vervolg van Deel 1
Ontspanning
Het Ambonnezenbosje in het landschap, gezien vanuit het westen.. Foto: ©Harm Hillinga, 2016.
Onbekommerde jeugd
'In het kamp kwam je bij iedereen thuis. Ik had twee paar ouders. Als ik met mijn eigen ouders ruzie had of iets niet lekker vond, ging ik naar een ander gezin en bleef daar en paar weken tot er daar weer iets gebeurde en dan ging ik weer terug’.
Bij het Ambonezenbosje staat een bord met een plattegrond ten tijde van de periode dat hier Ambonezen woonden, verdeeld over verschillende barakken. Foto: ©Harm Hillinga.
Drama
We wilden niet weg uit de C.C. polder omdat we niet geïntegreerd wilden worden met de Nederlanders, en verder wilden we bij elkaar blijven.'
Dat is uiteindelijk niet gebeurd. De grootste groep is in 1960 naar Appingedam gegaan en zijn in eengezinswoningen en in flats ondergebracht, maar wel bij elkaar. De andere groep heeft zich echter zeer fel verzet tegen de verhuizing. De stem van Ambon, het orgaan van de stichting 'Door de eeuwen trouw', van januari 1962 schrijft:
'Op 14 december waren er nog 101 zielen in dit "woonoord" ondergebracht. Op deze dag verscheen er des morgens een inspecteur van het Commissariaat van Ambonezenzorg uit Groningen op het gemeentehuis te Finsterwolde met de mededeling dat het kamp die dag zou worden ontruimd door overbrenging van de resterende gezinnen naar een woonwijk in Hoogezand, En hieruit ontwikkelde zich een compleet drama. Want de hele gemeenschap verzette zich tegen de overplaatsing. Een gemelde inspecteur moest onverrichter zake weer vertrekken Maar terwijl tot dusver alles nog op basis van vrijwilligheid was geschied begon het Commissariaat vanAmbonezenzorg nu uit een ander vaatje te tappen. Op 16 december werd de stroom afgesneden. En dientengevolge hield ook de watertoevoer op.'
Daarnaast wordt nu ook de school gesloten, terwijl ook het vervoer van schoolkinderen naar Winschoten per bus wordt gestaakt. De werkers voor de Ambonezen gemeenschap in het woonoord worden ontslagen. De bewoners hebben, volgens de Winschoter Courant van 16 december 1961, een bescheiden protestactie gevoerd voor het gemeentehuis. Daar staan in de vrieskou de bewoners met een spandoek, waarbij burgemeester G. Loopstra gevraagd wordt:
'O, burgervader, red ons uit de nood, veroorzaakt door regeringsmaatregelen. Wij zitten zonder water en licht; onze kinderen zijn verstoken van onderwijs.'
Een en ander heeft ertoe geleid dat op 18 december de stroom weer wordt ingeschakeld. Op 21 december is met veel wapengekletter het Ambonezenkamp ontruimd door dertig man politie. Uit het officiële politierapport over de ontruiming leest men dat men met militaire nauwkeurigheid deze operatie heeft uitgevoerd. Wapens mogen alleen in uiterste noodzaak gebruikt worden en alleen ter zelfverdediging.' Om 8.00 uur wordt het woonoord binnengetrokken. Het personeel betrekt onmiddellijk de posten en met het laden van de verhuiswagens wordt direct begonnen. Reeds spoedig blijkt, dat vrijwel de gehele bevolking zich in de kapel bevindt, alwaar een dankdienst wordt gehouden. Bij deze dankdienst zijn enige verslaggevers aanwezig, o.a. een filmoperateur van de N.T.S. en een verslaggever van de Vara-televisie. Enkele pogingen om de bevolking te bewegen het woonoord te verlaten, hebben geen succes. Besloten wordt de ontruiming om 15.45 uur te doen plaatsvinden. Om dat te bereiken worden drie bussen bij de kapel geplaatst. Tien politieambtenaren worden met volle bewapening in reserve gehouden. Tien man zonder klewang en karabijn worden bij de toegangsdeur opgesteld en tien man stellen zich achter de kapel op. De heer Dasberg (waarnemend inspecteur van het Commissariaat van Ambonezenzorg) deelt in de kapel mee dat het woonoord opgehouden heeft te bestaan, dat hun huisraad vrijwel geheel is ingeladen en dat zij thans het woonoord dienen te verlaten.
Dramatisch climax
De ontruiming van het kamp.
Terug naar de roots
De fundamenten van de barakken zijn her en der nog aanwezig, maar zijn niet meer zichtbaar.
Ambonezenbosje
'Mijn vader is in 1941 eigenaar geworden van Drewsheerdt. Ik herinner me nog goed dat de Ambonezen er zaten. Mijn zuster speelde wel met één van de meisjes. Ik herinner de Ambonezen als vrolijke en vriendelijke mensen'. Willem Schillhorn van Veen vertelt dat het populierenbosje aangelegd is na de afbraak van de barakken van de Ambonezen. De fundamenten van de barakken liggen er nog. De populieren zijn een paar jaar geleden gekapt en daarna zijn met een subsidieregeling nieuwe ingeplant.
Toen we het kochten hadden we het plan het bosje te verwijderen om het bij het bouwland te betrekken, maar dat was niet toegestaan. Landschapsbeheer Groningen knapt het bosje binnenkort op en dan hebben wij de verplichting om het te onderhouden. In het bosje bevinden zich kraters van bomexplosies die daar plaatsvonden om munitie die in de buurt was gevonden te vernietigen. Het bosje is niet vrij toegankelijk’.
Links het Ambonezenbosje met in het midden het voormalige munitiedepot, tegenwoordig een vakantiehuisje. Foto: ©Harm Hillinga, 2016.
Flora en fauna
Het vakantiehuisje, in WOII een munitieopslagplaats. Op de woning is een bordje bevestigd met het opschrift 'Dollard Süd'.
Landschapselementen als dit bosje hebben een belangrijke rol als leefgebied voor planten en dieren en het bosje maakt deel uit van het ecologisch netwerk in het agrarisch cultuurlandschap. De betekenis van dit 'eiland' in het open landschap voor de fauna is groot: er broeden zeker zestien verschillende vogelsoorten, waaronder fitis, tjiftjaf, gekraagde roodstaart, grasmus, spotvogel, merel en zanglijster. Beide laatstgenoemde soorten profiteren van de overvloedige aanwezigheid van huisjesslakken. Voordat een paar jaar geleden een groot deel van het bosje is gekapt, broedden er nóg meer interessante soorten, zoals buizerd, boomvalk en waarschijnlijk ook havik. Het bosje is ook van belang voor (langs de kust) doortrekkende zangvogels. Behalve vogels zijn ook ree, haas, muizen, hermelijn, bunzing en vleermuis aanwezig. Voor insecten als een aantal vlindersoorten, vormt de bosrand met een gevarieerde begroeiing een geschikt biotoop. Door de plannen voor inrichting en beheer, die zijn uitgevoerd, heeft het bosje weer een gesloten rand gekregen en een goed ontwikkelde boom-, struik- en kruidlaag met een gevarieerde leeftijdsopbouw en structuur. Door tevens negatieve invloeden van rooien, vuilstort en gebruik van bestrijdingsmiddelen te voorkomen, kan het bosje als zeer belangrijk element in het omringende landschap worden behouden en kunnen de aanwezige ecologische waarden worden versterkt.
Ontruiming van het Ambonezenkamp met het geweer in de aanslag.
Bronnen:
02. Groninger IC (4 juni 2009). 03. Winschoter Courant (diverse uitgaves). 04. Geertje Hillinga-de Vries (mijn moeder).. 05. 'Slikken of Stikken', 1939-1955 werkverschaffing in Groningen. Cees Stolk. Uitgevering Meinders, 1993.
|