Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Maria van Nassau
Maria van Nassau, geb. op vrijdag 5 sep 1642, ovl. (45 jaar oud) op zaterdag 20 mrt 1688.

  • Moeder:
    Amalia van Solms, dr. van Johan Albrecht I van Solms-Braunfels en Agnes van Sayn-Wittgenstein, geb. op zaterdag 31 aug 1602, ovl. (73 jaar oud) te Den Haag op zondag 8 sep 1675.
 

tr.
met

Maurits van Simmern, zn. van Lodewijk Filips van de Palts en Maria Eleonora van Brandenburg.


Maria Stuart
Maria Stuart.

tr.
met

Willem II van Oranje, zn. van Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms, geb. op woensdag 27 mei 1626, stadhouder, ovl. (24 jaar oud) op zondag 6 nov 1650.


Frederik Willem I van Brandenburg
Frederik Willem I van Brandenburg.

tr.
met

Louise Henriėtte van Nassau, dr. van Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms, geb. op dinsdag 7 dec 1627, ovl. (39 jaar oud) op zaterdag 18 jun 1667.

Willem Frederik van Nassau-Dietz
 
Willem Frederik van Nassau-Dietz1,1, ovl. te Leeuwarden [Fr] op zaterdag 11 okt 1664.



Aantekeningen bij Willem Frederik van Nassau-Dietz.

Willem Frederik. Bron: Tresoar.
Willem Frederik, graaf van Nassau-Diez, werd op 7 augustus 1613, ruim één jaar na zijn broer Hendrik Casimir I, te Arnhem geboren uit het huwelijk van Ernst Casimir en Sophie Hedwig van Brunswijk-Lüneburg. Na de ontijdige dood van zijn broer in 1640 wordt hij in Friesland tot stadhouder benoemd. In Stad en Lande en in Drenthe weet de Hollandse stadhouder Frederik Hendrik het stadhouderschap in te palmen. Deze benoemingsperikelen openbaren de rivaliteit tussen beide takken van de familie.
Evenals bij zijn broer en zijn vader speelt de loopbaan van Willem Frederik zich hoofdzakelijk in het leger af. In het jaar waarin de Tachtigjarige oorlog beėindigd wordt (1648) bereikt Willem Frederik de rang van generaal bij het wapen van de artillerie. Kort daarna neemt de Friese stadhouder deel in de pogingen van zijn jeugdige Hollandse collega Willem II om door militair machtsvertoon de bezuinigingen op het leger ongedaan te maken en blijvend meer invloed op het bestel van de Republiek te verwerven. De actie mislukt en kort daarop sterft Willem II (6 november 1650). De provincies waar hij het stadhouderschap bekleedt vervullen dit in hun ogen lastige ambt in vredestijd niet meer. Stad en Lande en Drenthe vormen een uitzondering en benoemen Willem Fredrik in 1650 alsnog tot stadhouder van hun gewest.

Op de afbeelding zijn de bloedvlekken zichtbaar van Willem Frederik van Nassau. Bron: Tresoar.
Twee jaar later lukt het Willem Frederik eindelijk de toestemming van Amalia van Solms te verwerven voor een huwelijk met haar dochter Albertine Agnes, dat op 2 mei 1652 in Kleef voltrokken wordt. In datzelfde jaar vindt ook zijn rangsverheffing door de Duitse keizer Ferdinand III plaats: de graaf van Nassau-Diez wordt de vorst van Nassau-Diez. In zijn militaire carričre treedt Willem Frederik in 1664 met succes op tegen de inval van de vorst-bisschop van Munster in Oost-Nederland. Kort daarop raakt hij dodelijk verwond bij het controleren van zijn pistolen. Willem Frederik overlijdt te Leeuwarden op 31 oktober 1664 en wordt aldaar in de Grote Kerk begraven. Van de Friese stadhouders is hij degene die ons het meeste nakomt door zijn openhartige, onlangs uitgegeven, aantekeningen die hem laten zien als mens, politicus en militair.

tr.
met

Albertine Agnes van Nassau, dr. van Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms, geb. op zondag 9 apr 1634, ovl. (62 jaar oud) op donderdag 24 mei 1696.


Bronnen:
1.Tresoar. Fries Historisch en Letterkundig Centrum, Tresaor

Dossier:


Johan George II van Anhalt-Dessau
Johan George II van Anhalt-Dessau, geb. in 1627, ovl. (ongeveer 66 jaar oud) in 1693.

tr. (resp. ongeveer 32 en 22 jaar oud) te Groningen [Gr] op zondag 6 jul 1659
met

Henriėtte Catharina van Nassau, dr. van Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms, geb. te Den Haag op dinsdag 10 feb 1637, ovl. (71 jaar oud) Oranienbaum op zaterdag 3 nov 1708, relatie (1) met Enno Lodewijk van Oost-Friesland. Uit deze relatie geen kinderen.

 



Aantekeningen bij Henriėtte Catharina van Nassau.
HENRIĖTTE CATHARINA prinses van ORANJE-NASSAU (geb. Den Haag 10-2-1637 – gest. Oranienbaum, Anhalt-Dessau 4-11-1708), door haar huwelijk vorstin van Anhalt-Dessau. Dochter van Frederik Hendrik van Oranje Nassau (1584-1647), stadhouder, en Amalia van Solms-Braunfels (1602-1675). Henriėtte Catharina trouwde op 16-7-1659 in Groningen met Johann Georg II, vorst van Anhalt-Dessau (1627-1693). Uit dit huwelijk werden 8 dochters en 2 zoons geboren, van wie 3 dochters en 1 zoon jong zijn gestorven.
•.
Henriėtte Catharina groeide op als vierde kind en derde dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Haar ouders, en vooral haar moeder, voerden een ambitieuze huwelijkspolitiek; zo werd Henriėtte Catharina op vijfjarige leeftijd verloofd met de negenjarige Enno Lodewijk van Cirksena, erfgraaf van Oost-Friesland (1632-1660). In 1653 – Henriėtte Catharina was inmiddels zeventien jaar oud – drong hij aan op een huwelijk, maar zij weigerde de schijnbaar ruwe en opvliegende graaf te huwen, zodat de verloving verbroken moest worden. Karel Stuart, prins van Wales, vroeg ook nog om haar hand maar werd door haar moeder afgewezen. Hij had op dat moment geen uitzicht op een troon en was daarom geen geschikte kandidaat, tot verdriet van Henriėtte Catharina, die zijn brieven haar leven lang bewaarde.
•.
Uiteindelijk trouwde Henriėtte Catharina met Johann Georg II, erfprins van Anhalt-Dessau. Het huwelijkscontract werd op 7 december 1658 in Den Haag gesloten. Henriėtte Catharina kreeg van haar familie twaalfduizend rijksdaalders (of 30.000 Hollandse guldens) mee voor juwelen, kleding en levensonderhoud en nog een geldbedrag van twintigduizend rijksdaalders. Bovendien werd vastgelegd dat haar persoonlijke hofhouding uit twintig personen zou bestaan. Van haar vader erfde zij nog eens veertigduizend rijksdaalders. Dit stond in schril contrast met de morgengave van haar man, die bestond uit juwelen (parelsnoer en diamanten) en vijfduizend rijksdaalders. Met het oog op het voordeel van dynastieke uitbreiding in het netwerk van protestantse Duitse vorstendommen namen de Oranje-Nassaus graag genoegen met deze financiėle ongelijkheid.
•.
Vorstin van Anhalt.
In juli 1659 werd de bruiloft van Henriėtte Catharina en Johann Georg gevierd in Groningen, aan het hof van haar jongere zus Albertine Agnes (1634-1696). Opzettelijk was vanwege de pijnlijke afwezigheid van schoonzus Maria Stuart (1631-1660) en alle mogelijke onopgeloste kwesties rond de hofetiquette (wie had er voorrang boven wie) gekozen voor een plaats ver van Den Haag. Hierna vertrok het bruidspaar naar Anhalt-Dessau, het meest oostelijk gelegen protestantse vorstendom van het Duitse rijk, dat in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) zwaar te lijden had gehad. Een jaar na aankomst stierf Johann Georgs vader, en dat betekende dat hij regerend vorst van Anhalt-Dessau werd. Tijdens zijn veelvuldige afwezigheid nam Henriėtte Catharina de regeringszaken waar, want Johann Georg trad in dienst van zijn zwager Friedrich Wilhelm I, de keurvorst van Brandenburg en bracht het tot veldmaarschalk en stadhouder. Tijdens de beginjaren van hun huwelijk woonde het paar veelal bij zus Louise Henriette (1627-1667) en haar man Friedrich Wilhelm I in Berlijn, waar de eerste vier kinderen geboren werden – drie van hen stierven jong. De volgende dochter werd in Kleef geboren en de vier kinderen daarna, onder wie zoon Leopold I (1676-1747), in Dessau.

Henriėtte Catharina van Oranje-Nassau.
Henriėtte Catharina speelde een belangrijke rol bij de wederopbouw van Anhalt-Dessau, niet alleen door het geld dat ze meebracht maar ook door de meegebrachte kennis, dankzij haar opvoeding in een land dat in veel opzichten vooropliep. Zo innoveerde zij de dijk- en bruggenbouw, bouwde een glasblazerij, voerde de tabaksteelt en -industrie in en liet uit de Nederlanden zowel handwerkslieden en kunstenaars als boeren komen die nieuwe procedé’s en technieken in de regio introduceerden. Haar eerste grote opdracht was de bouw van een protestantse kapel. Toen haar echtgenoot Johann Georg II in augustus 1693 onverwacht stierf, werd Henriėtte Catharina, inmiddels 56 jaar oud, regentes voor haar enige, nog onvolwassen, zoon. Met de stichting van een (hervormd) weeshuis, een huis voor oude vrouwen en de afkondiging van een streng regiem voor wezen en een vloekverbod voor procureurs gaf ze te kennen zich ook om de morele en sociale opbouw van het vorstendom Anhalt te bekommeren. Haar zoon zou zich een reputatie in het leger verwerven, niet alleen als militair, maar ook als groot ijveraar voor het bevorderen van de discipline.
•.
Prinses van Oranje.
Net als haar drie zussen heeft Henriėtte Catharina haar hoogadellijke afkomst als soevereine prinses van Oranje zichtbaar gemaakt. Henriėtte Catharina ging het verst hierin. Het van haar man gekregen dorpje Nischwitz, twaalf kilometer ten oosten van residentiestad Dessau, liet ze helemaal herinrichten tot het modelstadje Oranienbaum met symmetrisch aangelegde straten rondom een vierhoekig marktplein. Voor de bouw en aanleg van het slot en het park, ook Oranienbaum genoemd, verleende ze in 1681 een opdracht aan de Nederlandse bouwmeester Cornelis Ryckwaert. Dessau werd gemoderniseerd door de bouw van een winkelgalerij en van huizen met namen als Huis Oranje en Huis Holland. De twee stadjes, het slot en het park werden tot een samenhangend geheel gemaakt door middel van zichtassen. Deze planologische visie en planning was tot haar komst in Anhalt onbekend. In een tweede bouwfase liet ze het slot opnieuw uitbreiden tot haar ‘Witwensitz’. Ook het interieur regelde ze zelf en bracht zo de Haagse hof- en wooncultuur naar Dessau. Zo ontstond onder andere de nog volledig intacte, met Nederlandse tegels beklede zomereetzaal. Haar afkomst was overal zichtbaar; in de zalen met meer dan 270 schilderijen, voornamelijk familieportretten, en in de tuin waar een grot was ingericht met marmeren bustes van mannen uit de Oranjedynastie.
Intussen bleef Henriėtte Catharina ook zorg besteden aan de toekomstige dynastieke belangen van de Oranjes. Een vurige wens van haar en haar zus Albertine Agnes ging in vervulling toen haar oudste dochter Henriėtte Amalia (1666-1726) trouwde met Hendrik Casimir II (1657-1696), zoon van Albertine Agnes. Van de uit deze verbintenis geboren zoon stamt koningin Beatrix in directe lijn af. Henriėtte Catharina’s enige zoon, Leopold, liet zich niet door haar een huwelijkskandidaat opdringen: nadat hij in 1698 volwassen en daarmee vorst van Anhalt was geworden, trouwde hij met zijn jeugdliefde Anna Louise Föse (1677-1745), een apothekersdochter.

Slot Oranienbaum.
Erfenis.
Via Henriėtte Catharina – de langstlevende dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms – is een groot deel van het roerende familiebezit van de Oranjes in Duitsland terecht gekomen. Maar dat niet alleen. Al voor haar huwelijk moet zij zich een rol hebben aangemeten als bewaker van de Oranjedynastie. Zij bewaarde bijvoorbeeld de memoires van haar vader, op grond waarvan M. de Beausobre in 1733 een boek kon publiceren met de titel Mémoires de Frederic Henri prince d’Orange qui contiennent ses expéditions militaires depuis 1621 jusqu’ą l’année 1646, in Amsterdam uitgeven. Ook over een deel van de archieven van haar broer Willem II (1626-1650) had zij zich ontfermd; dit verklaart waarom deze papieren in Anhalt-Dessau terecht zijn gekomen. In augustus 1703 maakte Henriėtte Catharine haar testament en hanteerde hetzelfde verdelingsprincipe als haar moeder had gedaan waardoor slot Oranienbaum (naar haar zoon) bijna alle schilderijen (naar haar dochters) kwijtraakte.
Op 4 november 1708 overleed ze, 72 jaar oud, in Oranienbaum. Henriėtte Catharina werd 22 dagen later, na een nachtelijke processie van zes uur, begraven onder het koor van de Schloss- und Stadtkirche H. Maria in Dessau. Wat haar verdere gevoelens waren mocht niemand weten, want alle brieven die ze in haar kabinet bewaarde, waaronder die van Karel Stuart, gingen op haar verzoek mee het graf in.
Pas bij het onderzoek naar de herkomst van de naam van het stadje Oranienbaum bij het driehonderdjarig bestaan in 1955, is de centrale rol die Henriėtte Catharina bij de ontstaansgeschiedenis ervan speelde (weer) bekend geworden. Haar actieve rol en afkomst als prinses van Oranje werd in haar eigen tijd wél gezien door de anonieme schrijver van de tekst Von Oranienboom (1698/99), maar weggelaten in het toonaangevende boek over de geschiedenis van Anhalt, het in 1693 op initiatief van haar man begonnen Historie des Fürstenthums Anhalt door Johann Christoph Beckman, die pas in 1710 verscheen. Nu is Henriėtte Catharina weer én vorstin van Anhalt én, net zo belangrijk, een schakel in de Oranjedynastie met als symbool de sinaasappelboom, een boom die tegelijkertijd bloesem en vrucht draagt.

Uit dit huwelijk 7 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Elisabeth Albertine*1665  †1706  41
Henriėtte Amalia*1666 Kleef †1726  59
Louise Sophie*1667  †1678  11
Maria Eleonore*1671  †1756  85
Henriėtte Agnes*1674  †1729  55
Leopold I*1676  †1747  71
Johanna Charlotte*1682  †1750  68


Maurits van Simmern
Maurits van Simmern.

tr.
met

Maria van Nassau, dr. van Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms, geb. op vrijdag 5 sep 1642, ovl. (45 jaar oud) op zaterdag 20 mrt 1688.


Lodewijk Filips van de Palts
Lodewijk Filips van de Palts.

tr.
met

Maria Eleonora van Brandenburg.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Maurits     


Maria Eleonora van Brandenburg
Maria Eleonora van Brandenburg.

tr.
met

Lodewijk Filips van de Palts.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Maurits     


Enno Lodewijk van Oost-Friesland
Enno Lodewijk van Oost-Friesland.

relatie
met

Henriėtte Catharina van Nassau, dr. van Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms, geb. te Den Haag op dinsdag 10 feb 1637, ovl. (71 jaar oud) Oranienbaum op zaterdag 3 nov 1708, tr. (2) met Johan George II van Anhalt-Dessau. Uit dit huwelijk 7 kinderen.

 



Aantekeningen bij Henriėtte Catharina van Nassau.
HENRIĖTTE CATHARINA prinses van ORANJE-NASSAU (geb. Den Haag 10-2-1637 – gest. Oranienbaum, Anhalt-Dessau 4-11-1708), door haar huwelijk vorstin van Anhalt-Dessau. Dochter van Frederik Hendrik van Oranje Nassau (1584-1647), stadhouder, en Amalia van Solms-Braunfels (1602-1675). Henriėtte Catharina trouwde op 16-7-1659 in Groningen met Johann Georg II, vorst van Anhalt-Dessau (1627-1693). Uit dit huwelijk werden 8 dochters en 2 zoons geboren, van wie 3 dochters en 1 zoon jong zijn gestorven.
•.
Henriėtte Catharina groeide op als vierde kind en derde dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Haar ouders, en vooral haar moeder, voerden een ambitieuze huwelijkspolitiek; zo werd Henriėtte Catharina op vijfjarige leeftijd verloofd met de negenjarige Enno Lodewijk van Cirksena, erfgraaf van Oost-Friesland (1632-1660). In 1653 – Henriėtte Catharina was inmiddels zeventien jaar oud – drong hij aan op een huwelijk, maar zij weigerde de schijnbaar ruwe en opvliegende graaf te huwen, zodat de verloving verbroken moest worden. Karel Stuart, prins van Wales, vroeg ook nog om haar hand maar werd door haar moeder afgewezen. Hij had op dat moment geen uitzicht op een troon en was daarom geen geschikte kandidaat, tot verdriet van Henriėtte Catharina, die zijn brieven haar leven lang bewaarde.
•.
Uiteindelijk trouwde Henriėtte Catharina met Johann Georg II, erfprins van Anhalt-Dessau. Het huwelijkscontract werd op 7 december 1658 in Den Haag gesloten. Henriėtte Catharina kreeg van haar familie twaalfduizend rijksdaalders (of 30.000 Hollandse guldens) mee voor juwelen, kleding en levensonderhoud en nog een geldbedrag van twintigduizend rijksdaalders. Bovendien werd vastgelegd dat haar persoonlijke hofhouding uit twintig personen zou bestaan. Van haar vader erfde zij nog eens veertigduizend rijksdaalders. Dit stond in schril contrast met de morgengave van haar man, die bestond uit juwelen (parelsnoer en diamanten) en vijfduizend rijksdaalders. Met het oog op het voordeel van dynastieke uitbreiding in het netwerk van protestantse Duitse vorstendommen namen de Oranje-Nassaus graag genoegen met deze financiėle ongelijkheid.
•.
Vorstin van Anhalt.
In juli 1659 werd de bruiloft van Henriėtte Catharina en Johann Georg gevierd in Groningen, aan het hof van haar jongere zus Albertine Agnes (1634-1696). Opzettelijk was vanwege de pijnlijke afwezigheid van schoonzus Maria Stuart (1631-1660) en alle mogelijke onopgeloste kwesties rond de hofetiquette (wie had er voorrang boven wie) gekozen voor een plaats ver van Den Haag. Hierna vertrok het bruidspaar naar Anhalt-Dessau, het meest oostelijk gelegen protestantse vorstendom van het Duitse rijk, dat in de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) zwaar te lijden had gehad. Een jaar na aankomst stierf Johann Georgs vader, en dat betekende dat hij regerend vorst van Anhalt-Dessau werd. Tijdens zijn veelvuldige afwezigheid nam Henriėtte Catharina de regeringszaken waar, want Johann Georg trad in dienst van zijn zwager Friedrich Wilhelm I, de keurvorst van Brandenburg en bracht het tot veldmaarschalk en stadhouder. Tijdens de beginjaren van hun huwelijk woonde het paar veelal bij zus Louise Henriette (1627-1667) en haar man Friedrich Wilhelm I in Berlijn, waar de eerste vier kinderen geboren werden – drie van hen stierven jong. De volgende dochter werd in Kleef geboren en de vier kinderen daarna, onder wie zoon Leopold I (1676-1747), in Dessau.

Henriėtte Catharina van Oranje-Nassau.
Henriėtte Catharina speelde een belangrijke rol bij de wederopbouw van Anhalt-Dessau, niet alleen door het geld dat ze meebracht maar ook door de meegebrachte kennis, dankzij haar opvoeding in een land dat in veel opzichten vooropliep. Zo innoveerde zij de dijk- en bruggenbouw, bouwde een glasblazerij, voerde de tabaksteelt en -industrie in en liet uit de Nederlanden zowel handwerkslieden en kunstenaars als boeren komen die nieuwe procedé’s en technieken in de regio introduceerden. Haar eerste grote opdracht was de bouw van een protestantse kapel. Toen haar echtgenoot Johann Georg II in augustus 1693 onverwacht stierf, werd Henriėtte Catharina, inmiddels 56 jaar oud, regentes voor haar enige, nog onvolwassen, zoon. Met de stichting van een (hervormd) weeshuis, een huis voor oude vrouwen en de afkondiging van een streng regiem voor wezen en een vloekverbod voor procureurs gaf ze te kennen zich ook om de morele en sociale opbouw van het vorstendom Anhalt te bekommeren. Haar zoon zou zich een reputatie in het leger verwerven, niet alleen als militair, maar ook als groot ijveraar voor het bevorderen van de discipline.
•.
Prinses van Oranje.
Net als haar drie zussen heeft Henriėtte Catharina haar hoogadellijke afkomst als soevereine prinses van Oranje zichtbaar gemaakt. Henriėtte Catharina ging het verst hierin. Het van haar man gekregen dorpje Nischwitz, twaalf kilometer ten oosten van residentiestad Dessau, liet ze helemaal herinrichten tot het modelstadje Oranienbaum met symmetrisch aangelegde straten rondom een vierhoekig marktplein. Voor de bouw en aanleg van het slot en het park, ook Oranienbaum genoemd, verleende ze in 1681 een opdracht aan de Nederlandse bouwmeester Cornelis Ryckwaert. Dessau werd gemoderniseerd door de bouw van een winkelgalerij en van huizen met namen als Huis Oranje en Huis Holland. De twee stadjes, het slot en het park werden tot een samenhangend geheel gemaakt door middel van zichtassen. Deze planologische visie en planning was tot haar komst in Anhalt onbekend. In een tweede bouwfase liet ze het slot opnieuw uitbreiden tot haar ‘Witwensitz’. Ook het interieur regelde ze zelf en bracht zo de Haagse hof- en wooncultuur naar Dessau. Zo ontstond onder andere de nog volledig intacte, met Nederlandse tegels beklede zomereetzaal. Haar afkomst was overal zichtbaar; in de zalen met meer dan 270 schilderijen, voornamelijk familieportretten, en in de tuin waar een grot was ingericht met marmeren bustes van mannen uit de Oranjedynastie.
Intussen bleef Henriėtte Catharina ook zorg besteden aan de toekomstige dynastieke belangen van de Oranjes. Een vurige wens van haar en haar zus Albertine Agnes ging in vervulling toen haar oudste dochter Henriėtte Amalia (1666-1726) trouwde met Hendrik Casimir II (1657-1696), zoon van Albertine Agnes. Van de uit deze verbintenis geboren zoon stamt koningin Beatrix in directe lijn af. Henriėtte Catharina’s enige zoon, Leopold, liet zich niet door haar een huwelijkskandidaat opdringen: nadat hij in 1698 volwassen en daarmee vorst van Anhalt was geworden, trouwde hij met zijn jeugdliefde Anna Louise Föse (1677-1745), een apothekersdochter.

Slot Oranienbaum.
Erfenis.
Via Henriėtte Catharina – de langstlevende dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms – is een groot deel van het roerende familiebezit van de Oranjes in Duitsland terecht gekomen. Maar dat niet alleen. Al voor haar huwelijk moet zij zich een rol hebben aangemeten als bewaker van de Oranjedynastie. Zij bewaarde bijvoorbeeld de memoires van haar vader, op grond waarvan M. de Beausobre in 1733 een boek kon publiceren met de titel Mémoires de Frederic Henri prince d’Orange qui contiennent ses expéditions militaires depuis 1621 jusqu’ą l’année 1646, in Amsterdam uitgeven. Ook over een deel van de archieven van haar broer Willem II (1626-1650) had zij zich ontfermd; dit verklaart waarom deze papieren in Anhalt-Dessau terecht zijn gekomen. In augustus 1703 maakte Henriėtte Catharine haar testament en hanteerde hetzelfde verdelingsprincipe als haar moeder had gedaan waardoor slot Oranienbaum (naar haar zoon) bijna alle schilderijen (naar haar dochters) kwijtraakte.
Op 4 november 1708 overleed ze, 72 jaar oud, in Oranienbaum. Henriėtte Catharina werd 22 dagen later, na een nachtelijke processie van zes uur, begraven onder het koor van de Schloss- und Stadtkirche H. Maria in Dessau. Wat haar verdere gevoelens waren mocht niemand weten, want alle brieven die ze in haar kabinet bewaarde, waaronder die van Karel Stuart, gingen op haar verzoek mee het graf in.
Pas bij het onderzoek naar de herkomst van de naam van het stadje Oranienbaum bij het driehonderdjarig bestaan in 1955, is de centrale rol die Henriėtte Catharina bij de ontstaansgeschiedenis ervan speelde (weer) bekend geworden. Haar actieve rol en afkomst als prinses van Oranje werd in haar eigen tijd wél gezien door de anonieme schrijver van de tekst Von Oranienboom (1698/99), maar weggelaten in het toonaangevende boek over de geschiedenis van Anhalt, het in 1693 op initiatief van haar man begonnen Historie des Fürstenthums Anhalt door Johann Christoph Beckman, die pas in 1710 verscheen. Nu is Henriėtte Catharina weer én vorstin van Anhalt én, net zo belangrijk, een schakel in de Oranjedynastie met als symbool de sinaasappelboom, een boom die tegelijkertijd bloesem en vrucht draagt.


Elisabeth Albertine
Elisabeth Albertine , geb. in 1665, ovl. (ongeveer 41 jaar oud) in 1706.

 

tr. (ongeveer 21 jaar oud) in 1686
met

Hendrik van Saksen-Weissenfels.

Henriėtte Amalia
 
Henriėtte Amalia , geb. te Kleef op maandag 16 aug 1666, ovl. (59 jaar oud) op donderdag 18 apr 1726.



Aantekeningen bij Henriėtte Amalia .

Henriėtte Amalia van Anhalt-Dessau.
Er wordt wel gespeculeerd dat prinses Catharia-Amalia, dochter van Willem-Alexander en Maxima, is vernoemd naar deze Henriėtte Amalia. Het slot Oranienstein, gelegen op een kalkrots bij Diez an der Lahn in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, is een van de vier kastelen van de familie Oranje-Nassau die op Duits grondgebied worden gebouwd. Evenals de andere kastelen wordt ook dit slot genoemd naar Willem van Oranje. De andere kastelen zijn Slot Oranienburg, bij Oranienburg, Slot Oranienbaum, bij Oranienbaum en Slot Oranienhof, bij Kreuznach (dit kasteel bestaat niet meer, gebouwd door Maria van Nassau).

 

tr. (resp. ongeveer 16 en ongeveer 26 jaar oud) in 1683
met

Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz, geb. in 1657, ovl. (ongeveer 39 jaar oud) in 1696.

Uit dit huwelijk 9 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johan Willem Friso     
Willem George Friso*1685  †1686  1
Henriėtte Albertine*1686  †1754  68
Maria Amalia*1689  †1771  82
Sophia Hedwig*1690  †1734  44
Isabella Charlotte*1692  †1757  65
Johanna Agnes*1693  †1765  72
Louise Leopoldina*1695  †1758  63
Henriėtte Casimira*1696  †1738  42


Dossier:


Louise Sophie
Louise Sophie , geb. in 1667, ovl. (ongeveer 11 jaar oud) in 1678.

 


Maria Eleonore
Maria Eleonore , geb. in 1671, ovl. (ongeveer 85 jaar oud) in 1756.

 

tr. (ongeveer 16 jaar oud) in 1687
met

George Jozef Radziwill.


Henriėtte Agnes
Henriėtte Agnes , geb. in 1674, ovl. (ongeveer 55 jaar oud) in 1729.

 


Leopold I de Oude Dessauer
Leopold I de Oude Dessauer, geb. in 1676, ovl. (ongeveer 71 jaar oud) in 1747.

 

tr. (ongeveer 22 jaar oud) in 1698
met

Anna Louise Föse.


Johanna Charlotte
Johanna Charlotte , geb. in 1682, ovl. (ongeveer 68 jaar oud) in 1750.

 

tr. (ongeveer 17 jaar oud) in 1699
met

Filips Willem van Brandenburg-Schwedt.


Hendrik van Saksen-Weissenfels
Hendrik van Saksen-Weissenfels.

tr. (Elisabeth Albertine ongeveer 21 jaar oud) in 1686
met

Elisabeth Albertine , dr. van Johan George II van Anhalt-Dessau en Henriėtte Catharina van Nassau, geb. in 1665, ovl. (ongeveer 41 jaar oud) in 1706.


Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz
Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz, geb. in 1657, ovl. (ongeveer 39 jaar oud) in 1696.

tr. (resp. ongeveer 26 en ongeveer 16 jaar oud) in 1683
met

Henriėtte Amalia , dr. van Johan George II van Anhalt-Dessau en Henriėtte Catharina van Nassau, geb. te Kleef op maandag 16 aug 1666, ovl. (59 jaar oud) op donderdag 18 apr 1726.

 



Aantekeningen bij Henriėtte Amalia .

Henriėtte Amalia van Anhalt-Dessau.
Er wordt wel gespeculeerd dat prinses Catharia-Amalia, dochter van Willem-Alexander en Maxima, is vernoemd naar deze Henriėtte Amalia. Het slot Oranienstein, gelegen op een kalkrots bij Diez an der Lahn in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, is een van de vier kastelen van de familie Oranje-Nassau die op Duits grondgebied worden gebouwd. Evenals de andere kastelen wordt ook dit slot genoemd naar Willem van Oranje. De andere kastelen zijn Slot Oranienburg, bij Oranienburg, Slot Oranienbaum, bij Oranienbaum en Slot Oranienhof, bij Kreuznach (dit kasteel bestaat niet meer, gebouwd door Maria van Nassau).

Uit dit huwelijk 9 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johan Willem Friso     
Willem George Friso*1685  †1686  1
Henriėtte Albertine*1686  †1754  68
Maria Amalia*1689  †1771  82
Sophia Hedwig*1690  †1734  44
Isabella Charlotte*1692  †1757  65
Johanna Agnes*1693  †1765  72
Louise Leopoldina*1695  †1758  63
Henriėtte Casimira*1696  †1738  42


Johan Willem Friso
Johan Willem Friso .

  • Moeder:
    Henriėtte Amalia , dr. van Johan George II van Anhalt-Dessau en Henriėtte Catharina van Nassau, geb. te Kleef op maandag 16 aug 1666, ovl. (59 jaar oud) op donderdag 18 apr 1726.
 


George Jozef Radziwill
George Jozef Radziwill.

tr. (Maria Eleonore ongeveer 16 jaar oud) in 1687
met

Maria Eleonore , dr. van Johan George II van Anhalt-Dessau en Henriėtte Catharina van Nassau, geb. in 1671, ovl. (ongeveer 85 jaar oud) in 1756.
')}