Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Pieter (III) Feijo Onno Sickinghe
in
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Hendrina (Hendrikje) Hiddingh.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Pieter (III) Feijo Onno Sickinghe, geb. te Groningen [Gr] op donderdag 5 feb 1824, Luitenant- Kolonel Infanterie, ovl. (61 jaar oud) te 's-Gravenhage [Zh] op zaterdag 8 aug 1885.

tr. (resp. 33 en 24 jaar oud) te Arnhem [Ge] op donderdag 14 mei 1857
met

Ottelina Cornelia van Eck, dr. van Gerard van Eck en Agatha van Haersolte, geb. te Arnhem [Ge] op zondag 28 apr 1833, ovl. (37 jaar oud) te Gais, Appenzell, Zwitserland op vrijdag 24 jun 1870.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Onno (III) Joost*1858 's-Gravenhage [Zh] †1948 Zeist [Ut] 90
Agathon Gerard*1868 's-Gravenhage [Zh] †1954  85


Pieter Anthonie Ruischer
Pieter Anthonie Ruischer, geb. te Noordbroek [Gr] in 1866.

tr. (resp. ongeveer 20 en 20 jaar oud) te Noordbroek [Gr] op zaterdag 13 mrt 1886
met

Tijtje Olthof, dr. van Harm Olthof en Antje Hilgenga, geb. te Noordbroek [Gr] op donderdag 25 jan 1866.


Pieter Doddema
in
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Pieter Berends Doddema, geb. te Veendam [Gr] op zaterdag 8 feb 1823, schoorsteenveger van donderdag 5 nov 1868 tot donderdag 5 nov 1868 , ovl. (77 jaar oud) te Muntendam [Gr] op woensdag 18 jul 1900.

tr. (resp. 21 en 26 jaar oud) te Muntendam [Gr] op vrijdag 3 mei 1844
met

Aagtje Jans Kip, geb. te Muntendam [Gr] op donderdag 16 okt 1817.

Aantekeningen bij Pieter Berends Doddema en Aagtje Jans Kip

Deze familieleden zijn voornamelijk afkomstig uit Muntendam. Muntendam is een voormalige gemeente en dorp in de gemeente Menterwolde. Het dorp heeft 4660 inwoners (2004). Na de gemeentelijke herindeling is Muntendam op 1 januari 1990 samengevoegd met de dorpen Meeden (gemeente Meeden), Noordbroek en Zuidbroek (gemeente Oosterbroek) tot de gemeente Menterwolde. Muntendam ligt op de grens van het Oldambt en de Veenkoloniën en zo'n 18 km verwijderd van Groningen (over de snelweg berekend). De eerste vermelding van Muntendam dateert uit 1391. Oorspronkelijk is Muntendam een veen ontginningsdorp, dat ontstaat in de omgeving van een dam in het riviertje de Munter Ee. Na de inbraak van de Dollard in de 15e eeuw raakt de bewoning geconcentreerd rond een natuurlijke zandhoogte. Eeuwenlang vormt Muntendam een arbeidsreservoir voor de omliggende polderdorpen en veengraverijen, later ook voor de landbouwindustrie. Daarnaast verdienen veel mensen de kost met ambulante handel, onder andere met sinaasappels en heidebezems. Daaruit komen na 1900 enkele handelsondernemingen voort. Afgezien van twee steenfabrieken heeft het dorp weinig industrie gekend. Landelijk bekend worden de Otten-caravans.
Vanwege de wijdverbreide armoede en de sociale misstanden worden de inwoners van Muntendam in de omliggende dorpen vroeger niet altijd respectvol bejegend. Binnen de hechte dorpsgemeenschap geldt het daarentegen als onbehoorlijk plaatsgenoten te discrimineren. Deze kenmerkende plaatselijke cultuur is tot op heden merkbaar. Muntendam staat bekend als 'het roodste dorp van Nederland', vanwege het grote aantal stemmen dat wordt uitgebracht op de Partij van de Arbeid en andere linkse partijen.

Kouvreters
Sinds jaar en dag staan Muntendammers bekend als Muntendammer Kouvreters. Het Is in de Franse tijd dat de Muntendammers hun 'bijnaam' (het was en is meer een scheldnaam) hebben kregen. De Fransen zijn vroeger oppermachtig geweest in het dorp dat in die tijd al Muntendam heeft geheten. Ze bemachtigen alles wat los en vast zit, zo ook de koeien. Veelal worden de koeien uit de richting van Veendam gehaald, zodat ze vervolgens met de Fransen mee richting Zuidbroek gaan. De Fransen moeten met het pas bemachtigde beesten dwars door Muntendam. Nu zijn de Muntendammers over het algemeen niet van mening, dat het beest zelf naar Zuidbroek wil. Volgens hen, blijft het dier liever in Muntendam. Daar de Fransen geen woord Nederlands spreken, en ook de Muntendammers deze taal amper spreken, leidt dit vaak tot een conflict. Meestal zijn het de Muntendammers, die uiteindelijk aan het langste eind trekken. Hierdoor worden Muntendammers destijds, maar ook nu nog steeds, betiteld als 'Kouvreters'.. (Bron: WP).

Uit dit huwelijk 4 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Berend*1845 Muntendam [Gr]    
Jan*1850 Muntendam [Gr]    
Elzo*1854 Muntendam [Gr]    
Baije*1850 Muntendam [Gr]    


Pieter Feyo Onno Sickinghe
in
Parenteel van Abel Tamminga.
Parenteel van Hendrik Clant.
Parenteel van Hendrina (Hendrikje) Hiddingh.
Parenteel van Johan Rengers.
Parenteel van Lubbert Lewe.
Parenteel van Reint Alberda.
Parenteel van Rypert Ripperda.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Pieter Feyo Onno Sickinghe, geb. te Davos, Zwitserland op zaterdag 7 jul 1883, titel, ovl. (3 jaar oud) te Zeist [Ut] op zaterdag 14 mei 1887.


Pieter Govert van Iddekinge
in
Genealogie van Tobias van Iddekinge.
Parenteel van Hendrina (Hendrikje) Hiddingh.

Pieter Govert van Iddekinge, geb. te 's-Gravenhage [Zh] op zaterdag 17 aug 1754, Luitenant der infanterie van 1773 tot 1773, ovl. (66 jaar oud) te Groningen [Gr] op woensdag 23 mei 1821.


Pieter Hindriks Generaal
Pieter Hindriks Generaal, geb. in 1810, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 1869.

tr. none
met

Eltje Harms Tuin, geb. in 1812, ovl. (ongeveer 84 jaar oud) in 1896.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Elizabeth*1842 Oostwold, Gem. Midwolda †1914 Nieuwolda [Gr] 72


Pieter Hindriks Pijning
Pieter Hindriks Pijning.

tr. none
met

Wupke Hindriks Broeze.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Tjaard*1849 Midwolda [Gr] †1928 Midwolda [Gr] 7813 


Pieter Jan Smit
Pieter Jan Smit.

tr. te Midwolda [Gr] op zaterdag 26 jul 1738
met

Anna Mentkes, dr. van Mentko Wijpkens en Liefke (Eefke) Jurjens, tr. (1) met Matthias Tiddes. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (2) met Abraham Isaacks. Uit dit huwelijk een dochter, tr. (3) met Pieter Hermans. Uit dit huwelijk 2 zonen.


Aantekeningen bij Anna Mentkes.
Midwol- fol.468 - 9 februari 1700:.
H.V.Cornelis Roelfs en Itien Mentkes. Brg.: Jantien Cornelis, moeder; Jan tien Cornelis, moei; Jacob Derks, neef; Br.: Mentko Wijpkens, vader; Geu rt Wijpkens, oom; Jan Wobbes en Geertien Sijpkens (ehel.), halfzuster; Pi eter Sijpkens en Bunje Epkes (ehel.), halfbroer; Oewe Okkes en Jantien Si jpkes (ehel.), halfzuster; Anna Mentkes, zuster; Getuigen: Hindrik Jaco bs en mr. Boele Everts.Midwolda - fol.706 - 22 februarij 1710 - Herman Ja ns en Corneliske Cornelis (ehel.) zijn schuldig aan Garrelt Tobias, Geu rt Wijpkens en Roelef Stour, voogden over Anna Mentkes' dochter bij Abrah am Isaacs, als ook aan Anna Mentkes, getrouwd met Peter Hermans, 184 gl d. à 4%. Getuigen: mr. Geert Tiaarts en Hinderic Harkes.Nieuwolda Fol.3 21 - 26 mei 1717 - Geert Tjasses, Tjakke Egges en Wibbo Eilderts, als vol machten van het kerspellieden en «i»uitbruikeren«/i» der Nieuwolder lande n, lenen van Hitjo Gerrijts, Geurt Wijpkes en Peter Sijpkes, voogden ov er de nagelaten dochter van wijlen Abraham Izaaks en Anna Mentkes (gew.eh el.) 1050 car.gld. à 4%. Getuigen: Tjakko Rotgerts en Jan Hindrik Klimp.M idwolda- fol.760 - 25 oktober 1736 - Anna Mentkes, weduwe van Mattias Tid dens te Midwolda, aan de ene kant, en Pieter Eijses [Pieter Aijses] en Sw aantie Mattias [Swaantje Matties] (ehel.), te Midwolda, aan de andere kan t, regelen de nalatenschap van Mattias Tiddens, zijnde respectievelijk m an en vader. Mandelig is de plaats en het land te Oostwold voor Swaantie Mattias en Anna Mentkes voor haar kind Eefko Mattias, aangekocht van Henr icus Sissing, te weten 2/3 voor Swaantie Mattias en 1/3 voo het kind van Anna Mentkes. De weduwe krijgt de gehele inboedel en het huis en land te Oostwold destijds aangekocht van de weduwe van ds. Wigoldus Hoorn. Het li nnengoed en zilver zijn verdeeld. Pieter Aises zal aan zich behouden die goederen die zich reeds in zijn huis bevinden en als zodanig stonden verm eld in de opgestelde inventaris. Anna Mentkes moet daarenboven aan hem ui tkeren 244 gld. Getuigen: Wildrik Bottties [Wildrik Botjes] en Edso Hindr iks [Edzo Hindriks]


Pieter Jans Dik
Pieter Jans Dik, geb. te Nieuw Scheemda, Gem. Scheemda circa 1670, ovl. (hoogstens 72 jaar oud) voor dinsdag 7 aug 1742.

tr. (resp. ongeveer 28 en minstens 21 jaar oud) te Scheemderhamrik, Gemeente Scheemda op donderdag 24 apr 1698
met

Haicke Martens, geb. te Meeden [Gr] voor donderdag 13 aug 1676, ged. te Meeden [Gr] op donderdag 13 aug 1676, ovl. (ongeveer 65 jaar oud) voor dinsdag 7 aug 1742.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Aegtjen*1718 Nieuw Scheemda, Gem. Scheemda    


Pieter Jogchems Lingbeek
Pieter Jogchems Lingbeek.

relatie
met

Grietje Stoffen.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Lukje*1815 Beerta [Gr] †1890 Finsterwolde [Gr] 74


Pieter Rembt van Iddekinge
 
in
Genealogie van Tobias van Iddekinge.
Parenteel van Hendrina (Hendrikje) Hiddingh.

Pieter Rembt van Iddekinge, geb. te Groningen [Gr] op zondag 9 aug 1682 (1683), ged. NH vanaf 29 juli 1683 te Groningen [Gr]
Doop inschrijving van Peter Rembt van Iddeking in de Nieuwe Kerk
op donderdag 29 jul 1683 in de Nieuwe Kerk, student te Groningen [Gr] vanaf 1699, groot voorstander van het Huis van Oranje en populair bij de bevolking, hij weet een oproer de kop in te drukken, bij de beweging wordt hij in triomf naar het stadhuis gedragen te Groningen [Gr] tussen 1747 en 1748, als de volmachten de regenten willen afzetten, in 1749, volgt zijn voorstel om alle ambten neer te leggen en ter beschikking, van de stadhouder te stellen, ovl. (75 jaar oud) te Groningen [Gr] op donderdag 6 jul 1758.



Aantekeningen bij Pieter Rembt van Iddekinge.


Peter Rembt van Iddekinge

Beroepen: vanaf 1709 Ordinaris generaliteits monstercammissaris; vanaf 1711 tot 1714 Ambtman van het Goorecht; vanaf 1715 Gedeputeerde der Staten-Generaal; vanaf 1717 tot 1722 Gedeputeerde der Staten-Generaal; vanaf 1725 tot 1726 Gedeputeerde van Stad en Lande; 1726 raadsheer van Groningen; vanaf 1727 tot 1728 raadsheer van Groningen; vanaf 1729 tot 1730 Gedeputeerde van Stad en Lande; vanaf 1731 tot 1732 raadsheer van Groningen; vanaf 1733 tot 1734 Gedeputeerde van Stad en Lande; vanaf 1735 tot 1736 raadsheer van Groningen; vanaf 1735 tot 1758 Curator der Groninger Hogeschool; vanaf 1737 tot 1738 Gedeputeerde van Stad en Lande; vanaf 1739 tot 1740 Burgermeester van Groningen; vanaf 1741 tot 1746 lid van de Hoge Justiekamer; vanaf 1741 tot 1742 lid hoofdmannenkamer; vanaf 1743 tot 1744 Burgermeester van Groningen; vanaf 1745 tot 1746 lid hoofdmannenkamer; vanaf 1746 tot 1758 Bewindhebber der West-Indische Compagnie; vanaf 1747 tot 1751 Burgermeester van Groningen; vanaf 1750 tot 1758 Luitenant-houtvester; vanaf 1752 tot 1754 Gedeputeerde van Stad en Lande; vanaf 1755 tot 1756 Burgermeester van Groningen; vanaf 1757 tot 1758 Gedeputeerde van Stad en Lande.

otr.
Ondertrouw inschrijving van Peter Rembt van Iddekinge en Bartha Johanna Gerlacius
, tr. (resp. 27 en 21 jaar oud) te Groningen [Gr] in de Waals Hervormde kerk behorende bij het Pelstergasthuis op donderdag 26 dec 1709 (zondag 12 jan 1710)
met

Bartha Johanna (Beerta) Gerlacius, dr. van Antonie Cerlacius (Gerlacius) en Adriana Sophia (Persijn), geb. te 's-Gravenhage [Zh] op donderdag 19 feb 1688, ged. te 's-Gravenhage [Zh] op donderdag 19 feb 1688, ovl. (ongeveer 61 jaar oud) in 1750, begr. te Groningen [Gr] op zaterdag 24 jan 1750.

Uit dit huwelijk 14 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Antony Adriaan*1711 Groningen [Gr] †1789 Grafzerk 77
Rembertina Maria*1713 Groningen [Gr] †1799 Groningen [Gr] 8612 
Rembt Tobias*1715 Groningen [Gr] †1779 Groningen [Gr] 63
Bernard*1717 Groningen [Gr] †1801 Groningen [Gr] 83
Petronella Wibbina Johanna*1718 Groningen [Gr] †1805 Groningen [Gr] 86
Adriana Sophia*1719 Groningen [Gr]    
Tobias Jan*1722 Groningen [Gr] †1789 Groningen [Gr] 66
Pieter Rembt*1723 Groningen [Gr] †1745 Fontenoy, Walonie, Belgie 21
Tjaard Godard*1725 Groningen [Gr] †1729 Groningen [Gr] 3
10 Cornela Johanna*1726     
11 Johanna Bernhardina*1728 Groningen [Gr] †1763 Groningen [Gr] 34
12 Henrica Wilhelmina*1734 Groningen [Gr]    
13 Berend*1717  †1801  84
14 Anthony Adriaan*1711  †1789  78


Dossier:


Pieter Rembt Falconer
in
Genealogie van Tobias van Iddekinge.
Parenteel van Hendrina (Hendrikje) Hiddingh.

Pieter Rembt Falconer, geb. te Groningen [Gr] op vrijdag 23 sep 1735, ovl. (37 jaar oud) te Groningen [Gr] op woensdag 3 feb 1773.


Pieter Rembt van Iddekinge
in
Genealogie van Tobias van Iddekinge.
Parenteel van Hendrina (Hendrikje) Hiddingh.

Pieter Rembt van Iddekinge, geb. te Groningen [Gr] op woensdag 8 dec 1723, ged. te Groningen [Gr] op vrijdag 10 dec 1723, ovl. (21 jaar oud) te Fontenoy, Walonie, Belgie op dinsdag 11 mei 1745 Gedood in de oorlog.

  • Vader:
    Pieter Rembt van Iddekinge, zn. van Rembt Rombout van Iddekinge en Maria Verrucius, geb. te Groningen [Gr] op zondag 9 aug 1682 (1683), ged. NH vanaf 29 juli 1683 te Groningen [Gr]
    Doop inschrijving van Peter Rembt van Iddeking in de Nieuwe Kerk
    op donderdag 29 jul 1683 in de Nieuwe Kerk, student te Groningen [Gr] vanaf 1699, groot voorstander van het Huis van Oranje en populair bij de bevolking, hij weet een oproer de kop in te drukken, bij de beweging wordt hij in triomf naar het stadhuis gedragen te Groningen [Gr] tussen 1747 en 1748, als de volmachten de regenten willen afzetten, in 1749, volgt zijn voorstel om alle ambten neer te leggen en ter beschikking, van de stadhouder te stellen, ovl. (75 jaar oud) te Groningen [Gr] op donderdag 6 jul 1758, otr.
    Ondertrouw inschrijving van Peter Rembt van Iddekinge en Bartha Johanna Gerlacius
    , tr. (resp. 27 en 21 jaar oud) te Groningen [Gr] in de Waals Hervormde kerk behorende bij het Pelstergasthuis op donderdag 26 dec 1709 (zondag 12 jan 1710).
 


Pieter Trenning Trenning
Pieter Trenning Trenning, Landbouwer.


een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Roelf*1868 Nieuwe Pekela [Gr] †1910 Nieuwe Pekela [Gr] 42


Pieterdina Uskea Hillenga
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

Pieterdina Uskea Hillenga, geb. te Beerta [Gr] op donderdag 19 apr 1928.

  • Vader:
    Pieter Hillenga1, zn. van Sebo Eggo Hillenga en Elizabeth Generaal, geb. te Nieuwolda [Gr]1 op woensdag 6 okt 1886, 1, arbeider, zetboer, bedrijfsleider BBB Beerta nr 52 blz 136 van 1925 tot 1934, ovl. (65 jaar oud) te Nieuw Beerta, Gem. Beerta1 op woensdag 27 feb 19521 (getuige: Eggo Hendrik Hillenga), begr. te Nieuw Beerta, Gem. Beerta, tr. (resp. 21 en 19 jaar oud) te Midwolda [Gr] op vrijdag 4 sep 1908.
 



Bronnen:
1.BS Overlijdensregister Beerta, RHC GA (woensdag 27 feb 1952 akte 11)
2.Genlias, Burgerlijke stand. Aktenummer: 32., S162


Pieterje Plat
Pieterje Plat, geb. te Nieuweschans [Gr] op woensdag 1 jul 1846, Dienstmeid, ovl. (49 jaar oud) te Groningen [Gr] op vrijdag 20 sep 1895.

tr. (beiden 28 jaar oud) te Groningen [Gr] op zondag 16 mei 1875
met

Johnnes Wildeboer, zn. van Egbert Alberts Wildeboer en Janna Visser, geb. te Groningen [Gr] op donderdag 3 dec 1846, Kuiper.


Pieterke Pelker
Pieterke Pelker.

tr. none
met

Reint de Boer.

Uit deze relatie een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Frouwke*1857 Heveskes [Gr]    


Pieterke Hillenga
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

Pieterke Hillenga, geb. te Woldendorp [Gr] op woensdag 21 mrt 1888, Woldendorp [Gr], Overlijdens aangifte op dinsdag 30 sep 19242, ovl. (36 jaar oud) te Woldendorp [Gr] op maandag 29 sep 19241, begr. te Woldendorp [Gr].

  • Vader:
    Hindrik Hillenga (Hilgenga, Hillinga)4, zn. van Eggo Berends Hillenga en Teubke Hindriks Timmer, geb. te Finsterwolde [Gr]4 op maandag 28 jun 1852, arbeider op vrijdag 20 apr 1877, woont te Woldendorp [Gr] op vrijdag 23 apr 1915, ovl. (75 jaar oud) te Woldendorp [Gr]4 op vrijdag 11 mei 19284,4, begr. te Woldendorp [Gr] 3, tr. (resp. 24 en 20 jaar oud) te Finsterwolde [Gr] op vrijdag 20 apr 1877 Wettiging 1 kind.
 



Bronnen:
1.Grafzerk; Genlias, Burg.Stand overlijden gem. Termunten, akte.Nr.:43., S231
2.Genlias, Burg.Stand overlijden gem. Termunten, akte.Nr.:43., S230
3.Grafzerk, begraafplaats Woldendorp, S215
4.BS Overlijdensregister Termunten, RHC GA (vrijdag 11 mei 1928 akte 20)
5.Genlias, Burgerlijke stand. Aktenummer: 3, gemeente Finsterwolde., S218
6.Genlias, Burgerlijke stand, Aktenummer 59, gemeente Termunten., S224


Pieterke Tuin
in
Genealogie van Godde Hilling.
Parenteel van Godde Hilling.

Pieterke Tuin, geb. te Ekamp Finsterwolde op maandag 13 okt 1913, Status, Status op maandag 9 mei 1932, Status op vrijdag 1 mei 1936, Status op maandag 1 sep 1952, Status op dinsdag 6 mei 1958, Status op donderdag 23 mrt 1961, Status op vrijdag 2 jul 1971, Status op woensdag 22 dec 1976, ovl. (65 jaar oud) te Beerta [Gr] op dinsdag 31 okt 1978.

tr. (resp. 19 en 21 jaar oud) te Midwolda [Gr] op vrijdag 9 dec 1932
met

Hindrik Adolf Hillinga, zn. van Hindrik Adolf Hillinga en Antje Rijks, geb. te Ekamp Finsterwolde op vrijdag 12 mei 1911, Landarbeider, gemeente werker, Status, Status op maandag 9 mei 1932, Status op vrijdag 1 mei 1936, Status op maandag 1 sep 1952, Status op dinsdag 6 mei 1958, Status op donderdag 23 mrt 1961, Status op vrijdag 2 jul 1971, Status op woensdag 22 dec 1976, ovl. (76 jaar oud) te Groningen [Gr] op zaterdag 5 sep 1987.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Hindrik Adolf*1933 Midwolda [Gr] †1999 Reiderland 66
Jantje*1935 Finsterwolde [Gr] †2011 Heiligerlee [Gr] 75

')}