Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Frouwe Oompkes
Frouwe Oompkes.

relatie
met

Eppo Eppinus, zn. van Eppo Ebele(n)s (Ebelen) en Rem(p)cke Hommens, geb. te Meeden [Gr] in 1594, ovl. (ongeveer 78 jaar oud) te Noordbroek [Gr] op dinsdag 2 feb 1672, relatie (2) met Petertien Garbrants. Uit deze relatie een zoon.


Frouwe Hillenius
Frouwe Hillenius, geb. in 1666, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 1725.


Frouwe Sybens Ubbena
Frouwe Sybens Ubbena, geb. circa 1550, ovl. Haar grafsteen ligt in de kerk van Larrelt, begr. te Larrelt.

relatie
met

Egbert Sibens, zn. van Sybe Egberts en NN Nn, geb. te Osthusen, Oost Dld. circa 1545, ovl. (ongeveer 78 jaar oud) te Larrelt, aan de Noordkant van Emden op dinsdag 19 dec 1623 De grafsteen van Egbert bevindt zich in de ker van Larrelt.

Uit deze relatie 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Onneke Egberts  †1605   
Sieben Egberts*1581  †1631 Larrelt 50


Frouwina Venema
Frouwina Jans Venema.

tr. none
met

Warmolt Uunkes ten Kate, schuitenvaarder.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Frouke Warmolts*1803 Winschoten [Gr] †1829 Winschoten [Gr] 26


Frouwke de Boer
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

Frouwke de Boer, geb. te Heveskes [Gr] circa 1857, Naaister.

tr. (resp. ongeveer 28 en ongeveer 23 jaar oud) te Delfzijl [Gr] op vrijdag 17 apr 1885
met

Berend Bijhold (Ook: Bijholt), zn. van Reinder Jans Bijhold en Grietje Hillenga, geb. te Nieuwolda [Gr] circa 1862, Huisschilder.

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan Heveskes, Gem. Delfzijl    
Reinder Reint     
Grietje Heveskes [Gr]    
Pieter Delfzijl [Gr]    



Bronnen:
1.Burg. Stand (Genlias); Gron. Arch.: Aktenr. 8, gem. Delfzijl., S330


Frouwke van der Wijn
Frouwke van der Wijn.

tr. none
met

Jan Klaas Moes.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Martje*1866 Groningen [Gr]    


Frouwke van der Veen
Frouwke van der Veen, geb. te Wedde [Gr] circa 1860.

tr. (resp. ongeveer 27 en ongeveer 22 jaar oud) te Bellingwolde [Gr] op zaterdag 5 mrt 1887
met

Albert Spa, zn. van Jacob Spa en Trijntje Hulsing, geb. te Vriescheloo [Gr] circa 1865, ovl. (ongeveer 77 jaar oud) te Groningen [Gr] op zaterdag 25 jul 1942.


Frouwke N
Frouwke N.

relatie
met

Hindrick Jacobs, zn. van Jacob Hindricks en Dewer Ockens, geb. te Blijham [Gr] circa 1639.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jacob     


Frouwke Stel
Frouwke Stel, geb. in 1859, ovl. (ongeveer 17 jaar oud) in 1876.

tr. (resp. ongeveer 17 en 25 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op vrijdag 17 mrt 1876
met

Albert Paap, zn. van Geert Alberts Pape en Aaltje Olgers, geb. te Oostwold, Gem. Midwolda op woensdag 11 dec 1850, ovl. (63 jaar oud) te Scheemda [Gr] op zondag 7 jun 1914.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geert*1876 Winschoten [Gr] †1960 Ekamp, Gem. Finsterwolde 84


Frouwke Harms
Frouwke Harms.

tr. te Bellingwolde [Gr] circa mrt 1725 - At the marriage contract ceremony were present: Bruidegom: Wirtie Jan s, vader, Geert Jans, zwager, Jan Wirties, broer, Harmen Eijlderts en Eng el Wirties, broer en schoonzuster, Eijldert Remmerts, neef.
Bruid: Roelef en Harmen Harmens, broers, Jan Willems, zwager, Harmen Roel efs, oom, Jan Harmens, neef.
- Tjaart en Frouwke hadden 7 kinderen: Harm Kaspers, Bouwke, Wirtje, Frou wke, Harm, Wirtje, and Bouwke [Tjaarts].
Huwelijkscontract: 22-03-1725/26 te Bellingwolde
met

Tjaart Wirtjes, zn. van Wirtje Jans en Bouwe Tjaarts.


Bronnen:
1.Bellingwolde - Baptism Register 1693 - 1811 - Harm Selling, S589


Frouwke Mellens
Frouwke Mellens.

relatie
met

Lupko Lupkens, zn. van Eppo Memmens en Renske Lupkes.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Epko     


Frouke Onsta van Sauwerd
 
in
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Frouke Onsta van Sauwerd, geb. circa 1445, ovl. (ongeveer 32 jaar oud) te Farmsum [Gr] op vrijdag 25 mei 1477 op St. Urbanusdag, begr. te Farmsum [Gr].



Aantekeningen bij Frouke Onsta van Sauwerd.
Een sterk contrast met de eenvoudige zerk van Unico Ripperda vormt de rijk gedecoreerde steen voor zijn slechts drie jaar na hem overleden schoondochter Frouke Onsta (overl. 1477). Zij was twee jaar eerder gehuwd met Foeke Ripperda. Het echtpaar liet één zoon na, Peter, die de stamvader werd van de Winsumertak van de Ripperda's, waartoe de bekende hertog Johan Willem Ripperda (1682-1737) hoorde.

Op haar grafzerk staat het volgende: anno m . cccc . lxxvii . op / sunt. urbanus . dach . / st / rf. vroke. rypperda. ab /el. onsta ende. hil .onsta. dochter.
Opvallend genoeg vermeldt de grafzerk wel de namen van haar ouders, maar niet die van haar echtgenoot. Haar vader, Abel Onsta, stierf zes jaar later. Toevallig bleef ook zijn zerk bewaard; deze werd na de afbraak van de kerk te Sauwerd overgebracht naar het Groninger Museum. De stenen van vader en dochter Onsta zijn in dezelfde rijke gotische stijl vormgegeven, met in het midden het wapen Onsta (een leeuw), een gehelmde leeuw als schildhouder met op zijn helm een derde leeuw als helmteken . In het midden van iedere zijde vinden we een kwartierwapen. Vergelijking van de kwartieren op de beide zerken leert dat de volgorde van de wapens niet consequent is toegepast. Boven vinden we op beide stenen het wapen Onsta en links een wapen met twaalf ruiten, schuinkruislings, dat we kunnen identificeren met Van Dockum, moeder van Abele en grootmoeder van Frouke.5 Op Froukes zerk is rechts het wapen van haar moeder, Hille Jarges, afgebeeld en ten slotte onderaan een wapen met een vogel, denkelijk dat van haar moederlijke grootmoeder Peter, van wie de familienaam nog onbekend is (zie 01).
01.Een derde 15e eeuwse grafzerk in vrijwel dezelfde stijl is overgeleverd, namelijk die van de Oostfriese edelman Luwert van Uttum, nu in het Burgmuseum te Pewsum. Volgens de steen en oorkondelijke gegevens overleed hij in 1428; de stijl van de zerken komt zozeer overeen dat de steen eerder een halve eeuw later gedateerd zal worden.


De grafzerk van Frouke Onsta, schoondochter van Unico I Ripperda, echtgenote van Focko Ripperda en overleden op 25 mei 1477, slechts drie jaar na haar schoonvader en twee jaar na haar huwelijk.

tr. (resp. ongeveer 30 en ongeveer 19 jaar oud) op zaterdag 21 aug 1475
met

Focco I Ripperda, zn. van Unico II Ripperda Tot Farmsum en Ulske Ukena von Brokum (komt ook voor als Fockena), geb. te Farmsum [Gr] circa 1456, heer te Winsum, proost te Loppersum [Gr], ovl. (hoogstens 24 jaar oud) te Winsum voor dinsdag 29 jun 1480.


Aantekeningen bij Focco I Ripperda.
De borg te Winsum.
De belangrijkste familie te Winsum is toch wel het geslacht Ripperda geweest. De vroege geschiedenis van de (westelijke) Ripperdaborg is nog altijd in nevelen gehuld. Adellijke bewoners van Winsum kennen we vóór 1445 niet. In dat jaar woont Evert Sickinghe er met zijn vrouw Amke Ukena (zie aldaar), de tante van Focco Ripperda. Zij bezitten verschillende steenhuizen en boerderijen onder Winsum, maar het is niet duidelijk waar deze allemaal gelegen zijn geweest. Na hun kinderloos overlijden komen een aantal onroerende goederen onder andere aan Focke Ripperda toe. Hij wordt de stamvader van de Winsumer Ripperda’s, die op de westelijke Ripperdaborg resideren. De verdere lotgevallen van deze borg, alsmede van de oostelijke Ripperdaborg, die in de 16e eeuw in bezit van de familie komt, wordt onder meer beschreven in de "Ommelander borgen en steenhuizen".
Focko heeft de borg als erfenis gekregen van zijn tante Amke, diens man Evert Sickinghe (van Winsum) is gestorven. Zij zijn kinderloos en dus mag neef Focco het goed slijten. Er wordt als voorwaarde aan verbonden dat Amke haar kamers op de borg mag houden. Tot het tijdstip dat Winsum vrij is, gaan Focko en Frouwke bij vrouwe Ulske in Farmsum wonen. Of dit inderdaad gebeurd is, is niet bekend, want Vrouke sterft reeds in 1477 en Focko in 1480. Het is onduidelijk wanneer Amke precies is overleden. Naar haar moet de Vrouw Amkenheerd genoemd zijn, de boerderij die bij de borg hoort. Het is niet duidelijk of deze naam de naam van de Luyemaheerd mogelijk heeft vervangen.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Pieter I*1476     


Dossier:


Frouke van Burmania
in
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Ewe Ewesma.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Frouke van Burmania, ovl. in 1565.

tr. kinderloos
met

Peter II (Pieter) Ripperda, zn. van Focko Hayo Ripperda van Peyse en Anna van Ewsum van Peize, geb. circa 1535, G, heer te Winsum, hij bekeert zich tot het protestantisme, schepper in het Winsumse en Schaphalster zijlvest, roept de bevolking op tot de beeldenstorm te Winsum in 1566, ovl. (hoogstens 39 jaar oud) te Ost-Friesland, Dld. voor 1574, tr. (1) met Evertie Tamminga van Bellingeweer, dr. van Onno Schaffer en Hilla Schaffer. Uit dit huwelijk 3 kinderen, tr. (3) met Tetta von Frese. Uit dit huwelijk een zoon.


Aantekeningen bij Peter II Ripperda.
Peter Ripperda, geboren circa 1535, overl. voor 1574, zoon van Focko Hayo Ripperda en Anna van Ewsum, gehuwd op 12 Oct. 1554 met Evertie van Tamminga, begr. te Waaxens, dochter van Onno van Tamminga en Hille Schaffer), later hertrouwt hij met Frouce van Burmania (overl. kort na de geboorte van haar kind), dochter van Joost van Burmania en Baef Tissesdr. Caters) en in derde huwelijk met Teth Wilcoosdr. Frese (dochter van Wilco Frese, hoofdeling te Rysum, Loquardt en Campen, en Catharina van Kniphuizen). Pieter Ripperda is een broer van den voorgaande en door zijn moeder is hij met de Rengersen verwant. In 1561 is hij de schepper van het Winsumer en Schaphalster Zijlvest. Hij is Hervormd, maar tekent in 1566 niet het Compromis, waartoe hij ook niet is aangezocht.
Op Kruisdag 1566 heeft hij met zijn broers het volk aangezet tot de plundering van de kerk van Winsum, maar hij doet niet mee, loopt alleen in de kerk op en neer, terwijl zijn vrouw en schoonzuster geuzenliedjes op het orgel spelen. In voorjaar 1567 moet hij vluchten en gaat naar Emden, waar hij door den drost Unico Manninga, die familie van hem is, wordt toegelaten. Op 23 mei 1568 vecht hij bij Heiligerlee en weldra laat Alva zijn goederen in beslag nemen.
Op 9 Juli 1569 komt zijn naam voor op de lijst van gevluchten, die door de spaansche regeering verdacht zijn, zowel in Groningen als op het platteland. Pieter Ripperda heeft zich intussen bij de Watergeuzen gevoegd en begin okt. 1569 wordt hij in Knocke bespied, als hij daar met de Watergeus jonker Albrecht van Egmond uit avondmaalskelken wijn drinkt. Op 10 Jan. 1570 wordt hij door Alva verbannen. Op 1 febr. 1570 biedt hij zich met zijn broeder Asinge Ripperda bij Sonoy in Emden aan, met 300 man, maar de Prins van Oranje moet wegens geldgebrek het aanbod afwijzen. Op 10 Juli 1570 verzoekt Hercules van Ewsum aan koning Filips om van de rentmeester van Friesland terug te mogen ontvangen ƒ 1000 door hem voorgeschoten aan Ripperda. Hij tekent het verzoekschrift, dat op 17 oct. 1570 bij den rijksdag te Spiers wordt ingediend. Op 1 April 1572 is hij niet bij de inneming van den Briel, maar in Emden voor de Watergeuzen werkzaam. Later wordt zijn naam niet meer gehoord.
De borg te Wnsum.
Deze Peter heeft zo het zich laat aanzien de borg te Winsum van zijn vader Focko en zijn moeder Anna geërfd. Peter sluit zich echter aan bij de Geuzen en voor hun vlucht uit Winsum heeft Peter in 1568 het huis te Wins um waarschijnlijk al verkocht of verhuurd aan Hercules van Ewsum, met 120 grazen land daarbij behorende. Bij de borg wordt dan ook een zomerhuis genoemd. Peter sterft in 1574 in Oost-Friesland en vier jaar later in 1578 weet de Stad Groniningen het goed te kopen.
De kerk van Winsum en de Beeldenstorm.
Peter II Ripperda is degene die toestaat dat de kerk van Winsum in1565 tijdens de Beeldenstorm wordt bestormd, terwijl zijn vrouw Evertje en zijn schoonzuster Bauwe Cater Geuzenliederen op de orgelzolder zingen. Er wordt verteld dat hij dat beteurt en zelfs wanhopig door het middenschip van de kerk heeft gelopen.
Dan ontvlucht hij echter Winsum en strijdt mee in Heiligerlee en neemt dienst bij de Watergeuzen. Bij Knocke drinkt hij samen met andere Geuzen als afwijzing van de transsubstantiatie, wijn uit de Avondmaalsbeker.
In het jaar 1570 stelt hij samen met zijn broer Asinge, 300 manschappen beschikbaar ter dienste van de Prins van Oranje, of liever gezegd aan dienst van luitenant Sonoy.
(Bronnen: Zie: de Haan Hettema, Stamboek Friesche Adel I, 57, 58, 163, II, 42, 94; Alg. Nederl. Fam. Blad, 1885, 202; van Vloten, Nederl. Volksopst. (1858) I, 152; van Hasselt, Stukken I, 371; Franz, Ostfriesland und die Niederl. 171; Feith, Archief van Groningen II, 320; Marcus, Sententiën 224; Harkenroht, Oostfr. Oorspr. I, 369; Rutgers, Het geslacht Ripperda in Wapenheraut V (1901), 175, 214).


Frouwke Ripperda
in
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Frouwke Ripperda, ovl. overlijdt kinderloos.

tr.
met

Egbert von Oldenburg, afkomstig uit de graven van Oldenburg [Deu].


Frouwke Harms Elderman
Frouwke Harms Elderman.

relatie
met

Jan Dirks Rand.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Janzi*1856 Oudedijk, Gem. Beerta    


Frouwke Harms Hubbens
Frouwke Harms Hubbens.

relatie
met

Menso Harms Havinga, Deurwaarder.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Fenje*1823 Beerta [Gr] †1897 Winschoten [Gr] 74


Frouwke Jans Koning
Frouwke Jans Koning.

relatie
met

Hendrik Wenner.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hendrik Hendriks*1799 Beerta [Gr]    


Frouwtet Edzes
in
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Frouwtet Edzes, geb. te Warffum [Gr] op woensdag 10 jan 1635, ovl. (33 dagen oud) te Warffum [Gr] op maandag 12 feb 1635.


Frouwtet Bunninga
in
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Frouwtet Luwerts Bunninga, geb. in 1557, ovl. (ongeveer 73 jaar oud) op vrijdag 6 sep 1630.

tr. (resp. ongeveer 29 en ongeveer 30 jaar oud) (1) in 1586
met

Eggerick Eggens Phebens, zn. van Eggo Phebens en NN Eggericks, geb. te Midwolda [Gr] circa 1556, hoofdman, raadsheer en kroniekschrijver, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) op donderdag 12 nov 1615, relatie (1) met zijn zus Nn Eggens Phebens. Uit deze relatie geen kinderen.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Esse Eggens  †1623   
Eggo Eggericks*1587  †1649  62

relatie (2)
met

Claes Claesz.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Claes  †1619   


Frouwtet Huninga
in
Genealogie van NN Hunigue.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Frouwtet Sebes Huninga, ovl. na vrijdag 25 feb 1639.

relatie
met

Harmen Berents, ovl. na zaterdag 10 apr 1610.

Uit deze relatie 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Friese*1600     
Bouwe*1602     
Wye*1608     

')}