Panoramafoto van de kerk van Finsterwolde. Foto: Jur Kuipers.
De Stefanuskerk
De Stefanuskerk gezien vanuit het oosten. Foto: ©Jur Kuipers.
De kerk met de ingang gezien vanaf de westzijde. Foto: ©Jur Kuipers.
Boven de toegangsdeur. Foto: ©Jur Kuipers
Toegangsdeur Boven de toegangsdeur van de kerk is een opschrijft aanwezig uit het jaar 1852 met rondom de tekst:
Bijzondere objecten Bijzondere opbjecen zoals een piscina of een hagioscoop zullen we niet in deze kerk aantreffen, daarvoor is het koor van een te recente datum.
1945: Oorlogsschade aan de kerk van Finsterwolde. Bron: eigen verzameling.
Interieur van de kerk met links de preekstoel met trap en klankbord, daarvoor het doophek en achter het orgel. Foto: ©Jur Kuipers.
Het orgel
Voor de liefhebbers wat specificaties van het orgel:
Het orgel in de Nederl. Herv. kerk te Finsterwolde. Foto: ©Jur Kuipers. Preekstoel
De herenbank in de kerk van Finsterwolde. Foto: ©Jur Kuipers.
Het opzetstuk met het wapen van Heddema op de herenbank. Foto: ©Jur Kuipers.
Interieur: Foto: ©Jur Kuipers
Aanbesteding herstel en onderhoud In 1894 besteden de ‘Heeren Kerkvoogden der Herv. Gemeente te Finsterwolde den 18 December, des namiddags 5 uur, in het café Tiddens, aldaar’ aan ‘Het herstellen en onderhouden van de kerk, pastorie, toren, kosterij, armhuis, enz. vanaf 1 Januari tot en met 31 December 1894’ (afbeelding links) (01).
In de Winschoter Courant (01) lezen we verder dat de aannemers het bestek, gemaakt door architect C. Brill uit Winschoten het café Tiddens ter lezing ligt en daar kan worden afgehaald voor een bedrag van 50 cent.
De plaatselijke timmerman Fokko Lindeman probeert de buit ook binnen te halen en tekent in voor f 1371. Dat bedrag is echter op één na de hoogste en de kerkvoogdij houdt de gunning nog even aan. Wel wordt alvast besloten het schilderwerk alvast te gunnen.
In de WOII raakt de kerk beschadigd door beschietingen, maar is niet onherstelbaar. In 1970 vindt er een grondige renovatie plaats, waarbij onder andere het meubilair uit het koorgedeelte gehaald wordt om plaats te maken voor het liturgisch centrum.
Restauratie 2012 De Protestantse Gemeente Reiderland heeft in 2012 opdracht gegeven tot herstel en restauratie van de kerk in Finsterwolde. Het gebouw bevindt zich in een zeer matige staat van onderhoud. De vloer is niet voldoende gefundeerd en verzakt. Dit gebeurt vooral vanuit het middenpad. Hierdoor helt het interieur dat tegen de muren is bevestigd naar voren en laat los. Een en ander is ook van invloed op de balustrade waarop het orgel staat. De kerk wordt ontdaan van vrijwel het complete interieur, kerkbanken, scheidingswanden, lambriseringen, grafzerken en vloeren. Hierna is er een nieuwe onderheide betonvloer gemaakt, waarop alle verwijderde onderdelen weer teruggebracht zijn. Tevens is aan de buitenzijde voeg- en metselwerk hersteld. Ook is binnen gestukadoord en geschilderd. Doordat de hele vloer nauwkeurig is verwijderd is het ook mogelijk geweest vloerverwarming aan te gaan leggen. Als aannemer is Stijkel Bouw uit Scheemda ingeschakeld.
Briefje uit 1969 gevonden
Eerste oplevering Op donderdag 29 november 2012 is de eerste oplevering, waardoor de kerst weer gevierd kan worden in een prachtig gerestaureerde kerk. De grafzerken zijn schoongemaakt en deels hersteld en liggen weer op de oorspronkelijke plaatst. De teksten zijn weer beter te lezen. In de garderobe is een keukentje geplaatst en het sanitair is vernieuwd. De scheuren in de muren zijn niet meer zichtbaar en alles is geverfd, waardoor ook de ornamenten beter naar voren komen. Ook aan de buitenkant zijn de sporen van verval weggewerkt. Het voegwerk is hersteld en de voorkant van de kerk heeft weer de 'oorspronkelijke' witte kleur. Het ornament boven de deur is goed bijgewerkt, waardoor de tekst duidelijk leesbaar is geworden.
De toren
Opgemerkt moet echter worden dat daarvoor nooit een daadwerkelijk bewijs is gevonden. De eerste steen is gelegd door kerkvoogd D.G. Garrelds en zijn vrouw O.J. Takens. Op de plaats van de nieuwe toren heeft voor die tijd een lage houten toren gestaan.
Voor de bouw zijn 96 geheide palen van 18 tot 28 voet lang gebruikt. De toren is 152,5 voet, dat is ongeveer 50 meter, hoog en heeft een spits waar bovenop een paard is geplaatst in plaats van een haan.
De toren is vroeger ook gebruikt om brandslangen in op te hangen om die te laten drogen. Ik herinner me nog dat dat in de jaren zestig het geval is geweest als ik er langs kwam op de brommer. Rechts van de toren heeft een brandweerkazerne gestaan. In 1963 is de toren door de gemeente Finsterwolde overgenomen en gerestaureerd voor f 73.000,-.
De windvaan op de toren van Finsterwolde is een paard. Een paard is het symbool van de levensloop en de fierheid, maar ook van de hoogmoed en de waanzin. Foto: Jur Kuipers, 2022.
In 2012 is de toren, nu in eigendom van de gemeente Oldambt wederom gerestaureerd. Op 24 april 2012 In 2012 wordt op de blog van de SOGK (2) het volgende geschreven:
Tegelijk met de aanpassingen worden onderhoudswerkzaamheden aan de toren uitgevoerd. Veel schilderwerk, en wat herstel van voegwerk, houtwerk, vloeren en trappen. Alle werkzaamheden heb ik beschreven in een ‘bestek en voorwaarden’. Een officieel document waarop de aannemers hun aanbesteding baseren. Vragen n.a.v. dit bestek worden door mij uitgewerkt en als ‘staat van wijziging en aanvulling’ toegevoegd. Op deze manier krijgt iedere aannemer dezelfde informatie.
In de toren hangt een (replica) gedenkbord met het opschrift:
De klok is in WOII geroofd door de Duitsers met de navolgende opschrift:
De trap naar boven is hier en daar vervangen en alles is opnieuw geverfd. Je behoeft niet bang te zijn om van de trap naar beneden te vallen, want er is een stevige leuning gemaakt. ‘Gelukkig’ kraakt de trap als je naar boven loopt, maar dat hoort erbij. Je krijgt dan het gevoel alsof je door een paar honderd jaar oud gebouw loopt.
Verder zijn er binnen lampen aangebracht die voor licht in de duisternis zorgen en op eerste en de tweede verdieping zijn drie centimeter dikke gelaagde glasplaten in de vloer aangebracht, zodat je een prachtige kijk door de toren krijgt. Op de tweede etage kun je nu na tientalen jaren met eigen ogen de prachtige zware klok bewonderen. De volgt de laatste trap en komen we bij een klein luik die uitkomt op de grenen balustrade. Vervolgens kom je op ongeveer vijf meter onder de punt van het dak en kijk je uit over het omliggend landschap met het dorp, de landerijen en de Dollard. Dertig meter recht naar beneden kijken zal iemand die hoogtevrees heeft niet snel doen, maar diegene die het wel doet ervaart pas echt dat dertig meter toch wel echt hoog is en je weet dat je de klim naar boven heb gemaakt en aan den lijve gevoeld. Op 9 september 2012 is de toren open gegaan voor publiek en zijn er diverse feestelijkheden geweest. Burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt verrichtte de opening. Deze dag is er een heuse boerenmarkt geweest en zijn er workshop aanwezig. De kinderen maken de hele dag gebruik van een nostalgische draaimolen. Wat die dag heel bijzonder is geweest: nog nooit in het bestaan van de toren zijn er zoveel mensen ‘boven’ geweest. Op de toren is een bordje aangebracht waar je de sleutel kunt halen, zodat je helemaal zelfstandig even het bezit voelt van ‘een eigen toren te bezitten’.
Prachtig houtsnijwerk op de preekstoel. Foto: ©Jur Kuipers.
Bijzonderheden uit 1850 Een zekers Hs. Kremer schrijft rond 1850 een rekenboekje waarin de toren van Finsterwolde voorkomt. De tekst luidt:
Van dit muurwerk is het fondament, over het midden des muurs, lang 80vt., dik 7 1/2 vt., diep 8 1/6 vt., de eerste verdieping lang 80 vt., dik 4 1/6 vt., hoog 21 1/2 vt., de tweede verdieping lng 81 2/3 vt., dik3 3/4 vt., hoog 20 1/2 vt., de derde verdieping lang 83 1/3 vt., dik 3 1/3 vt., hoog 18 vt., de vierde verdieping lang 85 vt., dik 2 11/12 vt., hoog 14 vt. Daarop volgt een hol houten achtkant van 22 voeten hoogte, dan een leijen kap of eene spits, hoog 46 voeten en eindelijk eene steng, die 10 1/2 voet boven de kap is (alle Groninger maat).
Vragen: A. Hoe hoog is het muurwerk boven de grond?
Toren en kerk op een oude ansichtkaart, gezien vanuit de richting Ganzedijk. Bron: eigen verzameling.
Grafzerken
De grafkelder in de kerk van Finsterwolde Bij de restauratie van de kerk is de grafkelder geopend. Deze kelder is oorspronkelijk van Hermannes Heddema en Juffer Lutgert Ockens Joling. De kelder blijkt echter leeg te zijn gehaald bij een eerdere restauratie. De achterkant is dichtgemetseld en niet opnieuw geopend, zodat we dus niet weten wat zich daarachter bevindt. Over echtpaar Heddema-Ockens een afzonderlijk artikel geschreven.
Ingang van de grafkelder. Opschift: INGANCK TOT DE GRAFKELDER. OBIIT LUTGERT OCKENS DEN 4 DESEMBER 1751. OBIIT HERMANNUS HEDDEMA DEN 8 APRIL 1763. Bron: GDW, blz. 258, nr. [1194]. Foto: ©Jur Kuipers.
Tijdens de restauratie van de kerk is de grafkelder geopend van Juffer Lutgert Ockens en Hermannus Heddema. Helaas is het dichtgemetselde gedeelte achterin niet geopend, zodat we niet weten wat zich daarachter bevindt. Foto: eigen verzameling.
De prachtig bewerkte grafsteen van Lutgert Okkens. Foto: ©Jur Kuipers.
De oorspronkelijke tekst op hun grafsteen in de grafkerk luidt:
1694 IS DEN WELEDELEN HEER HERMANNUS HEDDEMA GEBOREN TOT DELFZYL, TROUWDE JUFFER LUTGERT 9CKENS TOT FINSERWOLT 1731, LEEFDEN IN TEDERE LIEFDE TE SAMEN IN 21sTE JAAR. NA V...T...EN OVER HAAR GEMIS GAF HY ... ZYN GEEST IN HANDEN VAN DEN ZALIGENDE HERE JESUS DEN 8 APRIL 1763 ... EN IS BY HAAR IN DESE GRAFKELDER BYGESET. Wapen, geplaatst voor krijgsattributen: Een rechterschuinbalk, begeleid van boven en van onderen van drie leliën schuínrechts. DE HEER HERMANNUS IS GEWEEST DE LAATSTE VAN DE STAM.260 Bron: GDW, blz. 259, nr. [1205]. Foto: ©Jur Kuipers.
'Lutgert Ockens heeft een zuster Siben Ockens. Lutgert is mogelijk eerder gehuwd geweest met Jacobus Sparringa, en zij is mogelijk de dochter van Jan Ockens en Meiske Bouwens. Meiske Bouwens komt voor in akte Beerta 2.5.1716. Van Finsterwolde is weinig archief uit de 17e en begin 18e eeuw bewaard gebleven, dus zekerheid zullen we waarschijnlijk nooit vinden. Lutgert is een nicht van Lutgert Heeres die in 1687 met Harmannus ten Camp huwt. Ook van deze nicht Lutgert zijn geen ouders te vinden. Lutgert Ockens behoort in ieder geval niet tot een der families Joling, zoals soms wordt verondersteld'. (Bron: Frits Ebbens. 29-05-2021).
Meer lezen? Lees verder over deze Juffer en haar man: Hermannes Heddema en Juffer Lutgert Ockens Joling
|
|||||||||||||||||||||||||||||
|