Foto: de strokartonfabriek met daarvóór de Westerwoldse A.
Over het ontstaan van de strokartonfabrieken Er zijn in het begin al enkele fabrieken in het Rijnland en Oost-Friesland voordat men in Nederland begint met het produceren van strokarton. De akkerbouwbedrijven in het Oldambt en op het Hoogeland hebben grote overschotten aan stro, omdat ze er geen veeteelt bij uitoefenen. Boeren uit het Oldambt leveren wel stro aan de fabrieken in OostFriesland. Deze fabrieken kunnen echter niet lang het gehele stro-surplus uit die streek opnemen. Zowel op het Hoogeland als in het Oldambt verbranden de boeren hun grote overschotten. Geen wonder dat men op het idee komt om hier ook fabrieken te gaan stichten. Toch worden de eerste strokartonfabrieken niet door groepen landbouwers opgericht, maar door particulieren. Bovendien zijn de eerste beide fabrieken niet gevestigd op het Hoogeland of in het Oldambt, maar in Leeuwarden en Hoogezand. Aan het begin van de vorige eeuw komt kunstmest beschikbaar. De veenkoloniale gronden kan men hiermee ook geschikt maken voor de akkerbouw en daardoor komt nog veel meer stro op korte afstand van de al aanwezige surplus-gebieden beschikbaar. Dan kunnen nog meer fabrieken gebouwd worden. Latere plannen om in Duurswold en Westerwolde ook fabrieken te bouwen, zijn evenwel nooit uitgevoerd.
Wat de locatie voor een strokartonfabriek betreft moet rekening worden gehouden met de volgende factoren: 1. de afstand tot de stro-gebieden moet kort zijn omdat stro een volumineus product is en het daarom niet rendabel is om het over lange afstanden te vervoeren
Al deze factoren in aanmerking nemende zijn de Groninger Veenkoloniën een goede vestigingsplaats. De aanwezige kanalen bieden de mogelijkheid om stro en brandstof (turf) aan-, en het geproduceerde strokarton af te voeren. Schoon proceswater is er voldoende en ook personeel dat in de fabrieken wil werken. Zijn genoemde factoren gunstig in de Groninger Veenkoloniën, in Oude Pekela zijn ze buitengewoon gunstig. Daar komt nog bij dat in Oude Pekela en directe omgeving zich groepjes vormen die bereid zijn geld beschikbaar te stellen voor de bouw van fabrieken. In die groepjes zitten landbouwers, (ex) reders, machine- en scheepsbouwers en bankiers (fam. Groenveld). Vaak gaan ze samen met Elso Free. Van belang is natuurlijk ook dat er in het Oost-Friese land een paar machinefabrieken zijn, die de benodigde machines kunnen leveren. Nadat de Duitse strokartonfabrieken ter ziele zijn gegaan, blijven deze machinefabrieken toch bestaan. Het bovenstaande verklaart waarom in de Veenkoloniën en in het bijzonder in Oude Pekela zoveel strokartonfabrieken zijn ontstaan.
Nieuweschans
De Dollard 1887 een coöperatie van Landbouwboeren
De huidige 'Strokartonfabriek De Dollard' is in 1887 opgericht als een coöperatie van landbouwboeren. Die kunnen op zo'n manier hun stro tot gewin maken door er karton van te maken. De stro wordt aangevoerd en verhakseld en in grote stalen bollen (Bolkokers) opgeslagen. Vooraan in Winschoten staat een exemplaar voor een glazen kantoor en in de oude fabriek in Scheemda, liggen er ook nog een paar exemplaren. De bollen worden samengedrukt met kalkwater en dit wordt met stoom gekookt tot een gare pap. Als dit goed is, worden de bolkokers gelost en de gekookte stro wordt doormiddel van Kollerstenen die in Bad Nieuweschans staan bij de karton fabriek, fijn gemalen. Hierna wordt het nog fijner gemaakt met Hollanders dit zijn trommels met stalen messen en na deze behandeling moeten de knopen er nog uit en wordt het op een draaiende oneindige zeef ontwaterd en geperst en tussen hete draaiende cilinders gedroogd. Aan het eind de wordt de boog in vellen gesneden op een bepaalde maat zodat er de gewenste doos van gemaakt kan worden.
In de loop der jaren komt men tot het inzicht dat de stro kokerij ook vervuilend is ten opzichte van het oppervlakte water, net als de aardappelzetmeel industrie. Er wordt geëxperimenteerd met oud papier. Door dit in water op te lossen krijgt men dezelfde pap als waar papier mee gemaakt wordt, dus een dikkere laag pap daar kan men karton mee maken. Het oud papier wordt samen met water in de pulper vermengd. De pulper dit is een stalen kuip waar een roerwerk snel in het rond draait en zo wordt het papier opgelost en ontstaan er weer vezels, de basis van papier en gewonnen uit hout.
Deze papierpap wordt net als de stropap op een lange zeef gespoten en ontwaterd en verder net zoals de productie van strokarton. Maar de techniek staat niet stil en Nieuweschans bouwt een machine om tot rondzeefmachine nu wordt de papierpap in acht laagjes onder een doek gespoten vanaf ronddraaiende met zeefdoek bespannen cilinders. Hierdoor wordt het karton opgebouwd uit acht laagjes, sterker en wordt het buigzamer doordat de vezels alle kanten opliggen. De automatisering zet ook in de kartonindustrie door en de machines worden steeds meer computer gestuurd en geautomatiseerd.
Inooppulper.
De pulper
Schema van het fabricageproces van een strokartonfabriek.
Een pulper kan continu of batchgewijs worden bedreven. In beide gevallen wordt de vezelwatermassa door de pomp afgezogen waarbij een gatenplaat moet worden gepasseerd. De gatenplaat houdt de te grote delen tegen. De gatenplaat bevindt zich direct achter het roerwerk. Bij een batch bedreven pulper bevindt zich een opslagtank na de pulper, omdat de rest van het papierproductieproces continu is.
Schema van een schroefpers.
Er zijn twee soorten pulpers beschikbaar:
De hoge-consistentie pulper heeft als voordeel een hogere energie-efficiency. Het proces met de lage-consistentie pulper is eenvoudiger uit te voeren. De hoge-consistentie pulper wordt altijd batchgewijs bedreven, omdat de vezelbrij met een dermate hoge consistentie niet verpompbaar is. In de pulper wordt vezelmassa dus nog verdund. Soms worden ook nog hulpstoffen toegevoegd, zoals natronloog, dat de pH van de massa hoger maakt. Hierdoor kan de vezel beter zwellen, dat wil zeggen water opnemen in de vezel, waardoor de diameter van de vezel toeneemt. Deze behandeling vergemakkelijkt het prepareren van de vezel later in het productieproces.
Zeker bij oud papier wordt een touw of ijzerdraad in de pulper gehangen, waaromheen zich grove verontreinigingen draaien, zodat al in de pulper een grove reiniging wordt verkregen.
De volgende behandeling in het papierproductieproces is meestal de ontstipper of de dikstofreiniging.
Fiberiser met bezinktank.
Nieuwe machine
Stoomopwekking
Stoomketels
De lange as is niet meer nodig omdat de machines een eigen elektromotor hebben gekregen, op de stoomleiding van de oude ketels is ook de zogenaamde 'oele' aangesloten. Deze geeft de shift wissel tijden aan en met de dodenherdenking de twee minuten stilte.
Later is er een nieuw ketelhuis gebouwd met lagedruk ketels, maar de techniek gaat door en er komt een hogedrukketel met een stoomturbine die elektriciteit opwekt en de restwarmte weer gebruikt voor het karton droog proces.
Tegenwoordig heeft Solidus Solutions zoals de voormalige Dollard nu heet, een gasturbine. Een gasturbine is een straalmotor van 7500 pk waarvan de uitlaatgassen in een ketel geblazen worden om stoom te maken plus nog twee lage drukketels.
Heel veel processen voor het maken van karton tegenwoordig geautomatiseerd en gebeurt via een procescomputer met beeldschermen waar het hele proces gevolgd kan worden.
Karton Dozen zijn de meest gebruikte toepassing van karton. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Ook een verzendkoker (bijvoorbeeld voor het opgerold bewaren of verzenden van posters) wordt vaak gemaakt van karton. Dergelijke kokers worden gemaakt van stroken karton die spiraalsgewijs of parallel om een as worden gewikkeld en met lijm aan elkaar worden gehecht. Karton dient ook als verpakkingsmateriaal, om goederen te beschermen.
Boekbanden worden sinds enkele eeuwen eveneens van karton gemaakt, dat beplakt kan worden met papier, linnen, leer of perkament.
Massiefkartonnen verzendverpakkingen.
Typen karton
Strokarton
Zeeftrommel.
Vouwkarton
Massiefkarton
Video: Mensen in de Strokarton, Deel 1. Zoals het vroeger was.
Video: Mensen in de Strokarton, Deel 2. Zoals het vroeger was.
Golfkarton
Turfkarton
Vormkarton
Video: Mensen in de strokarton. Deel 3. Van Langzeef tot rondzeef.
Naamsverandering Op het ogenblik maakt 'Solidus Solutions' ongeveer 120.000 ton massief karton per jaar. Het maken van een ton karton kost ongeveer, 260Kw elektriciteit, 140m3 Gas, en 2,2m3 water. Ze behoort tot de Smurfit Kappa Groep. Er werken circa 135 mensen. Men kan over de geschiedenis en de medewerkers van de Karton fabriek in Bad Nieuweschans ook veel lezen op de website van de fabriek.
Voorraad oud-papier
|
|||||||||
Bronnen tekst en foto's: Lange tijd is er in dit artikel weinig te zien geweest. Een oud-medewerker van de kartonfabriek heeft daar nu verandering in gebracht. Hij zorgde voor het verhaal, de foto's én de video's, waardoor er in maart 2024 een waardig artikel gepubliceerd kon worden.
|