Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Maria Elisabeth Blancken
in
Genealogie van NN Hunigue.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Maria Elisabeth Blancken.



Bronnen:
1.Brabants Historisch Informatie Centrum, BHIC (vrijdag 19 nov 1677)


Matheus Blancken
in
Genealogie van NN Hunigue.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Matheus Blancken.



Bronnen:
1.Brabants Historisch Informatie Centrum, BHIC (vrijdag 19 nov 1677)


Johanna Francoise Blancken
in
Genealogie van NN Hunigue.
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Johanna Francoise Blancken, geb. voor vrijdag 21 apr 1684, ged. te Tiel [Ge] op vrijdag 21 apr 1684.



Bronnen:
1.Brabants Historisch Informatie Centrum, BHIC (vrijdag 19 nov 1677)


Bauwe Onsta Ferhildema
in
Genealogie van Ewe Ewesma.
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.
Parenteel van Ewe Ewesma.

Bauwe Onsta Ferhildema, geb. circa 1359.


Aantekeningen bij Bauwe Onsta Ferhildema.
Bauwe of Bawe Onsta komt ook voor als Bawe Eduarda, terwijl Eduarda ook voor komt als Ewerde of Evert).

tr.
met

Ewe Ewesma van Ewsum, zn. van Ewe Ewesma en Auke Nn, geb. circa 1360, ovl. (ongeveer 68 jaar oud) in 1428.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Menneke*1380  †1472  92


Ewe Ewesma van Ewsum
in
Genealogie van Ewe Ewesma.
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.
Parenteel van Ewe Ewesma.

Ewe Ewesma van Ewsum, geb. circa 1360, ovl. (ongeveer 68 jaar oud) in 1428.

tr.
met

Bauwe Onsta Ferhildema, dr. van Onno Onsta Ferhildema en Yde Nn Mogelijk is zij een Ferhildema geweest, geb. circa 1359.


Aantekeningen bij Bauwe Onsta Ferhildema.
Bauwe of Bawe Onsta komt ook voor als Bawe Eduarda, terwijl Eduarda ook voor komt als Ewerde of Evert).

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Menneke*1380  †1472  92


Menneke Ewes
in
Genealogie van Ewe Ewesma.
Genealogie van Folckermarus (Folcmar) Onsatha.
Parenteel van Ewe Ewesma.

Menneke Ewes (Ewesma), geb. in 1380, ovl. (ongeveer 92 jaar oud) in 1472.

relatie
met

Hiddo (Hidde) Tamminga van Hornhuizen (Ewes), zn. van Jarig Tamminga en Jesele Nn, geb. circa 1370, ovl. (minstens 61 jaar oud) na 14311.


Aantekeningen bij Hiddo (Hidde) Tamminga van Hornhuizen (Ewes).
Hij verdeelt samen met zijn broer Abel, en in goed overleg met zijn moeder, in 1416 de erfenis van zijn vader. Abel krijgt het Tammingehuis in Hornhuizen en alle rechten die daarbij horen. Wat Hiddo krijgt is niet bekend, maar hij trouwt wel met een rijke erfdochter, gaat wonen op haar borg Eeuwsma in Middelstum en zal daarna haar achternaam gebruiken.

Hiddo hoort tot de partij van de Vetkopers. Als de Vetkoper Focco Ukena (Ukena, geb. ~ 1365 ovl. 29 augustus 1437) probeer om zelf alle macht in Friesland in handen te krijgen, wordt hij in eerste instantie gesteund door de Ommelandse hoofdelingen. In 1427 verslaan zij de stad Groningen in de slag bij Oterdum. In 1428 sluiten Hiddo en een aantal andere Ommelandse hoofdelingen een verbond met de stad Groningen, tegen Focco. Hiddo is de militaire aanvoerder van dit verbond. Volgens de overlevering heeft Focco hem in 1428 in drift gedood, als Hiddo gevangen is genomen. Na zijn arrestatie wordt Hiddo doodgestoken door Focco Ukena: "Toen Tamminga voor Focco gebragt werd, vroeg deze hem: »Wat zoudt gij gedaan hebben, indien ik in uwe handen gevallen ware ?" Verbitterd over zijne vernedering en zonder te bedenken, dat hij geheel in 's vijands magt was, antwoordde Tamminga ogenblikkelijk : »Ik zou u gedood hebben." Dit antwoord doet Focco zoodanig in toorn ontbranden, dat hij hem op slaande voet met zijn zwaard doorstak".
Het huwelijk van hun kinderen zal hiervoor een verzoening zijn. Waarschijnlijk is dit echter fantasie want Hiddo leeft nog in 1431 (noemt zich Hiddo Euwsema maar gebruikt het zegel van Tamminga). Misschien heeft de moord zich in 1431 afgespeeld, daarna heeft Focco geen positie meer om politieke tegenstanders gevangen te nemen.
Dat de naam Ewsum toen niet is verdwenen, is te danken aan het feit, dat Hiddo Tamminga, die met Menneke trouwt, de naam Van Ewsum aanneemt. Hij moet wel, want anders krijgt hij Menneke niet als zijn vrouw..

Aantekeningen bij Hiddo (Hidde) Tamminga van Hornhuizen (Ewes) en Menneke Ewes

Menneke trouwde met Hidde Tamminga onder voorwaarde dan hij de naam Ews em zal gaan aannemen. Dit werd bij een boedelscheiding in de familie in 1 458 bepaald. Vanaf dat momen komt de naam Eeuwsum voor naast Van Ewsum, Ewesma en Van Ewesma. Kennelijk zullen de geschiedschrijvers deel uitmak en van deze verwarring.
Evenals Auka en Evert vergroot ook Menneke het familiebezit door aankoop van landerijen. In 1439, 1442 en 1443 is sprake van de aankoop van stee n. Aanwijzing mogelijke verbouwing van Ewsum? In 1472 wordt Menneke voor het laatst genoemd. Zij heeft twee of drie zonen, Ewe, Onno en Hiddo.

Vermoedelijk is Auka de vrouw van Ewe Ewesma senior en Ewerde de vrouw van Auka's zoon Ewe. Deze Ewerde was een dochter van Onno Onsta. Ewe junior en Ewerde lieten een kind na, Menneke. Deze trouwde met Hidde Tamminga van Hornhuizen, die daarna de naam Ewesma aannam. Volgens Ubbo Emmius stond hij aan het hoofd van een Gronings-Ommelander legertje dat in 1428 Fokko Ukena bestreed. Hij werd echter verslagen, gevangen genomen en door Ukena zelf gedood. Om te verzoenen zou daarna Ukena zijn dochter Bauwe aan Hiddo's zoon Ewe ten huwlijk zijn gegeven. Wat hiervan waar is, is niet bekend. In elk geval in 1431 leefde Hidde nog. Hij noemt zich dan Hidde Ewesma, maar voert het zegel van Hidde Tamminga. Sindsdien wordt hij echter niet meer vermeld.
Evenals Auka en Evert vergrootte ook Menneke het familiebezit door aankoop van landerijen. In 1439, 1442 en 1443 is sprake van de aankoop van steen. Aanwijzing mogelijke verbouwing van Ewsum? In 1472 wordt Menneke voor het laatst genoemd. Zij had twee of drie zonen, Ewe, Onno en Hiddo. De laatste komt alleen voor in latere afschriften van een oorkonde uit 1446. Ewe trouwde met een dochter van Fokko Ukena en verkreeg door haar Dijkhuizen bij Appingedam, waar hij zich vestigde. Onno zou in zijn jonge jaren naar het Heilige land en Cyprus zijn geweest en daar tot ridder zijn geslagen. Na zijn terugkomst zou hij in 1445 de kerk van Middelstum hebben herbouwd. Het is niet echt betrouwbare informatie, want in 1458 wordt hij in gelijktijdige bronnen voor het eerst vermeld. Dan is Onno ridder en getrouwd met de Oostfriese Gela Manninga, een dochter van een zuster van Ulrich Cirksena. In dit stuk uit 1458 (slechts in afschrift van 1512 overgebleven), is sprake van een ruil tussen Ewe en Onno Ewesma, waarbij Ewe landerijen onder Garmerwolde en Ten Boer verkreeg en alle rechten en heerlijkheden (=gebieden) in Fivelingo. Onno verkreeg Menkemaheerd in Diddinghuizen en de principale heerd en state land de Oert genaamd met 'huisinge, heminge ende graften', 128 grazen groot, Sapsteder land met 20 grazen daarbij gelegen, die Onno al in huur had met alle rechten en heerlijkheden die op de heerd in den Oert vallen, met name het redgerrecht om het derde jaar, de helft van de overrechten te Middelstum, Toornwerd en Engeweer, waarvan Onno reeds de andere helft bezat, en ook Toornwerder zijlrechtereed, een schepperij (=soort gemeente) in het Oosterambt, waaronder verschillende met name genoemd Eden. Deze rechten zouden eeuwig en erfelijk bij het huis Ewsum blijven en van de heerd in den Oert afgenomen zijn. Mocht later bij boedelscheiding de Oord van Ewsum gescheiden worden dan zou de collatie van de kerk te Toornwerd bij de Oord blijven. Verder zou Onno alle rechten en heerlijkheden in Hunsingo hebben en houden. Ook na 1458 breidde Onno zijn bezittingen uit. Bij zijn dood bezat hij in volle eigendom landerijen met de totale grootte van 1899 hectare. Waarbij nog 647,5 hectare gemeenschappelijk met de familie Tamminga. Het grootste complex lag onder Middelstum, Kantens en Toornwerd, samen 587 hectare groot. Het overige land lag verspreid over geheel Hunsingo, met uitzondering van de Marne, en noordelijk Fivelingo. Bij de opgave hierboven zit niet het Mensingegoed bij Roden, dat Onno in 1485 kocht en van de bisschop van Utrecht in leen kreeg. Ook bezat Onno nog huizen in de stad Groningen en Norden (Oost-Friesland). Ongeveer 44 hectare was bij Ewsum in eigen beheer.

Uit deze relatie 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ewo Ewesma*1390  †1477  87
Hiddo*1406  †1446  40
Onno  †1489   
Maria     



Bronnen:
1.Groninger Volksalmanak 1841., GVA 1841 (blz/akte 20)

Ludolph Edzard Clamor von Ripperda
 
in
Genealogie van Rypert Ripperda.
Parenteel van Rypert Ripperda.

Ludolph Edzard Clamor von Ripperda, geb. te Parijs op zaterdag 14 apr 1810, ovl. (86 jaar oud) op donderdag 10 sep 1896.



Aantekeningen bij Ludolph Edzard Clamor von Ripperda.

Ludolph Edzard Clamor von Ripperda.
Hij studeert aan de Ritter-akademie Liegnitz en is officier in dienst van het koninkrijk Pruisen. Na zijn pensioen vestigt hij zich op Haus Reitzau in Silezië dat hij van zijn grootmoeder erft. Hij blijft ongetrouwd en overlijd op Reitzau op 10 september 1896.


Dossier:

Jakobus Sluiter
 
Jakobus (Koos) Sluiter, geb. in 1920, woont Hofakkersweg 20, 7875 BB Exloo [Dr] op woensdag 20 feb 1991, ovl. (ongeveer 85 jaar oud) op donderdag 13 okt 2005, gecr. te Emmen Crematorium 'De Meerdijk' op dinsdag 18 okt 2005.



Aantekeningen bij Jakobus (Koos) Sluiter.

tr.
met

Grietje Bleuming, dr. van Hendrikus (Rikus) Bleuming en Henderika Johanna (Rikie) Arends, geb. in 19211, Hofakkersweg 20, 7875 BB Exloo [Dr] op woensdag 20 feb 1991, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) te Exloo [Dr]1 op dinsdag 19 dec 20001, gecr. te Emmen Crematorium De Meerdijk.

 



Aantekeningen bij Grietje Bleuming.
'Mijn vrouw, onze moeder en oma is opgebaard in de aula, Schaapstreek 2 te Odoorn. Condoleancebezoek op donderdag 21 december a.s van 19.00-19.30 uur. De crematieplechtigheid wordt gehouden op vrijdag 22 december a.s. om 12.15 uur in het crematorium 'De Meerdijk', Meerdijk 74 te Emmen. Zij die haar de laatste eer willen bewijzen, worden om 12.00 uur verwacht. Na de crematieplechtgheid is er gelegenheid tot condoleren in de koffiekamer van het crematorium'.



Bronnen:
1.Rouwadvertentie, S555

Dossier:


Lyse Rengers
Lyse Rengers, geb. circa 1400.

tr.
met

Derck Schaffer, ovl. circa 1400.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Heer Johan*1435  †1476  41


Evert Wigboldus
Evert Wigboldus, geb. circa 1430.


een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Heile Everts*1440  †1506  66


Johan Schaffer
Johan Schaffer, geb. circa 1465, ovl. (minstens 42 jaar oud) na 1507.

tr.
met

Ave ten Grave, dr. van Goossen ten Grave en Ode Schelge, geb. te Groningen [Gr] circa 1456, ovl. (hoogstens 58 jaar oud) voor 1514.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willemtje (Willemina)*1480 Groningen [Gr] †1521  41


Ave ten Grave
Ave ten Grave, geb. te Groningen [Gr] circa 1456, ovl. (hoogstens 58 jaar oud) voor 1514.

tr.
met

Johan Schaffer, zn. van Derck Schaffer en Katrine Kenema, geb. circa 1465, ovl. (minstens 42 jaar oud) na 1507.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Willemtje (Willemina)*1480 Groningen [Gr] †1521  41


Goossen ten Grave
Goossen ten Grave.

tr.
met

Ode Schelge.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ave*1456 Groningen [Gr] †1514  58


Ode Schelge
Ode Schelge.

tr.
met

Goossen ten Grave.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ave*1456 Groningen [Gr] †1514  58


Derck Schaffer
Derck Schaffer, geb. circa 1425, brouwer en burgemeester van Selwerd, ovl. (minstens 45 jaar oud) na 1470.

tr.
met

Katrine Kenema, geb. circa 1425.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johan*1465  †1507  42


Katrine Kenema
Katrine Kenema, geb. circa 1425.

tr.
met

Derck Schaffer, zn. van Derck Schaffer en Lyse Rengers, geb. circa 1425, brouwer en burgemeester van Selwerd, ovl. (minstens 45 jaar oud) na 1470.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johan*1465  †1507  42


Derck Schaffer
Derck Schaffer, geb. circa 1400, brouwer, hoofdman, ambtman en burgemeester te Selwerd [Gr].

tr.
met

Lyse Rengers, geb. circa 1400.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Derck*1425  †1470  45


Lyse Rengers
Lyse Rengers, geb. circa 1400.

tr.
met

Derck Schaffer, geb. circa 1400, brouwer, hoofdman, ambtman en burgemeester te Selwerd [Gr].

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Derck*1425  †1470  45


Antje Sweers
Antje Harms Sweers, geb. in 1775.

tr.
met

Mannes Arends Luppes, geb. in 1769.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Arent Mennes*1808 Bellingwolde [Gr]    


Fenna Luppes
Fenna Arents Luppes, geb. in 1844, ovl. (ongeveer 69 jaar oud) in 1913.

')}