Genealogie van NazatenDeVries en anderen

Filips van Kleef
 
Filips van Kleef1, geb. in 1456 (1459)1, ovl. (ongeveer 72 jaar oud) op zaterdag 28 jan 1528.



Aantekeningen bij Filips van Kleef.
Filips van Kleef (Le Quesnoy, 1459 - Wijnendale, 28 januari 1528), heer van Ravenstein, Wijnendale en Edingen, is een vooraanstaand edelman en veldheer uit de kring van raadslieden rond Maximiliaan van Habsburg..
•.
Vroege leven.
Zijn ouders zijn Adolf van Kleef-Ravenstein (1425-1492, kleinzoon van de Bourgondische hertog Jan zonder Vrees) en Beatrix van Portugal (overleden 1462, dochter van Peter van Portugal). Omdat zijn vader Adolf, als ridder van het Gulden Vlies, hoge ambten bekleedt aan het hertogelijke hof, en na de dood van zijn eerste echtgenote hertrouwt met Anna van Bourgondië, gouvernante (en tante) van de jeugdige hertogin Maria van Bourgondië, is Filips een jeugdvriend en speelkameraadje van Maria..
In 1477 wordt Filips van Kleef door Maria van Bourgondië en haar echtgenoot Maximiliaan van Habsburg aangesteld tot militair opperbevelhebber van Frans-Vlaanderen. In die hoedanigheid bestrijdt hij met wisselend succes het Franse leger. In 1482 herstelt hij de orde in het prinsbisdom Luik, nadat bisschop Lodewijk van Bourbon daar vermoord is door Willem van der Marck, bijgenaamd het Everzwijn der Ardennen..
Philippe Monsieur, zoals hij gewoonlijk in de omgang wordt genoemd, trouwt in 1485 met Francisca van Luxemburg (1523), dochter van de kasteelheer van Edingen. Het huwelijk, dat kinderloos blijft, wordt ingezegend op het kasteel van Edingen..
•.
Maximilaan.
Als Maximiliaan in 1486 naar Duitsland geroepen wordt om er de opvolging van zijn vader Frederik III te regelen, neemt Filips van Kleef in de Nederlanden a.i. het algemeen bestuur waar, samen met Engelbert II van Nassau en kanselier Jean Carondelet. Bij de terugkeer van Maximiliaan neemt Filips actief deel aan de onderdrukking van de opstand in de Vlaamse steden (Ieper, Brugge en Gent), en als Maximiliaan in Brugge gevangen gehouden wordt, biedt hij zich vrijwillig aan als één van de gijzelaars die er met hun leven borg moeten voor staan dat de vorst bij zijn vrijlating de afgedwongen akkoorden van 16 mei 1488 zal gaan naleven. Maar nauwelijks komt Maximiliaan vrij, of hij houdt zich niet aan zijn beloften..
Misnoegd door de woordbreuk van zijn vorst, kiest Filips van Kleef de zijde van de opstandige steden. Hij verspreidt een eigenaardig pamflet Philalites, waarin hij verklaart de ware verdediger van het Bourgondische huis te zijn, tegenover de Habsburgers. Hij beschuldigt Maximiliaan ervan de Nederlanden bij het Duitse Rijk te willen annexeren en stelt tegenover de meinedige Maximiliaan diens zoon Filips de Schone als enige wettelijke erfgenaam van het Bourgondische Rijk. De reactie blijft niet uit: op 5 september wortd Filips van Kleef gedegradeerd en in de Rijksban geslagen..
•.
Opstand.
Hij blijft echter niet bij de pakken zitten, en sluit een verbond met koning Karel VIII van Frankrijk, van wie hij echter weinig militaire steun krijgt. Ook de Hoeksen en het prinsbisdom Luik sluiten zich nu bij hem aan, en de Brabantse steden Brussel en Leuven openen hun poorten voor hem. Het blijft hem echter niet voor de wind gaan: op 12 oktober 1492 moet Filips van Kleef, volkomen geïsoleerd, zijn laatste bolwerk Sluis prijsgeven en zich onderwerpen..

Het kasteel van Wijnendale. Bron: WP.
Latere leven.
Hij zorky evenwel naar een manier om een tweede leven te beginnen, en vindt die in 1498 als hij in dienst treedt van de Franse koning Lodewijk XII en naar Italië vertrekt. Na enkele jaren onderkoning in Genua te zijn geweest, keert Filips van Kleef terug naar Edingen, waar hij zich terugtrekt in zijn kasteel, dat hij laat verfraaien. Hij houdt zich bezig met studiewerk en is de auteur van een door historici hoog ingeschat werk 'Introduction de toutes manières de guerroyer tant par terre que par mer et des choses y servantes', (gepubliceerd in 1579). Ook is hij een verzamelaar van kunstwerken, waarmee hij zijn kastelen van Edingen en Wijnendale inricht. Zijn uitgebreide collectie boeken bevindt zich in zijn huis in Gent..
Als zijn vrouw Francisca op 5 december 1523 kinderloos overlijdt, vererft het kasteel en de heerlijkheid van Edingen aan haar zuster en erfgename Maria. Filips zelf trekt zich terug in het kasteel van Wijnendale, dat sinds 1410 in handen is van de hertogen van Kleef en waar hij een drietal jaar later overlijdt aan een beroerte. Het echtpaar wordt begraven in de voormalige Dominikanenkerk te Brussel..
•.
Niet alleen als veldheer maar ook als edelman kent Filips van Kleef bepaalde mislukkingen, en kan hij niet al zijn ambities vervullen. Ondanks de voorspraak van zijn vriend graaf Karel van Lalaing, slaagt hij er niet in opgenomen te worden in de ridderorde van het Gulden Vlies (wat zijn vader wel gelukt). Men verwijt hem onder meer zijn weinig heldhaftige optreden in de Slag bij Guinegatte (1479) en zijn betrokkenheid bij de (ongestraft gebleven) moord op twee van zijn tegenstanders (in 1484 en 1490). Maar toch kan hij beschouwd worden als één van de laatste middeleeuwse ridders, voor wie een gegeven woord heilig is.

 



Bronnen:
1.Filips van Kleef, admiraal en schrijver van een tractaat over de zeeoorlog (Etc, Boekenserie (1954-1956), Degryse, R., 1954
2.Adolf van Kleef en van de Mark, heer van Ravenstein, Onuitgeg. licentiaatsverhandeling, Jozef van Damme, KU, Leuven [Ge], 1967
3.Anna van Bourgondië (In het Nationaal Biogr. Woordenboek), boek, deel 18, Guy Dupont, Brussel, 2007

Dossier:


Louise van Kleef
Louise van Kleef, geb. en ovl. in 1457.

 



Bronnen:
1.Adolf van Kleef en van de Mark, heer van Ravenstein, Onuitgeg. licentiaatsverhandeling, Jozef van Damme, KU, Leuven [Ge], 1967
2.Anna van Bourgondië (In het Nationaal Biogr. Woordenboek), boek, deel 18, Guy Dupont, Brussel, 2007


Nn
Nn .

relatie
met

Adolf van Kleef-Ravenstein1, geb. op dinsdag 28 jun 14251, ovl. (67 jaar oud) op maandag 19 sep 1492, tr. (1) met Anna van Bourgondië2. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (2) met Beatrix van Portugal. Uit dit huwelijk 2 kinderen.

 



Aantekeningen bij Adolf van Kleef-Ravenstein.
Adolf van Kleef, heer van Ravenstein (28 juni 1425 - 18 september 1492) is een hoge edelman en staatsman uit de Nederlanden. Als legeraanvoerder en stadhouder-generaal stelt hij zijn carrière in dienst van de Bourgondische hertogen. Op het einde van zijn leven (1483-1492) kiest hij echter de kant van de opstandelingen in Vlaanderen tegen de Habsburgse aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk.

Portret van Adolf van Kleef, alvorens 1500. Staatlichen Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz. Onbekende schilder. Bron: WP.
Biografie.
•.
Afkomst en jeugd.
Hij is een jongere zoon van hertog Adolf II van Kleef (1373-1448) en Maria van Bourgondië (ca. 1400-1463), dochter van de Bourgondische hertog Jan zonder Vrees (niet te verwarren met haar achternicht en naamgenote, de latere hertogin Maria van Bourgondië). Hij krijgt zijn opvoeding aan het Bourgondische hof en wordt hoveling van Filips de Goede. Even lijkt hij voortbestemd voor een kerkelijke carrière. Van 1446 tot 1447 is hij namelijk elect-aartsbisschop van Keulen. Die beslissing blijft echter zonder gevolg.
•.
Residenties, adellijke titels, huwelijken en kinderen.
Zijn eerste residentie is gelegen in Zierikzee. Het Hof van Kleef wordt als woonstee van Adolf voor het eerst vermeld in 1445. De grond waarop het gebouwd is, behoort waarschijnlijk al lange tijd (voor 1300) tot het geslacht van de graven van Kleef.
In 1450 schenkt zijn vader hem de heerlijkheden Ravenstein, Herpen en Uden. Vanaf dan is Adolf van Kleef gekend als heer van Ravenstein. Die titel onderscheidt hem van zijn vader en naamgenoot, de hertog van Kleef.
In 1453 huwt hij met Beatrix van Portugal, dochter van koning Peter van Portugal. Als gevolg van zijn huwelijkscontract wordt hij ook heer van Dreischor bij Zierikzee in Zeeland. In 1456 bevalt Beatrix van een zoon, Filips van Kleef, die de enige wettige nakomeling van Adolf wordt. Een jaar later krijgt hij nog een dochtertje, Louise van Kleef, maar zij sterft binnen het jaar. Beatrix zelf overlijdt in 1462.
Bij het overlijden van zijn moeder Maria van Bourgondië in 1463 verwerft hij -- bovenop de heerlijkheden die hij al in zijn bezit heeft -- ook het kasteel en de heerlijkheid Wijnendale. Het wordt zijn belangrijkste buitenverblijf. Hij spaart kosten noch moeite om van het kasteel een schitterend jachtslot te maken. In 1488 schenkt hij de titel van Wijnendale aan zijn enige zoon Filips.
In 1470 hertrouwt hij met Anna van Bourgondië (ca. 1435-1508), een natuurlijke dochter van hertog Filips de Goede en weduwe van Adriaan van Borsele, een Zeeuwse edelman en kamerheer van Filips de Goede. Zij bezit het waterslot van West-Souburg bij Middelburg (later slot Sint-Aldegonde genoemd), dat door Adolf als buitenverblijf wordt gebruikt. Ze verwerft ook een huis in Brugge (Molenmeers) dat eveneens door Adolf wordt bewoond, vandaar de benaming Hof van Ravenstein. Hij bezit gelijknamige stadspaleizen in Gent (Onderbergen) en Brussel (Kunstberg), die overigens vandaag nog bestaan.
•.
Militaire en politieke carrière.
Intussen maakt hij naam als militair en tornooiridder. Vanaf 1443 neemt hij aan alle grote krijgsverrichtingen van de Bourgondische hertogen deel. Zijn riddersporen verdient hij tijdens de Slag bij Gavere (1453), waarmee het Bourgondische leger een einde maakt aan de Gentse Opstand.
Op het beroemde Banket van de Fazant, een Bourgondisch hoffeest in Rijsel in 1454, draagt hij de titel van chevalier au cigne. Samen met een honderdtal andere aanwezigen legt hij de eed af dat hij hertog Filips de Goede zal volgen op kruistocht naar Constantinopel, dat een jaar tevoren door de Turken was veroverd. Die kruistocht zal echter nooit plaats vinden.
Tijdens het negende kapittel van de Orde van het Gulden Vlies in Den Haag (1456) wordt hij opgenomen als ridder.
Tussen 1465 en 1473 dient hij als kapitein in het leger van Karel de Stoute tijdens zijn campagnes in het noorden van Frankrijk, Luik en Gelderland. In 1472 benoemt Karel hem samen met drie andere edelen tot generaal in de oorlog van de Bourgondische hertog tegen de Franse koning Lodewijk XI. In 1475 stelt Karel hem aan tot stadhouder-generaal van de Nederlanden alvorens op krijgstocht naar Lotharingen te vertrekken.
Bij de dood van Karel in januari 1477 stelt zijn (dan nog ongehuwde) dochter, de nieuwe hertogin Maria van Bourgondië, hem opnieuw aan als stadhouder-generaal van de Nederlanden. In april van dat jaar huwt Maria met aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk. Een jaar later, op het kapittel van het Gulden Vlies in Brugge, wordt Maximiliaan opgenomen in de ridderorde en aangesteld tot haar soeverein. Adolf van Kleef, als hoogste in rang aanwezig bij de ceremonie, slaat Maximiliaan tot ridder.
Nog in 1478 treedt Adolf op als peter van de pasgeboren zoon van Maria, de latere aartshertog Filips de Schone. Als de jongen drie jaar is, slaat Adolf hem tot ridder op het kapittel van het Gulden Vlies in 's-Hertogenbosch.
Van 1477 tot 1482 oefent hij de functie van gouverneur en kapitein-generaal (militair bevelhebber) van het graafschap Henegouwen uit (1477-1482).
In 1482 sterft Maria na een jachtongeval in de bossen van Wijnendale, op het domein van Adolf van Kleef. In juni 1483 later stelt Maximiliaan, onder druk van de Vlamingen, een regentschapsraad aan om in naam van de minderjarige Filips de Schone Vlaanderen te besturen. Als verwant van de dynastie wordt Adolf van Kleef een van de leden. In oktober van jaar ontneemt Maxiliaan echter de bevoegdheden van de regentschapsraad, die niettemin blijft doorregeren.
Het autoritaire optreden van Maximiliaan jaagt de Vlaamse steden en de adel tegen de Habsburger in het verzet. Adolf kiest het kamp van de opstandelingen en wordt een van hun leiders. In mei 1484 neemt hij (samen met Filips van Bourgondië) ontslag uit de regentschapsraad. Na een kortstondige vrede met Maximilaan in juni 1485 (Vrede van Sluis), barst de burgeroorlog in september 1487 opnieuw los. In het nauw gedreven door de Duitse troepen van Maximiliaan, moet hij zich in 1490 overgeven.
In september 1492, na de eindoverwinning van Maximiliaan, overlijdt hij in Zeeland. Zijn lichaam wordt naar Brussel gevoerd, waar hij een welhaast vorstelijke begrafenis krijgt in de Dominicanenkerk.
•.
Nakomelingen.
Behalve zijn wettige zoon Filips van Kleef, die zijn vader opvolgt in zijn heerlijkheden, laat Adolf ook een natuurlijke zoon, Jan van Kleef, bastaard van Ravenstein, na.

Uit deze relatie een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jan  †1504   



Bronnen:
1.Adolf van Kleef en van de Mark, heer van Ravenstein, Onuitgeg. licentiaatsverhandeling, Jozef van Damme, KU, Leuven [Ge], 1967
2.Anna van Bourgondië (In het Nationaal Biogr. Woordenboek), boek, deel 18, Guy Dupont, Brussel, 2007

Jan van Kleef-Ravenstein
 
Jan van Kleef-Ravenstein, gouverneur van de heerlijkheid Wijnendale, ovl. op zondag 14 aug 1504.



Aantekeningen bij Jan van Kleef-Ravenstein.
Jan van Kleef, bastaard van Ravenstein († 14 aug 1504) is een Vlaams edelman en ridder uit het geslacht van Kleef-Ravenstein. Hij is gouverneur van de heerlijkheid Wijnendale.
Hij is een natuurlijke zoon van Adolf van Kleef-Ravenstein (1425-1492), heer van Ravenstein en verwant van de Bourgondische hertogen. Filips van Kleef (1456-1528), een wettige zoon van Adolf, was zijn halfbroer.
Hij huwt met Johanna van Lichtervelde († 20 dec 1526), dochter van Jan van Lichtervelde († 2 nov 1487), heer van Staden, en Marie Mouton de Harchies († 8 apr 1517). De Lichterveldes zijnn een belangrijke adellijke familie in West-Vlaanderen. Jan van Lichtervelde is raadsheer van de Rekenkamer te Rijsel en hoogbaljuw van Ieper (1467-1472).
Jan van Kleef is ten laatste vanaf 1485 tot zijn dood in 1504 kastelein en gouverneur van Wijnendale. Het kasteel en de heerlijkheid behoren toe aan zijn vader, Adolf van Kleef. Om zich een adellijke levensstijl te kunnen aanmeten, krijgt hij van zijn vader vanaf 1487 een jaargeld van 600 ponden parisis. Hij behoudt zijn functies ook nadat zijn halfbroer Filips in 1488 heer van Wijnendale is geworden. In 1504 neemt Johanna van Lichtervelde de functies van kastelein en gouverneur van haar overleden man over en behoudt die tot haar dood in 1526.
Als kasteleins van Wijnendale hebben Jan van Kleef en Johanna van Lichtervelde hun appartementen in het kasteel van Wijnendale. Ze beheren het kasteel en het wapenarsenaal. Daarnaast heeft het echtpaar ook een eigen woonstee in Roeselare, dat tot de heerlijkheid Wijnendale behoort.
Jan van Kleef financieert mede de heropbouw van de Sint-Michielskerk in Roeselare (1497-1504), die in 1488 door de Duitse troepen van Maximiliaan van Oostenrijk is vernield. Dat is een vergeldingsactie geweest tegen Filips van Kleef, heer van Wijnendale en Roeselare, die in 1488 de Vlaamse opstand tegen Maximiliaan leidt.
Na zijn dood in 1504 wordt Jan van Kleef in de Sint-Michielskerk begraven. Het lichaam van zijn echtgenote wordt in 1526 bijgezet. Het echtpaar krijgt een indrukwekkend grafmonument in Doornikse steen. Bij verbouwingen van de kerk rond 1850 wordt het grafmonument verwijderd en aan graaf de Thiennes (Kasteel van Rumbeke) geschonken. Die schenkt het op zijn beurt aan het Museum voor Stenen Voorwerpen in de voormalige Sint-Baafsabdij in Gent. Na een restauratie wordt het in 1999 opnieuw naar Roeselare gebracht. Daar heeft het een plaats in de rechterzijbeuk van de Sint-Michielskerk gekregen. Bij die gelegenheid worden ook nieuwe obiit-wapenborden van Jan van Kleef en Johanna van Lichtervelde vervaardigd.
Jan van Kleef en Johanna van Lichtervelde hebben een dochter, jonkvrouw Johanna van Kleef-Ravenstein, vrouw van Soeterstede († na 1545). Zij huwt met de Frans-Vlaamse edelman Karel van Belle (Bailleul), heer van Soeterstede (Le Doulieu) en Steenwerck († 1517).

 

tr.
met

Johanna van Lichtervelde, dr. van Jan van Lichtervelde en Marie Mouton de Harchies, ovl. op maandag 20 dec 1526.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonkvrouw Johanna  †1545   



Bronnen:
1.Adolf van Kleef en van de Mark, heer van Ravenstein, Onuitgeg. licentiaatsverhandeling, Jozef van Damme, KU, Leuven [Ge], 1967
2.Anna van Bourgondië (In het Nationaal Biogr. Woordenboek), boek, deel 18, Guy Dupont, Brussel, 2007

Dossier:


Johanna van Lichtervelde
Johanna van Lichtervelde, ovl. op maandag 20 dec 1526.

tr.
met

Jan van Kleef-Ravenstein, zn. van Adolf van Kleef-Ravenstein en Nn, gouverneur van de heerlijkheid Wijnendale, ovl. op zondag 14 aug 1504.

 



Aantekeningen bij Jan van Kleef-Ravenstein.
Jan van Kleef, bastaard van Ravenstein († 14 aug 1504) is een Vlaams edelman en ridder uit het geslacht van Kleef-Ravenstein. Hij is gouverneur van de heerlijkheid Wijnendale.
Hij is een natuurlijke zoon van Adolf van Kleef-Ravenstein (1425-1492), heer van Ravenstein en verwant van de Bourgondische hertogen. Filips van Kleef (1456-1528), een wettige zoon van Adolf, was zijn halfbroer.
Hij huwt met Johanna van Lichtervelde († 20 dec 1526), dochter van Jan van Lichtervelde († 2 nov 1487), heer van Staden, en Marie Mouton de Harchies († 8 apr 1517). De Lichterveldes zijnn een belangrijke adellijke familie in West-Vlaanderen. Jan van Lichtervelde is raadsheer van de Rekenkamer te Rijsel en hoogbaljuw van Ieper (1467-1472).
Jan van Kleef is ten laatste vanaf 1485 tot zijn dood in 1504 kastelein en gouverneur van Wijnendale. Het kasteel en de heerlijkheid behoren toe aan zijn vader, Adolf van Kleef. Om zich een adellijke levensstijl te kunnen aanmeten, krijgt hij van zijn vader vanaf 1487 een jaargeld van 600 ponden parisis. Hij behoudt zijn functies ook nadat zijn halfbroer Filips in 1488 heer van Wijnendale is geworden. In 1504 neemt Johanna van Lichtervelde de functies van kastelein en gouverneur van haar overleden man over en behoudt die tot haar dood in 1526.
Als kasteleins van Wijnendale hebben Jan van Kleef en Johanna van Lichtervelde hun appartementen in het kasteel van Wijnendale. Ze beheren het kasteel en het wapenarsenaal. Daarnaast heeft het echtpaar ook een eigen woonstee in Roeselare, dat tot de heerlijkheid Wijnendale behoort.
Jan van Kleef financieert mede de heropbouw van de Sint-Michielskerk in Roeselare (1497-1504), die in 1488 door de Duitse troepen van Maximiliaan van Oostenrijk is vernield. Dat is een vergeldingsactie geweest tegen Filips van Kleef, heer van Wijnendale en Roeselare, die in 1488 de Vlaamse opstand tegen Maximiliaan leidt.
Na zijn dood in 1504 wordt Jan van Kleef in de Sint-Michielskerk begraven. Het lichaam van zijn echtgenote wordt in 1526 bijgezet. Het echtpaar krijgt een indrukwekkend grafmonument in Doornikse steen. Bij verbouwingen van de kerk rond 1850 wordt het grafmonument verwijderd en aan graaf de Thiennes (Kasteel van Rumbeke) geschonken. Die schenkt het op zijn beurt aan het Museum voor Stenen Voorwerpen in de voormalige Sint-Baafsabdij in Gent. Na een restauratie wordt het in 1999 opnieuw naar Roeselare gebracht. Daar heeft het een plaats in de rechterzijbeuk van de Sint-Michielskerk gekregen. Bij die gelegenheid worden ook nieuwe obiit-wapenborden van Jan van Kleef en Johanna van Lichtervelde vervaardigd.
Jan van Kleef en Johanna van Lichtervelde hebben een dochter, jonkvrouw Johanna van Kleef-Ravenstein, vrouw van Soeterstede († na 1545). Zij huwt met de Frans-Vlaamse edelman Karel van Belle (Bailleul), heer van Soeterstede (Le Doulieu) en Steenwerck († 1517).

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Jonkvrouw Johanna  †1545   


Johanna van Kleef-Ravenstein
Johanna van Kleef-Ravenstein, vrouwe van Soeterstede, ovl. na 1545.

  • Vader:
    Jan van Kleef-Ravenstein, zn. van Adolf van Kleef-Ravenstein en Nn, gouverneur van de heerlijkheid Wijnendale, ovl. op zondag 14 aug 1504, tr.
 

tr.
met

Karel van Belle (Bailleul), edelman, Heer van Soeterstede (Le Doulieu) en Steenwerck, ovl. in 1517.


Karel van Belle (Bailleul)
Karel van Belle (Bailleul), edelman, Heer van Soeterstede (Le Doulieu) en Steenwerck, ovl. in 1517.

tr.
met

Johanna van Kleef-Ravenstein, dr. van Jan van Kleef-Ravenstein en Johanna van Lichtervelde, vrouwe van Soeterstede, ovl. na 1545.


Jan van Lichtervelde
Jan van Lichtervelde, heer van Staden, ovl. op woensdag 2 nov 1487.

tr.
met

Marie Mouton de Harchies, ovl. op zondag 8 apr 1517.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johanna  †1526   


Marie Mouton de Harchies
Marie Mouton de Harchies, ovl. op zondag 8 apr 1517.

tr.
met

Jan van Lichtervelde, heer van Staden, ovl. op woensdag 2 nov 1487.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Johanna  †1526   


Agnes van Bourgondië
Agnes van Bourgondië.

  • Vader:
    Filips III de Goede, zn. van Jan (Zonder Vrees) van Bourgondië en Margaretha van Beieren-Straubing (van Beieren), geb. op zondag 31 jul 1396, Hertog van Bourgondië als opvolger van Jan Zonder Vrees van 1419 tot 1467, opvolger van Jan zonder Vrees als Graaf van Vlaanderen, Artesië en Franche-comté van 1419 tot 1467, opvolger van Filips van Saint-Pol als Hertog van Brabant en Limburg tussen 1430 en 1467, opvolger van Filips van Saint-Pol als Hertog van Neder-Lotharingen en Lothier van 1430 tot 1467, opvolger van Jacoba van Beieren als Graaf van Holland en Zeeland van 1433 tot 1467, opvolger van Jacoba van Beieren als Graaf van Henegouwen van 1433 tot 1467, opvolger van Elisabeth van Görlitz als Hertog van Luxemburg van 1443 tot 1467, ovl. (70 jaar oud) op zaterdag 15 jun 1467, tr. (2) met zijn aangetrouwd tante Bonne van Artesië. Uit dit huwelijk een zoon., tr. (3) met Isabella van Portugal1. Uit dit huwelijk een zoon., relatie (4) met 30 Maîtresses . Uit deze relatie 18 kinderen, waaronder., tr. (resp. ongeveer 12 en ongeveer 13 jaar oud) (1) in 1409.
 



Bronnen:
1.Isabella van Portugal (In DVN), URL, Kees Kuiken, DVN, woensdag 27 aug 2008


Filips van Artesië
Filips van Artesië.

tr.
met

Maria van Berry.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bonne*1396  †1425  29


Maria van Berry
Maria van Berry.

tr.
met

Filips van Artesië.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Bonne*1396  †1425  29


Filips van Nevers
Filips van Nevers, geb. in dec 1389, ovl. (25 jaar oud) op woensdag 25 okt 1415.


Aantekeningen bij Filips van Nevers.
Filips van Nevers (Villaines-en-Doumois, december 1389 - Azincourt, 25 oktober 1415) is de jongste zoon van Filips de Stoute en van Margaretha van Male. Als zijn oudste broer Jan zonder Vrees hertog van Bourgondië wordt, krijgt Filips Nevers en Apanage en als zijn broer Antoon in Brabant opvolgt, krijgt Filips ook Rethel. Hij steunt zijn broer in de strijd tussen de Bourgondiërs en Orléans, maar als die zich compromitteert met Engeland, stopt Filips zijn steun. Filips strijdt in Azincourt aan het hoofd van een bataljon van 200.000 man, maar wordt in de strijd gedood.

tr. (1)
met

Bonne van Artesië, dr. van Filips van Artesië en Maria van Berry, geb. in 1396, ovl. (ongeveer 29 jaar oud) in 1425, tr. (1) met haar neef Filips III de Goede. Uit dit huwelijk een zoon.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Karel     

tr. (2)
met

Isabella van Coucy, dr. van Enguerrand VII van Coucy en Nn, gravin te Soissons [Fra], ovl. in 1411.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Filips*1410     
Margaretha*1411     


Isabella van Coucy
Isabella van Coucy, gravin te Soissons [Fra], ovl. in 1411.

tr.
met

Filips van Nevers, zn. van Filips de Stoute en Margaretha van Male, geb. in dec 1389, ovl. (25 jaar oud) op woensdag 25 okt 1415, tr. (1) met Bonne van Artesië. Uit dit huwelijk een zoon.


Aantekeningen bij Filips van Nevers.
Filips van Nevers (Villaines-en-Doumois, december 1389 - Azincourt, 25 oktober 1415) is de jongste zoon van Filips de Stoute en van Margaretha van Male. Als zijn oudste broer Jan zonder Vrees hertog van Bourgondië wordt, krijgt Filips Nevers en Apanage en als zijn broer Antoon in Brabant opvolgt, krijgt Filips ook Rethel. Hij steunt zijn broer in de strijd tussen de Bourgondiërs en Orléans, maar als die zich compromitteert met Engeland, stopt Filips zijn steun. Filips strijdt in Azincourt aan het hoofd van een bataljon van 200.000 man, maar wordt in de strijd gedood.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Filips*1410     
Margaretha*1411     


Enguerrand VII van Coucy
Enguerrand VII van Coucy.

tr.
met

Nn .

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gravin Isabella  †1411   


Nn
Nn .

tr.
met

Enguerrand VII van Coucy.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gravin Isabella  †1411   


Filips van Nevers
Filips van Nevers, geb. in 1410.


Margaretha van Nevers
Margaretha van Nevers, geb. in 1411.


Karel van Nevers
Karel van Nevers.


Jan van Bourgondië
Jan van Bourgondië, geb. in 1415, ovl. (ongeveer 76 jaar oud) op vrijdag 25 sep 1491.


Aantekeningen bij Jan van Bourgondië.
Jan van Nevers (Clamecy, 1415 - Nevers, 25 september 1491) is de jongste zoon van Filips van Nevers en Bonne van Artesië. Jan krijgt van zijn overgrootvader Jan van Berry in 1416 het graafschap Étampes, maar de koning van Frankrijk betwist deze gift en wijst Étampes toe aan Richard van Bretagne. Jan strijdt in het leger van zijn neef Filips de Goede en is actief in Picardië, Calais, Luxemburg en Vlaanderen, maar raakt in onmin met diens zoon Karel de Stoute en vervoegt Lodewijk XI. Na het overlijden van zijn broer Karel wordt hij graaf van Nevers en Rethel. In 1472 erft hij ook het graafschap Eu, dat hij echter in 1477 verkoopt aan Karel de Stoute.

  • Vader:
    Filips III de Goede, zn. van Jan (Zonder Vrees) van Bourgondië en Margaretha van Beieren-Straubing (van Beieren), geb. op zondag 31 jul 1396, Hertog van Bourgondië als opvolger van Jan Zonder Vrees van 1419 tot 1467, opvolger van Jan zonder Vrees als Graaf van Vlaanderen, Artesië en Franche-comté van 1419 tot 1467, opvolger van Filips van Saint-Pol als Hertog van Brabant en Limburg tussen 1430 en 1467, opvolger van Filips van Saint-Pol als Hertog van Neder-Lotharingen en Lothier van 1430 tot 1467, opvolger van Jacoba van Beieren als Graaf van Holland en Zeeland van 1433 tot 1467, opvolger van Jacoba van Beieren als Graaf van Henegouwen van 1433 tot 1467, opvolger van Elisabeth van Görlitz als Hertog van Luxemburg van 1443 tot 1467, ovl. (70 jaar oud) op zaterdag 15 jun 1467, tr. (1) met Michelle van Valois. Uit dit huwelijk een dochter, tr. (3) met Isabella van Portugal1. Uit dit huwelijk een zoon, relatie (4) met 30 Maîtresses . Uit deze relatie 18 kinderen, waaronder, tr. (resp. ongeveer 27 en ongeveer 28 jaar oud) (2) in 1424.
 

tr. (1)
met

Jacoba van Aily, dr. van Roland en Ailly, ovl. in 1470.

Uit dit huwelijk 2 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Filips*1446  †1452  6
Elisabeth*1439  †1483  44

tr. (2)
met

Paulina van Brosse, dr. van Jan II van Brosse en Nn.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Charlotte*1472  †1500  28

tr. (3)
met

Françoise van Albret, dr. van Arnold van Albret en Nn, geb. in 1454, ovl. (ongeveer 67 jaar oud) in 1521.

relatie (4)
met

Margaretha van Gistel.

Uit deze relatie 2 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Peter     
Filips  †1522   



Bronnen:
1.Isabella van Portugal (In DVN), URL, Kees Kuiken, DVN, woensdag 27 aug 2008
')}