Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Tammo Willems
Tammo Willems, geb. te Heiligerlee, Gemeente Scheemda in 1691. Hij komt ook voor als Tamme Williams.

relatie
met

Grietje Remkes, geb. te Midwolda [Gr] in 1686.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geertien (Geertje)*1714  †1794 Midwolda [Gr] 80


Tammo Doddema
in
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Tammo Doddema, geb. te Muntendam [Gr] circa 1857.


Tammo Meeckens
Tammo Meeckens, ovl. voor dinsdag 24 mei 15881.



Bronnen:
1.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 107:98 (1990), S721
2.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 107:87 (1990), S720


Tammo Derks
Tammo Derks.



Bronnen:
1.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling), S745


Tammo Ockes
Tammo Ockes.


Tammo Nn
Tammo Nn.

relatie
met

NN Nn.


Tammo Van Ewinga
Tammo Van Ewinga, geb. te Luydinggaste Ook wordt Petkum genoemd als geboorteplaats circa 1305, hoofdeling te Jemgum, Oost-Friesland, Dld.

relatie
met

NN , geb. na 1279.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ewo*1356 Jemgum, Oost-Friesland, Dld. †1411  55


Tammo Ewinga
in
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.

Tammo Ewinga, geb. na 1375.


Tammo Ewinga
in
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.

Tammo Ewinga, geb. te Petkum [Deu] circa 1353.


Tammo von Petkum
Tammo von Petkum.


Tammo Geerts Jurjens
in
Genealogie van Melchior Borchart.
Parenteel van Melchior Borchart.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Tammo Geerts Jurjens, geb. circa 1785.

tr. (resp. ongeveer 35 en 18 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op zaterdag 21 okt 1820
met

Mijntje Geerts (Mientje) Mestje, dr. van Geert Geerts Mestje en Trijntje (Trientje) Berends Huninga, geb. te Finsterwolde [Gr] op zaterdag 28 aug 1802.

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Tijntje     
Geert Tammes     
Jan     
Beerend     
Elsien     


Tammo Ton(c)kerts
Tammo Hayes Ton(c)kerts, geb. te Beerta [Gr] circa 1523 (1527)1, volmacht van het kerspel te Beerta [Gr] in 1572, ovl. (minstens 54 jaar oud) na 1577.


Aantekeningen bij Tammo Hayes Ton(c)kerts.
In 1563 is Tammo Hayes Tonckerts (ook Tonkers en Tonkens) hij 40 jaar oud. Daaruit kunnen we afleiden dat hij omstreeks 1523 moet zijn geboren. Voor het eerst komt hij voor op 30 augustus 1554 wanneer Tammo Hayes Tonckens te Beerta een rente van 12 Rijnse gl. verkoopt uit de hem en zijn vrouw Beyle Wigbolts (ook: Bilecke) toebehorende heerd (boerderij) en land en een andere heerd. We kunnen hieruit opmaken dat hun huwelijk heeft plaatsgevonden voor 30 aug. 1554 en we kunnen ook concluderen dat hij mogelijk is het bezit is geweest van twee heerden.
Op 15 mei 1574 verkoopt Menno Tiddinga (zijn neef) een rente van 12 Rijnse gl. uit zijn heerd te Beerta ter vervanging van een rentebrief tot een even groot bedrag dd. 30 augustus 1554 over deze heerd, die heeft toebehoord aan Tammo Hayo Tonckens en door Menno bij executie is gekocht. Deze renten uit deze heert zijn in 1558 en 1570 nog door Tammo Hayo voldaan.
Coldenborch.
Op 20 augustus 1561 en 16 september 1561 dienen voor B. en R. van Groningen zaken inzake beslag dat 'Johan Tycheler the den Coldenborch' heeft laten leggen onder Tammo Hayo Tonckerts, wiens beroep 16 september 1561 wordt afgewezen. Op dezelfde dag wordt een appel van Tammo Hayo, die beloofd heeft aan zijn huurder Johan Trapker het loon te betalen, dat deze verdiend heeft van Jurgen Ottens 'dee tycheler', eveneens afgewezen.
Op 3 november 1562 koopt hij (Tammo Hayes) van Sybelke Luppens 8 grazen land. De verkoper heeft deze van zijn vader geërfd. Enkele dagen later, 8 november 1562, koopt hij van Tijddo Popinga, die verkoopt met medeweten en toestemming van Menno Houwerda, hoofdafdeling te Appingedam, 10 grazen land te Ulsda, die Tijddo voor een deel heeft geërfd van zijn vader en voor een deel heeft gekocht. Tammo Hayo verkoopt deze 18 grazen op 17 november 1563 aan de stad Groningen, waarbij blijkt dat de kerk te Beerta nog 10 grazen, Tammo Hayo Bunnens nog 4 en Tammo Ubbens nog 2 grazen land te Ulsda in bezit heeft. Het bezit van Tammo Hayo Tonckens te Ulsda is groter geweest, want op 15 oktober 1563 wordt door Hans Lutze van Hamborch aan de stad Groningen o.m. verkocht een "ovenhues mit de . tichelboede ender der oven" door hem destijds gekocht van Tammo Hayo.
Vervallen breuken.
Op 16 oktober 1564 treedt Doedo Tyarcks namens hem op tegen Aysse Haykens. Als volmacht van het kerspel Beerta komt hij voor op 1 mei 1572. Op 24 februari 1573 worden hem in verband met 'vervallen breuken' gerechtelijk twee akkers ontzegd ten behoeve van Ayelt Febens. Op 11 maart 1575 wordt hij gedaagd door de dijkrichter van Finsterwolde over de betaling van onkosten aan een dijk, waarvan hij schijnbaar onderhoudsplichtig is. Hieruit blijkt ook dat hij kennelijk in financiële moeilijkheden verkeert, omdat dan reeds sprake is van 'zijn crediteuren'.
Tussen hem en zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk ontstaat een proces, waarbij de kinderen, waaronder nog minderjarige, stellen nog niets uit de nalatenschap van hun moeder te hebben genoten, terwijl de crediteuren blijkbaar het tegendeel hebben beweerd. B. en R. van Groningen verklaren op 28 februari 1575 die bewering onbewezen en spreken uit dat de kinderen hun deel nog moeten hebben, doch daarbij moeten bewijzen wat hun moeder heeft ingebracht.
Luppo Herens procedeert vervolgens tegen de crediteuren over de aanbreng van zijn schoonmoeder Bylcke haar huwelijk met Tammo Hayo Tonckens. De ambtman heeft op 7 januari 1576 vonnis gewezen in het voordeel van Luppo. In beroep beslissen B. en R. op 4 april 1576 dat Luppo tegen borgtocht de beslissing van de ambtman ten uitvoer mag leggen, onverkort het recht van de crediteuren voor St. Jan tegenbewijs te leveren. De volgende dag wordt nog bepaald dat Luppo nog de laatste punt van de kenning van de ambtman en van de Raad moet bewijzen, nl. dat de goederen van Tammo Hayo Tonckens op de sterfdag van zijn vrouw meer waren dan de schulden, alvorens de borg geaccepteerd zal worden.
Tussen 5 april en 13 juni 1576 schrijft de namens de crediteuren optredende Gerard Titsing aan Doedo Tyarcks, richter in het Oldambt, dat hij wegens de crediteuren te Hogebunde in Oost-Friesland is geweest en voor de ambtman aldaar enige getuigenissen heeft geproduceeerd in de zaak van de 'praetense uitboedeling' . De getuigenis van de goudsmid is later afgelegd en berust onder Luppo Herens. Crediteuren wensen daarop te reageren en verzoeken de richter Luppo te gelasten deze getuigenis te overleggen. De verklaring van deze goudsmid is bewaard gebleven, evenals de taxatie van de onroerende goederen van Tammo Hayo's vrouw. Op 13 juni 1576 heeft de richter Luppo gelast copie te geven uit de verklaring van de goudsmid.
Huwelijken.
Uit een volgend stuk blijkt dat Tammo Hayo hertrouwd is geweest. Op 22 juni 1576 blijken B. en R. een verklaring te hebben ontvangen volgens welke de erfgenamen van Tyacko Ipens te kennen geven dat de crediteuren van Tamme Hayens hun hebben aangezegd "uting" te doen van hun zusters goed, welke zuster getrouwd is geweest met Tamme Hayens. Deze uitboedeling was hun tot dusver belet door allerlei omstandigheden, o.m. omdat zij nog moesten scheiden en delen met hun oudtante. Men kon niet gewaar worden hoe groot haar deel was. Dat deel is nu geschat en de erfgenamen zijn bereid de uitboedeling ten spoedigste te laten plaatsvinden. Zij verzoeken B. en R. dit te mogen doen in aanwezigheid van twee onpartijdige personen "want wy begeren ut de moeyte te wesen".
In het geschil komt zelfs de nalatenschap van Tammo Hayo's grootouders Tonckert Frericks en Nanna in het geding, waartegen twee andere kleinzoons van het echtpaar, Aelrick Weerts en Menno Luerts, met hun niet nader genoemde adherenten, opponeren. De ambtman wijst in deze zaak vonnis 20 december 1574, dan is er dus er al sprake van crediteuren van Tammo Hayo. B. en R. spreken zich 8 juli 1577 over deze zaak uit. Inmiddels is het land van Tammo Hayo reeds bij executie verkocht; zijn neef Menno Tiddinga blijkt 15 mei 1574 reeds eigenaar van een heerd, die bij executie wordt verkocht. Ander land wordt door de crediteuren verkocht, doch dit land blijkt Tammo Hayo niet in eigendom toe te behoren, 'doch hem verset' te zijn. Koper en crediteuren leggen de zaak aan B. en R. als scheidslieden voor, die op 17 juli 1577 hun oordeel geven.
In geen van de hierboven stukken wordt Tammo Hayo als overleden genoemd. Tammo (en zijn eerste vrouw) Bylcke hebben tenminste 4 kinderen: Tonkert en Wapke [Tammes]; van beide andere kinderen komen we geen namen niet tegen.
Kinderen.
1. Wapke Tonckerts (v).
2. Tonkert Tammes (m) - ca 1553- ca 1630; Tonckert trouwt twee keer. De eerste keer met Frouwe Tonckerts circa 1595 en de tweede keer met Lutgere Tonckerts voor 31 okt. 1608. Uit het eerste huwelijk komen minstens 9 kinderen voort. Het eerste kind is Bilecke (1593) en daarna volgen Haijo (1597), Luppo (1598), Eggo (1601), Frouwe (1603), Tamke (1607), Lutgere (overl. 1610), Ocke (overl. 1605) en Fossa. Alle kinderen krijgen als patroniem Tonckerts mee, behalve Ocke die Aapkes gaat heten. Van Eggo is bekend dat hij filosofie studeert in Groningen op 22 april 1619. Drie jaar later wordt hij genoemd als kandidaat in de theologie (24 aug. 1622) en op 7 sept. 1624 is hij predikant in Westerlee. Hij trouwt omstreeks sept. 1625 te Beerta met Aissa Aeijssens Wijncken. Ze krijgen 5 kinderen.
Luppo huwt drie keer (met Martijen Tjarcks, Euwke Aetiens en Haycke Edzens) en schept uit deze drie huwelijken minstens 8 kinderen. Luppo is diaken in Winschoten en is daar tevens gerechtsdienaar.
3. Nn Tammens (v) - ca 1556; zij trouwt voor 7 jan. 1576 met Lupko Herens. Uit dit huwelijk worden minstens twee kinderen geboren, nl. Wessel en Allert Luppes.
4. Nn Tammens (m) - ca 1557.
Zijn tweede vrouw, Nn Tyackes (haar 'voornaam' komen we nergens tegen) komt op 17 september voor als voormond over de kinderen van wijlen Tonko Eggens. Aijlcke Ockes, zijn eerste vrouw, overlijdt na 11 dec. 1638. Uit het huwelijk met zijn tweede vrouw (tr, voor 31 okt. 1608) Ealheid Heres, geb. ca 1579 in Winschoten zijn geen kinderen bekend.
Bronnen:.
*De Nederlandsche Leeuw (O.D.J. Roemeling); 105:377 (1988) (S748 [404];.
* De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 105:368 (1988);.
* Gruoninga -; -Book; 15:127 (1970);.
* FamilySearch.org - Church of Jesus Christ of Latter Day Saints -;.
* Book; 2Z59-T4; e.a.

tr. (resp. hoogstens 31 en hoogstens 23 jaar oud) (1) voor maandag 30 aug 1554
met

Bilecke (Bylcke) Wigbolts (Wigbolds), geb. in 1531.

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Tonkert*1553  †1630 Winschoten [Gr] 7710 
Wapke     
N1*1556     
N2*1557     

tr. (minstens 32 jaar oud) (2) na 1555
met

NN Tyackens.


Bronnen:
1.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 97:10 1980; 105:368 (1988)., S741
2.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 105:368 (1988), S742


Tammo Hindriks Wolda
Tammo Hindriks Wolda.

relatie
met

Talle Alberts.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Albert Tammes*1803 Beerta [Gr] †1881 Oostwold [Gr] 78


Grete Griete Sticke
Grete Griete Sticke, ovl. in 1436.


Tammo Luwerts Tiddinga
Tammo Luwerts Tiddinga, geb. in 1604, Majoor, wacht-, en munitiemeester te Bredevoort., ovl. (minstens 34 jaar oud) na 1638.


Tammo Mennes Tiddinga
Tammo Mennes Tiddinga, geb. circa 1583, Hij komt voor als kerkvoogd te Meeden [Gr], ovl. (minstens 66 jaar oud) na mrt 1649.

  • Vader:
    Menno Luwerts Tiddinga Tho Midwolda, zn. van Luwert Doedes Tiddinga en N2 Tonckerts, geb. na 15471, ged. in 1550,
    Landbouwer3,
    Zijn "huissaet" bestaat uit 7 akkers; hij heeft ook 2 akkers van Berent Renckens' oude heerd.
    kerkvoogd te Midwolda, hopman en volmacht,
    Woont Dollard's Heerd, Menterneweg 2, 9681 BR Midwolda [Gr] tussen 1565 en 1586,
    Tussen 1586 en 1611 is de Dollard's heerd in het bezit van HENDRICK ELTKENS, kerkvoogd, zijlvest en hopman, geboren ca. 1558, begraven te Midwolda op 17-9-1631, zoon van Elteko Eltekens te Midwolda, nr. 47, gehuwd kort na 1585 met WIPCKE TAMMENS, overleden tussen 1617 en 1623, weduwe van Menno Tiddinga. In 1586 huurt Hendrick land van de kerk van Midwolda, hetzelfde land als zijn vader in 1576 en 1581 reeds in huur heeft.
    Zij huren op 18-1-1594 land van Auteko Hemmens en Lawe, nr. 38 en bezittten in 1610 ook mandelig land, o.a. onder Winschoten, afkomstig van Tyarck Doedens.
    Zij verkopen op 7 of 8 april 1611 hun huis aan hun zoon Menno voor 1000 Emder gld. en verhuren hem het bijbehorende land voor 50 daler per jaar.
    Ovl. (Ongeveer 23 jaar oud) tussen 1570 en 15842, tr. (1) met NN Nn. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (resp. hoogstens 18 en minder dan één jaar oud) (2) circa 1565.
 

tr. (ongeveer 7 jaar oud) in 1590
met

Jelsche Hantkes, ovl. na apr 1644.


Bronnen:
1.Website Geuko Hendrik Schuur, S562
2.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 97:7 1980, S624
3.Boerderijenboek Wold-Oldambt, S560
4.Boerderijenboek Wold-Oldambt, S623
5.De Nederlandse Leeuw (O.D.J.Roemeling); 97:7 1980; Menne GLAS - NGV-Bbs, S625


Tateke Adriana Hinderica Omlandica Alberda Van Ekenstein
in
Genealogie van Reint Alberda.
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Tateke Adriana Hinderica Omlandica Alberda Van Ekenstein, geb. te Tjamsweer [Gr] op woensdag 26 sep 1787, Jonkvrouw., ovl. (56 jaar oud) te Dokkum [Fr] op donderdag 28 mrt 1844.



Bronnen:
1.Het Verhaal van Groningen, Verh Gron
2.Parlementair Documentatie Centrum (PDC UL) v.D. Universiteit te Leiden, PDC UL


Tateke Folkerts
Tateke Thomasdr Folkerts (Straakholt ?), geb. circa 1580.

relatie
met

Johan (Jan) van Northoren, geb. circa 1580.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hylke (Hilleke)*1595 Emden (Dld) †1655 Groningen [Gr] 60


Tathe Mannena
Tathe Mannena.


Tatka von Jennelt
Tatka von Jennelt.

tr. circa 1440
met

Haytet Imels van Uiterstewehr, zn. van Heerskin van Uiterstewehr en Jeniet Nn.

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hyma*1446  †1507  61
Taetke Haytets Visquard, Ost-Friesland, Dld. †1472   

')}