Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Johan Stachouwer
Johan Stachouwer.

relatie
met

Wijbranda Appelman.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Sibranda  †1666   


Catarina Spaen
Catarina Spaen, geb. circa 1590.

tr.
met

Bernt van Welderen, geb. circa 1587.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johanna*1612 Nijmegen [Ge]    


Anna van Weleveld
Anna van Weleveld, erfvrouwe.

tr.
met

Zweder Heer van Schelenburg.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Christoffer*1529 Borne [Ov] †1606  7710 


Johan van Ittersum
Johan van Ittersum, geb. in 1500, heer, ovl. (ongeveer 46 jaar oud) in 1546.

relatie
met

Anna van Buckhorst Tot Zalk van Veekaten, geb. in 1510.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Agnes*1540  †1598  58


Johan Edes
Johan Edes, geb. in 1600, ovl. (ongeveer 55 jaar oud) in 1655.


Nn
Nn .

tr.
met

Keno (Kenesma).


Aantekeningen bij Keno (Kenesma).
De familie Tom Brok (ook bekend als: tom Broke, tom Brook, tom Broek, ten Brok, ten Broke) is een machtige Oost-Friese hoofdelingsfamilie geweest, oospronkelijk afkomstig uit Norderland, het Brokermerland. De Friese familie probeert sinds de tweede helft van de 14e eeuw Oost-Friesland onder haar controle te krijgen. De familie sterft in 1435 uit.
•.
Oorspronkelijk Kenesma.
De oudste voorvader van de familie, Keno, stamt uit het geslacht Kenesma, welke zich later Tom Brok heeft genoemd. Keno behoort tot de jaarlijks gekozen vier Redjewen, ook wel consules genoemd. Hij laat in 1300 aan zijn zoon Hilmer een hof bij Engerhafe na. Dit geeft Hilmer het recht om zich rechter te noemen. Dit recht gaat later naar Burg Broke over.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hilmer     


Johan Lewe
in
Genealogie van Hendrik Clant.
Genealogie van Lubbert Lewe.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Johan Lewe, geb. in 1683, heer te Middelstum [Gr], ovl. (ongeveer 54 jaar oud) in 1737.

tr. (resp. ongeveer 26 en minstens 26 jaar oud) in 1709
met

Amelia Maria Clant1, dr. van Egbert Clant en Anna Lewe Van Klinkenborg, geb. te Groningen [Gr]1 Tussen beide markten voor dinsdag 22 dec 1682, ged. te Groningen [Gr]1 Martinikerk op dinsdag 22 dec 16821,1, ovl. (minstens 50 jaar oud) in 1733.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Edzard Jacob*1720  †1753  33
Reint Jan*1710  †1742  32



Bronnen:
1.Algemeen Doopboek Kerkelijke gemeente Groningen, RHC GA, Collectie DTB, toeg. 124, Inventarisnr.: 148, Groningen [Gr], van 1676 tot 1705 (dinsdag 22 dec 1682)

Johan Joost Lewe
 
in
Genealogie van Lubbert Lewe.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Johan Joost Lewe, geb. te Peize [Dr] in 1547 (1560?), burgemeester te Groningen [Gr] in 1593, ovl. (ongeveer 68 jaar oud) op dinsdag 12 mei 1615, begr. te Groningen [Gr] op vrijdag 22 mei 1615.



Aantekeningen bij Johan Joost Lewe.


Johan Joost Lewe.

  • Vader:
    Joost (Joest) Lewe Thoe Peyse1,2 (Lewe), zn. van Wigbold Lewe en Wobbe (Wopke) ten Grave, geb. te Peize [Dr] (te Ulrum [Gr]) circa 1510 (1515)2, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) te Groningen [Gr] op maandag 15 mei 1589, tr. (2) met Josina Manninga. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (resp. ongeveer 28 en ongeveer 22 jaar oud) (1) te Zandeweer [Gr] op zaterdag 21 mei 1538.
 

tr. (resp. ongeveer 39 en ongeveer 22 jaar oud) in 1586
met

Anna Ewerts Lewe Tho Asinga, dr. van Evert Lewe en Wilhelmina Mullert, geb. circa 1564, ovl. (ongeveer 66 jaar oud) in 1630, tr. (2) met Johan Horenken. Uit dit huwelijk geen kinderen.

 



Aantekeningen bij Anna Ewerts Lewe Tho Asinga.


Anna Lewe thoe Asinga

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Evert*1590 Ulrum [Gr] †1641 Winsum 51
Joost Johan*1595  †1622  27



Bronnen:
1.Huizen van stand, Jaap bos, F.J. Hulst, T. Baas, P. Brood
2.De Nederlandse Literatuur. De Nederlandse taal., Stichting DBNL te Leiden

Dossier:


Johan Sickinghe
Johan Sickinghe.


Aantekeningen bij Johan Sickinghe.
De Groninger stadsbestuurders hebben zich altijd schrap gezet tegen pogin gen van 'hogerhand' om zich te mengen in lokale aangelegenheden. De her en in het raadhuis waren van mening dat zijzelf de enigen waren die het r echt hadden en in staat waren het Groningse schip van staat te besturen. Ze beriepen zich daarbij op het tractaat van 1536, waarbij Stad en Lande zich onder de bescherming van keizer Karel V hadden gesteld. Had de keiz er hen niet beloofd dat hij de rechten en vrijheden van Stad en Lande z ou respecteren en beschermen?.
Het spreekt voor zich dat de Groningers zich niet zomaar van deze posit ie lieten afbrengen. Maar omdat hierover in kringen van de regering in Br ussel anders werd gedacht, kwamen de stedelijke bestuurders meer dan ee ns in botsing met regeringsvertegenwoordigers. Over een van die twistgesp rekken zijn we goed geïnformeerd. Het vond plaats op 15 januari 1556 tuss en Maarten van Naarden, de door de centrale regering benoemde voorzitter van de Hoofdmannenkamer, en enkele vertegenwoordigers van Stad en Lande, onder wie burgemeester dr. Johan Sickinge en syndicus dr. Hiëronymus Fred erici. Uit het verslag: 'Tijdens deze woordenwisseling wonden enkele aanw ezigen zich hevig op, want het leek erop dat Van Naarden op een slinkse m anier probeerde ons aller vrijheid, tradities en goede gewoonten buitensp el te zetten. De regeringsambtenaar nam daarop zelf het woord, op een gri evende en spottende toon, zoals we van hem gewend zijn. Hij vroeg wat vo or bewijzen de heren van Stad en Lande dan wel niet hadden voor die oude tradities en goede gewoonten, hij kende ze in ieder geval niet.
Daarop diende dr. Sickinge hem op strenge toon van repliek: "Met uw onwet endheid hebben we niets te maken. U bent een vreemdeling die nog maar der tien of veertien jaar geleden hierheen is gekomen. U hebt steeds alle bel often van de keizer en de koning verdraaid naar uw eigen inzichten en daa rmee tweedracht gesticht en ergernis gewekt. U wilt vaak niet eens weten wat u voor een goede uitvoering van uw taken juist wel zou moeten weten. Wij, bestuurders van Stad en Lande, die hier geboren zijn en uit famili es stammen die van generatie op generatie hier gewoond hebben en altijd s amen dit gebied hebben bestuurd, wij hebben die kennis van zaken wel en m oeten die ook hebben. We hebben niets te maken met uw arrogante en eigeng ereide praatjes."'.
Volgens burgemeester Sickinge konden Stad en Lande dus alleen bestuurd wo rden door mensen die over een gedegen kennis beschikten van de plaatselij ke verhoudingen en de geschiedenis ervan. Een vreemdeling die van niets w ist zou als een olifant door de porseleinkast banjeren en de bevolking te gen zich in het harnas jagen. De kans daarop was extra groot omdat veel v an die zo belangrijke informatie niet op papier was vastgelegd. Ze behoor de tot het 'collectieve bewustzijn' van de lokale bevolking en haar leide rs. Die wilden gerespecteerd worden en stonden daarom vijandig tegenover regeringsvertegenwoordigers die door hun manier van doen en hun uitsprak en lieten zien dat ze dat respect niet konden of wilden opbrengen.
De gevoelens en overwegingen die burgemeester Sickinge verwoordt komen o ok eenentwintigste- eeuwers niet onbekend voor. We zijn dagelijks getui ge van centraliserende ontwikkelingen in het openbaar bestuur, de overhei dsdienst en het (grote) bedrijfsleven. 'Hogerhand' haalt taken en bevoegd heden van lagere niveaus weg en concentreert ze op een hoger niveau in de organisatie. Het doel klinkt steeds uitermate rationeel: het gaat om g rotere efficiency, betere sturing en scherpere controle. Of dat doel bere ikt wordt is niet zeker. Wel zeker is dat lokale kennis verloren gaat, de afstand tussen 'boven' en 'beneden' toeneemt, de salarissen 'boven' gr oeien en 'beneden' verbittering en vervreemding zich verbreiden. Even bek end komt ons ook het optreden voor van managers, die er, net zoals Maart en van Naarden, prat op gaan niet over vakkennis te beschikken en hun oud erwetse ondergeschikten op de ziel trappen met hun stelling dat inhoudeli jke kennis het 'runnen van de toko' alleen maar in de weg staat.

relatie
met

Anna Gijsens.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Wennechien*1546  †1609  63


Johan Rengers
Genealogie van Johan Rengers.
Parenteel van Johan Rengers.

Johan Rengers, geb. in 1337, ovl. (ongeveer 76 jaar oud) op zaterdag 23 okt 1413.

tr. (resp. ongeveer 25 en ongeveer 21 jaar oud) in 1362
met

Ompta van Ompteda, geb. in 1341.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ditmer*1365 Groningen [Gr] †1449  84


Johan van Laer
Johan van Laer.

relatie
met

Griete van den Water.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Agneza*1415     


Johan van Ewsum
in
Parenteel van Ewe Ewesma.

Johan van Ewsum, ovl. in 1570.


Aantekeningen bij Johan van Ewsum.
Johan erft de borg Ewsum en Mensinge. Johan heeft vier kinderen; Aepco (of Onno), Jurgen, Joost en dochter Susanna. Jurgen overlijdt in 1583 en Aepco kiest de kant van de Spanjaarden en overlijdt kinderloos in 1599. Joost krijgt daarop Mensinge en Susanna, die getrouwd is met hopman Jacques Salencijn, krijgt Ewsum. Omdat de boedel zwaar met schulden is belast, moeten veel bezittingen echter worden verkocht. Susanna draagt om de verkoop van Ewsum te verhinderen de borg over aan neef Caspar van Ewsum (bekend als bevelhebber van Coevorden). Deze weet een eerste verkoop te verhinderen, maar als in 1601 de borg toch moet worden geveild, koopt hij hem zelf. In 1610 schenkt hij de borg aan zijn neef Luurt Ripperda.
Hij blijkt iemand geweest te zijn die groot vertrouwen genoot; hij was afgevaardigde te Brussel, toen Karel V, in wiens legers hij had meegevochten, de regering overdroeg aan Philips, bekleedde tal van ambten en waardigheden o.a. het redgerschap in wel 13 plaatsen, het collatorschap van verschillende stichtingen, hij was magistraatspersoon en arbiter in verscheidene zaken, beheerder van leenen en hopman; koning Philips benoemde hem zelfs tot eques auratus. Buitengewoon veel stukken zijn in het rijksarchief te Groningen, van of aan dezen jonker. Wij kennen 4 kinderen van Johan: Jurjen, gehuwd met Clara Horenken, Aepco, Joost (overl. 1610), gehuwd met Anna Ockinga en één dochter Susanna, die gehuwd is geweest met hopman Jacques Salencyn en met Edzart Clant.
Literatuur bij Wilhelm v.E. (Bron: DBNL).

 
 

tr. (1) Johan heeft grote theologische belangstelling en is een vriend van de Her vorming. Toch dient hij onder de katholieke Karel V in de Smalkaldische o orlog. Tijdens de inval van Lodewijk van Nassau blijft hij afzijdig. Hij hoeft niet te kiezen voor of tegen zijn leenheer want in 1570 overlijdt J ohan van Ewsum. Hij is tweemaal getrouwd geweest, eerst met Henrick Kate r, daarna met Anna van Burmania. Met Anna heeft hij drie zonen, Onno (Aep co), Jurgen, Joost en een dochter. Bij zijn dood zijn er vele schulden en de baten bestaan grotendeels op een vrij waardeloze vordering op zijn broer Wigbold, die veel geld nodig heeft voor zijn veenontginning en zout winning. Moeilijkheden ontstaan over de administratie van de goederen en de voogdij over de kinderen. Anna zelf hertrouwt in 1575 met Claas Kate r. Rempt Jensuma wordt ten slotte officieel door de hoofdmannenkamer tot voogd benoemd. De rector van de Latijnse school ter A, Ludovicus Gratema wordt pedagogus en beheerder van het vermogen van de kinderen. Jensema m oet in 1580 uitwijken en dat geeft weer nieuwe problemen
met

Anna van Burmania (van Grijpskerk).

Uit deze relatie 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Onno (Aepco) (Onno)  †1599   
Jurgen  †1583   
Joost     
Susanna     

relatie (2)
met

Hendrika Cater.


Johan Schatter
Johan Schatter.

relatie
met

Oede de Mepsche.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Teteke  †1617   


Johan Hora
in
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Johan Hora, geb. op zondag 21 nov 1683, raadsheer, heer van Ennema, ovl. (60 jaar oud) op woensdag 2 sep 1744.

tr. (resp. 32 en ongeveer 21 jaar oud) op zondag 10 mei 1716
met

Catharina Wolthers, dr. van Harmen Wolthers en Anna Emmius, geb. in 1695, ovl. (ongeveer 80 jaar oud) in 1775.

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Anna Maria*1722 Groningen [Gr] 1779 Groningen [Gr] 56
Anna Catharina*1718 Midwolda [Gr] †1738 Groningen [Gr] 19


Johan Clinge
in
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Johan Clinge, geb. in 1597, ovl. (ongeveer 61 jaar oud) in 1658.

relatie
met

Lubbina Diurcken Rinnolts, dr. van Reinholt Diurcken en Wya Sebes Bunninga, geb. te Midwoda in 1609, ovl. (ongeveer 60 jaar oud) te Midwolda [Gr] op vrijdag 25 okt 1669, tr. (1) met Johan Clinge. Uit dit huwelijk een zoon.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Anna Maria*1650  †1709  58


Johan Clinge
in
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Johan Clinge, geb. op maandag 28 apr 1597, functie, titel, ovl. (hoogstens 60 jaar oud) voor 1658.

tr. (resp. 30 en ongeveer 19 jaar oud) op donderdag 27 apr 1628 Studeerde te Groningen (1616) en Leiden (1621); secretaris van het Gorec ht 25 februari 1630; gezworene 1630; raadsheervan Groningen; lidvan de Ho ofdmannenkamer 1641; curator der Universiteit te Groningen
met

Lubbina Diurcken Rinnolts, dr. van Reinholt Diurcken en Wya Sebes Bunninga, geb. te Midwoda in 1609, ovl. (ongeveer 60 jaar oud) te Midwolda [Gr] op vrijdag 25 okt 1669, relatie (2) met haar zoon Johan Clinge. Uit deze relatie een dochter.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johan*1597  †1658  61


Johan Lübbers
Johan Lübbers, ovl. te Holthusen op dinsdag 23 apr 1737.

tr. none
met

Grietje Memmen, geb. te Holthusen op zondag 17 mei 1733.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hinderich Janzen     


Johan Sickinghe
Johan Sickinghe, geb. circa 1590.

relatie
met

Luts Jongema, geb. circa 1595.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonker Feyo (III)*1615  †1666  51


Johan Eeck
Johan Eeck, Dokter Hij studeerde aan de Academie te Groningen, functie.


Aantekeningen bij Johan Eeck.
De stichter van Ekenstein was dokter Johan Eeck, zoon van houtkoper Tjaa rt Eeck en zijn echtgenote Johanna Bernards uit Farmsum. De dokter was de eerste bewoner van het huis, dat 750 jaar in de familie bleef. Johan E eck studeerde en promoveerde aan de Academie in Groningen. Hij werd Secre taris der Stad, later van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten. Hij is burgemeester van de stad Groningen geweest, evenals zijn zoons Sicco en Johan. Op gedenkstenen in de Der Aa-kerk in Groningen kunt u hun nam en vinden.

relatie
met

Allegonda Asserhuis, geb. circa 1605.

Uit deze relatie 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Sicco*1630     
Johan     


Johan van Northoren
Johan (Jan) van Northoren, geb. circa 1580.

relatie
met

Tateke Thomasdr Folkerts (Straakholt ?), geb. circa 1580.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hylke (Hilleke)*1595 Emden (Dld) †1655 Groningen [Gr] 60

')}