Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Frederik Wilhelm Karl van Pruisen
Frederik Wilhelm Karl (Frederik Willem Karel) van Pruisen, geb. te Potsdam [Deu] in 1783, ovl. (ongeveer 68 jaar oud) te Berlijn [Deu] in 1851.

  • Vader:
    Frederik Willem II van Pruisen, zn. van August Willem en Louise Amalia van Brunswijk-Wolfenbüttel, geb. te Berlijn [Deu] op vrijdag 25 sep 1744, ovl. (53 jaar oud) te Potsdam [Deu] op donderdag 16 nov 1797, tr. (2) met Elisabeth van Brunswijk-Wolfenbüttel. Uit dit huwelijk een dochter, tr. (resp. ongeveer 24 en ongeveer 17 jaar oud) (1) te Salzdahlum [Deu] circa vrijdag 14 jul 1769.
 

tr.
met

Maria Anna (Hesse-Homburg, van Hessen-Homburg), dr. van Freidrich V Ludwig van Hesse-Homburg en Karolina van Hesse-Darmstadt, geb. te Homburg [Deu] in 1785, ovl. (ongeveer 61 jaar oud) te Berlijn [Deu] in 1846.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Prinses Maria Elisabeth Karoline Victorie*1815 Berlijn [Deu] †1885 Darmstadt, Dld. 70


Wilhelmina Louise Margravine van Baden
Wilhelmina Louise Margravine van Baden, geb. te Karlsruhe [Deu] in 1788, ovl. te Darmstadt, Dld.

tr.
met

Ludwig II Wilhelm Friedrich van Hesse-Homburg, zn. van Freidrich V Ludwig van Hesse-Homburg en Karolina van Hesse-Darmstadt, geb. in 1770, ovl. (ongeveer 69 jaar oud) in 1839.

Nicholas II Romanov van Rusland
 
Nicholas II (Nikolia) Romanov van Rusland1,2, geb. te Poesjkin [Rus] op vrijdag 18 mei 18381,2, ovl. (80 jaar oud) te Jekaterinenburg [Rus] op woensdag 17 jul 1918.



Aantekeningen bij Nicholas II Romanov van Rusland.


Tsaar Nicolaas II van Rusland

Nicolaas II Aleksandrovitsj; [Nikolaj II Aleksandrovitsj [1] (Tsarskoje Selo, 18 mei 1868 – Jekaterinenburg, 17 juli 1918) was de laatste tsaar (keizer) van het Russische Rijk en de laatste heerser van de Romanov-dynastie (1613-1917).

Regeringsperiode.
Alexander III heeft geen hoge dunk gehad van de intellectuele capaciteiten van zijn zoon en heeft hem zoveel mogelijk buiten alle regeringsactiviteiten gelaten. Hij sterft echter op betrekkelijk jonge leeftijd, en dan moet de 25-jarige Nicolaas hem opvolgen zonder ooit enige bestuurservaring te hebben opgedaan. Zijn kroning vindt eind mei 1896 plaats in de Oespenski-kathedraal van Moskou.
Nicolaas, wiens rijk 17% van het landoppervlakte van de wereld beslaat, voelt zich verplicht de autocratische principes van zijn vader hoog te houden, maar hij is een veel zwakkere persoonlijkheid. Hij heeft het geluk tweemaal terzijde te worden gestaan door ministers met buitengewone capaciteiten, Sergej Witte (minister van financiën van 1892-1903) en Pjotr Stolypin (premier van 1906-1911), die veel gedaan hebben voor de economische ontwikkeling van Rusland, maar hij steunt hen niet consequent, omdat hij van mening is dat zij afbreuk doen aan zijn autocratische macht. Maar zonder de aanwezigheid van dergelijke sterke ministers wordt hij gemakkelijk de speelbal van gunstelingen van verdacht allooi.


Tsaar Nicolaas II van Rusland

De enige zoon van Nicolaas en Alexandra, troonopvolger Aleksej, lijdt aan hemofilie, een erfelijke bloedziekte waarvoor men geen genezing kan vinden. Daarom haalt de familie de monnik en sinistere wonderdoener Grigori Raspoetin in huis die al snel een grote invloed op vooral de tsarina krijgt. Dit wekt bij de invloedrijke adel veel verzet en Raspoetin wordt dan ook uiteindelijk in december 1916 vermoord door een aantal Russische edellieden.
Nicolaas is veel gelegen aan het behoud van de vrede in Europa. Hij is een van de initiatiefnemers tot de Vredesconferentie van Den Haag van 1899, die zal leiden tot de oprichting van het Permanent Hof van Arbitrage.


Nicolaas II (links) en zijn neef koning George V

Het einde van een imperium.
Tijdens zijn autocratische regime raakt Nicolaas II in twee oorlogen verzeild, beide malen met rampzalige gevolgen. De eerste, de Russisch-Japanse Oorlog, wordt in 1905 de aanleiding voor een revolutie. De tsaar wordt hierdoor gedwongen de instelling van een soort parlement, de Doema, te accepteren.
De tweede oorlog waarin de tsaar zich begeeft is de Eerste Wereldoorlog. Op 24 februari 1917, in een tijd van bittere armoede na drie jaar oorlog, barre oorlogswinters en miljoenen slachtoffers, begint in Moskou een spontane volksopstand, die het begin is van de eerste fase van de Russische Revolutie. Hoewel de tsaristische garde tot dan toe elke opstand heeft neergeslagen, gebeurt dat deze keer niet. Integendeel, soldaten van de garde schieten hun eigen officieren neer en doen met de opstand mee. Een week later, op 2 maart, doet Nicolaas II gedwongen afstand van de troon ten gunste van zijn broer, Michaël II, en wordt naar Jekaterinenburg verbannen.


Nicolaas II in gevangenschap

In de nacht van 16 juli op 17 juli 1918, als het contra-revolutionaire leger van Koltsjak op het punt staat om Jekaterinenburg te veroveren, wordt de hele tsarenfamilie, vader, moeder en vijf kinderen, geëxecuteerd op bevel van de lokale Sovjet. De lijken worden grotendeels verbrand en daarna in een mijnschacht gegooid. Hier bevindt zich nu het klooster van de heilige koninklijke martelaren.
Pas na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie krijgen de Romanovs een vorm van eerherstel; in 1998 worden de stoffelijke overschotten van Nicolaas II, zijn vrouw en drie van zijn kinderen herbegraven in Sint-Petersburg. Botresten die in 2007 door archeologen zijn gevonden in de omgeving van Jekaterinenburg, blijken na DNA-onderzoek afkomstig te zijn van de twee overige kinderen. Het gaat om troonopvolger Aleksej en zijn zus Maria, maakt gouverneur Rossel van de oblast Sverdlovsk in april 2008 bekend.[2]. Het verhaal over de ontsnapping van Aleksej en Maria kan daarmee definitief naar de prullenmand worden verwezen.


Een icoon van de tsaar en zijn gezin als heiligen

De troonsopvolging in ballingschap wordt vanaf 1924 geclaimd door de derde in lijn van opvolging Cyril. In 1938 sterft hij en wordt opgevolgd door zijn zoon Vladimir. Nadat deze in 1992 is gestorven ontstaat er onenigheid over de opvolging, waardoor er sindsdien twee kandidaten zijn; Maria Vladimirovna en Nikolaj, die beiden op basis van de huisregels van de Romanovs claimen de rechtmatige troonsopvolg(st)er te zijn.
Op 14 augustus 2000 worden Nicolaas, zijn vrouw en kinderen door de Russisch-orthodoxe Kerk tot strastoterpets verklaard, nadat de Russisch-orthodoxe Kerk in het buitenland dit al in 1978 heeft gedaan. Zijn feestdag is op 4 juli.
Op 1 oktober 2008 verleent het Russische hooggerechtshof eerherstel aan Nicolaas II en zijn familie. Zij worden aangemerkt als slachtoffers van politieke onderdrukking nadat dit jarenlang geweigerd is. (Bron: WP).

tr. (resp. 56 en 22 jaar oud) op maandag 26 nov 1894
met

Viktoria Alix Helena Luise Beatrice (Alexandra) van Hesse en van Rijn, dr. van Ludwig IV van Hessen-Darmstadt en Alice Maud Mary van Groot Brittannië en Ierland, geb. te Darmstadt, Dld. op donderdag 6 jun 1872, ovl. (46 jaar oud) op woensdag 17 jul 1918.

 



Aantekeningen bij Viktoria Alix Helena Luise Beatrice (Alexandra) van Hesse en van Rijn.

Victoria Alix Helena Louise Beatrice van Hessen-Darmstadt (Darmstadt, 6 juni 1872 - Jekaterinenburg, 17 juli 1918) is de laatste tsarina van Rusland. Nadat ze bekeerd is tot de Russisch-orthodoxe Kerk om met de latere tsaar Nicolaas II van Rusland te kunnen trouwen, draagt ze de naam Alexandra Fjodorovna. Alexandra wordt in 1918 met haar echtgenoot en kinderen door de bolsjewieken vermoord. Alexandra en haar gezin worden in 2000 door de Russisch-orthodoxe Kerk tot strastoterpets verklaard.

Jeugd.
Prinses Alix wordt op 6 juni 1872 te Darmstadt, een stad in het huidige Duitsland, geboren als het zesde kind van groothertog Lodewijk IV van Hessen-Darmstadt en diens echtgenote Alice, de tweede dochter van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Alix is vernoemd naar alle dochters van koningin Victoria in de juiste volgorde: Victoria, Alice (haar moeder), Helena, Louise en Beatrice. De naam “Alice” is moeilijk uit te spreken in het Duits en wordt daarom veranderd in het beter uit te spreken “Alix”. Prinses Alix wordt op 1 juli, de trouwdag van haar ouders, luthers gedoopt. De doopgetuigen zijn o.a. de Britse kroonprins Eduard en zijn echtgenote Alexandra, de Russische tsarevitsj Alexander en zijn echtgenote Maria Fjodorovna (de toekomstige schoonouders van Alix) en de Britse prinses Beatrice.
Haar moeder neemt haar kinderen vaak mee naar haar familie in het Verenigd Koninkrijk en Alix brengt daardoor veel tijd door op Balmoral Castle in Schotland en Osborne House op het eiland Wight. Alix is een heel vrolijk kind in haar jonge jaren, en krijgt al snel de bijnaam "Sunny". Dit verandert als ze op zesjarige leeftijd haar moeder verliest. Ze wordt erg somber en trekt zich meer in zichzelf terug. Na de dood van haar moeder krijgt ze een erg hechte band met haar grootmoeder, koningin Victoria: er wordt dan ook vaak gezegd dat Alix het favoriete kleinkind van de koningin is geweest.

Huwelijk.
Als Alix twaalf jaar oud is, trouwt haar zus Elisabeth met de Russische grootvorst Sergej Aleksandrovitsj, de vijfde zoon van de overleden tsaar Alexander II. Tijdens het huwelijk van haar zus ontmoet Alix haar grote liefde: tsarevitsj Nicolaas. In de jaren daarna krijgt ze verschillende huwelijksaanzoeken, waaronder een aanzoek van prins Albert Victor, de oudste zoon van de Britse kroonprins Eduard. Ondanks de grote druk van haar familie weigert Alix ook met hem te trouwen.
Koningin Victoria is echter fel tegen een huwelijk met de Russische Nicolaas; ze wil niet dat Alix zo ver weg zal gaan wonen. Ook de ouders van Nicolaas zien een huwelijk tussen de twee niet zitten; Alix is immers niet Russisch-orthodox en Nicolaas’ moeder, tsarina Maria Fjodorovna, is bang haar invloed op haar oudste zoon te verliezen aan Alix. Maar het gaat slecht met de gezondheid van de tsaar: Nicolaas zal zijn vader over niet al te lange tijd opvolgen en heeft dus een echtgenote nodig. Onder die druk geven Nicolaas’ ouders uiteindelijk toch toestemming voor het huwelijk en ook koningin Victoria gaat uiteindelijk overstag.
Alix bekeert zich tot het Russisch-orthodoxe geloof en neemt de naam “Alexandra Fjodorovna” aan. In april 1894 wordt de verloving tussen Nicolaas en Alexandra bekend gemaakt. In november van dat zelfde jaar sterft tsaar Alexander III en volgt Nicolaas hem op als tsaar Nicolaas II van Rusland. De familie is nog in de rouw, als Nicolaas en Alexandra op 26 november 1894 in het Winterpaleis te Sint-Petersburg elkaar het jawoord geven.

Tsarina Alexandra.
Op 15 november 1895 bevalt Alexandra van haar eerste kind: Olga Nikolajevna. In datzelfde jaar worden Nicolaas en Alexandra officieel gekroond tijdens een grote ceremonie in Moskou. Ter gelegenheid van de kroning wordt vier dagen later namens het keizerlijke paar eten en drinken uitgedeeld aan 400.000 Russen: tijdens dit diner komen ongeveer 1300 mensen om in het gedrang. Dit wordt door velen beschouwd als een slecht voorteken voor Nicolaas’ regering.
Tot genoegen van haar schoonmoeder, de populaire oud-tsarina Maria Fjodorovna, is Alexandra niet populair aan het Russische hof en bij de bevolking. Ook krijgt ze door de slechte band met haar schoonmoeder geen goede relatie met de rest van de keizerlijke familie. Alexandra verlangt vaak terug naar de intimiteit van het kleine hof in Darmstadt en naar haar familie in Engeland. Toch is Alexandra gelukkig: ze is getrouwd met de man waarvan ze houdt, en heeft een fijn gezinsleven. Na de geboorte van aartshertogin Olga volgen nog drie dochters. Alexandra is dol op haar dochters, al heeft ze graag ook een zoon, een opvolger, voor haar man gehad.

Kinderen.
Olga (15 november 1895 — 17 juli 1918).
Tatjana (29 mei 1897 — 17 juli 1918).
Maria (14 juni 1899 — 17 juli 1918).
Anastasia (5 juni 1901 — 17 juli 1918).
Aleksej (12 augustus 1904 — 17 juli 1918).

Een erfgenaam.
Hoe meer dochters er worden geboren, hoe groter de vraag naar een zoon wordt. Dit wordt alleen maar versterkt als Nicolaas’ broer en opvolger George Aleksandrovitsj in 1899 sterft aan tuberculose. Nicolaas’ laatste broer, grootvorst Michaël Aleksandrovitsj, wordt dan de nieuwe tsarevitsj. Alexandra kan niet aan haar plicht als tsarina voldoen, namelijk een zoon baren, en haar geestelijke gezondheid gaat erg achteruit. De tsarina is erg religieus en gaat vaak naar de kerk, waar ze bidt om een zoon. Op die manier komt ze in aanraking met mystieke priesters. Deze geven haar hoop op een zoon en hebben daardoor een grote invloed op de tsarina, die deze ‘heiligen’ aanbidt.
Het is een grote opluchting als Alexandra voor de vijfde keer zwanger raakt en op 12 augustus 1904 van een zoon, Aleksej, bevalt. De vreugde rondom deze geboorte is echter van korte duur: al snel blijkt dat de tsarevitsj lijdt aan de bloederziekte hemofilie. Alexandra heeft al eerder haar broer Frederik en haar oom Leopold aan deze erfelijke ziekte verloren. Via koningin Victoria is de ziekte overgedragen aan Victoria's zoon Leopold en haar dochters Alice en Beatrice, waardoor de ziekte verschillende koninklijke huizen heeft getroffen. In die tijd is er vrijwel niets te doen tegen hemofilie en sterven de meesten patiënten aan de gevolgen van deze ongeneeslijke ziekte: Nicolaas’ enige zoon zal dus nooit volwassen worden. Hierom houden Nicolaas en Alexandra de ziekte verborgen voor het volk.

Raspoetin.
Alexandra wendt zich tot de Russische artsen, maar deze kunnen haar niet helpen. Ze is wanhopig en zoekt naar hulp in het mystieke circuit. Op die manier komt ze in contact met de gebedsgenezer Grigori Raspoetin. Hij belooft de tsarina haar zoon te genezen en zij gelooft dat maar al te graag. Op onverklaarbare wijze boekt Raspoetin inderdaad vooruitgang: hij weet de tsarevitsj een aantal keer te genezen, wanneer deze een aanval heeft. Zo weet Raspoetin Alexandra’s vertrouwen te winnen en vergaart hij via haar veel politieke macht. Omdat het volk niets van Aleksejs ziekte weet, staan zij zeer wantrouwend tegenover de relatie van Raspoetin en Alexandra, en krijgt de gebedsgenezer een slechte reputatie.
De uitbraak van de Eerste Wereldoorlog is voor het gezin van de tsaar, en dan vooral voor Alexandra, een grote schok. Alexandra’s broer Ernst Lodewijk van Hessen-Darmstadt is namelijk een Duitse groothertog, waardoor broer en zus recht tegenover elkaar staan in deze oorlog. Ook iss Alexandra verwant aan de Duitse keizer, Wilhelm II. Deze situatie doet Alexandra’s reputatie ook geen goed en de wildste verhalen doen de ronden: zo zou Alexandra collaboreren met de Duitsers en voor hen spioneren aan het Russische hof. Het tegendeel is waar: de tsarina en haar twee oudste dochters zetten zich in voor verschillende ziekenhuizen en veldhospitalen, en behalen daarvoor een zusterdiploma.
Als de tsaar in 1915 naar het front gaat, staat Alexandra aan het hoofd van de regering. Ze weet zich echter geen raad met die macht en gaat vooral af op de adviezen van Raspoetin, tot ongenoegen van het volk. De burgers zijn er heilig van overtuigd dat de relatie tussen Alexandra en Raspoetin puur seksueel is. De adel weet wel beter, maar is ook niet blij met de macht van de gebedsgenezer. Nadat Alexandra vele malen is verzocht haar banden met Raspoetin te verbreken, wordt hij in 1916 vermoord door prins Felix Joesoepov (gehuwd met een nicht van de tsaar) en groothertog Dimitri Pavlovitsj (een kleinzoon van tsaar Alexander II).

Revolutie.
De Eerste Wereldoorlog zorgt voor veel onrust in Rusland. Als het Russische leger wordt gemobiliseerd, zijn veel burgers voor de Russische deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Maar het leger behaalt weinig successen en in 1917 zijn er ruim zes miljoen Russische soldaten om het leven gekomen. Ook met de economie gaat het slecht: er zijn grote tekorten aan o.a. voedsel en brandstof. Tot grote onvrede onder de arme burgers gaat het voedsel dat er is, naar het leger en wordt de schaarste onder het volk groter. Daardoor ontstaan voedselrellen en opstanden, die gewelddadig worden onderdrukt door het leger van de tsaar. Honderden mensen komen hierbij om het leven of raken gewond. Dit zorgt alleen voor meer onvrede en in 1917 slaann de voedselrellen om in politieke opstanden. Het Russische volk projecteert zijn haat op de tsaar en zijn familie: de tsaar heeft immers zijn garde op zijn eigen burgers afgestuurd. Dit is enkel een directe aanleiding, waar het volk al lang op heeft gewacht: de tsarenfamilie is al langer impopulair, o.a. vanwege de Duitse afkomst van tsarina Alexandra en haar band met de vermoorde Raspoetin.
Op 24 februari 1917 begint in Moskou een spontane volksopstand, die het begin is van de eerste fase van de Russische Revolutie. Hoewel de tsaristische garde tot dan toe elke opstand heeft neergeslagen, gebeurt dat deze keer niet. Integendeel, soldaten van de garde schieten hun eigen officieren neer en doen met de opstand mee. Een week later, op 2 maart, doet Nicolaas gedwongen afstand van de troon ten gunste van zijn broer Michael. De nieuwe regering van Rusland neemt Nicolaas, Alexandra en hun kinderen gevangen. Ze krijgen in eerste instantie ‘huisarrest’ in hun paleis in Tsarskoje Selo, maar worden daarna overgebracht naar het kleine stadje Tobolsk in Siberië. Als in november 1917 de bolsjewieken aan de macht komen, wordt het gezin met enkele bedienden overgebracht naar Jekaterinenburg in de bergen van de Oeral. In de nacht van 16 op 17 juli 1918 worden Alexandra en haar gezin in de kelder van het Ipatiev-huis door een vuurpeloton doodgeschoten door commandant Jakov Joertovski en tien soldaten.

Identificatie en begrafenis.
Na de moord worden de lijken onherkenbaar gemaakt en begraven. In het begin van de jaren negentig, na de val van de Sovjet-Unie, gaat men aan de hand van een geheim rapport van Joertovski op zoek naar de lichamen. Slechts vijf lijken worden gevonden; de twee ontbrekende lichamen waren van één van de dochters (Maria) en van Aleksej. Recent worden evenwel de lichamen van tsjarevitch Aleksej en grootvorstin Maria gevonden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het daadwerkelijk om de twee laatste tsarenkinderen gaat. Alexandra en de kinderen worden geïdentificeerd met behulp van DNA van prins Philip van Edinburgh (een kleinzoon van Alexandra’s zus Victoria) en Nicolaas o.a. met behulp van DNA van het lichaam van zijn aan tuberculose gestorven broer George.
De lichamen worden in 1998 bijgezet in de crypte van de keizerlijke familie in de St. Petrus en Pauluskathedraal in Sint-Petersburg, tachtig jaar na de executie. Op 14 augustus 2000 worden enkele leden van de Romanov-familie door de Russisch-orthodoxe Kerk gecanoniseerd: Nicolaas, Alexandra en hun kinderen werden tot strastoterpets verklaard. De Russisch-orthodoxe Kerk in het buitenland heeft dit in 1978 al gedaan. Haar feestdag is op 4 juli.

Titels.
Hare Groothertogelijke Hoogheid Prinses Alix van Hessen-Darmstadt.
Hare Keizerlijke Hoogheid Grootvorstin Alexandra Fjodorovna van Rusland.
Hare Keizerlijke Majesteit Tsarina Alexandra Fjodorovna van Rusland.

Literatuur.
Tsaar. De verdwenen wereld van Nicolaas en Alexandra, vertaling van Tsar: The Lost World of Nicholas and Alexandra van Peter Kurth en Edvard Radzinsky, vertaald uit het Engels door Pim van der Meiden in 1995, 230 blz, uitgeverij De Bataafsche Leeuw - Amsterdam, ISBN 9067073806.
Bron: WP.

Uit dit huwelijk 5 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Olga*1895 Tsarskoje Selo [Rus] †1918 Jekaterinenburg [Rus] 22
Tatjana Nikolajevna Van Rusland*1897  †1918  21
Maria*1899  †1918  19
Anastasia Nikolajevna*1901 Peterhof [Rus] †1918 Jekaterinenburg [Rus] 17
Aleksej*1904  †1918  13



Bronnen:
1.The last tsar, the life and death of Nicolas 2, boek, Edward Radzinsky, Balans, ISBN nummer: 9050182038, Amsterdam [Nh], 1993
2.Tsar: The Lost World of Nicholas and Alexandra van Peter Kurth en Edvard Radzin, boek, Pim van der Meiden, De Bataafsche Leeuw, ISBN nummer: 9067073806, Amsterdam [Nh], 1995

Dossier:


Alexander III van Romanov van Rusland
Alexander III van Romanov van Rusland, geb. in 1845, ovl. (ongeveer 49 jaar oud) in 1894.

tr.
met

Maria Sophie Friederike Dagmar Oldenburg, dr. van Christian IX van Oldenburg Denemarken en Louise Wilhelmina van Hesse-Cassel, geb. in 1847, ovl. (ongeveer 81 jaar oud) in 1928.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
(Laatste) Keizer Tsaar Nicholas II*1838 Poesjkin [Rus] †1918 Jekaterinenburg [Rus] 80
Michael     


Alexander (Aleksandr) II van Romanov van Rusland
Alexander (Aleksandr) II van Romanov van Rusland, geb. in 1818, ovl. (ongeveer 63 jaar oud) in 1881.

tr.
met

Maria van Hessen, geb. in 1824, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) in 1880.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Tsaar Alexander III*1845  †1894  49


Maria van Hessen
Maria van Hessen, geb. in 1824, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) in 1880.

tr.
met

Alexander (Aleksandr) II van Romanov van Rusland, zn. van Nicholas (Nikolaj) I van Rusland en Charlotte Hohenzollern van Pruisen, geb. in 1818, ovl. (ongeveer 63 jaar oud) in 1881.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Tsaar Alexander III*1845  †1894  49


Nicholas (Nikolaj) I van Rusland
Nicholas (Nikolaj) I van Rusland, geb. te Sint Petersburg [Rus] in 1796, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) te Sint Petersburg [Rus] in 1855.

tr.
met

Charlotte Hohenzollern van Pruisen, dr. van Frederik Willem III van Pruisen en Louise Augusta Wilhelmina Amalia van Mecklenburg-Strelitz, geb. in 1798, ovl. (ongeveer 62 jaar oud) te Rusland [Rus] in 1860.

Uit dit huwelijk 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Tsaar Alexander (Aleksandr) II*1818  †1881  63
Groothertog Mikhail*1832  †1909  77


Mikhail van Romanov van Rusland
Mikhail van Romanov van Rusland, geb. in 1832, ovl. (ongeveer 77 jaar oud) in 1909.

tr.
met

Cacilie Auguste van Baden, geb. in 1839, ovl. (ongeveer 52 jaar oud) in 1891.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Groothertogin Anastasia*1860  †1922  62


Cacilie Auguste van Baden
Cacilie Auguste van Baden, geb. in 1839, ovl. (ongeveer 52 jaar oud) in 1891.

tr.
met

Mikhail van Romanov van Rusland, zn. van Nicholas (Nikolaj) I van Rusland en Charlotte Hohenzollern van Pruisen, geb. in 1832, ovl. (ongeveer 77 jaar oud) in 1909.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Groothertogin Anastasia*1860  †1922  62


Anastasia Nikolajevna van Rusland
 
Anastasia Nikolajevna van Rusland, geb. te Peterhof [Rus] op woensdag 5 jun 1901, ovl. (17 jaar oud) te Jekaterinenburg [Rus] op woensdag 17 jul 1918.



Aantekeningen bij Anastasia Nikolajevna van Rusland.


Anastasia en haar zussen op een foto uit 1904

Anastasia Nikolajevna Romanova (Peterhof, 5 juni 1901 — Jekaterinenburg, 17 juli 1918), grootvorstin van Rusland, is de vierde en jongste dochter van tsaar Nicolaas II van Rusland en tsarina Alexandra Fjodorovna. Anastasia sterft op 17-jarige leeftijd in Jekaterinenburg door het executiecommando van de bolsjewieken. Ze wordt vermoord samen met haar ouders, haar zussen (Olga, Tatjana en Maria), haar broer (Aleksej) en enkele kamerhulpen van de familie. Haar oom Michaël wordt vlak voor hen vermoord om de reactie van Nicolaas' neef, koning George V te peilen. Deze reageert echter niet, en dit leidt tot het uitroeien van de Romanovs..

JEUGD.

ANASTASIA.

Geboorte.
Omdat tsarina Alexandra drie dochters achter elkaar heeft gebaard, ligt er een grote druk op haar, als ze voor de vierde keer zwanger raakt: er moet nou echt een erfgenaam worden geboren. Op 5 juni 1901 bevalt Alexandra in een paleis in het Alexandria Park in het Paleizencomplex in Peterhof van een vierde kind: een dochter, Anastasia. De teleurstelling bij de elite is groot: men is van mening dat Alexandra gefaald heeft in haar plicht tegenover Rusland. Voor de bevolking maakt het echter niets uit of er een grootvorst of grootvorstin wordt geboren: de geboorte van een tsarenkind betekent voor het volk hoe dan ook o.a. verkorte gevangenisstraffen en grote feesten..

Opvoeding.
Nicolaas en Alexandra willen hun kinderen zelf opvoeden, in tegenstelling tot veel andere Europese vorsten. Anastasia groeit op in een hecht en gelukkig gezin en trekt veel op met haar zussen. Anastasia en haar zussen worden door gouvernantes en leraren klaargemaakt voor hun toekomstige rollen als vertegenwoordigers voor hun vader en hun land: ze krijgen bijvoorbeeld verschillende soorten lessen, variërend van etiquettelessen tot piano- en taallessen. Vanwege de Duitse en Engelse achtergrond van hun moeder beheersen de grootvorstinnen veel talen: van Duits en Russisch tot Engels en Frans. Anastasia was zeer intelligent en hun leraren vinden dat ze snel kan leren. Ze is echter ook lui en snel verveeld, waardoor ze niet goed oplet tijdens de lessen..


Anastasia

De meisjes wordt ook op het hart gedrukt zich als een dame te gedragen, zodat ze later een goede positie op de koninklijke Europese huwelijksmarkt zullen hebben. Als Anastasia jonger is, zegt iedereen dat ze later een mooie vrouw zal worden. Tot haar moeders wanhoop wordt ze in haar tienerjaren steeds steviger; dit zal haar huwelijkskeuzes natuurlijk verminderen! Alexandra hoopt dat dit normaal is en dat Anastasia het gewicht later weer zal verliezen. Anastasia’s familie plaagt haar vaak met haar gewicht..

Hobby’s.
Anastasia heeft vooral een goede band met haar zus Maria, de derde dochter van de tsaar. Ze delen samen een slaapkamer, terwijl de twee oudsten (Olga en Tatjana) samen een kamer hebben. Op hun kamer staat een platenspeler met een grote platencollectie. Maria en Anastasia draaien graag muziek, waarop ze dan dansen. Anastasia speelt ook zelf instrumenten: de balalaika en de gitaar. De grootvorstin houdt ook veel van honden. Haar eerste hondje is Shibzig; als hij sterft, wordt Anastasia erg stil en verandert ze van een spontaan meisje met veel humor in een stil en teruggetrokken kind. Later krijgt Anastasia een nieuwe hond: Jimmy, die in haar armen in Jekaterinenburg sterft..


Anastasia, haar moeder en zussen in 1913

DE RUSSISCHE REVOLUTIE.

De tsarevitsj.
Door de uitbraak van de Russisch-Japanse Oorlog en de politieke gevolgen ervan ontstaat er onrust in Rusland. De tsaar is dan ook blij dat hij het volk en de elite op 12 augustus 1904 eindelijk een troonopvolger kan presenteren: Aleksej. De vreugde is echter voor korte duur: al snel wordt duidelijk dat Aleksej lijdt aan de erfelijke en in die tijd dodelijke bloederziekte hemofilie. Alexandra roept de hulp in van de gebedsgenezer Grigori Raspoetin. Omdat het volk niet op de hoogte wordt gesteld van Aleksejs ziekte, vindt men de relatie tussen de tsarina en Raspoetin erg vreemd en krijgt Alexandra een slechte reputatie..
Anastasia heeft een zeer goede band met haar broertje; ze kunnen hele gesprekken met elkaar voeren zonder maar een woord te zeggen. Als hij weer eens ziek is en veel pijn heeft, lijkt Anastasia zijn pijn te voelen en weet ze hem altijd op te vrolijken. Ze spelen graag samen en Aleksej delen haar voorliefde voor honden. Net als haar broertje heeft Anastasia ook wat medische problemen; ze heeft vaak last van maagaandoeningen en haar twee grote tenen staan in een valgusstand..

Eerste Wereldoorlog.
In 1914 breekt een tweede oorlog uit, waar Rusland bij betrokken raakt: de Eerste Wereldoorlog. Om een bijdrage te kunnen leveren, volgen tsarina Alexandra en haar twee oudste dochters Olga en Tatjana een spoedcursus tot verpleegsters. Maria en Anastasia worden te jong geacht om verpleegster te worden, maar mogen wel regelmatig kijken bij operaties. Maria en Anastasia hebben hun eigen ziekenhuis in de buurt van Sint-Petersburg, waar ze vaak te vinden zijn om gesprekken te voeren en spelletjes te spelen met de gewonde soldaten. Anastasia is de komiek van de familie en weet de soldaten, net als haar broertje als hij ziek is, even af te leiden en op te beuren..
In 1916 verneemt de familie het nieuws dat Raspoetin vermoord is. De moordenaars zijn prins Felix Joesoepov en grootvorst Dimitri Pavlovitsj, hun eigen familie! Alexandra en haar dochters zonderen zich enkele dagen af om te rouwen, maar gaan daarna weer aan het werk in de ziekenhuizen waar iedere hulp hard nodig is. Niet lang daarna komen Olga en Aleksej in contact met een jonge soldaat die, zo blijkt later, de mazelen heeft. Olga en Aleksej zijn de eerste zieken, maar al snel volgen Maria, Tatjana en Anastasia. Terwijl ze weer aan het herstellen zijn, begint de Russische Revolutie..

Revolutie.
De oorlog zorgt voor veel onrust in Rusland. Als het Russische leger wordt gemobiliseerd, zijn veel burgers voor de Russische deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Maar het leger behaalt weinig successen en in 1917 zijn er ruim zes miljoen Russische soldaten om het leven gekomen. Ook met de economie gaat het slecht: er zijn grote tekorten aan o.a. voedsel en brandstof. Tot grote onvrede onder de arme burgers gaat het voedsel dat er is, naar het leger en wordt de schaarste onder het volk groter. Daardoor ontstaan voedselrellen en opstanden, die gewelddadig worden onderdrukt door het leger van de tsaar. Honderden mensen komen hierbij om het leven of raken gewond. Dit zorgt voor meer onvrede en in 1917 slaan de voedselrellen om in politieke opstanden. Het Russische volk projecteert zijn haat op de tsaar en zijn familie: de tsaar heeft immers zijn garde op zijn eigen burgers afgestuurd. Dit is enkel een directe aanleiding, waar het volk al lang op heeft gewacht: de tsarenfamilie is al langer impopulair, o.a. vanwege de Duitse afkomst van de tsarina Alexandra en haar band met de vermoorde Raspoetin..


Een icoon van Anastasia en haar familie als strastoterptsy

Op 24 februari 1917 begint in Moskou een spontane volksopstand, die het begin is van de eerste fase van de Russische Revolutie. Hoewel de tsaristische garde tot dan toe elke opstand heeft neergeslagen, gebeurt dat deze keer niet. Integendeel, soldaten van de garde schieten hun eigen officieren neer en doen met de opstand mee. Een week later, op 2 maart, doet Nicolaas gedwongen afstand van de troon ten gunste van zijn broer Michaël. De nieuwe regering van Rusland neemt Nicolaas, Alexandra en hun kinderen gevangen. Ze krijgen in eerste instantie ‘huisarrest’ in hun paleis in Tsarskoje Selo, maar worden daarna overgebracht naar het kleine stadje Tobolsk in Siberië. Daar heeft het gezin erg lang gevangen gezeten. Als in november 1917 de bolsjewieken aan de macht komen, wordt besloten dat de tsaar en zijn gezin weg moeten uit Tobolsk. Alexej is echter ziek geworden, waardoor ze niet allemaal weg kunnen. Alexandra, Maria en enkele bedienden zullen de tsaar vergezellen, terwijl Anastasia en de andere grootvorstinnen met hun broertje en enkele andere bedienden achter zullen blijven..

Anastasia’s dood.

Executie.
Nicolaas, Alexandra en Maria reizen in oncomfortabele koetsen door het ijskoude landschap van Siberië tot ze in het plaatsje Tjoemen op de trein worden gezet. Ze worden eerst naar Omsk gestuurd, maar de lokale autoriteiten laten hen niet verder gaan, waardoor de trein gedwongen is terug te keren en via Jekaterinenburg naar Moskou te reizen. In Jekaterinenburg draagt hun begeleider hen echter over aan de lokale autoriteit, waardoor ze in handen komen van de sovjets. Als Aleksejs situatie enigszins verbeterd is, worden ook de anderen naar Jekaterinenburg gebracht. Daar volgt een korte tijd van gevangenschap, waarna Anastasia en haar familie in de nacht van 16 op 17 juli 1918 in de kelder van het Ipatiev-huis op bevel van commandant Jakov Joerovski worden geëxecuteerd. Na het eerste executiesalvo leven enkele grootvorstinnen nog: zij hebben namelijk een korset aan, waarin ze diamanten sieraden hebben verborgen. Deze diamanten weren de kogels, waardoor de grootvorstinnen het eerste salvo kunnen overleven. Er wordt een tweede salvo afgevuurd en wie er dan nog leef, wordt doodgestoken met bajonetten..

De lichamen.
Als de soldaten denken dat iedereen dood is, slepen ze de lichamen om half drie in de morgen naar buiten en gooien ze in vrachtwagens. Hierna worden ze naar een verlaten mijnbouwschacht van een voormalige ijzermijn vervoerd, genaamd “Vier Broers”. Daar worden de lichamen uitgekleed en worden hun kleren in brand gestoken; zo ontdekken ze de sieraden in de korsetten van de grootvorstinnen. De lichamen worden in de ondergelopen mijnschacht gegooid: het water staat echter niet hoog genoeg om de lichamen te verbergen. De volgende dag wordt hun werk gecontroleerd door enkele sovjetleiders. Deze geven de opdracht om de lichamen ergens anders te begraven. De lijken worden weer uit de mijn gehaald, waarna Joerovski en zijn soldaten de lichamen van Nicolaas, Alexandra, Aleksej en dokter Botkin proberen te verbranden. Dit lukt echter niet, dus worden de lichamen naar een andere mijnschacht gebracht. De vrachtwagens waarin de lijken worden vervoerd, komen vast te zitten in de modder op een landweggetje ten noorden van Jekaterinenburg. Ze kunnen de vrachtwagens niet los krijgen, dus wordt besloten de lichamen ter plekke in een lokale mijnschacht, Ganina Jama genaamd, te gooien. Ze krijgen niet de kans hun werk goed af te maken, doordat de Witten al tot vlakbij de stad zijn opgerukt..

Ontdekking.
Na de val van de Sovjet-Unie, gaat men aan de hand van een geheim rapport van Joertovski op zoek naar de lichamen van de tsaar en zijn gezin. Er worden slechts vijf lijken gevonden. Om te achterhalen wie er ontbreken, worden er twee onderzoeken gehouden. Het eerste onderzoek onder leiding van dokter Abramov (een Russisch geleerde) wijst uit dat grootvorstin Maria en tsarevitsj Aleksej ontbreken, maar in het tweede onderzoek komt de Amerikaanse onderzoeker William Maples tot de conclusie dat de lichamen van Anastasia en Aleksej ontbreken. Wel zijn de twee onderzoekers het erover eens dat niemand de executie kan hebben overleefd en dat de twee vermiste skeletten waarschijnlijk zijn verbrand..
De lichamen worden in 1998 bijgezet in de crypte van de keizerlijke familie in de St. Petrus en Pauluskathedraal in Sint-Petersburg, tachtig jaar na de executie. Op 14 augustus 2000 worden enkele leden van de Romanov-familie door de Russisch-orthodoxe Kerk gecanoniseerd, waaronder tsaar Nicolaas en zijn gezin: zij worden tot strastoterptsy verklaard. De Russisch-orthodoxe Kerk in het buitenland heeft dit in 1978 al gedaan. Haar feestdag is op 4 juli..
Op 1 mei 2008 is bekend geworden dat ook de laatste twee lichamen, die van Maria en Aleksej zijn geïdentificeerd. Ze worden gevonden bij Jekatarinenburg..

Mysterie.
Hoewel beide onderzoekers van mening zijn dat niemand de executie kan hebben overleefd, komt er een geruchtenstroom op gang over de ontbrekende lichamen. Veel Russen geloven, en hopen, dat de tsarevitsj en één van zijn zussen nog leven. Zij denken dat het Maria is, die de vuursalvo’s heeft overleefd, al neemt men in de Westerse wereld aan dat Anastasia nog leeft. Met als gevolg dat een groot aantal Maria’s, Anastasia’s en Aleksejs opduiken. De bekendste vrouw die zich voor grootvorstin Anastasia uitgeeft, is waarschijnlijk Anna Anderson: zij houdt maar liefst zestig jaar lang vol dat zij Anastasia is. Andere, minder bekende, vrouwen zijn Eugenia Smith en Magdalen Veres..

Films.
Over het leven van Anastasia, haar dood en het mysterie daaromheen zijn talloze boeken geschreven en zelfs films gemaakt. Een aantal films over Anastasia:.
* Anastasia (1956) met Ingrid Bergman die hiervoor een Oscar kreeg.
* Anastasia (1979).
* Anastasia (1997), tekenfilm.
* The Secret Of Anastasia(1997), Tekenfilm.
* Anastasia: The Mystery of Anna (serie uit 1986) met Amy Irving als Anna Anderson.
(Bron: WP).

  • Vader:
    Nicholas II (Nikolia) Romanov van Rusland1,2, zn. van Alexander III van Romanov van Rusland en Maria Sophie Friederike Dagmar Oldenburg, geb. te Poesjkin [Rus] op vrijdag 18 mei 18381,2, ovl. (80 jaar oud) te Jekaterinenburg [Rus] op woensdag 17 jul 1918, tr. (resp. 56 en 22 jaar oud) op maandag 26 nov 1894.
 
 



Bronnen:
1.The last tsar, the life and death of Nicolas 2, boek, Edward Radzinsky, Balans, ISBN nummer: 9050182038, Amsterdam [Nh], 1993
2.Tsar: The Lost World of Nicholas and Alexandra van Peter Kurth en Edvard Radzin, boek, Pim van der Meiden, De Bataafsche Leeuw, ISBN nummer: 9067073806, Amsterdam [Nh], 1995

Dossier:


Karl van Schwarzburg-Rudolstadt
Karl van Schwarzburg-Rudolstadt, geb. in 1771, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) in 1825.

tr.
met

Luise van Hesse-Homburg, dr. van Freidrich V Ludwig van Hesse-Homburg en Karolina van Hesse-Darmstadt, geb. in 1772, ovl. (ongeveer 82 jaar oud) in 1854.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Adolf*1801  †1875  74


Luise Elisabeth van Curland
Luise Elisabeth van Curland, geb. in 1646, ovl. (ongeveer 44 jaar oud) in 1690.

tr.
met

Friedrich II van Hesse-Darmstadt, zn. van Freidrich I van Hesse-Darmstadt en Margarethe Elisabeth van Leiningen-Westerburg, geb. in 1633, ovl. (ongeveer 75 jaar oud) in 1708, tr. (2) met Sophie Sibylle van Leiningen-Westerburg-Oberbronn. Uit dit huwelijk een zoon.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Landgraaf Kasimir Wilhelm*1690  †1726  36


Sophie Sibylle van Leiningen-Westerburg-Oberbronn
Sophie Sibylle van Leiningen-Westerburg-Oberbronn.

tr.
met

Friedrich II van Hesse-Darmstadt, zn. van Freidrich I van Hesse-Darmstadt en Margarethe Elisabeth van Leiningen-Westerburg, geb. in 1633, ovl. (ongeveer 75 jaar oud) in 1708, tr. (1) met Luise Elisabeth van Curland. Uit dit huwelijk een zoon.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ludwig Georg*1693  †1728  35


Ludwig Georg van Hesse-Darmstadt
Ludwig Georg van Hesse-Darmstadt, geb. in 1693, ovl. (ongeveer 35 jaar oud) in 1728.

tr.
met

Christiane Magdalena van Limpurg-Sontheim, geb. in 1683, ovl. (ongeveer 63 jaar oud) in 1746.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Sofie Friederike*1714  †1777  63


Christiane Magdalena van Limpurg-Sontheim
Christiane Magdalena van Limpurg-Sontheim, geb. in 1683, ovl. (ongeveer 63 jaar oud) in 1746.

tr.
met

Ludwig Georg van Hesse-Darmstadt, zn. van Friedrich II van Hesse-Darmstadt en Sophie Sibylle van Leiningen-Westerburg-Oberbronn, geb. in 1693, ovl. (ongeveer 35 jaar oud) in 1728.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Sofie Friederike*1714  †1777  63


Sofie Friederike van Hesse-Darmstadt
Sofie Friederike van Hesse-Darmstadt, geb. in 1714, ovl. (ongeveer 63 jaar oud) in 1777.

tr.
met

Karl Philipp van Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein, geb. in 1702, ovl. (ongeveer 61 jaar oud) in 1763.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ludwig Leopold*1731  †1799  68


Karl Philipp van Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein
Karl Philipp van Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein, geb. in 1702, ovl. (ongeveer 61 jaar oud) in 1763.

tr.
met

Sofie Friederike van Hesse-Darmstadt, dr. van Ludwig Georg van Hesse-Darmstadt en Christiane Magdalena van Limpurg-Sontheim, geb. in 1714, ovl. (ongeveer 63 jaar oud) in 1777.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ludwig Leopold*1731  †1799  68


Ludwig Leopold Vvan Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein
Ludwig Leopold Vvan Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein, geb. in 1731, ovl. (ongeveer 68 jaar oud) in 1799.

tr.
met

Josepha Polyxena van Limburg-Styrum, geb. in 1738, ovl. (ongeveer 60 jaar oud) in 1798.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Marie Leopoldine Henriette*1761  †1807  46


Josepha Polyxena van Limburg-Styrum
Josepha Polyxena van Limburg-Styrum, geb. in 1738, ovl. (ongeveer 60 jaar oud) in 1798.

tr.
met

Ludwig Leopold Vvan Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein, zn. van Karl Philipp van Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein en Sofie Friederike van Hesse-Darmstadt, geb. in 1731, ovl. (ongeveer 68 jaar oud) in 1799.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Marie Leopoldine Henriette*1761  †1807  46


Marie Leopoldine Henriette van Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein
Marie Leopoldine Henriette van Hohenlohe-Waldenburg-Bartenstein, geb. in 1761, ovl. (ongeveer 46 jaar oud) in 1807.

tr.
met

Dominicus Constantin van Lowenstein-Wertheim-Rosenberg, geb. in 1762, ovl. (ongeveer 52 jaar oud) in 1814.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Karl Thomas*1783  †1849  66

')}