Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Geetje Aukes
in
Parenteel van Melchior Borchart.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Geetje Aukes.


Geke Geukes
in
Parenteel van Godde Hilling.

Geke Geukes, geb. te Winschoten [Gr] in 1870, ovl. (ongeveer 13 jaar oud) te Winschoten [Gr] op donderdag 22 feb 1883.

  • Vader:
    Hindrik Geukes1, zn. van Pieter Geukes en Fenna Hillinga, geb. te Winschoten [Gr]1 op maandag 8 sep 18561, koopmansknecht op donderdag 10 jun 1886, ovl. (78 jaar oud) te Winschoten [Gr]2 op vrijdag 12 okt 19342,3, begr. te Winschoten [Gr] 3, tr. (resp. 29 en 31 jaar oud) te Winschoten [Gr]4 op donderdag 10 jun 18864.
 



Bronnen:
1.BS Overlijdensregister Winschoten, RHC GA, Groningen [Gr] (dinsdag 9 sep 1856 akte 103)
2.BS Overlijdensregister Winschoten, RHC GA, Groningen [Gr] (dinsdag 12 okt 1937 akte 132)
3.Winschoten, begraafplaats Hofstraat, S397
4.BS Huwelijksregister Winschoten, RHC GA, Groningen [Gr] (donderdag 10 jun 1886 akte 20)


Gela Van Ewsum
in
Genealogie van Abel Tamminga.
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.

Gela Van Ewsum, ovl. circa 1574.


Aantekeningen bij Gela Van Ewsum.

De erfenis van Aepco.
Gela van Ewsum, wed. Aepko Onsta, (zijn moeder, is al eerder overleden ± 1580). In 1585 krijgen we de eerste scheidbrief van de nalatenschap van Aepko Onsta, die al in 1564 is overleden, zoals we boven hebben gezien. Misschien heeft men de verdeling wat op de lange baan geschoven vanwege de financiële moeilijkheden, de vele 'jaarlijkse renten', de vele schulden; met de nalatenschap van Gela van Ewsum is men in 1613 nog bezig!.
Uit de scheidbrief van 1585 blijkt, dat er in 1582 al een inventaris is opgemaakt van alle 'Landen ende Arven', waarbij blijkt dat er 1422 grasen en 'drievierendeel' grasen is, grasen en jukken gelijk gerekend. Van de nalatenschap van de vader krijgt de zoon Eylko Onsta 2 delen tegen iedere dochter 1 deel, 'nae Landrechte' . De moeder krijgt 222 grasen, de zoon 480 grasen en de drie dochters samen 720 grasen. Hier zijn niet in meegerekend de landen en huizen in Drenthe, de tienden te Harsens, de huissteden te Winsum en het Huis te Wetsinge, Sauwerd en in de Stad, met hun hoven en singels en alle mobile goederen.
Verder wordt in deze akte opgesomd wat de moeder krijgt: o.a. het huis te Wetsinge met omtrent 100 gr.; 2 heerden te Arnwerd, Sauwerd, samen 75 gr, een heerd te Holwierde, groot 50 of 60 gr. 'hoer van die frouwe tho Dornum angearvet', enz. Dan volgt een lange lijst van wat Eylko Onsta krijgt, o.a. 'Grijssloet in die Marne gelegen, die welcke Johan Luels gebruicket, groet zijnde 70 Jucken', enz. enz. En dan volgen de schulden.

 
 

relatie
met

Aepco (Abeke, Aepko) Onsta, zn. van Abel Onsta en Anna Tamminga, geb. circa 1516, ritmeester, ovl. (ongeveer 48 jaar oud) te Emden, Ost-Friesland, Dld. op dinsdag 28 apr 1564, begr. te Wetsinge Bij Adorp in 1564.

 



Aantekeningen bij Aepco Onsta.

Aepco Onsta, jonger en hoofdeling.
De jongste zoon Aepco Onsta, geboren ± 1516, jonker en hoofdeling te Sauwordt, Wetsinge en op Verhildersum, volgt zijn vader op. Hij trouwt vóór 1539 met Gela van Ewsum, een dochter van WigboIt van Ewsum en Beetke van Rasquert. Het echtpaar bouwt een nieuwe borg te Wetsinge en gaat daar wonen. De oude borg te Sauwerd is zo zwaar beschadigd door de Groningers, dat herstel niet mogelijk is. Aepco vermaakt de borg aan zijn vrouw Gela van Ewsum, 'so doch datsulve huys meestendeel uit hoer geit getimmert is'. Aepco Onsta is een vooraanstaand man, wiens naam we bij vele gelegenheden tegenkomen. Hij sterft echter al in 1564 te Emden en wordt in 't koor der kerk te Wetsinge begraven.


Grafzerk van Aepco Onsta en Gela van Ewsum in de kerk te Wetsinge. Na de afbraak van de kerk in 1840 is de grafzerk later in 1893 naar het museum te Groningen gebracht.

De prachtig gebeeldhouwde grafzerk, met de levensgrote figuren van Aepco Onsta en Gela van Ewsum bevindt zich nu in het museum te Groningen.
Op het randschrift van de zerk staat: 'Anno Domino 1564 de 28 April starf de Edele Erentfeste und Erbare Aepko Onstha tho Sauwordt Wetsingha und Verhildersum, Juncker Hoevelinck in de Ubbegha. Anno Domina 15 . de . starf de Edele Erentricke und Veeldoeghsame Gela van Ewsum dochter tho Nienoert, tho Sauwert, Wetsingha und Verhildersum Frow.' De stippeltjes moeten natuurlijk ingevuld moeten worden na de dood van Gela van Ewsum, maar dat is niet gebeurd. Tussen de figuren van Aepko Onsta, in harnas, en zijn vrouw in de klederdracht van die tijd, staat de Dood met de zeis in de ene hand en de zandloper, die de tijd aangeeft, in de andere hand. De handschoenen van Aepko en zijn zwaard en dolk liggen voor zijn voeten.
Het onderste Latijnse opschrift wordt door Jhr. Mr. J. A. Feith als volgt vertaald: 'Ik ben een voorstander en beminnaar van de vrijheid des vaderlands, niet duldende dat de burgerlijke rechten van mijn geboortegrond worden verkort. Ik leg mij toe op de staatkunde, opdat des lands nuttige gedaante bloeie; uit liefde voor mijn volk veracht ik eigen voordelen. Zo iemand, arm zijnde eerlijk werk begeert naar zijn krachten, wie helpt dan mijn dienstvaardige hand niet?'.
Op de hoeken van de prachtige zerk, die 3 meter lang en 2 meter breed is, staan de geslachtswapens, rechts boven en rechts beneden de wapens van de man, links boven en links beneden die van de vrouw. In de heraldiek worden de termen rechts en links juist andersom gebruikt dan in ' t dagelijks leven, daar men dan als het ware spreekt van achter het schild, waarop het wapen staat en van achter de grafsteen.
Rechts boven zien we dus de wapens Onsta en Tamminga, van de vader en moeder van Aepko Onsta; men kan ook zeggen van zijn beide grootvaders. Rechts onder Rengers en Van Laer, de grootmoeders van vaders en moeders kant van Aepko Onsta of van zijn beide overgrootvaders.
Links boven staan de wapens van Van Ewsum en to Rasquert, van de vader en moeder van Gela van Ewsum, of van haar beide grootvaders. Links onder Manninga en Jongema, van de grootmoeders van vaders en moeders kant van Gela van Ewsum of van haar beide overgrootvaders.
Men kan dus zeggen dat er op de grafzerk staan de wapens van de acht grootouders, of van de acht overgrootvaders van het echtpaar.

Het bovenste Latijnse opschrift luidt vertaald: 'Mijn hoop is, dat ik ten jongste dage met een nieuw lichaam zal opstaan; dit, hoewel door den dood ontbonden, wordt weder levend. Wat baat het geleefd, onheil en moeiten verduurd te hebben, zoo mij geenerlei hoop op herleving overblijft.' Hieruit spreekt natuurlijk hun geloof in een leven na dit leven.
Gcla van Ewsum blijft in 1564 achter met een zoon Eylco en 3 dochters. Het zijn moeilijke tijden, de beeldenstorm, het begin van de 80-jarige oorlog, vaak stropende benden soldaten, die de gewassen van' t land vernielen of meenemen en het vee roven. De boeren kunnen hun landheer geen huur betalen en Gela en haar zoon Eylko zien zich dan ook vaak gedwongen om een jaarlijkse rente te verkopen uit hun bezittingen; dat wil zeggen. een som geld op te nemen op hun landerijen, waarvan ieder jaar rente betaald moet worden, totdat het kapitaal afgelost wordt.

Aantekeningen bij Aepco Onsta en Gela Van Ewsum

Feith schrijft over Telke Onsta de jonge en drie zusters.

Uit deze relatie 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hidda*1564  †1618 Leens [Gr] 54
Eyklo  †1600   
Abele     
Oede     


Gela Cirksena
Gela Cirksena, geb. in 1458, ovl. (ongeveer 34 jaar oud) in 1492, begr. te Klooster Marienthal, Ost-Friesland, Dld.

  • Vader:
    Ulrich I Cirksena (Van Oost-Friesland)1,2,3, zn. van Enno II Edzardisna Von Greetsiel Und Norden en Gela Beninga von Manslagt, geb. te Norden in 14081,2,3, wordt door kiezer Friedrich III in de erfelijke "Reichsgravenland" verheven, is de eerste graaf van Oost-Friesland van 1441 tot 1466, ovl. (ongeveer 58 jaar oud) te Emden (Dld) op woensdag 26 sep 1466 of 26 sept. 1466, relatie.
 



Bronnen:
1.Die Begründung der Erstgeburtsnachfolde im ostfriesischen Grafenhuas der Cirksen, Hans Heinrich Hobbing, Aurich [Deu], 1915
2.Ostfriesland bis zum Aussterben seines Fürstenhauses, Heinrich Reimers, Bremen, Dld., 1925
3.Das Geschlecht Cirksena, Ernst Esselborn, Berlijn [Deu], 1945


Gela Beninga von Manslagt
Gela Beninga von Manslagt, geb. circa 1380, ovl. (ongeveer 75 jaar oud) circa 1455.


Aantekeningen bij Gela Beninga von Manslagt.
De Duitse plaats Manslagt ligt in de Duitse gemeente Krummhörn in de deelstaat Nedersaksen en telt ongeveer 450 inwoners.

relatie
met

Enno II Edzardisna Von Greetsiel Und Norden, geb. circa 1380, ovl. (ongeveer 70 jaar oud) circa 1450.

Uit deze relatie 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ulrich I*1408 Norden †1466 Emden (Dld) 58
Adda Cirksena  †1474   


Gela Manninga
in
Genealogie van Ewe Ewesma.
Parenteel van Ewe Ewesma.

Gela Manninga (von Manningha Jennelt), geb. circa 1434, erfdochter van Jennels te Oost Friesland [Deu], ovl. (minstens 87 jaar oud) na woensdag 21 dec 1521.

relatie (1)
met

Asynghe Aylkuma Thoe Raskwerth, geb. circa 1455. Komt ook voor als Raskwerd, hoofdeling, ovl. (ongeveer 82 jaar oud) circa 1537, tr. (1) met Bywe In Den Ham. Uit dit huwelijk een dochter.

relatie (2)
met

Onno Ewesma van Ewsum, zn. van Hiddo (Hidde) Tamminga van Hornhuizen (Ewes) en Menneke Ewes, hoofdeling en jonker te Middelstum [Gr], hoofdeling te Dijkhuizen [Dr], ovl. circa 1489, relatie (2) met NN Nn. Uit deze relatie geen kinderen.


Aantekeningen bij Onno van Ewsum.
Gela en Onno hebben 5 dochters en 4 zonen. Hij wordt genoemd 1467. Hij is een rijk man (grondbezit ongeveer 2200 ha) en is in zijn jonge jaren w aarschijnlijk naar het Heilige Land en Cyprus geweest en daar tot ridder geslagen. Na zijn terugkeer in 1445 zou hij de kerk van Middelstum hebb en herbouwd (uit: "Adel in de Ommelanden" en "Ommelander Borgen en Steenhuizen"). Hij bouwt in 1472 een toren bij de borg Ewsum, koopt in 1485 het huis Mensinge te Roden en is eigenaar van een steenfabriek aan de noor dzijde van het Boterdiep aan de Deelsterweg te Middelstum (uit: "Lipsker op de Groninger tichelwerken", blz. 120).
De borg Ewswum wordt voor het eerst vermeld in 1371, maar het is vrij zek er dat de oorspronkelijke borg er reeds rond 1278 heeft gestaan op dezelf de plaats waar eerst een burcht is gebouwd. Vanaf 1630 komt de borg in ha nden van Ever Lewe en zijn zoon Johan neemt de borg over in 1641. In 16 70 komt de borg in handen van de zoon van Johan, die Evert Lewe wordt gen oemd. Edzard Jacob, baron Lewe van Middelstum, is de laatste borgheer v an Ewsum. In 1856 wordt de borg gekocht tijdens publieke verkoop door H. W. Wierda uit Winsum. Hij heeft het gekocht voor 40.275 gulden (= ± € 18. 000) en in 1863 laat Wierda het gebouw afbreken, alleen de gevechtstoren overleeft de sloop.
Onno is ook de stichter van de havezathe te Roden.
Onno van Ewsum is de rijkste hoofdeling van de Ommelanden. Bovendien geven zijn riddertitel en zijn verwantschap met de Oostfriese graven hem ve el gezag en invloed. Zijn levenswijze komt daarmee overeen. Zo heeft hij een eigen kapelaan. Onno en broer Ewe zijn vrienden van de Bourgondiërs a ls dezen hun macht naar het noorden willen uitbreiden. De Groningers echt er voelen zich bedreigd door Karel de Stoute en gaan hun stad versterke n. Als in de dezelfde tijd (1472) Onno van Ewsum zijn slot met toren ga at versterken, probeert de stad dat te verhinderen, maar Onno bouwt de to ren af. Onno is ook een ontwikkeld man met belangstelling voor wetenscha p. Zo behoort hij tot de humanistische kring te Aduard.
Hij overlijdt in 1489. Hij heeft vijf dochters en vier zonen (Hidde, Abe ke, Relof en Wigbold). Hidde overlijdt al in 1494. De zonen zetten het be leid van hun vader voort; zij voeren de jonkerstitel en gaan zich Van Ews um noemen in plaats van Ewesma. Een eigenlijke boedelscheiding schijnt vo orlopig niet tot stand te zijn gekomen.

De volgende tekst is uit DBNL afkomstig, Deel 1, 839,840: EWSUM (Onno van), zoon van Hiddo en kleinzoon van Ewe (kol. 838), leefde nog in 1487, maar in 1491 niet meer, was ridder der orde van Cyprus - hij had een tocht naar het H. Land gedaan - stichter der St. Hippolytuskerk in Middelstum (1445) en van den burcht Mensinga bij Roden, en in het Noordenveld van Drente, waarmee hij door den utrechtschen bisschop beleend was. Hij huwde met Gela Manninga van Lützborg, nicht van graaf Edzard van Oostfriesland. Kinderen uit dit huwelijk waren Apke, die sedert 1477 zijn vaderlijk slot Mensinga bewoonde, dat in 1499 door de Groningers geplunderd werd; hij huwde met Ida Onsta en blijkt in 1527 overleden te zijn; Roelof en Wigbolt (1) (die volgen); Hendrik; Hisse, in 1500 prioreste Mariëndaal of Oldenklooster te Norden: Hidde, die in 1501 waarschijnlijk reeds overleden was; Auke, 4 jaar in 't klooster Mariëndaal in den kost geweest, maar jong overleden; Adde, die in 1509 met Jhr. Hicke van Dornum, in Oostfriesland, gehuwd is; Armgard, ook onder den mansnaam Evert, Everhard voorkomende, die in 1486 met Johan van Heeckeren van Rechteren, heer van Almelo gehuwd is; Ewe, die in 1500 na schaking met Hendrik van Camphuizen gehuwd is en in 1518 overleden.
Literatuur bij Wilhelm v.E.

Uit deze relatie 9 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonker Wigbold I*1474  †1528  54
Hidde  †1494   
Jonker Abeke  †1503   
Relof     
Hisse van Ewsum  †1534   
Adda van Ewsum     
NN     
NN     
NN     


Georg Von Dem Bussche-Haddenhausen
in
Parenteel van Rypert Ripperda.

Georg Von Dem Bussche-Haddenhausen, geb. te Hietzing [Dld] op dinsdag 11 mei 1869, ovl. (53 jaar oud) te Dötzingen, Gem. Hitzacker, Dld. op vrijdag 23 mrt 1923.

relatie
met

Gabriele Marie Amalie Leontine Bussche-Ippenburg, geb. te Dresden [Dld] op zaterdag 24 feb 1877.

Uit deze relatie een kind:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
NN     


Georg Heinrich Von Münster
in
Parenteel van Rypert Ripperda.

Georg Heinrich Von Münster, ovl. in 1709.

tr. (Magdalena Sophia ongeveer 34 jaar oud) in 1692
met

Magdalena Sophia Van Reasfelt, dr. van Hendrik Van Reasfelt en Margaretha Van Eyll, geb. in 1658, ovl. (ongeveer 46 jaar oud) in 1704.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johann Henrich Christian Ludwig*1694  †1735  41


Georg Hendrik Kraus
Georg Hendrik Kraus.

relatie
met

Maria Clarissa Feenstra.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Kraus*1865 Groningen [Gr]    


Georg Herman Heinrich Von Munster
in
Parenteel van Rypert Ripperda.

Georg Herman Heinrich Von Munster, geb. in 1721, ovl. (ongeveer 52 jaar oud) in 1773.

relatie
met

Dorothea Philippine Wilhelmine Von Hammerstein-Gesmold, dr. van Wilhelm Von Hammerstein-Gesmold en Clara Maria Von Oër, geb. in 1730, ovl. (ongeveer 28 jaar oud) in 1758.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Friederike Luise Philippine Dorothea*1757  †1784  27


Georg Ludwig Von Platen-Hallermund
Georg Ludwig Von Platen-Hallermund, geb. in 1703, titel, ovl. (ongeveer 69 jaar oud) in 1772.

tr. (resp. ongeveer 29 en ongeveer 17 jaar oud) in 1732
met

Sabine Hedwig Von Steuben, geb. in 1715, ovl. (ongeveer 81 jaar oud) in 1796.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ernst Franz*1793  †1818  25


Georg Wilhelm Daniël Von Dem Bussche-Haddenhausen
Georg Wilhelm Daniël Von Dem Bussche-Haddenhausen, geb. te Minden, Saksen, Dld. op maandag 24 jun 1726, ovl. (68 jaar oud) op donderdag 11 dec 1794.

relatie
met

Dorothea Friederike Von Hammerstein-Equord, geb. te Osnabrück, Dld. op vrijdag 25 aug 1741, ovl. (36 jaar oud) te Osnabrück, Dld. op zondag 9 nov 1777.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ludwig August Friedrich*1772 Osnabrück, Dld. †1852 Leithe [Dld] 80


Georg Wilhelm Von Inn- und Kniphausen
in
Parenteel van Ewe Ewesma.

Georg Wilhelm Von Inn- und Kniphausen, geb. te Altenach op zondag 23 dec 1635, ovl. (73 jaar oud) te Nienoord op donderdag 5 sep 1709.

tr. (resp. 29 en ongeveer 25 jaar oud) op maandag 4 mei 1665
met

Anna van Ewsum1,2,3,4, dr. van Johan Willem van Ewsum en Margaretha Beatea von Freytagh Löringhoff Zu Gödens, geb. te Nienoord1,2,3,4 in 16401,2,3,4,1,2,3,4, ovl. (ongeveer 74 jaar oud) te Midwolda [Gr]1,2,3,4 op dinsdag 6 nov 17141,2,3,4,1,2,3,4, tr. (2) met Carel Hieronymus von Inn- Und Kniphausen. Uit dit huwelijk geen kinderen.

 



Aantekeningen bij Anna van Ewsum.

Anna van Ewsum (1640-1714).
EWSUM, Anna van (geb. Nienoord, Groningen 1640 - gest. Midwolde 6-11-1714), opdrachtgeefster van een opmerkelijk grafmonument. Dochter van Willem van Ewsum, heer van Neyenoord, Vredewold en Noordwijk (1608-1643), en Margaretha Beata Frydag toe Goedens (1621-1665/1667). Anna van Ewsum trouwt (1) op 2-6-1657 met Carel Hieronymus Von Inn- und Kniphausen (1632-1664), gedeputeerde ten Staten-Generaal; (2) in oktober 1665 met Georg Wilhelm Von Inn- und Kniphausen, in 1694 door de Duitse keizer verheven tot rijksgraaf Von Inn- und Kniphausen (1635-1709). Uit huwelijk (2) wordt 1 zoon geboren.
o.
Anna van Ewsum is enig kind en de laatste erfgename van een van de belangrijkste adellijke families in de Ommelanden. Zij is zeventien als ze trouwt met Carel Hieronymus Von Inn- Und Kniphausen uit Oostfriesland, de jongere broer van haar stiefvader. Carel Hieronymus sterft in de zomer van 1664 in Den Haag, nadat hij ziek is teruggekeerd van een ambtsreis naar Vlaanderen. Nog voor de begrafenis geeft Anna opdracht aan de beeldhouwer Rombout Verhulst voor het oprichten van een grafmonument voor haar echtgenoot in de kerk van Midwolde. Het moet, zo staat in het contract, de beide echtelieden bevatten, 'levensgroot en net uitgehouwen'. De prijs voor het graf: drieduizend rijksdaalders. Met zijn details en verdere afwerking is het een perfectionering van het praalgraf zoals Verhulst dat voor Maria van Reigersberch heeft gemaakt. Carel Hieronymus ligt vooraan, Anna ligt hoger en daardoor middenin het blikveld. Zij is mooi en vrouwelijk afgebeeld. Uit dit contract blijkt ook dat Verhulst het praalgraf in Den Haag heeft gemaakt. Waarschijnlijk heeft Josina van Loewenstein dit praalgraf daar gezien: na haar mans dood in 1669 laat ook zij een dergelijk grafmonument vervaardigen, in nauwkeurige navolging van dat van Ewsum.

Grafmonument van Carel Hieronymus van In- en Kniphuisen en Anna van Ewsum, met (staande) de later toegevoegde tweede echtgenoot van Anna, Georg Wilhelm van In- en Kniphuisen, Midwolde. Uit: Tiemes, Weduwes en praalgraven.
Vijftien maanden na de dood van Carel Hieronymus Von Inn- und Kniphausen hertrouwt Anna van Ewsum met Georg Wilhelm Von Inn- und Kniphausen, de achterneef van haar eerste echtgenoot. Op enig moment - het is onduidelijk wanneer - is een putto van het grafmonument weggehaald om daar ruimte te creëren voor de beeltenis van Georg Wihelm, gemaakt door Bartholomeus Eggers. Anna en haar tweede echtgenoot zijn beiden in het desbetreffende graf begraven.

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Carel Ferdinand Von Inn-*1669 Nienoord †1717  48
Georg Willem*1666     
Carel Willem*1667     



Bronnen:
1.Inventaris van het huisarchief van ´De Nienoord´, Gedeponeerd in het oud-archief in Groningen, J.A. Feith, 1890
2.De Ommelander Borgen en Steenhuizen, Dr. W.J Formsma, Stol en Pathuis, Van Corcum & Comp. B.V., ISBN 90 232 1047 6, Assen [Dr], 1973
3.De Nienoord: huis en historie, H.B. Vos, Groningen [Gr], 1977
4.Nienoord: de historie van een Groninger borg, Riendert Hovinga, Groningen [Gr], 1997


Georg Wilhelm Wigbold Und Kniphausen
in
Parenteel van Ewe Ewesma.

Georg Wilhelm Wigbold Und Kniphausen, geb. in 1693, ovl. Hij is jong overleden.


Georg Willem Und Kniphausen
in
Parenteel van Ewe Ewesma.

Georg Willem Und Kniphausen, geb. in 1666, ovl. Georg Willem is jong overleden.

 



Bronnen:
1.Inventaris van het huisarchief van ´De Nienoord´, Gedeponeerd in het oud-archief in Groningen, J.A. Feith, 1890
2.De Ommelander Borgen en Steenhuizen, Dr. W.J Formsma, Stol en Pathuis, Van Corcum & Comp. B.V., ISBN 90 232 1047 6, Assen [Dr], 1973
3.De Nienoord: huis en historie, H.B. Vos, Groningen [Gr], 1977
4.Nienoord: de historie van een Groninger borg, Riendert Hovinga, Groningen [Gr], 1997


George Maurits van Asbeck Tot Berge en Münsterhausen
in
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Rypert Ripperda.

George Maurits van Asbeck Tot Berge en Münsterhausen1, geb. in 17011,1, titel, ovl. (ongeveer 66 jaar oud) te Warfhuizen [Gr]1 op donderdag 7 mei 17671,1.

tr. none
met

Everharda Johanna Maria van Ewsum2, dr. van Wilhelmus Antoni van Ewsum en Anna Maria Elisabeth Ripperda, ged. 2 te Bedum [Gr]2 op vrijdag 20 jul 17082, ovl. (ongeveer 85 jaar oud) te Warfhuizen [Gr] op vrijdag 4 jul 1794.

Uit deze relatie 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Balthazar George Joseph*1817     
Tjalling Minne Watze*1736  †1794  58



Bronnen:
1.Genealogische Database van Klaas Jansen., jan 2009
2.DTB boek Kerkelijke gemeente Bedum, RHC GA, Collectie DTB, toeg. 124, Deelnr.: 17, Rooms Katholiek, Bedum [Gr], van 1680 tot 1811 (vrijdag 20 jul 1708)


Gepje Martens
Gepje Martens, ovl. in 1731.

relatie
met

Auke Jans, geb. in 1670, ovl. (ongeveer 60 jaar oud) in 1730.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Martinus*1718 Winschoten [Gr] †1809 Winschoten [Gr] 91


Gepje Jans Hillenga
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

Gepje Jans Hillenga, geb. te Winschoten [Gr] op zondag 27 sep 1795, ovl. (30 jaar oud) te Winschoten [Gr] op zondag 16 okt 1825.

tr. (resp. 24 en 27 jaar oud) te Winschoten [Gr] op zondag 21 nov 1819
met

Jan Wessels de Boer, zn. van Wessel Jans de Boer en Hillegien Geerts Busscher, geb. te Oude Pekela [Gr] op vrijdag 1 jun 1792.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wessel*1820 Winschoten [Gr]    
Doodgeb. kind*1822 Winschoten [Gr]   0
Hilko*1824 Winschoten [Gr]    



Bronnen:
1.Burg. Stand (Genlias); Gron. Arch.: Aktenr. 49, gem. Winschoten., S337


Gepje Goeman
Gepje Jans Goeman, geb. in 1738, ovl. (ongeveer 75 jaar oud) in 1813.

tr. (resp. ongeveer 34 en 35 jaar oud) te Weener (Dld) op maandag 21 sep 1772
met

Menno Fokkes ter Haseborg, zn. van Focke Janssen ter Haseborg en Grietje Stevens Wolthuis, geb. te Mitling, Ost-Friesland op zaterdag 16 feb 1737, huisman en landbouwer, ovl. (35 jaar oud) te Weener (Dld) op maandag 21 sep 1772.

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Grietje Mennes*1782 Weener, Ost-Friesland, Dld. †1857 Scheemdaq 75
Fokko (Focke)     
Feentje (Fentje)     
Johann (Johannes)     
Jan*1779  †1807 Scheemda [Gr] 28


Gepke de Vries
 
in
Genealogie van Jan Hartogs.
Genealogie van Melchior Borchart.
Parenteel van Jan Hartogs.
Parenteel van Melchior Borchart.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Gepke de Vries, geb. te Reiderwolderpolder op dinsdag 14 dec 1909 (om 24:00 uur) (getuigen: haar vader Roelf Borgert de Vries (aang.), 31 jaar, wegwerker, wonende te Reiderwolderpolder, Willem Timmer, 26 jaar, arbeider, wonende te Reiderwolderpolder en Tammo Jurjens, 24 jaar, arbeider, wonende te Reiderwolderpolder)1, ovl. (87 jaar oud) te Beerta [Gr] op maandag 10 feb 1997, gecr. te Winschoten [Gr] op donderdag 13 feb 1997.



Aantekeningen bij Gepke de Vries.
.

  • Vader:
    Roelf Borgert de Vries6, zn. van Roelf de Vries en Vrouwke Janssen, geb. te Reiderwolderpolder5 op woensdag 13 mrt 18785 's morgens om vijf uur (getuigen: Marcus van der Tuuk (aang.), 61 jaar, geneesheer, wonende te Finsterwolde, Derk Jan Mellema, 38 jaar, landbouwer, wonende te Reiderwolderpolder en Cornelis Jan Onnes, 47 jaar, landbouwer, wonende te Reiderwolderpolder)2, geboortegetuige (aang.) van zijn dochter Moetje (Moutje) de Vries op maandag 12 aug 1907, huwelijksgetuige van Petrus (Piet) van der Kruijs en zijn dochter Moetje (Moutje) de Vries op vrijdag 11 dec 1925, huwelijksgetuige van Eggo Gernaat en zijn dochter Gepke de Vries op vrijdag 8 nov 1929, huwelijksgetuige van Jan Groenbroek en zijn dochter Elsien (Heika, Eike) de Vries te Finsterwolde [Gr] op vrijdag 20 mei 1932, arbeider op vrijdag 8 mei 1903, huwelijksgetuige van Christian (Chris) Schuthof en zijn dochter Vrouwke de Vries te Finsterwolde [Gr] op maandag 18 aug 1924, geboortegetuige (aang.) van zijn dochter Vrouwke de Vries op maandag 27 jun 1904, geboortegetuige (aang.) van zijn dochter Gepke de Vries op woensdag 15 dec 1909, onbezoldigd Rijksveldwachter, wegwerker op vrijdag 8 nov 1929, bestuurslid Woningcompact 'De Eendracht' te Finsterwolde voor zaterdag 9 feb 1952, bestuurslid van het Waterschap 'De Reiderwolderpolder' voor zaterdag 9 feb 1952, van het overlijden is aangifte gedaan op zondag 11 mei 19527, ovl. (73 jaar oud) te Finsterwolde [Gr]6 op zaterdag 9 feb 19526 (getuige: Rieko Schuur (aang.), 53 jaar, werkhuisvader, wonende te Finsterwolde)4,6, begr. te Finsterwolde [Gr] op woensdag 13 feb 1952 de begrafenis vindt 'smiddag plaats vanuit café van der Holt te Finsterwolde, waar ook de laatste eer bewezen kan worden3, wonen in een woning van het Waterschap bij de Tille, tr. (resp. 25 en 19 jaar oud) te Finsterwolde [Gr]8 op vrijdag 8 mei 19038 (getuigen: zijn vader Roelf de Vries, vader van de bruidegom, haar vader Geert Nanninga, vader van de bruid, haar moeder Moetje (Moutje) Kiewiet, moeder van de bruid, Hindrik Jans Lier, 61 jaar, gemeenteveldwachter, wonende te Finsterwolde, Harm Tiedens, 59 jaar, smid, wonende te Finsterwlde, Uuldrik Slijm, 50 jaar, arbeider, wonende te Finsterwolde, Thomas Henri Klinkhamer, 23 jaar, zonder beroep, wonende te Finsterwolde, Hindrik Jans Lier, gemeenteveldwachter, 61 jaar, Harm Siedens, 59 jaar, smid; Uuldrik Slijm, 50 jaar, arbeider, Thomas Henri Klinkhamer, 23 jaar, zonder beroep, allen wonende te Finsterwolde)8.
 
 

tr. (resp. 19 en 26 jaar oud) 12 op vrijdag 8 nov 192912 (getuigen: haar vader Roelf Borgert de Vries, vader van de bruid, haar moeder Geertje Nanninga, moeder van de bruid, zijn vader Jacob Gernaat, vader van de bruidegom, zijn moeder Elisabeth Bulten, moeder van de bruidegom, Onno Hektor, 28 jaar, fabrikant, wonende te Termunten, Jan Duut, 50 jaar, veldwachter, wonende te Finsterwolde, Onno Hektor, 28 jaar, fabrikant, wonende te Termunten en Jan Duut, 50 jaar, van beroep veldwachter, wonende te Finsterwolde)
met

Eggo Gernaat13, zn. van Jacob Gernaat en Elisabeth Bulten, geb. te Finsterwolde [Gr]13 op maandag 4 mei 190313 (getuigen: Lievert Smid, 54 jaar, van beroep visscher, wonende te Finsterwolde en Jakob Visscher, 47 jaar, van beroep vischventer, wonende te Finsterwolde), 12, visscher, ovl. (75 jaar oud) op donderdag 3 mei 1979 Eggo wordt op 3 mei 1979 door Gepke, zijn vrouw, zittend aan de keukentafel gevonden. Hij is net bezig geweest zijn gebakken vis te eten.

 


Aantekeningen bij Eggo Gernaat en Gepke de Vries


Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jacob*1930 Finsterwolde [Gr]    
Roelf Borgert (Roelie)*1931 Finsterwolde [Gr]    
Geertje*1937     



Bronnen:
1.Huwelijksboekje van de ouders, S531
2.Huwelijksboekje., S530
3.Grafzerk. Rouwadvertenties., S549
4.Burg. Stand (Genlias), S529
5.BS Geboorteregister Finsterwolde, RHC GA (woensdag 13 mrt 1878 akte 31)
6.BS Overlijdensregister Finsterwolde, RHC GA (zaterdag 9 feb 1952 akte 3)
7.Burg. Stand (Genlias), S478
8.BS Huwelijksregister Finsterwolde, RHC GA (vrijdag 8 mei 1903 akte 15)
9.Rouwadvertenties., S554
10.BS Overlijdensregister Finsterwolde, RHC GA (donderdag 24 jan 1946 akte 3)
11.Grafzerk. Burg. Stand (Genlias), S479
12.BS Huwelijksregister Finsterwolde, RHC GA (vrijdag 8 nov 1929 akte 22)
13.BS Geboorteregister Finsterwolde, RHC GA (maandag 4 mei 1903 akte 30)

Dossier:
')}