Phartagone van Perzië
Phartagone van Perzië1.
tr.
met
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (1) met zijn nicht Artabama van Perzië1. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen, tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen, tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1, dr. van Smerdis van Perzië en Nn. Uit dit huwelijk een zoon, tr. (6) met Nn 1. Uit dit huwelijk 4 kinderen. | |
Aantekeningen bij Dareios I (De Grote) van Perzië.
Darius de Grote (Perzisch: ??????/Dâriûsh, Oud-Perzisch: Darayavaush, Grieks ?a?e???/Dareios), zoon van Hystaspes, was van 522 v.Chr. tot 485 v.Chr. koning van Perzië, uit het huis der Achaemeniden.
*.
Bronnen.
De hoofdbron over het leven van Darius I de Grote zijn zijn eigen inscripties, vooral de Behistuninscriptie, waarin hij vertelt hoe hij koning kon worden en daarna hij vele opstanden onderdrukte. Verder zijn er nog de verhalen die de Griekse auteurs Herodotus en Ctesias opschreven, en waarvan onduiddelijk is waarop ze zijn gebaseerd.[1] Beïnvloeding door de Behistuninscriptie is voor Herodotus weliswaar bewezen, maar de precieze wijze waarop dit gebeurde is nog niet opgehelderd.
*.
Staatsgreep.
Darius was de zoon van Hystaspes en beweert familie te zijn geweest van Cyrus II, de stichter van het Perzische Rijk. Er bestaat twijfel over Darius' relatie tot laatstgenoemde; zelf behoort hij echter zeker tot het huis der Achaemeniden.
Wanneer Cambyses II in maart van het jaar 521 v.Chr. onder voor ons onduidelijke omstandigheden om het leven komt, kan Gaumata, onder de naam Smerdis, de troon opeisen, bewerend de zoon van Cyrus II te zijn, die ook Smerdis heette. Darius beweert “met de hulp van Ahuramazda” Smerdis als usurpator te hebben verslagen. Het is onduidelijk hoe legitiem Gaumata's heerschappij was; hoe dat ook zij, Darius regeert vanaf september 521 v.Chr.
Darius werd bij zijn (contra)coup geholpen door zes Perzische edelen. Volgens een inscriptie van Darius uit Susa (DSz) waren zijn vader, Hystaspes en zelfs zijn grootvader Arsames op het moment van zijn staatsgreep nog in leven. Hoewel zij ouder waren en volgens sommige oosterse rechtssystemen méér aanspraak hadden op de troon,[2] kregen zij die niet. Wel moet opgemerkt worden dat Darius, na de dood van Smerdis, met diens weduwe Atossa huwde, wellicht om zijn greep op de troop te versterken. (Atossa werd de moeder van Xerxes I, de opvolger van Darius.).
*.
De dubbele staatsgreep deed een ware schokgolf door het rijk gaan: een aantal oostelijke rijksdelen begon een opstand tegen de Perzische overheersing. Deze revolte trof onder meer Susiana, Babylonië, Medië, Sagartië en Margiana. Zelfs in Perzië zelf, de thuisbasis van Darius, was er een opstandeling - Vahyazdata - die het voorbeeld van Smerdis overnam en zich voor het volk voordeed als de echte troonopvolger. Darius voerde weliswaar het bevel over het koninklijke leger van Cambyses, dat bestond uit Perzen en Meden, maar alleen door de kwaliteiten van ook andere veldheren kon hij alle opstanden neerslaan. Pas in 521 v.Chr. was het centraal gezag hersteld.
*.
Regering.
Koning Darius de GroteTijdens zijn regering zou blijken dat Darius een goede bestuurder en organisator was. De tijd dat het Achaemenidische rijk veroverde en uitbreidde was voorbij: de oorlogen die Darius ondernam waren enkel bedoeld om zijn rijk natuurlijke grenzen te geven, net zoals we dat zien bij de Romeinse keizer Augustus. Deze grenzen konden dan gemakkelijk verdedigd worden tegen de invallen van rondtrekkende volkeren. Zo voerde hij oorlog tegen de naties van het Zwarte Zee-gebied en Armenië om de grens van het rijk op de Kaukasus te laten lopen.
Op bestuursvlak bleek hij een waardige opvolger te zijn van Cyrus II: de organisatie van zijn rijk en het vastleggen van de tributen die verwonnen volkeren elk jaar tot bij hem moesten brengen worden beschreven door Herodotus, (Historiën, 3.90). Darius verdeelde het Perzische Rijk in ruwweg twintig provincies of satrapieën, met elk een gouverneur of Satraap aan het hoofd. Deze functie was erfelijk en was grotendeels autonoom, zodat elke regio zijn eigen wetten, tradities en uitvoerende macht kon hebben, zonder dat de Perzen zich daarbij te veel moeiden. Toch moest elke satrapie elk jaar een tribuut in de vorm van goud, zilver of luxeproducten brengen.
*.
Er is wel aangenomen dat Darius, die in zijn inscripties vaak de hulp van de oppergod Ahuramazda aanroept, monotheïst zou zijn geweest, of althans de vele goden van de oude wereld zou hebben kunnen beschouwen als manifestaties van één opperwezen. Hij zou zelfs een aanhanger van de profeet Zarathustra zijn geweest, maar hierover is toch wel enige twijfel mogelijk.[3].
Hij trachtte tegelijkertijd de gunst van zijn onderdanen te winnen en gaf ze de religieuze vrijheid: hij stond de Joden toe om de Tempel van Jeruzalem te bouwen (hij gaf daar zelfs geld voor). In Egypte verscheen zijn naam op de tempels die hij bouwde in Memphis, Edfu en de Grote Oase (Fajoem). Hij verplaatste de hogepriester van Sais, Tzahor, naar Susa en gaf hem de absolute macht om het ‘huis van het leven’ (de grote medische school in Sais) te reorganiseren.
*.
In de Egyptische tradities wordt hij als een van de grootste weldoeners en wetgevers beschouwd, die het land ooit gehad heeft. Hij gedroeg zich op diezelfde manier t.o.v. de Griek en de Griekse heiligdommen. Hij verleende bijvoorbeeld de vrijheid aan belastingen aan het Heiligdom van Apollon; hierdoor kozen alle Griekse orakels in Asia Minor (Klein-Azië) en Europa de kant van Darius tijdens de Perzische Oorlogen. Zij probeerden de Grieken ervan te overtuigen om geen verzet te bieden, tevergeefs (zie verder).
*.
Darius staat ook bekend om de introductie van een muntstelsel gebaseerd op de Dareik ("goudstuk"). In theorie zou dit overal in het rijk geldig moeten zijn, maar archeologische munten bevestigen dat het vooral in de westelijke satrapieën circuleerde.
Darius wilde vermoedelijk de handel in zijn rijk stimuleren. Daarvoor stuurde hij bijvoorbeeld ook de Carische bevelhebber Scylax op een expeditie naar Kabul en langs de Indus. Deze expeditie verkende de Indische Oceaan van de monding van de Indus tot Suez, in Egypte. Daar liet Darius een kanaal graven van de Nijl tot de Rode Zee, zodat Perzische handelaars van de Persis tot in de Middellandse Zee konden varen. Dit kanaal liet dan ook toe dat hij relaties met Carthago kon onderhouden en dat hij de kusten van Sicilië en Italië kon verkennen.
Rond 514 v.Chr. ondernam Darius een veldtocht tegen Scythië, een nomadenvolk dat ten noorden van het Perzische Rijk woonde. Een groot leger stak de Bosporus over, onderwierp het oosten van Thracië en stak de Donau over. De rede van deze veldtocht was waarschijnlijk het aanvallen van de nomadenvolkeren, om zo een vrede te forceren op de noordelijke grens van het rijk. Dit was gebaseerd op een fout geografische denkbeeld. De Perzen dachten dat hun rijk als het ware rond de Zwarte Zee en de Kaspische Zee was gekruld en dat ze zo, door de Zwarte Zee te blijven volgen, vrij snel terug op Perzisch grondgebied zouden zijn. Een veldtocht die was ondernomen op deze grond, kon slechts falen: na enkele weken door vlaktes van het huidige Oekraïne te hebben rondgetrokken, keerde de expeditie terug (volgens Herodotus bereikte Darius de Volga!).
Hoewel het Europese deel van Griekenland zich zeer betrokken voelde met de kusten van Asia Minor en bevolkingsgroepen van nog vrije staten van Griekenland voorturend Darius’ hulp in riepen, bemoeide Darius zich niet met de Grieken. De Perzische Oorlogen werden zelfs begonnen door de Grieken zelf: de hulp die Athene en Eretria aan de Ionische opstand gaven, zorgden ervoor dat Darius niet anders kon dan een strafexpeditie te sturen naar die twee steden. Maar de eerste, die van Mardonius, faalde toen de vloot in een storm bij het voorgebergte Athos verging, terwijl het leger dat door Datis in 490 v.Chr. werd uitgestuurd om in Athene de pro-Perzische tyran Hippias aan de macht te brengen, bij Marathon werd verslagen.
Nog voor Darius een derde expeditie kon sturen, brak er (in 486 v.Chr.) een opstand in Egypte uit. De grote koning stierf het volgende jaar, in oktober 485, na zesendertig jaar lang koning geweest te zijn. Hij liet de strafexpeditie na aan Xerxes, zijn zoon en opvolger.
*.
Voetnoten:.
1. De bronnen achter het relaas van Herodotus worden behandeld in verschillende hoofdstukken van Brill's Companion to Herodotus (2002). Voor Ctesias, zie bijvoorbeeld Jan P. Stronk, "Ctesias of Cnidus, a Reappraissal" in: Mnemosyne 60 (2007) 25-58.
2. Zo liet Belsazar na zijn staatsgreep in Babylonië zijn vader Nabonidus koning worden.
3. Tot degenen die Darius' Zoroastrisme voor feit aannemen, behoorde onder meer Mary Boyce; tot degenen die twijfel koesterden, Heleen Sancisi-Weerdenburg.
*.
Literatuur:.
- Pierre Briant, Histoire de l' Empire Perse (1995).
Links: Behistun inscription; Achaemenid Royal; Inscriptions: Darius I the Great; Darius I the Great.
Uit dit huwelijk 2 zonen:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Abrokomas | | | †-224 | Thermophylae [Gri] | | 0 | 0 |
2 | Hyperantus | | | †-224 | Thermophylae [Gri] | | 0 | 0 |
Nn
Nn 1.
tr.
met
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (1) met zijn nicht Artabama van Perzië1. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen, tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen, tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon, tr. (5) met zijn nicht Phartagone van Perzië1, dr. van Artames van Perzië en Nn. Uit dit huwelijk 2 zonen. | |
Aantekeningen bij Dareios I (De Grote) van Perzië.
Darius de Grote (Perzisch: ??????/Dâriûsh, Oud-Perzisch: Darayavaush, Grieks ?a?e???/Dareios), zoon van Hystaspes, was van 522 v.Chr. tot 485 v.Chr. koning van Perzië, uit het huis der Achaemeniden.
*.
Bronnen.
De hoofdbron over het leven van Darius I de Grote zijn zijn eigen inscripties, vooral de Behistuninscriptie, waarin hij vertelt hoe hij koning kon worden en daarna hij vele opstanden onderdrukte. Verder zijn er nog de verhalen die de Griekse auteurs Herodotus en Ctesias opschreven, en waarvan onduiddelijk is waarop ze zijn gebaseerd.[1] Beïnvloeding door de Behistuninscriptie is voor Herodotus weliswaar bewezen, maar de precieze wijze waarop dit gebeurde is nog niet opgehelderd.
*.
Staatsgreep.
Darius was de zoon van Hystaspes en beweert familie te zijn geweest van Cyrus II, de stichter van het Perzische Rijk. Er bestaat twijfel over Darius' relatie tot laatstgenoemde; zelf behoort hij echter zeker tot het huis der Achaemeniden.
Wanneer Cambyses II in maart van het jaar 521 v.Chr. onder voor ons onduidelijke omstandigheden om het leven komt, kan Gaumata, onder de naam Smerdis, de troon opeisen, bewerend de zoon van Cyrus II te zijn, die ook Smerdis heette. Darius beweert “met de hulp van Ahuramazda” Smerdis als usurpator te hebben verslagen. Het is onduidelijk hoe legitiem Gaumata's heerschappij was; hoe dat ook zij, Darius regeert vanaf september 521 v.Chr.
Darius werd bij zijn (contra)coup geholpen door zes Perzische edelen. Volgens een inscriptie van Darius uit Susa (DSz) waren zijn vader, Hystaspes en zelfs zijn grootvader Arsames op het moment van zijn staatsgreep nog in leven. Hoewel zij ouder waren en volgens sommige oosterse rechtssystemen méér aanspraak hadden op de troon,[2] kregen zij die niet. Wel moet opgemerkt worden dat Darius, na de dood van Smerdis, met diens weduwe Atossa huwde, wellicht om zijn greep op de troop te versterken. (Atossa werd de moeder van Xerxes I, de opvolger van Darius.).
*.
De dubbele staatsgreep deed een ware schokgolf door het rijk gaan: een aantal oostelijke rijksdelen begon een opstand tegen de Perzische overheersing. Deze revolte trof onder meer Susiana, Babylonië, Medië, Sagartië en Margiana. Zelfs in Perzië zelf, de thuisbasis van Darius, was er een opstandeling - Vahyazdata - die het voorbeeld van Smerdis overnam en zich voor het volk voordeed als de echte troonopvolger. Darius voerde weliswaar het bevel over het koninklijke leger van Cambyses, dat bestond uit Perzen en Meden, maar alleen door de kwaliteiten van ook andere veldheren kon hij alle opstanden neerslaan. Pas in 521 v.Chr. was het centraal gezag hersteld.
*.
Regering.
Koning Darius de GroteTijdens zijn regering zou blijken dat Darius een goede bestuurder en organisator was. De tijd dat het Achaemenidische rijk veroverde en uitbreidde was voorbij: de oorlogen die Darius ondernam waren enkel bedoeld om zijn rijk natuurlijke grenzen te geven, net zoals we dat zien bij de Romeinse keizer Augustus. Deze grenzen konden dan gemakkelijk verdedigd worden tegen de invallen van rondtrekkende volkeren. Zo voerde hij oorlog tegen de naties van het Zwarte Zee-gebied en Armenië om de grens van het rijk op de Kaukasus te laten lopen.
Op bestuursvlak bleek hij een waardige opvolger te zijn van Cyrus II: de organisatie van zijn rijk en het vastleggen van de tributen die verwonnen volkeren elk jaar tot bij hem moesten brengen worden beschreven door Herodotus, (Historiën, 3.90). Darius verdeelde het Perzische Rijk in ruwweg twintig provincies of satrapieën, met elk een gouverneur of Satraap aan het hoofd. Deze functie was erfelijk en was grotendeels autonoom, zodat elke regio zijn eigen wetten, tradities en uitvoerende macht kon hebben, zonder dat de Perzen zich daarbij te veel moeiden. Toch moest elke satrapie elk jaar een tribuut in de vorm van goud, zilver of luxeproducten brengen.
*.
Er is wel aangenomen dat Darius, die in zijn inscripties vaak de hulp van de oppergod Ahuramazda aanroept, monotheïst zou zijn geweest, of althans de vele goden van de oude wereld zou hebben kunnen beschouwen als manifestaties van één opperwezen. Hij zou zelfs een aanhanger van de profeet Zarathustra zijn geweest, maar hierover is toch wel enige twijfel mogelijk.[3].
Hij trachtte tegelijkertijd de gunst van zijn onderdanen te winnen en gaf ze de religieuze vrijheid: hij stond de Joden toe om de Tempel van Jeruzalem te bouwen (hij gaf daar zelfs geld voor). In Egypte verscheen zijn naam op de tempels die hij bouwde in Memphis, Edfu en de Grote Oase (Fajoem). Hij verplaatste de hogepriester van Sais, Tzahor, naar Susa en gaf hem de absolute macht om het ‘huis van het leven’ (de grote medische school in Sais) te reorganiseren.
*.
In de Egyptische tradities wordt hij als een van de grootste weldoeners en wetgevers beschouwd, die het land ooit gehad heeft. Hij gedroeg zich op diezelfde manier t.o.v. de Griek en de Griekse heiligdommen. Hij verleende bijvoorbeeld de vrijheid aan belastingen aan het Heiligdom van Apollon; hierdoor kozen alle Griekse orakels in Asia Minor (Klein-Azië) en Europa de kant van Darius tijdens de Perzische Oorlogen. Zij probeerden de Grieken ervan te overtuigen om geen verzet te bieden, tevergeefs (zie verder).
*.
Darius staat ook bekend om de introductie van een muntstelsel gebaseerd op de Dareik ("goudstuk"). In theorie zou dit overal in het rijk geldig moeten zijn, maar archeologische munten bevestigen dat het vooral in de westelijke satrapieën circuleerde.
Darius wilde vermoedelijk de handel in zijn rijk stimuleren. Daarvoor stuurde hij bijvoorbeeld ook de Carische bevelhebber Scylax op een expeditie naar Kabul en langs de Indus. Deze expeditie verkende de Indische Oceaan van de monding van de Indus tot Suez, in Egypte. Daar liet Darius een kanaal graven van de Nijl tot de Rode Zee, zodat Perzische handelaars van de Persis tot in de Middellandse Zee konden varen. Dit kanaal liet dan ook toe dat hij relaties met Carthago kon onderhouden en dat hij de kusten van Sicilië en Italië kon verkennen.
Rond 514 v.Chr. ondernam Darius een veldtocht tegen Scythië, een nomadenvolk dat ten noorden van het Perzische Rijk woonde. Een groot leger stak de Bosporus over, onderwierp het oosten van Thracië en stak de Donau over. De rede van deze veldtocht was waarschijnlijk het aanvallen van de nomadenvolkeren, om zo een vrede te forceren op de noordelijke grens van het rijk. Dit was gebaseerd op een fout geografische denkbeeld. De Perzen dachten dat hun rijk als het ware rond de Zwarte Zee en de Kaspische Zee was gekruld en dat ze zo, door de Zwarte Zee te blijven volgen, vrij snel terug op Perzisch grondgebied zouden zijn. Een veldtocht die was ondernomen op deze grond, kon slechts falen: na enkele weken door vlaktes van het huidige Oekraïne te hebben rondgetrokken, keerde de expeditie terug (volgens Herodotus bereikte Darius de Volga!).
Hoewel het Europese deel van Griekenland zich zeer betrokken voelde met de kusten van Asia Minor en bevolkingsgroepen van nog vrije staten van Griekenland voorturend Darius’ hulp in riepen, bemoeide Darius zich niet met de Grieken. De Perzische Oorlogen werden zelfs begonnen door de Grieken zelf: de hulp die Athene en Eretria aan de Ionische opstand gaven, zorgden ervoor dat Darius niet anders kon dan een strafexpeditie te sturen naar die twee steden. Maar de eerste, die van Mardonius, faalde toen de vloot in een storm bij het voorgebergte Athos verging, terwijl het leger dat door Datis in 490 v.Chr. werd uitgestuurd om in Athene de pro-Perzische tyran Hippias aan de macht te brengen, bij Marathon werd verslagen.
Nog voor Darius een derde expeditie kon sturen, brak er (in 486 v.Chr.) een opstand in Egypte uit. De grote koning stierf het volgende jaar, in oktober 485, na zesendertig jaar lang koning geweest te zijn. Hij liet de strafexpeditie na aan Xerxes, zijn zoon en opvolger.
*.
Voetnoten:.
1. De bronnen achter het relaas van Herodotus worden behandeld in verschillende hoofdstukken van Brill's Companion to Herodotus (2002). Voor Ctesias, zie bijvoorbeeld Jan P. Stronk, "Ctesias of Cnidus, a Reappraissal" in: Mnemosyne 60 (2007) 25-58.
2. Zo liet Belsazar na zijn staatsgreep in Babylonië zijn vader Nabonidus koning worden.
3. Tot degenen die Darius' Zoroastrisme voor feit aannemen, behoorde onder meer Mary Boyce; tot degenen die twijfel koesterden, Heleen Sancisi-Weerdenburg.
*.
Literatuur:.
- Pierre Briant, Histoire de l' Empire Perse (1995).
Links: Behistun inscription; Achaemenid Royal; Inscriptions: Darius I the Great; Darius I the Great.
Uit dit huwelijk 4 kinderen:
Artobazanes van Perzië
Artobazanes van Perzië1, geb. circa 525 BC1,1, admiraal van een Ionische en Karische vloot, ovl. (minstens 27 jaar oud) na 498 BC1,1.
- Vader:
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen., tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn nicht Phartagone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (6) met Nn 1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (1).
| |
Arabignes van Perzië
Arabignes van Perzië1, geb. circa 523 BC1,1,1, admiraal, gevallen in de slag te Salamis [Per], ovl. (ongeveer 43 jaar oud) 1 in 480 BC1,1.
- Vader:
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen., tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn nicht Phartagone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (6) met Nn 1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (1).
| |
Arsamenes van Perzië
Arsamenes van Perzië1, geb. circa 520 BC1,1,1, infanteriecommandant.
- Vader:
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen., tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn nicht Phartagone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (6) met Nn 1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (1).
| |
Artozastra van Perzië
Artozastra van Perzië1, geb. circa 515 BC1,1.
- Vader:
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen, tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen, tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon, tr. (5) met zijn nicht Phartagone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen, tr. (6) met Nn 1. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (1).
| |
tr.
met
Mardonis van Perzië.
Nn
Nn .
tr.
met
Smerdis van Perzië, zn. van Cyrus II van Perzië en Kassandane van Perzië.
Aantekeningen bij Smerdis van Perzië.
Smerdis is de naam van een (vergeten) koning van het Perzische Rijk.
In feite was Smerdis niet zijn echte naam: het is de Griekse verbastering van het (Oud)-Perzische Bardiya. Smerdis of Smerdies komt voor bij de Griekse dichters Alcaeus en Anacreon. Eenduidigheid over de naam is er echter niet: Ctesias (Pers. 8) noemde hem Tonyoxarces, Xenophon (Cyropaedia Vin. 7. ii) gebruikt de dezelfde naam als Ctesias, maar veranderde de schrijfwijze enigszins in Tanooxares. Er zijn nog twee andere namen voor Smerdis bekend: Mergis (Junianus Justinus i. 9) en Mardos (Aeschylus, Perzen 774).
Smerdis was de naam van de tweede zoon van Cyrus II, maar deze werd door zijn oudere broer Cambyses II in het geheim vermoord.
De Smerdis die in 521 (of 522) v.Chr. aan de macht kwam, was vrijwel zeker een oplichter. Zijn ware naam was Gaumata, en hij was een Medische magiër (priester). Hij was op een of andere manier te weten gekomen wat er met de echte Smerdis gebeurd was, en maakte van de afwezigheid van koning Cambyses II gebruik om zich uit te geven voor diens eertijds populaire broer, op wie hij, als we Herodotus mogen geloven, sprekend geleek. Hij wist bovendien dat slechts weinig mensen in Perzië van de moord op de hoogte waren, en dat de meerderheid geloofde dat de echte Smerdis nog in leven was. Volgens de Behistuninscriptie zou hij ook de meeste 'lastige getuigen', die de ware toedracht kenden, laten vermoorden, waardoor de overigen wijselijk hun mond hielden.
Hij maakte zich populair door naar alle inwoners van het rijk de boodschap te zenden dat hij voor drie jaar vrijstelling van krijgsdienst en van belastingen zou afkondigen als ze hem tot koning uitriepen. Hetgeen dan ook zó gebeurde … In zijn rol van 'koning Smerdis' vertoonde de magiër zich zo weinig mogelijk in het openbaar, maar gezien de strenge hofetiquette verwonderde dat eigenlijk niemand.
Hij bleef slechts zeven maanden aan de macht, tot hij door een toeval werd ontmaskerd. Een van de haremvrouwen ontdekte in bed dat de 'koning' geen oorschelpen meer had. Door zijn lange haardracht was dit steeds verborgen gebleven. Toen dit uitlekte zwoeren zeven Perzische edelen samen om hem uit de weg te ruimen, wellicht ook omdat hij plannen had om bepaalde bezittingen van de adel te onteigenen ten voordele van het volk. In een geleide uitbarsting van woede, keerde het volk zich echter tegen alle magiërs en vele van hen werden vermoord….
De wettige koning Cambyses kon zijn eigen eerherstel niet beleven. Op weg om met de bedrieger af te rekenen, overleed hij, zonder wettige opvolger, aan de gevolgen van een verwonding. Volgens Herodotus lieten de Perzen toen een godsoordeel beslissen over de vraag wie de nieuwe koning zou worden. Dat werd Darius I, een ver familielid van Cyrus I. In de Behistuninscriptie verklaart Darius dat hij zelf "met de hulp van de god Ahura Mazda de magiër Gautama doodde en door de genade van Ahura Mazda koning werd.".
Uit dit huwelijk een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Parmys | *-525 | | | | | 1 | 1 |
Nn
Nn 1.
tr.
met
Artames van Perzië1, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië.
Uit dit huwelijk een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Phartagone | | | | | | 1 | 2 |
Abrokomas van Perzië
Abrokomas van Perzië1,1, ovl. te Thermophylae [Gri] Thermopylae of Thermopylen (Grieks Thermopulai (klemtoon op de -o-), = letterlijk warme poorten, vanwege in de buurt ontspringende vulkanische bronnen;) was in de oudheid de naam van een nauwe bergpas in Centraal-Griekenland, tussen het Kallidromosgebergte en de Malische Golf, ten zuidoosten van Lamia.
De pas bestond uit drie opeenvolgende smalle doorgangen op de kustweg, tussen de 1300 m oprijzende bergwand en de steile kust van de Malische Golf. Volgens Herodotus kon op het smalste punt slechts één wagen tegelijk passeren.
Leonidas van Sparta (Thermopylae-monument) ...Hoewel op zichzelf een ideaal strategisch punt, is de pas toch herhaaldelijk door een omtrekkende beweging geforceerd. Het meest bekend is de omsingeling in 480 v.Chr. van de Spartaanse koning Leonidas I met zijn leger, door de Perzen onder Xerxes. Ook in 279 v.Chr. door de Gallische hoofdman Brennus, en in 191 v.Chr. door de Romeinse consul M. Acilius Glabrio werd dezelfde methode gebruikt toen de pas hun werd versperd.
Tegenwoordig is de aard van het landschap onherkenbaar veranderd, omdat aanslibbing in de deltamonding van de rivieren de Sperchios en de Asopos de doorgang na 2500 jaar nu 3 tot 7 km breed heeft gemaakt.
In 1955 werd naast de drukke autoweg naar Thessaloniki een monument voor Leonidas en zijn 300 Spartanen opgericht. Waar nu het monument staat was vroeger de zee! Op de marmeren basis staan scènes uit de strijd tegen de Perzen uitgebeeld, alsook twee liggende figuren die op allegorische wijze de rivier de Eurotas en het Taigetos-gebergte voorstellen, d.i. een geografische verwijzing naar de stad Sparta. Leonidas is uitgebeeld in heroïsche naaktheid, en in dreigende houding met lans, helm en schild. Op de sokkel van het beeld staat in oud Grieks ????? ?aß? = Kom (ze) halen! Toen Xerxes het hopeloze van Leonidas’ positie inzag, zond hij een onderhandelaar met het verzoek de wapens uit te leveren en zich over te geven: Leonidas gaf enkel het laconieke antwoord “Kom ze halen!” Het monument kwam tot stand door de financiële steun van 300 rijke Grieken uit Amerika.
Aan de overkant van de drukke weg klimt men een heuveltje op, naar een steen met het opschrift: “Vreemdeling, ga aan die van Sparta melden dat wij hier liggen, na hun opdracht te hebben uitgevoerd.” Dit zou de plek zijn waar Leonidas stierf…
Even verder westwaarts in de richting van Thessaloniki liggen nog steeds de hete bronnen waaraan de Thermopylae hun naam danken.
Het verhaal van Koning Leonidas en zijn 300 Spartanen is recent verfilmd, door Zack Snyder, als "300" (2007), gebaseerd op de gelijknamige graphic novel van Frank Miller. Op zijn beurt is deze graphic novel geïnspireerd door de film "The 300 Spartans" (1962).
Overigens is het verhaal van de 300 in de eerste plaats een verhaal: het complete plaatje ziet er toch anders uit in 224 BC1 Hij is gevallen in de strijd1.
- Vader:
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (1) met zijn nicht Artabama van Perzië1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen., tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon., tr. (6) met Nn 1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (5).
| |
Hyperantus van Perzië
Hyperantus van Perzië1, hij is gevallen in de strijd, ovl. te Thermophylae [Gri] in 224 BC1,1.
- Vader:
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (1) met zijn nicht Artabama van Perzië1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen., tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon., tr. (6) met Nn 1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (5).
| |
Sandauke van Perzië
Sandauke van Perzië1.
- Vader:
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (1) met zijn nicht Artabama van Perzië1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen., tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn nicht Phartagone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (6).
| |
Anon van Perzië
Anon van Perzië1.
- Vader:
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (1) met zijn nicht Artabama van Perzië1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen., tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn nicht Phartagone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (6).
| |
Mandana van Perzië
Mandana van Perzië1.
- Vader:
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (1) met zijn nicht Artabama van Perzië1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen., tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn nicht Phartagone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (6).
| |
Artontes van Perzië
Artontes van Perzië1.
- Vader:
Dareios I (De Grote) Ook: Darius I en Darius de Grote, Dareios I van Perzië, zn. van Hystaspes van Perzië en Rhodugune van Perzië, geb. circa 545 BC, koning van de Perzen van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, koning te Perzië [Per] van 521 BC tot 486 BC, koning te Egypte [Egy] van 521 BC tot 486 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) in 486 BC, tr. (1) met zijn nicht Artabama van Perzië1. Uit dit huwelijk 4 kinderen., tr. (2) met Atossa van Perzië1. Uit dit huwelijk 5 kinderen., tr. (3) met zijn tante Artystone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (4) met zijn nicht Parmys van Perzië1. Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn nicht Phartagone van Perzië1. Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (6).
| |
Nn van Perzië
Nn van Perzië.
- Vader:
Hystaspes van Perzië1, zn. van Arsames van Perzië en Nn, geb. circa 575 BC, 1, satrap en parthien te Perziè [Per], ovl. (ongeveer 54 jaar oud) in 521 BC, tr.
Rhadasname van Perzië
Rhadasname van Perzië.
- Vader:
Hystaspes van Perzië1, zn. van Arsames van Perzië en Nn, geb. circa 575 BC, 1, satrap en parthien te Perziè [Per], ovl. (ongeveer 54 jaar oud) in 521 BC, tr.
Artames van Perzië
Artames van Perzië1.
- Vader:
Hystaspes van Perzië1, zn. van Arsames van Perzië en Nn, geb. circa 575 BC, 1, satrap en parthien te Perziè [Per], ovl. (ongeveer 54 jaar oud) in 521 BC, tr.
tr.
met
Nn 1.
Uit dit huwelijk een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Phartagone | | | | | | 1 | 2 |
Artobanos van Perzië
Artobanos van Perzië1,1, satrap te Baktrië [Irn].
- Vader:
Hystaspes van Perzië1, zn. van Arsames van Perzië en Nn, geb. circa 575 BC, 1, satrap en parthien te Perziè [Per], ovl. (ongeveer 54 jaar oud) in 521 BC, tr.
Ariomardos van Perzië
Ariomardos van Perzië.
- Vader:
Hystaspes van Perzië1, zn. van Arsames van Perzië en Nn, geb. circa 575 BC, 1, satrap en parthien te Perziè [Per], ovl. (ongeveer 54 jaar oud) in 521 BC, tr.
Mirthridates I van Phrygien
| |
Mirthridates I van Phrygien1, geb. in 440 BC1,1,1, satrap (gouverneur) te Phrygien [Per], satrap (gouverneur) te Kios [Per]. |
- Vader:
Pharnakes van Daskyleion1, zn. van Pharnabazos I van Daskyleion en Nn, geb. in 470 BC1,1,1, satrap (gouverneur) te Daskyleion [Per] tussen 430 BC en 414 BC, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) in 414 BC1,1, tr.
tr.
met
Nn .
Uit dit huwelijk een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Ariobarzanes I | *-415 | | †-362 | | 53 | 1 | 3 |
Dossier:
')}