Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Brundt Eltjes
Brundt Eltjes, ovl. circa 1549.

relatie
met

NN Nn.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Tyarck     


Brundt Tyarcks
Brundt Tyarcks.


Brunner Jurriens
Brunner Jurriens.

relatie
met

Luttjen Egberts.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berent     


Buncke Tiddinga
Buncke Hillens Buncki Hillins Tiddinga (Hillens), geb. te Finsterwolde [Gr] circa 1532, ovl. (ongeveer 76 jaar oud) te Midwolda [Gr] op donderdag 21 feb 1608, begr. te Midwolda [Gr] op donderdag 21 feb 1608.


Aantekeningen bij Buncke Hillens Tiddinga (Hillens).
Het is niet geheel duidelijk hoe en waarom Buncke de familienaam Tiddinga is gaan voeren. Er is geen enkele bewijs gevonden dat zij direct of indirect afstamt van de Tiddinga's, alleen dat zij connecties heeft met een familie Stuut, die blijkbaar een gelijksoortig wapen voert als de Tiddinga's; ook met drie leliën.
Verder dan de genoemde akte van 18 november 1569 is er ook geen schriftelijk bewijs gevonden dat aanduidt dat zij deze naam draagt. Hoewel verschillende genealogen Buncke Hillens opvoeren met de familienaam Tiddinga, geeft geen enkele een reden over het hoe en waarom. Het kan ook zijn dat iemand ongecontroleerde gegevens heeft gepupliceerd en dat dit een eigen leven is begonnen bij de diverse onderzoeken. Naast de genoemde akte is alleen bewezen dat op de grafzerk van haar zoon Toncko Hewens een familiewapen staat met drie leliëns wat toegewezen wordt aan de Tiddinga's.
Buneko Hewens wordt te Midwolda als lidmaat aangenomen op 17 april 1597 en aldaar begraven op 21 februari 1608. Op de grafzerk van haar zoon Toncko Hewens staan twee wapens; het linker wapen zal dat van zijn moeder geweest zijn. Dit linker wapen toont drie lelien en kan daarmee het wapen Tiddinga geweest zijn. Afstammelingen voeren een samengesteld wapen, waarin deze drie lelien zijn verwerkt.
Midwolda, fol.68v - 25 mei 1603: Haijo Haijckens en Aijma [?] (ehel.) versetten aan Buncke, de weduwe van wijlen Hewo Tonckens, 2 akker land gelegen in Ipo Hewens' heerd, gelegen aan de oostelijke kant in genoemde heerd, ten oosten van deze heerd Nanno Haijens, ten westen wijlen Dodo Ebbens [?] erfgenamen, strekkende van het noorden aan de Ae, in het zuiden aan de Goete. Getuigen zijn Johan Cornellijs en Johannis Koester [= Johannes Lamberts].
Er komt een verrmelding van hem voor in het Boerderijenboek Wold-Oldambt onder nummer 36 (westelijke heerd), Hoofdweg 25 te Midwolda (1556-1603); Vermelding in Oldambster Geslachten in paragraaf 15 (Nederlandsche Leeuw 1987). Hij wordt genoemd bij een herverdeling van land van Anna Wypkens, op 19-12-1607 en 22-8-1609.
Op 18 november l569 komen Hewo en Bonneke voor als erfgenamen van wijlen haar vader Hille Aylens. In 1556 heeft hij te Midwolda 18 deimt weide-, 6 deimt bouw- en 5 deimt meedland, terwijl Heuwe Tonckens pro se, Menska Hayens en HaeckoTonckens dan voor 5 deimt "uthmeede" te boek staan. Ook in 1571 wordt hij te Midwolda vermeld, terwijl hij 4 augustus1571 wordt aangewezen als een van de volmachten van het Oldambt om met vertegenwoordigers van de Ommelander kerspelen te spreken over dijkzaken. Hij procedeert 4 juli 1573 tegen Frerick Hayckens en wordt ook 13 november 1573 vermeld. Zijn weduwe Buncke koopt 27 februari 1603 twee akkers in de heerd te Midwolda waarop Nanne Hayens woont, zoals destijds gekocht van Reint Tiackens en door deze verset aan Hitye Febens.
De erfgenamen van Heuwe Tonekens en die van Tako Tonckens laten bij de op 7 juli 1605 aangevangen beschrijving van de schulden van wijlen Herman ter Brake en zijn vrouw Wijpcke aantekenen een kwestie van verdeling van land, dat wel 4000 Emder gld. waard is, en over welke verdeling geprocedeerd wordt.
Op 25 mei 1603 wordt aan Buncke door Haeyo Haeickens en zijn vrouw Anna land verset in wijlen Ipo Hewens heerd.
De goederen van Hewo Tonckens en Bontke worden 1 februari 16?? gescheiden door Abele Luwerts voor haar drie dochters Bontke en Yke, Hewo Jochums, Egbert Boeles nomine uxoris, Nantko Edzards nomineuxoris, representerende de staak van wijlen Toncko Hewes; Hayo Nannens, Reint Nannens en Tiacko Tiddens, representerende de staak van wijlen Edzke Hewes; Hewo en Poppo Hittiens, namens hun moeder Abele Hewens.
De dan nog gemeenschappelijke goederen worden 24 oktober 1645 gescheiden door: a: Hewo Jochums c.s, representerende wijlen Toneko Hewens; b: Poppo Hittiens c.s, caverende voor Abele Hewens.
c: Nanno Hayens c.s, caverende voor Hayo Nannens - Tiacko Tiddens c.s, representerende Hewo Nannens - Jan Reints c.s, representerende Reint Nannens, gezamenlijk representerende wijlen Edzke Hewens.
Een nadere scheiding tussen de erfgenamen van Edzke en Abele Hewens vindt plaats 24 februari 1646 (RA v z 4).
Buneko Hewens werd te Midwolda als lidmate aangenomen 17 april 1597 en aldaar begraven 21 februari 1608. Op de grafzerk van haar zoon Toncko Hewens staan twee wapens; het linker wapen zal dat van zijn moeder geweest zijn. Dit linker wapen toont drie lelien en kan daarmee het wapen Tiddinga geweest zijn. Afstammelingen voeren een samengesteld wapen, waarin deze drie lelien zijn verwerkt.
Midwolda: - fol.68v - 25 mei 1603 - Haijo Haijckens en Aijma [?] (ehel.) versetten aan Buncke, de weduwe van wijlen Hewo Tonckens, 2 akker land gelegen in Ipo Hewens' heerd, gelegen aan de oostelijke kant in genoemde heerd, ten oosten van deze heerd Nanno Haijens, ten westen wijlen Dodo Ebbens [?] erfgenamen, strekkende van het noorden an de Ae, in het zuiden aan de Goete. Getuigen: Johan Cornellijs en Johannis Koester [= Johannes Lamberts]

tr. (resp. ongeveer 18 en ongeveer 20 jaar oud) circa 1550 Op 18 november 1569 komen Hewo en Bonneke voor als erfgenamen van wijlen haar vader Hille Aylens.
RA. Midwolda folio 68v: "De weduwe Buncke Hewens Tiddinga koopt op 27 feb ruari 1603 twee akkers in de heerd te Midwolda waarop Nanne Hayens woon t, zoals destijds gekocht van Reint Tiackens en door deze verset aan Hit ye Febens. Op 25 mei 1603 wordt aan Buncke door Haeyo Haeickens en zijn v rouw Anna land verset in wijlen Ipo Hewens heerd".
Buncko Hewens werd te Midwolda als lidmate aangenomen 17 april 1597 en al daar begraven 21 februari 1608
met

Heeuwo (Hewo) Heewo, Hewo Tonckens (Tonkens), zn. van Toncko Eggens Foppens en Anna Wypkens, geb. te Oostwold [Gr] circa 1530, landeigenaar te Midwolda [Gr], eigenerfde, volmacht van het Oldambt in 1571, ovl. (ongeveer 43 jaar oud) te Midwolda [Gr] op dinsdag 13 nov 1573 (circa 1600).


Aantekeningen bij Heeuwo (Hewo) Tonckens (Tonkens).
Hij is eigenerfde boer. Van 1556 to 1603 bezet Heeuwo het westerlijke gedeelte van de boerderij aan de Hoofdweg 25 in Midwolda (BWO 36). In 1556 heeft hij te Midwolda 18 deimt weide-, 6 deimt bouw- en 5 deimt meedland, terwijl Heuwe Tonckens prose, Menska Hayens en Haecko Tonckens dan voor 5 deimt "uthmeede" te boek staan. Ook in 1571 wordt hij te Midwolda vermeld, terwijl hij 4 augustus 1571 wordt aangewezen als een van de volmachten van het Oldambt om met vertegenwoordigers van de Ommelander kerspelen te spreken over dijkzaken. Hij procedeert 4 juli 1573 tegen Frerick Hayckens en wordt ook 13 november 1573 vermeld.
Op 18 nov. 1569 komen Hewo en Bonneke voor als erfgenamen van haar vader Hille Aylens. Hewo is overleden voor 27 feb. 1603, want dan koopt zijn wedewe 'Buncke' twee akkers in de heerd te Midwolda. Hij wordt genoemd in (herverdeling land van Anna Wypkens) op 19-12-1607 en 22-8-1609.
De goederen van Hewo Tonckens en Bontke worden op 1 feb. 16?? gescheiden. De goederen van Hewo Tonckens en Bontke worden gescheiden door: Abele Luwerts voor haar drie dochters Bontke en Yke, Hewo Jochums, Egbert Boel es nomine uxoris, Nantko Edzards nomine uxoris, representerende de staak van wijlen Toncko Hewes - Hayo Nannens, Reint Nannens en Tiacko Tiddens, representerende de staak van wijlen Edzke Hewes - Hewo en Poppo Hittiens, namens hun moeder Abele Hewens.
•.
De dan nog gemeenschappelijke goederen worden 24 oktober 1645 gescheiden door: a: Hewo Jochums c.s, representerende wijlen Toncko Hewens; b: Poppo Hittiens c.s, caverende voor Abele Hewens; c: - Nanno Hayens c.s, caverende voor Hayo Nannens - Tiacko Tiddens c.s, representerende Hewo Nannens - Jan Reints c.s, representerende Reint Nannens, gezamenlijk representerende wijlen Edzke Hewens.
•.
R.A. Scheemda 07-09-1612: een zeer lange akte van pastor en kerkvoogden van Noordbroek, betreffende land etc. van erfgenamen van overleden Anna Wijpkens. Erfgnamen zijn Heuwo Tunckens, Take Tunckens, Hilcko Wijpken s, Tijacko Wijpkens en Hisske de hv van Herman Tammens. Verder Iggo Tunckens. Scheidbrief tussen de erfgenamen was 1.2.1579 (veel processen).
Op 19 november 1634 gaan de erfgenamen van Hewo Tonckens met luitenant Wypcko Hittiens, caverende voor de erfgenamen van Hittio Wypckens, een erfwissel aan van nieuw land van wijlen Anna Wypckens, partijen toekomende volgens de uitspraak van 5 september 1611 en verzegeling van 7 september 1612. Wijlen Wypcko Hittiens heeft een broederpart en Hemme Knotte, dochter van wijlen Hiske Tonckens, een zusterpart in de te wisselen landen. Op 12 november 1635 wijzen de gezamenlijke erfgenamen van Hewo Tonckens land te Midwolda toe aan de erven van Tako Tonckens, terwijl 4 augustus 1640 de van Anna Wypkens op Hewo Tonckens en Iggo Tonckens vererfde goeder en door de erfgenamen worden gescheiden.
•.
R.A. Scheemda 01-02-1637: Abele Luwerts (voor onm. dochtertjes Bontke en Yke Jochums) + Hero Jochums, Egbert Boelens en Nantko Edzarts, tezam en i.p.v. overleden Toncko Hewes accoord met Haijo Nannens, Reint Nannens en Tiacko Tiddens, tezamen ook i.p.v. overleden Edzko Hewes, + Heuwo Hittiens en Poppo Hittiens met last van hun moeder Abele Heuwes, resp. 2 zusters tegen 1 broeder, erfscheiding van het land van overleden Hewo Tonckens.
Er komt een verrmelding van hem voor in het Boerderijenboek Wold-Oldambt onder nummer 36 (westelijke heerd), Hoofdweg 25 te Midwolda (1556-1603); Vermelding in Oldambster Geslachten in paragraaf 15 (Nederlandsche Leeuw 1987). Hij wordt genoemd bij een herverdeling van land van Anna Wypkens, op 19-12-1607 en 22-8-1609.
•.
Op 18 november i569 komen Hewo en Bonneke voor als erfgenamen van wijlen haar vader Hille Aylens. In 1556 heeft hij te Midwolda 18 deimt weide-, 6 deimt bouw- en 5 deimt meedland, terwijl Heuwe Tonckens pro se, Menska Hayens en HaeckoTonckens dan voor 5 deimt "uthmeede" te boek staan. Ook in 1571 wordt hij te Midwolda vermeld, terwijl hij 4 augustus1571 wordt aangewezen als een van de volmachten van het Oldambt om met vertegenwoordigers van de Ommelander kerspelen te spreken over dijkzaken. Hij procedeert 4 juli 1573 tegen Frerick Hayckens en wordt ook 13 november 1573 vermeld. Zijn weduwe Buncke koopt 27 februari 1603 twee akkers in de heerd te Midwolda waarop Nanne Hayens woont, zoals destijds gekocht van Reint Tiackens en door deze verset aan Hitye Febens.
•.
De erfgenamen van Heuwe Tonekens en die van Tako Tonckens laten bij de op 7 juli 1605 aangevangen beschrijving van de schulden van wijlen Herman ter Brake en zijn vrouw Wijpcke aantekenen een kwestie van verdeling van land, dat wel 4000 Emder gld. waard is, en over welke verdeling geprocedeerd wordt.
Op 25 mei 1603 wordt aan Buncke door Haeyo Haeickens en zijn vrouw Anna land verset in wijlen Ipo Hewens heerd.
•.
De goederen van Hewo Tonckens en Bontke worden 1 februari 16?? gescheiden door Abele Luwerts voor haar drie dochters Bontke en Yke, Hewo Jochums, Egbert Boeles nomine uxoris, Nantko Edzards nomineuxoris, representerende de staak van wijlen Toncko Hewes; Hayo Nannens, Reint Nannens en Tiacko Tiddens, representerende de staak van wijlen Edzke Hewes; Hewo en Poppo Hittiens, namens hun moeder Abele Hewens.
•.
De toen nog gemeenschappelijke goederen worden 24 oktober 1645 gescheiden door:.
a: Hewo Jochums c.s, representerende wijlen Toneko Hewens;.
b: Poppo Hittiens c.s, caverende voor Abele Hewens;.
c: Nanno Hayens c.s, caverende voor Hayo Nannens - Tiacko Tiddens c.s, representerende Hewo Nannens - Jan Reints c.s, representerende Reint Nannens, gezamenlijk representerende wijlen Edzke Hewens.
Een nadere scheiding tussen de erfgenamen van Edzke en Abele Hewens vindt plaats 24 februari 1646 (RA v z 4).
Heeuwo), eigenerfde, landbouwer te Midwolda en volmacht van het Oldambt (1571), geboren ca. 1530 te Oostwold, overleden <27-2-1603 te Midwolda, na 1573. Vermelding in Boerderijenboek Wold-Oldambt onder nummer 36 (westelijke heerd), Hoofdweg 25 te Midwolda (1556-1603). Vermelding in Oldambster Geslachten in paragraaf 15 (Nederlandsche Leeuw 1987). Hij wordt genoemd in (herverdeling land van Anna Wypkens) op 19-12-1607 en 22-8-1609. Informatie van Hans Homan Free:.
Op 18 november 1569 komen Hewo en Bonneke voor als erfgenamen van wijlen haar vader Hille Aylens. In 1556 heeft hij te Midwolda 18 deimt weide-, 6 deimt bouw- en 5 deimt meedland, terwijl Heuwe Tonckens pro se, Menska Hayens en Haecko Tonckens dan voor 5 deimt "uthmeede" te boek staan. Ook in 1571 wordt hij te Midwolda vermeld, terwijl hij 4 augustus 1571 wordt aangewezen als een van de volmachten van het Oldambt om met vertegenwoordigers van de Ommelander kerspelen te spreken over dijkzaken. Hij procedeert 4 juli 1573 tegen Frerick Hayckens en wordt ook 13 november 1573 vermeld. Zijn weduwe Buncke koopt 27 februari 1603 twee akkers in de heerd te Midwolda waarop Nanne Hayens woont, zoals destijds gekocht van Reint Tiackens en door deze verset aan Hitye Febens.
De erfgenamen van Heuwe Tonekens en die van Tako Tonckens laten bij de op 7 juli 1605 aangevangen beschrijving van de schulden van wijlen Herman ter Brake en zijn vrouw Wijpcke aantekenen een kwestie van verdeling van land, dat wel 4000 Emder gld. waard is, en over welke verdeling geprocedeerd wordt.
Op 25 mei 1603 wordt aan Buncke door Haeyo Haeickens en zijn vrouw Anna land verset in wijlen Ipo Hewens heerd.
De goederen van Hewo Tonckens en Bontke worden 1 februari 16?? gescheiden door:.
- Abele Luwerts voor haar drie dochters Bontke en Yke, Hewo Jochums, Egbert Boeles nomine uxoris, Nantko Edzards nomine uxoris, representerende de staak van wijlen Toncko Hewes.
- Hayo Nannens, Reint Nannens en Tiacko Tiddens, representerende de staak van wijlen Edzke Hewes.
- Hewo en Poppo Hittiens, namens hun moeder Abele Hewens.
De dan nog gemeenschappelijke goederen worden 24 oktober 1645 gescheiden door:.
a: Hewo Jochums c.s, representerende wijlen Toneko Hewens.
b: Poppo Hittiens c.s, caverende voor Abele Hewens.
c: - Nanno Hayens c. s, caverende voor Hayo Nannens - Tiacko Tiddens c.s, representerende Hewo Nannens - Jan Reints c.s, representerende Reint Nannens, gezamenlijk representerende wijlen Edzke Hewens.
Een nadere scheiding tussen de erfgenamen van Edzke en Abele Hewens vondt plaats 24 februari 1646 (RA v z 4).

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Tonko*1551 Midwolda [Gr] †1618 Noordbroek [Gr] 67
Edzke*1560 Midwolda [Gr] †1603 Midwolda [Gr] 43
Abele*1565  †1634  69
Toncko     


Bunno Alberda van Ekenstein
in
Genealogie van Reint Alberda.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Bunno Alberda van Ekenstein, geb. te Appingedam [Gr] in 1824, Luitenant., ovl. (ongeveer 37 jaar oud) te Arnhem [Ge] op zaterdag 23 feb 1861.



Bronnen:
1.Afgeschermd, Wikipedia


Buvinus van Metz
Buvinus van Metz, geb. in 820, ovl. (ongeveer 50 jaar oud) in 870.

tr. Deze echtgenote is van onbekende herkomst. Ook de naam is niet duidelijk
met

Richilde van Aries, geb. in 820, ovl. (ongeveer 50 jaar oud) in 870.

Uit deze relatie 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Richard Warnier*860  †921 Auxerre 61
Boso*855  †887  32


Bywe In Den Ham
Bywe In Den Ham, geb. voor 1455.

tr. (resp. minstens 27 en ongeveer 27 jaar oud) (1) circa 1482
met

Asynghe Aylkuma Thoe Raskwerth, geb. circa 1455. Komt ook voor als Raskwerd, hoofdeling, ovl. (ongeveer 82 jaar oud) circa 1537, relatie (2) met Gela Manninga. Uit deze relatie geen kinderen.

Aantekeningen bij Asynghe Aylkuma Thoe Raskwerth en Bywe In Den Ham

Asinge is in 1537 gestorven. Als hij dezelfde is als de Asinge van een document van 1478 dan is hij zeer oud geworden. Abbe Heemstra en Bywe in den Ham hadden ook een dochter Bauwe of Bawine. Zij is getrouwd met Roelof van Munster, heer van Ruinen, de drost van Drenthe en kastelein van Coevorden. Ook deze speelde een belangrijke rol in de oorlog. De Groninger Heine Voele ontnam Roelofs schoonmoeder in den Ham alles wat 'he dragen en krijgen konde van peerden, cleederen, clenodien, silver en golt'. Roelof nam in 1512 in Beilen wraak en overviel Heine en sloeg hem dood. Voor 1520 moet Roelof in Oost-Friesland gestorven zijn. Roelof en Bauwe hadden 4 zonen, waarvan Roelof en Georg of Jurjen als hoofdelingen te Loppersum voorkomen. Jurjen ging in dienst bij Karel van Gelre. In 1532 verpandde deze hem en zijn moeder Westerwolde. Wedde viel in 1536 in handen van Karel V. De moeder van Jurjen (Bauwe) moest het slot verlaten 'avec ses damoiselles et pucelles et leurs joyaulx, bagues, accoutrement, or et argent en ce que leur compete'. Het lijkt een hele hofhouding al deze juffers, sieraden, goud en zilver. Is zij toen naar Loppersum gegaan, waar zij in 1540 is gestorven? In elk geval is zij in de kerk aldaar begraven.

Jurjen werd in 1536 door stadhouder schenck van Toutenberg bij Heiligerlee gevangen genomen. (Jurjen bleef dus in dienst van Karel van Gelre) In 1545 was Jurjen drost van Aurich. Hij werd door de bisschap van Munster tot proost van Loppersum benoemd als tegenkandidaat van dr. Johan de Mepsche. De Mepsche was door de keizer benoemd in 1543. De bisschop kon zijn benoeming niet handhaven. Jurjen overleed kinderloos in 1556.

Zijn broer Roelof Van Munster trouwde met Maria van Selbach. Waarschijnlijk hebben zij op Duirsum gewoond. Want er zijn grafstenen in Loppersum uit 1558 en 1576. Van hun kinderen waren de bekendste: zoon Roelof die getrouwd was met Ida Onsta, en dochter Agnes, in 1560 getrouwd met de bekende dr. Johan de Mepsche, luitenant van de hoofdmannenkamer en verdediger van het spaanse bewind. Roelof zou door zijn vrouw de Onstaborg verkrijgen, terwijl Johan de Mepsche het huis in den Ham verkreeg, hoe is niet bekend (het goed was in die tijd met grote schulden belast). Maar ook Jaspar van Munster was bekend, hij was landmaarschalk van Lijfland en noemde zich in 1565 heer te Duirsum in den Ham en in Loppersum hoofdeling. Hij verbleef daar ook in die tijd.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Beetke*1482  †1554  72

tr. (2)
met

Abbe Heemstra, zn. van Mencke Jongen Tammen Zoon in den Ham en Nn, hoofdeling te Loppersum [Gr] in 1476.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bauwe  †1540 Loppersum [Gr]  


C.C. Droogh
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

C.C. Droogh.

tr. (Marinus 33 jaar oud) te Amsterdam [Nh] op woensdag 8 sep 1954
met

Marinus Bultje, zn. van Frederik Bultje en Martje Hillenga, geb. te Gramsbergen [Ov] op zaterdag 26 feb 1921.


Carel de Bruin
Carel de Bruin, geb. te Pijnacker [Zh] op zaterdag 22 feb 1896.

tr. (resp. 29 en 21 jaar oud) te Winschoten [Gr] op woensdag 12 aug 1925 Deze tak zou in de mannelijke lijn zijn uitgestorven
met

Ludewe Anna Elsje Hilgenga, dr. van Jacob Hilgenga en Jantien Bruining, geb. te Winschoten [Gr] op dinsdag 28 jun 1904, Journalist in Winschoten en Groningen, ovl. (84 jaar oud) te Leiden [Zh] op donderdag 15 dec 1988.


Carel Mensema
Carel Mensema, geb. in 1532, ovl. (ongeveer 48 jaar oud) in 1580.

relatie
met

Occa Rispens To Easterend.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Egbert*1567  †1603  36


Carel Alexander Julius Willem Van Rechteren Limpurg
in
Parenteel van Rypert Ripperda.

Carel Alexander Julius Willem Van Rechteren Limpurg, geb. in 1749, ovl. (ongeveer 1 jaar oud) in 1750.


Carel Antoon Alberda van Ekenstein
in
Genealogie van Reint Alberda.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Carel Antoon Alberda van Ekenstein, ovl. in 1903.



Bronnen:
1.Afgeschermd, Wikipedia


Carel Ferdinand Von Inn- Von Inn- und Kniphausen
in
Parenteel van Ewe Ewesma.

Carel Ferdinand Von Inn- Von Inn- und Kniphausen, geb. te Nienoord op vrijdag 22 feb 1669, titel, titel van 1714 tot 1717 De borg Nienoord is in zijn bezit, ovl. (48 jaar oud) op dinsdag 28 dec 1717.

 

tr. (resp. 20 en 15 jaar oud) (1) op vrijdag 25 nov 1689
met

Francoise de Soete de Laecke De Villiers, geb. te Den Haag op zaterdag 5 mei 1674, ovl. (39 jaar oud) te Huis Carelsveld op woensdag 4 apr 1714.

Uit dit huwelijk 7 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Anna*1690  †1718  28
Beate Elisabeth*1692     
Georg Wilhelm Wigbold*1693     
Elisabeth Beata*1695     
Elisabeth Beata*1696     
Josina Geertruid*1696 Midwolde, Huize Carelsveld †1729 Ulrum, op de Asinghaborg 32
Charlotte Maurice*1697 Midwolde, Huize Carelsveld †1717 Leek, op Nienoord 19

relatie (2)
met

Josina Geertruid, geb. in 1696, ovl. (ongeveer 33 jaar oud) in 1729.


Bronnen:
1.Inventaris van het huisarchief van ´De Nienoord´, Gedeponeerd in het oud-archief in Groningen, J.A. Feith, 1890
2.De Ommelander Borgen en Steenhuizen, Dr. W.J Formsma, Stol en Pathuis, Van Corcum & Comp. B.V., ISBN 90 232 1047 6, Assen [Dr], 1973
3.De Nienoord: huis en historie, H.B. Vos, Groningen [Gr], 1977
4.Nienoord: de historie van een Groninger borg, Riendert Hovinga, Groningen [Gr], 1997


Carel Hieronymus von Inn- Und Kniphausen
in
Parenteel van Ewe Ewesma.

Carel Hieronymus von Inn- Und Kniphausen, geb. te Lütetsburg op donderdag 28 okt 1632, ovl. (31 jaar oud) op donderdag 31 jul 1664, begr. te Midwolde [Gr].

tr. (resp. 24 en ongeveer 17 jaar oud) op zaterdag 2 jun 1657 Uit dit huwelijk komen geen kinderen
met

Anna van Ewsum1,2,3,4, dr. van Johan Willem van Ewsum en Margaretha Beatea von Freytagh Löringhoff Zu Gödens, geb. te Nienoord1,2,3,4 in 16401,2,3,4,1,2,3,4, ovl. (ongeveer 74 jaar oud) te Midwolda [Gr]1,2,3,4 op dinsdag 6 nov 17141,2,3,4,1,2,3,4, tr. (1) met Georg Wilhelm Von Inn- und Kniphausen. Uit dit huwelijk 3 zonen.

 



Aantekeningen bij Anna van Ewsum.

Anna van Ewsum (1640-1714).
EWSUM, Anna van (geb. Nienoord, Groningen 1640 - gest. Midwolde 6-11-1714), opdrachtgeefster van een opmerkelijk grafmonument. Dochter van Willem van Ewsum, heer van Neyenoord, Vredewold en Noordwijk (1608-1643), en Margaretha Beata Frydag toe Goedens (1621-1665/1667). Anna van Ewsum trouwt (1) op 2-6-1657 met Carel Hieronymus Von Inn- und Kniphausen (1632-1664), gedeputeerde ten Staten-Generaal; (2) in oktober 1665 met Georg Wilhelm Von Inn- und Kniphausen, in 1694 door de Duitse keizer verheven tot rijksgraaf Von Inn- und Kniphausen (1635-1709). Uit huwelijk (2) wordt 1 zoon geboren.
o.
Anna van Ewsum is enig kind en de laatste erfgename van een van de belangrijkste adellijke families in de Ommelanden. Zij is zeventien als ze trouwt met Carel Hieronymus Von Inn- Und Kniphausen uit Oostfriesland, de jongere broer van haar stiefvader. Carel Hieronymus sterft in de zomer van 1664 in Den Haag, nadat hij ziek is teruggekeerd van een ambtsreis naar Vlaanderen. Nog voor de begrafenis geeft Anna opdracht aan de beeldhouwer Rombout Verhulst voor het oprichten van een grafmonument voor haar echtgenoot in de kerk van Midwolde. Het moet, zo staat in het contract, de beide echtelieden bevatten, 'levensgroot en net uitgehouwen'. De prijs voor het graf: drieduizend rijksdaalders. Met zijn details en verdere afwerking is het een perfectionering van het praalgraf zoals Verhulst dat voor Maria van Reigersberch heeft gemaakt. Carel Hieronymus ligt vooraan, Anna ligt hoger en daardoor middenin het blikveld. Zij is mooi en vrouwelijk afgebeeld. Uit dit contract blijkt ook dat Verhulst het praalgraf in Den Haag heeft gemaakt. Waarschijnlijk heeft Josina van Loewenstein dit praalgraf daar gezien: na haar mans dood in 1669 laat ook zij een dergelijk grafmonument vervaardigen, in nauwkeurige navolging van dat van Ewsum.

Grafmonument van Carel Hieronymus van In- en Kniphuisen en Anna van Ewsum, met (staande) de later toegevoegde tweede echtgenoot van Anna, Georg Wilhelm van In- en Kniphuisen, Midwolde. Uit: Tiemes, Weduwes en praalgraven.
Vijftien maanden na de dood van Carel Hieronymus Von Inn- und Kniphausen hertrouwt Anna van Ewsum met Georg Wilhelm Von Inn- und Kniphausen, de achterneef van haar eerste echtgenoot. Op enig moment - het is onduidelijk wanneer - is een putto van het grafmonument weggehaald om daar ruimte te creëren voor de beeltenis van Georg Wihelm, gemaakt door Bartholomeus Eggers. Anna en haar tweede echtgenoot zijn beiden in het desbetreffende graf begraven.


Bronnen:
1.Inventaris van het huisarchief van ´De Nienoord´, Gedeponeerd in het oud-archief in Groningen, J.A. Feith, 1890
2.De Ommelander Borgen en Steenhuizen, Dr. W.J Formsma, Stol en Pathuis, Van Corcum & Comp. B.V., ISBN 90 232 1047 6, Assen [Dr], 1973
3.De Nienoord: huis en historie, H.B. Vos, Groningen [Gr], 1977
4.Nienoord: de historie van een Groninger borg, Riendert Hovinga, Groningen [Gr], 1997


Carel Jan Jacob Bisdom
in
Genealogie van Lubbert Lewe.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Carel Jan Jacob Wijckerheld Bisdom, geb. te Rotterdam [Zh] op woensdag 2 jan 1782, advocaat te Leiden [Zh], ovl. (32 jaar oud) te Rotterdam [Zh] op zondag 9 jan 1814.

tr. (resp. 22 en 20 jaar oud) te Leiden [Zh] op maandag 7 mei 1804
met

Johanna Lewe Tot Aduard, dr. van Otto Lewe en Ana Isabella van Swinderen, geb. te Groningen [Gr] op zondag 13 jul 1783, ovl. (71 jaar oud) te Leeuwarden [Fr] op woensdag 16 mei 1855, tr. (resp. 32 en 48 jaar oud) (2) te Leiden [Zh] op maandag 16 okt 1815 met Johannes Galenus van Sytzama, zn. van Maurits van Sytzama en Catharina van Heemstra, geb. te Driesum, Friesland op zondag 2 aug 1767, functie, titel, ovl. (72 jaar oud) te Leeuwarden, Friesland op vrijdag 13 dec 1839. Uit dit huwelijk een zoon.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Mr. Dirk Rudolph Wijckerheld*1809 Leiden [Zh] †1889 Groningen [Gr] 80


Elisabeth Sophie Ripperda
in
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Elisabeth Sophie (Sophia) Ripperda, ged. te Groningen [Gr]1 op donderdag 20 feb 16701 in de Martinikerk, ovl. (ongeveer 25 jaar oud) te Oosterwijtwerd [Gr] op zaterdag 18 jun 1695 (ongehuwd).

  • Vader:
    Gijsbert Herman (Gisbert) Ripperda2, zn. van Carel Victor Ripperda en Petronella Elisabeth von Schade Zu Ihorst (von Schade), geb. te Vorden [Ge]2 in 16392,2, heer te Oosterwijtwerd [Gr], heer te Hellum [Gr], heer van Oosterwijtwerd,, lid van de Admiraliteit van Amsterdam names de Ommelanden, vestigt zich op de borg te Oosterwijtwerd [Gr], renoveert de borg én de kerk te Oosterwijtwerd [Gr], hij is een geliefd persoon en staat bekend als een voorbeeldig man, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) te Oosterwijtwerd [Gr]2 op woensdag 13 jul 16952,2, tr. (resp. ongeveer 26 en ongeveer 28 jaar oud) te Sappemeer [Gr] op donderdag 19 feb 1665, kerk.huw. 3,3.
 



Bronnen:
1.Algemeen Doopboek Kerkelijke gemeente Groningen, RHC GA, Collectie DTB, toeg. 124, Inventarisnr.: 147, Groningen [Gr], van 1658 tot 1676 (donderdag 20 feb 1670)
2.Stichting Dodenakkers.Nl, St.Doden
3.DTB boek Kerkelijke gemeente Sappemeer, RHC GA, Collectie DTB, toeg. 124, Inv. nr. 400, folio 28, Sappemeer [Gr] (donderdag 19 feb 1665)


Carl Wilhelm von Ripperda
in
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Carl Wilhelm von Ripperda, geb. in 1628, heer van Venhaus, Lingen, heer van De Leemcule, Dalfsen [Ov], lid van de Ridderschap van Münster in 1640, ovl. (ongeveer 38 jaar oud) op vrijdag 4 jun 1666.

  • Vader:
    Carel Victor Ripperda, zn. van Unico III Ripperda en Judith (Jutta) van Twickelo, geb. circa 1560, heer van Dijkhuizen, Tjamsweer [Gr], lid van de ridderschap te Münster [Deu], ovl. te Oosterwijtwerd [Gr] op donderdag 16 mei 1686, begr. te Oosterwijtwerd [Gr], tr. (ongeveer 60 jaar oud) (1) in 1620 met Anna von Münster Zu Meinhövel, dr. van Bernhard von Meinhövel en Sibylla Maregeretha von Westrum Zum Gutacker, ovl. na 1628. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (resp. ongeveer 63 en ongeveer 23 jaar oud) (2) op zondag 12 nov 1623.
 

tr. (1)
met

Ida Catharina Von Loë, dr. van Johan Friedrich van Overdyck en Owerijk en Walpurg Freiin von Isseltein Zu Linnep.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Frederik Vincent Willen Heidenrijk  †1697   

kerk.huw. (ongeveer 37 jaar oud) (2) in 1665
met

Margaretha Barones van Pallandt Tot Keppel, dr. van Johan Frederik Heer van Keppel en Voorst en Isabella Gertruda Freiin von Brempt, ovl. na zaterdag 22 mei 1688.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Heer Willem Hendrik Carel*1666  †1717 Vorden [Ge] 50

')}