bezit een steenhuis te Weiwerd, dat wordt verwoest in een oorlog Hij bouwt daarop het zojuist genoemde steenhuis ten oosten van Woltersum.

Schieringers en Vetkopers.
In de Friese landen woeden al halverwege de 14e eeuw veten tussen Schieringers en Vetkopers, de benamingen voor regionale strijdgroepen van wisselende samenstelling en betekenis die in de loop van de tijd blijken vooral te verschillen in de economische en politieke belangen die zij op enig moment nastreven.
Aanvankelijk kiest de stad voor de 'Schieringers' en is Groningen het centrum van verzet tegen Hollandse invloeden in de Friese landen, in die jaren belichaamd door Albrecht van Beieren, graaf van Holland (in functie 1358-1404). Albrecht van Beieren heeft onder meer een verbond gesloten met de hoofdeling Ocko tom Brok, die streeft naar de volledige macht in Oost-Friesland.
Schieringers: mogelijk genoemd naar de grauwe, of schiere, habijten van ongebleekte schapenwol van de lekenbroeders van de Cisterciënzer kloosterorde; de Vetkopers naar de vetweiderij en de daarmee verbonden handel (op Holland) door de orde der Praemonstratenzers of Norbertijnen. De benamingen komen voor het eerst voor in 1392 en gelden met name partijen in Westerlauwers Friesland. Voor de controversiële facties in Stad en Ommelanden zijn uit de 14e eeuw geen nadere aanduidingen bekend.
Kloosters en kloosterorden spelen een belangrijke rol in het politieke en economische leven, gegeven hun betrokkenheid bij landontginning, landbouw en waterstaat (zijlvestenijen). De leiding van de kloosters is veelal verwant aan plaatselijke machthebbers.


Focko Ewesma (Eusma) was inderdaad een zoon van Ewo.
Dat bewijst het volgende citaat:
"Focko Eusma, Ewonis filius, Wolterhemus."
(transcriptie: Focko Ewesma, zoon van Ewo, Woltersum)
Focko wordt hier Eusma genoemd en zijn vader Ewo was hoofdeling
te Woltersum.
Bron: Untersuchungen über friesische rechtsgeschichte, Volumes 2-3.
Karl Otto Theresius Freherr von Richthofen. W. Hertz. (Bessersche Buchh.), 1882.

  • Vader:
    Ewo (Erikes) Erickes van Emden, zn. van Eggerich Ewen van Jemgum en NN Nn, geb. te Jemgum, Oost-Friesland, Dld. in 1360, hij komt voor als hoofdeling te Woltersum [Gr], bezit een steenhuis in Weiwerd dat wordt verwoest, mogelijk behoort hem de Ackingaheerd te Oosterwierum (nu Akkemaheerd), woont borg Dijksterhuis, Appingedam [Gr], hij wordt voor het eerst genoemd met zijn halfneef Ewo Erickes van Jemgum in 1390, bouwt een huis te Woltersum dat wordt verwoest door Keno tom Brok in 1415, ovl. (minstens 98 jaar oud) na 1458, tr.
 

relatie (1)
met

NN Nn, geb. circa 1390.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
NN     

tr. (2)
met

NN Nn.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Lupko*1432     


Dossier:


Focke Schulte
Focke Schulte, geb. circa 1698, ovl. (ongeveer 75 jaar oud) te Mark, Ost-Friesland op maandag 22 mrt 1773.

relatie
met

Else Onken van Mark, dr. van Ondke Onnekes van Mark en Ave Ubens, geb. te Mark, Ost-Friesland in 1700, ovl. (ongeveer 75 jaar oud) te Mitling, Ost-Friesland op zaterdag 27 mei 1775.

Uit deze relatie 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Harm*1733 Grotegaste    
Rembda Fokken*1735 Mark, Ost-Friesland    
Jantjen Fokken*1740 Mark, Ost-Friesland †1825 Grosswolde 84
Meme*1743 Mark, Ost-Friesland    


Focke Harms
Focke Harms.

tr. (Rembda Fokken 36 jaar oud) te Mitling, Ost-Friesland op donderdag 11 apr 1771
met

Rembda Fokken Schulte, dr. van Focke Schulte en Else Onken van Mark, geb. te Mark, Ost-Friesland op zaterdag 5 feb 1735.


Focke ter Haseborg
Focke ter Haseborg.


Focke ter Haseborg
Focke Janssen ter Haseborg, geb. te Weener (Dld) op zondag 10 apr 1707, dominee te Weener (Dld), ovl. (52 jaar oud) te Weener (Dld) op vrijdag 26 okt 1759.

tr.
met

Grietje Stevens Wolthuis1, geb. te Scheemda [Gr]1 voor woensdag 29 dec 17001,1, ged. NH1 te Scheemda [Gr]1 op woensdag 29 dec 17001,1, ovl. (minstens 68 jaar oud) te Weener (Dld)1 op dinsdag 28 feb 17691,1, begr. te Weener (Dld)1,1.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Menno Fokkes*1737 Mitling, Ost-Friesland †1772 Weener (Dld) 35
Susanna*1733 Weener (Dld) †1761 Stapelmoor (Dld) [Deu] 27



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen

Focke Rengers van Post
 
in
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Johan Rengers.

Focke Rengers van Post, geb. in 1420, hoofdeling ten Poste.



Aantekeningen bij Focke Rengers van Post.
Bij de afbeelding document uit 1492: "Focke Rengers, 'hoofdeling ten Poste', en zijn vrouw Amele verklaren dat zij geschonken hebben aan het convent van Essen, als prebende voor hun vier dochters Lyse, Ghisele, Cyse en Amele en tot hun uitboedeling, een tiende in het land van Drenthe onder de klokslag van Vrees, groot dertig mudden rogge, die zij gekocht hebben van hun broer Bertolt Perney, verder een huis met erf, groot 45 grazen in de Oesterbawert in Woltersummer kerspel, waaruit het convent van Zybekeloe jaarlijks een rente, groot zes arnhemse guldens, ontvangt, welke rente afgekocht kan worden met honderd arnhemse guldens, voorts een huurverhoging van twee gouden rijnse guldens voor Remmeke Luersheert te Oldersum, die wijlen hun moeder Hysse Rengers het convent van Essen nagelaten heeft en die Focke en vrouw gebruiken voor acht gouden rijnse guldens per jaar, tenslotte een tiende te Druwen in het land van Drenthe, groot vijftien mudden rogge, terwijl nog enige testamentaire bepalingen gemaakt worden".

Document uit 1492: De verlaring van Focko en zijn vrouw Amele aangaande de schenking aan het convent van Essen in 1492 (Bron: Groninger Archieven, toeg.nr. 172, inv.nr. 149, reg.nr. 803, Arch. Klooster Essen, inv.nr. 14, reg. 104. Reg. Feith 1492.42.)
De complete tekst in het Middelnederduits luidt:.
"Wy Focke Rengers ende Amele myn echte huusvrouwe hoefflinge Ten Poste bekennen ende betughen myt dessen openen breve voer uns ende unse erffgenamen dat wy myt vryen wille ende myt guede beraden moede hebben ghegheven ende opghedraghen den convente van Essen myt unsen vier dochteren als Lysen, Ghiselen, Cysen ende Amelen in die ere Goedes voer een affscheit ende bodel van unsen guederen als hyr na bescreven is. Inden eersten gheve wy desse vorscreven convente myt unsen.
vier dochteren onsen tenden also guet als dertich mudde rogge den wy hebben inden lande van Drenthe onder die klocke van Vrees myt al synen toebehoer na uutwisinge des registers ende des breves als wy den ghecofft hebben van unsen salingen [sic] broder Bertolt Perney als hie den voer ende wy den na ghebruket hebben oren profyt ende hogheste nutticheit.
ende wille daer mede toe doen tot ewighen daghen. Daer toe hebben wy dessen vorscreven convent van unsen vier dochteren weghen toe ghestaen ende vry overghegheven voer een testament na unser beyder doet een erve landes van vyfendeviertich grase landes soe groet als dat gheleghen is toe werke ende toe schote myt den huse dat daer opstaet gheleghen in die Oester Bawert in Woltersummer kerspel daer Derck Peters nu ter tyt in woent uut welcken erve wy Focke.
ende Amele vorscreven hebben ghegheven dat convent van Zybekeloe ende oer nakomelinge tot een ewich testament voer uns ende unse olderen toe bidden ende jaerlix toe begaen als ghewoenlick is des kloesters ses arnems gulden jaerlicker rente.
tot ewighen daghen daermen mede werven sal in dat convent van Zybekeloe wijn off vremet beer in oren lateltyden wanneert hem best belevet toe ghegheven ende ist sake dattet convent in aldus danighen maneer niet en wort ghegheven soe salment den armen opter straten gheven offt unse vrenden moghent weder nemen ende ghevent in anderen armen cloesteren. Ende desse arens [sic] ses arens gulden moghen die van Essen off kopen tot allen tyden hoeveer hem des belevet voer hundert arens gulden. Ende dan sal dat convent van Zybekeloe dat gheelt weder beleggen in wisse rente waer hem des best belevet op dattet hoer pitancie daer van moghen krighen als vorscreven steet. Ende die eghendoem van dessen vorscreven erve myt synen.
brukinge sal bliven tot ewighen daghen in dessen vorscreven convente van Essen soe lange als unse dochteren lyven ende leven voert na oren doet tot ewighen tyt alsoe dat sie dat vorscreven lant nummer offstaen sollen. Ende weert oec sake dat unse.
vier kinderen int kloester voer uns storven, soe sal dat convent van Essen dat erve na unser beyder doet ontfangen, besitten ende ghebruken tot ewighen daghen voer onsen beyder zielen ende olderen ende kinderen zielen. Oec syn vorwerde dat wy dat land Remmeke Luers heert gheheten toe Oldersum gheleghen dat unse salighe moder vrou Hysse Rengers dessen vorscreven convente van Essen voer een testament ghegheven hefft dat wy dat sullen bruken onse leven lanck voer achte golden rinsen gulden van welcken lande vorscreven wy Focke ende Amele vorgenoemd den vorscreven convente van Essen myt vryen willen den eghendoem weder toestaen ende overgheven. Ende daer toe love wy dessen vorscreven convente die huer toe verbeteren myt twen golden rinsen gulden (van wel) op die vorscreven acht golden rinsen gulden. Hyr toe gheve wy desen vorscreven convent ewelicke ende erfflike toe bruken sunder emendes weder ropen onsen tenden toe Druwen in den lande van Drenthe gheleghen als vyfftyn mudde.
winter rogge welck vorscreven tenden unse uterste wille ende entlike meninge is dattet vorscreven convent nummemeer affstaen.
sal. Hyr is mede toe ghelovet weert sake dat unse kinderen Dethmer ende Nese sunder wittelicke buert storven,.
dat God verbeden moet, dat die dan die naesten als rechte erffgenamen van unsen gueden sollen wesen ende soe en gunde wyt anders nemant liever dan desse vorscreven convente myt unsen dochteren. Weert oec sake dat een van unsen tween warliken.
kinderen vorgenoemd storve sunder wittelike buerte, soe sullen unse gheestelicke kinder meede erffgenamen wesen tot unsen.
gueden, alsoe toe verstaenne dat unse gheestelicke kinder alle veer soelen hebben soe voele als een van unsen vertliken kinder. Meer waer onse dochteren in den vorscreven convente anders toe verervet worden van God ende die hillighe kerke.
dat moghen sie vul ende al heeliken boren ende ontfangen als unse ander warlicke kinderen ende ander waerachtighe erffghenamen. In oerkunde der waerheit dat wy al desse vorscreven artikel ende ghyfftinge vul ende al wal willen vultrecken ende vast holden, soe hebbe ic Focke vorscreven myn zeghel an dessen breeff ghehangen. Ende tot meerre vestenisse der waerheit hebben wy oec ghebeden den eersamen heren heren Johan Cempes abt toe Witte Werum dessen breef oec toe bezeghelen dat wi Johannes abt vorscreven gheerne hebbe ghedaen om bede wille Fockens ende Amele.
vorgenoemd ende hebbe myn zeghel beneden an dessen breeff ghehangen in den jaren uns heren dusent vierhundertende tweendetneghentich op sunte Bernabas dach des hillighen apostels". De zegel van de brief is verloren gegaan.

  • Vader:
    Ditmer (Dutmer) Rengers van Post, zn. van Johan Rengers en Ompta van Ompteda, geb. te Groningen [Gr] in 1365, burgemeester te Groningen [Gr], ovl. (hoogstens 84 jaar oud) voor 1449, tr. (resp. ongeveer 43 en ongeveer 28 jaar oud) in 1408.
 

relatie
met

Amele Pernei.

Uit deze relatie 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Dutmer Rengers     
Lisse     


Dossier:


Fockena Ukena
in
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Fockena Ukena.

  • Vader:
    Focko (Fokko, Focco) Ukena, zn. van Uco (Fockena) Ukena Von Neermoor en Amcke van Lengen, geb. te Neermoor, Ost-Friesland [Dld] (of Edermoer) circa 1360, komt uit een Oost-Fries adelijk geslacht, beroemde Oostfriese veldheer, heer, heer te Aurich [Deu], hoofdeling te Leer (Dld), heer op Dijkhuizen, Tjamsweer [Gr], hoofdeling van Overledingen (Ostfr.) in 1435, ovl. (ongeveer 75 jaar oud) te Appingedam [Gr] op zaterdag 29 aug 1435, begr. te Appingedam, Augustinuskerk, tr. (1) met Theda von Rheide. Uit dit huwelijk 6 kinderen, waaronder., relatie (3) met Hebe II Tom Brok. Uit deze relatie een dochter., tr. (4) met Eneke . Uit dit huwelijk geen kinderen, door dit huwelijk komen de bezittingen van de Ukena's in handen v.d. Ripperda's, kerk.huw. (resp. ongeveer 51 en ongeveer 33 jaar oud) (2) in 1411, door het huwelijk wordt het Huis van Oosterwijtwerd gesticht in 1411.
 



Bronnen:
1.Groninger Volksalmanak 1841., GVA 1841 (blz/akte 5)


Fockien Popckens
Fockien Popckens.



Bronnen:
1.Algemene bron, S616
2.De Nederlandse Leeuw 105:31, 1980., S718


Focko Tho Solwert
Focko Ewens Tho Solwert (6290, Ewens), geb. te Solwerd, Gem. Appingedam (te Holwierde [Gr]) circa 1464 (circa 1457, voor 1544), woont op de Jacobusheerd te Leermens, hoveling te Leermens [Gr], is een van de verdedigers van Appingedam, hoofdeling te Leersum [Ut], kerkvoogd te Solwerd [Gr], is een van de voogden van de Kapel v.h. Heilige Sacrament te Solwerd [Gr] op maandag 20 nov 1511, woont in Leermens [Gr] in 1515, woont in Holwierde [Gr] in 1520, bewoont de Jocobsmaheerd Leermens [Gr] voor 1515, is een van de voogden van de Kapel v.h. Heilige Sacrament te Solwerd [Gr] in 1520, redger te Siddeburen [Gr] in 1542, wordt Focko Ewens genoemd te Enselens in 1595, ovl. (minstens 56 jaar oud) te Leermens [Gr] tussen 1520 en 1538 (zondag 16 mrt 1603), begr. te Leermens [Gr].


Aantekeningen bij Focko Ewens Tho Solwert (6290, Ewens).
Hij komt ook voor als Amse en Amso Jelmers, maar ook Jelmers Tho Weywert of Tho Weitwerd worden genoemd.
Focko verdedigt Appingedam samen met Eltet tho Lellens, Wigbolt van Ewsum en Johan Rengers van Ten Post. Focko wordt genoemd in 1508.
Op vrijdag na Mattheus 1538 doen voormond en voogden over de nagelaten kinderen van Focko Ewens, oud omstreeks 16 a 17 jaren, uitwijzing aan Hiddo Ickynge te Usquert "wegens sijn moeije Hisse Tho Winschote" van 22 grazen land te Oosterwijtwerd, onverschieden in een heerd, waarvan Unico Ripperda het andere deel toebehoort, "als Tyecke Duers up Hissen vors. gheeerfft hadde met alsulcker bescheide. Kunde Hidde vorscr. nabrengen ende bewysen dat Tiake vorscr. ynde vorscr. herdt meere geheadt solde tho HIdd en vorscr. vordeel wesen." Popke Ewens, als een erfgenaam "tho Focke Ewens, consenteert in een en ander. De voorstanders zijn Mr. Wilrik Hayens, de hoofdeling Johan Rengers en Menno Sygers.
Focko is op 20 november 1511 een van de voogden van de Kapel van het H. Sacrament te Solwerd. Ook in 1520 is hij voogd van deze Kapel.
In een door hem geschreven brief uit Hasselt spreekt hij over zijn zoon.
Een en ander vinden we in 'Gruoninga' 9:93, 1963 en 10:18, 1964.
Hij woont op de Jacobusmaheerd te Leermens. In 1595 wordt hij Focko Ewens te Enselens genoemd. In de kerk te Leermens ligt zijn grafzerk met het volgende opschrift: Ao 1603, DEN 16 MARTY, IS DIE ERNF. FOCKOEWENS CHRISTLICH IN DEN HEREN ENTSLAPEN. Wapens: Rechts: Een omgewend paaslam. Links: Twee tegen elkaar klimmende halve leeuwen. Helmteken: een uitkomend paaslam. (GDW 2251).

  • Vader:
    Lupko Ewens1, zn. van Focko Ewesma (Ackinga) en NN Nn, geb. circa 1432, tr. (1) met Anna Writsers, geb. in 1420, ovl. (ongeveer 40 jaar oud) circa 1460. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (2).
 

tr. (1)
met

Amso Jelmers Thoe Weytwert, dr. van Jelmer Nn en Nn Crumminga.

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Popko*1510  †1552  42
Hille  †1669   
Wischke     
Popko     

relatie (2)
met

Enneke Itens, dr. van Reneko Itens en Frouke Elama, geb. te Oldenzijl [Gr] in 1550, ovl. (ongeveer 65 jaar oud) te Leermens [Gr] op woensdag 6 mei 1615.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wiske Fockes*1571 Leermens [Gr] †1613 Leermens [Gr] 42



Bronnen:
1.Afgeschermd, Wikipedia


Focko Memmens
Focko Memmens, geb. circa 1499, landbouwer in Scheemda op nr. 25, ovl. (hoogstens 99 jaar oud) voor 1598.


Aantekeningen bij Focko Memmens.
•.
Focko wordt genoemd op lijst van inwoners van Eexta-Scheemda in 1571 en 1580.
•.
GAG -7.30rvr - ao 1571 - Stadsrekeningen - fol.179:.
Van settinge an no LXXI untfangen van den Gorechters ende Oldamsters thut der soldatenn weeckemeringhe. o.a. Ffocke Memmens 1/2 C.
•.
731-7214 - fol.7 - Scheemda - 9 november 1602 - Doe Luierdts en Ilb en (ehel.). Doedo Fockens en de voorstanders van de overleden Focke's jon gste kinderen. maken een afhandeling betreffende de nalatenschap van wijl en Focko Memmens en de nog levende Bauwe (gew.ehel.). Ilben en Doede krij gen 3 grasen land te Wagenborgen in de Trinnde, nog 2 deimt in de Reijtbo erde op Scheemder grote Zwaag. 5/4 deimt te Scheemderhamrik bij Peter Cor nelis' huis manck Ullo Luppens' lant.
•.
731-7214 - fol.10 - Scheemda - 20 januari 1603 - Ubko Herens, Epko Na nkens en Tammo Luppens voorst. over de 2 jongste dochters van overleden F ocko Memmens verkopen aan Doedo Fockens de erfenis van de moeder, ende ex preselijcke darvan gepasseerde uthsprake van den erb. Henrijck Eltijens e nde Rinnoldt Dijurckes in den 21 septemb. ao 1601 gepronunciert.
•.
731-7214 - fol.19 - Scheemda - 6 november 1605 - Doe Luierdts en Coe rt Jans, mede namens wijlen hun zuster Hilko, verkopen aan Doedo Fockens en Sijbeke (ehel.) een huis, met het roerende goed, en de levende have, nagelaten door Focko Mernmes.
•.
731-7214- fol.19 - Scheemda - 8 november 1605 - Coert Jansen en Doe Luierdts, als zwagers, en hun huisvrouwen Bauke en Ilben, wegens de overle den zuster van de huisvrouwen, namelijk Hilke, Doedo Fockes, volle broede r, kwiteren Epko Nanckens, Ubcko Heres en Tamme Luppes, voogden, m.b.t. F ocko Mernrnens' nagelaten goederen.
•.
731-7214 - fol.124v - Scheemda - 14 december 1614 - Claesz Goessens en Hilke (ehel.) en Geert Ailckens en Hissa (ehel.) verkopen aan Doede Fo ckens en Sijpcke (ehel.) de nalatenschap wegens hun vrouwen belijeren ehe er benoemden huesfr. wegen sick an sal. Memmo Fockens naegelaetene erffla nden, soe in die scheidinge mit oock sal. Focko Memmens upgerichteet, ni et sinnen versettet und gedelef worden.), en hun kinderen:.
Doedo Fockens †1636/1639 ; Hilke Fockes ; Bonneke Fockes ; Ilben Focke ns ca 1520.

tr.
met

Bauwe Nn, geb. te Scheemda [Gr], ovl. tussen nov 1602 en 1603.


Aantekeningen bij Bauwe Nn.
•.
In 1598 heeft Bauwe 17 deimt land in haar bezit en ze wordt dan genoemd 'Focko's weduwe'.
•.
731-7214 - fol.10 - Scheemda - 20 januari 1603: Ubko Herens, Epko Nankens en Tammo Luppens voorst. over de 2 jongste dochters van overleden Focko Memmens verkopen aan Doedo Fockens de erfenis van de moeder, ende expreselijcke darvan gepasseerde uthsprake van den erb. Henrijck Eltijens ende Rinnoldt Dijurckes in den 21 septemb. ao 1601 gepronunciert.

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bonneke*1570     
Doedo*1575  †1639  64
Hilke  †1605   
Ilben*1520 Scheemda [Gr] †1602  82
Ilben     


Focko Ulpharts
Focko Ulpherts Ulpharts, geb. te Hoysum, Warffum voor 15671, Landbouwer te Warffum, Hoysum, ovl. (minstens 50 jaar oud) te Hoysum, Warffum op dinsdag 25 apr 16172, begr. te Warffum [Gr] 2.


Aantekeningen bij Focko Ulpharts.
Focko's grafsteen bevindt zich nog steeds in de kerk van Warffum. Behalve de datum staat er op geschreven: 'In den Heeren gerustet, verwachten de een zalige upeerstandige in Christo.'.

relatie
met

Gese Jacobs, ovl. te Hoysum, Warffum op woensdag 4 jan 1617, begr. te Warffum [Gr].

Uit deze relatie 6 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Focktien Hoysum, Warffum †1622   
Edzo  †1652   12 
Anna  †1628 Eenrum [Gr]  
Eltien     
Bawe*1585 Hoysum, Warffum †1653 Midwolda [Gr] 68
Jacob*1597 Enselens †1652 Eenrum [Gr] 55



Bronnen:
1.Website Geuko Hendrik Schuur, S562
2.Van Bouwe naar Bouwina (Antonia Veldhuis); p.39; Westerwolde; 22:49, 2001, S671
3.Westerwolde; 22:49, 2001, S665
4.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling), S669
5.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 106:347 (1989), S670
6.Gruoninga -; -Book; 4:46 (1958), S667
7.Gruoninga -, S668


Focko Mennes
Focko Mennes, geb. voor 1516 In ieder geval geboren tussen 1515 en 15161, Volmacht van Borgsweer. van 1573 tot 1577, ovl. (minstens 68 jaar oud) te Weener (Dld) na zondag 20 mei 1584 In ieder geval overleden na 20-05-15841.


Aantekeningen bij Focko Mennes.
"Focko Mennes" te Borgsweer wordt 30 mei 1541 genoemd onder de eigenaren van het land tussen Dallingeweer en Reide, die willen "dijken" (bereid zi jn tot dijkonderhoud of het aanleggen van een nieuwe dijk). In deze jar en hadden de Eems- en Dollarddijken het zwaar te verduren en ging veel la nd verloren. Opnieuw wordt hij vermeld 27 maart 1542. Op 1 september 15 48 wordt Focko Mennes te Borgsweer - met anderen - aangeschreven om over dijkonderhoud te spreken; volgens een stuk d.d. 27 mei 1549 verlaat hij v oor zichzelf en "van wegen Febko Aelts kinder" buitendijks gelegen grond en bij Fimel. Op 18 oktober 1554 komen Bauwke Eppens, Focko Tyackens en F ocko Memmens voor als voorstanders over de kinderen van wijlen Febeko t ho Wartum; gezien diens oriëntatie op Termunten zal zeker Focko Mennens z ijn bedoeld. Aylt Phebekens tho Wartum, schatbeurder van Lutke Termunte n, noemt in zijn rekening o.m. in 1556 "Aeyse myn broeder" en enkele mal en "oem Foecko Mennes".
Hoe de "oom"-relatie is geweest, blijkt niet; gezien de naam Aysse mogeli jk door moederszijde? Aysso Phebekens werd 5 mei 1576 benoemd tot ambtm an en dijkrichter van het Klei-Oldambt. Met zijn broer Aylt, die eerst ge noemd wordt en dus ouder was, komt hij voor 10 maart 1563, 24 april 1563 en 15 juni 1563. Hij was gehuwd met Syben, in 1600 voorkomende als Syben van Deest; zij staat te boek als creditrice van leningen, in 1571 aan de stad Groningen verstrekt door Luyrdt Edzens te Zuidbroek en Eeve Etskens te Finsterwolde. Zij zal verwant zijn geweest aan Johan van Deest, rentme ester van de stad Groningen. Aysso Phebekens wordt nog vermeld 2 decemb er 1588, zijn weduwe 27 februari 1590. De met Baucko Gockinga gehuwde Elt eke tho Wartum was waarschijnlijk zijn dochter. Aysso's oudere broer Aeyl dt (Ayolt) Phebkens voldoet in 1570 schatting over 60 grazen land te Lut ke Termunten. Hij woonde later blijkbaar te Groot Termunten; zijn erfgena men worden 15 oktober 1578 vermeld. Hij was gehuwd met Agatha, dochter v an Claes ten Buer, rentmeester van de Ommelanden. De vader Febeko tho War tum, over wiens kinderen na zijn overlijden Focko Mennes in 1554 als mede voorstander genoemd wordt, overleed vóór 27 mei 1549 wanneer Focko Menn es voor zichzelf en "van wegen Febko Aelts kinder" land tussen Reide en F imel verlaat. Niettemin wordt Phebko Aeygels nog 16 september 1555 als ei genaar vermeld van 16 grazen land te Termunten. (NL 1989).

relatie
met

NN Ulferts, dr. van Ulfert Aysses en NN Nn.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ulfert*1545 Borgsweer [Gr] †1633 Eenrum [Gr] 88



Bronnen:
1.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 106:345 (1989), S666
2.Westerwolde; 22:49, 2001, S665


Focko Nn
Focko Nn.

relatie
met

NN Nn.

Uit deze relatie 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Menne Borgsweer [Gr]    
Ype     


Focko Hayens
Focko Hayens.


Focko Elties
Focko Elties, geb. te Scheemda [Gr] circa 1620, ovl. (ongeveer 30 jaar oud) te Scheemda [Gr] op maandag 1 aug 1650.


Aantekeningen bij Focko Elties.
Op Focko's grafsteen in Scheemda staat vermeld: 'Anno 1650, den 1 augusti, is den ehr und achtbaer Focko Eltiens Cristicken Godt den Heren gerustet, oldt sijnde int . . .jaer. . . uperstanding in Christ . . . het eewi ge levendt'. Zijn grafsteen is helaas niet (meer) zichtbaar en ligt onder het gras.

tr. (resp. ongeveer 26 en ongeveer 16 jaar oud) te Scheemda [Gr] op maandag 1 okt 1646 Het huwelijkscontract wordt gesloten op 1 october 1646 te Scheemda. Getuigen voor Sense zijn haar ouders, Eltio Popkens, Hero Hommens en Harmen Thomas, haar ooms en verder Luitenant van de Hoofdmannenkamer Ayoldus Hommens en Epko Hayens, haar neven, kerk.huw. te Scheemda [Gr] op donderdag 15 nov 1646
met

Censkes Wyardts, dr. van Wyardt Popckens en Anneke Hietties, geb. te Scheemda [Gr] circa 1630, ovl. (minstens 36 jaar oud) te Scheemda [Gr] na woensdag 4 aug 1666, begr. te Scheemda [Gr], tr. (2) met Eppo Reints. Uit dit huwelijk geen kinderen.


Aantekeningen bij Censkes Wyardts.
Op Senskes grafsteen staat: 'Anno 1666, den 4 augusti, is de eer en deugt saeme Senscke Wierts, de huisvrowe van de eeren achtbare Focko Eltiens, Christelick in den Heere gerust in het 35 jaer haeres auderdoems, verwachtende mit alle waere Christelicke gelovigen een vrolicke operstanding in Jesu Christo en ewigen levent.' De naam van haar tweede man wordt hier op niet genoemd. De steen is helaas niet (meer) zichtbaar en ligt onder het gras. Haar naam komt ook voor als Sense Wyarts.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Sypke Fockens*1648 Eexta, Gem. Scheeemda †1692  44



Bronnen:
1.Henk Wolda, S558
2.Menne GLAS - NGV-Bbs, S633
3.Van Bouwe naar Bouwina (Antonia Veldhuis); p.39; Westerwolde; 22:49, 2001, S671


Focko Ripperda
in
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Focko Ripperda, kapitein, ovl. circa 1619.

tr. in 1608
met

Catharina van Hettinga, dr. van Taco en Neelcke Goverts, ovl. op maandag 31 dec 1618.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Cornelia~1609 Leeuwarden [Fr]    

')}