Folcoun der Franken
Folcoun der Franken.
- Vader:
Hieronymus der Franken1, zn. van Karel Martel Ook: Karel der Franken en Ruodhaid van Trier, geb. circa 7271,1,1, hertog tussen 754 en 775, ovl. (minstens 48 jaar oud) na 7751,1, tr.
Emma van Normandië
Emma van Normandië (van Normandy), geb. in 985 (976), ovl. (ongeveer 67 jaar oud) te Winschester (te Winchester) op zaterdag 6 mrt 1052, begr. te Winschester.
Aantekeningen bij Emma van Normandië (van Normandy).
Emma van Normandië (?, 985 - Winchester, 6 maart 1052) was een dochter van Richard I van Normandië en van Gunnor. Nadat in 1000 een Engelse invasie van Normandië mislukt was, werd Emma uitgehuwelijkt aan Ethelred II. In 1013 dient zij met haar gezin naar Normandië te vluchten om veilig te zijn tegen de binnenvallende Vikingen. Na de dood van Sven Gaffelbaard keren zij terug naar Engeland. Na de dood van Ethelred in 1016 trouwt zij in 1017 met de nieuwe koning van Engeland en Noorwegen, Knoet de Grote. Zij werd de moeder van:.
Eduard de Belijder (bij Ethelred).
Hardeknoet (bij Knoet).
Gunhilde (bij Knoet), gehuwd met Hendrik III van het Heilige Roomse Rijk.
Emma begunstigde de afstammelingen van Knoet boven deze van Ethelred II en wanneer Eduard de Belijder in 1042 aan de macht komt, verwijdert hij Emma van de macht.
- Vader:
Richard I van Normandië1 (van Normandie), zn. van Wilhelm I (Willem Langzwaard) van Normandië (van Normandie) en Sprota van Bretage (van Senlis), geb. te Fecamp in 9321,1,1, hertog te Normandiè [Fra] van 942 tot 996, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Fecamp op 20 nov 9961,1, tr. (1) met Emma (van Parijs (Franzië), Capet). Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Nn . Uit dit huwelijk 7 kinderen, tr. (ongeveer 46 jaar oud) (2) in 978.
tr. (resp. ongeveer 17 en ongeveer 34 jaar oud) (1) in 1002
met
Ethelred II (Ethelred II Koning) Van Engeland1, zn. van Edgar van Engeland en Elfrida, geb. in 9681 (966)1, ged. RK in 968, 1, koning te Engeland [Eng] van 978 tot 1013 en van 1014 tot 1016, ovl. (ongeveer 48 jaar oud) op dinsdag 23 apr 1016, tr. (1) met Aelflida (Nn) Northhumbria (Elfreda). Uit dit huwelijk 8 kinderen. | |
Aantekeningen bij Ethelred II Van Engeland.
Ethelred II (Oudengels: Æþelred) (968 - 23 april 1016) was van 978 tot 1013 en van 1014 tot 1016 koning van Engeland.
Volgens de geschiedschrijver Willem van Malmesbury ontlastte Ethelred zich als baby in het doopvont. Naar aanleiding hiervan voorspelde St.-Dunstan dat de Engelse monarchie onder Ethelreds bewind zou worden omvergeworpen.
Ethelred kwam op tienjarige leeftijd op de troon als opvolger van zijn overleden vader Edgar en zijn daarna vermoorde halfbroer Eduard de Martelaar. In het Engels is zijn bijnaam the Unready, wat in dit geval zonder raad betekent. Het is tevens een woordgrapje op zijn naam, die goed geadviseerd betekent. De bijnaam wordt overigens pas rond 1180 voor het eerst vermeld, dus hij zegt weinig over Ethelreds karakter.
Na enkele decennia van rust begonnen de Denen in het begin van Ethelreds regering weer met raids langs de Engelse kust, en later werden ook serieuze invallen gedaan door legereenheden. De koning probeerde de Vikingen af te kopen met betalingen die men kent als Danegeld. Hij had weinig keus want zijn generaals waren niet te vertrouwen. Maar de betalingen lokten de Denen ook jaar na jaar weer terug naar Engeland. Ten einde raad besloot Ethelred op 13 november 1002, de dag van St.-Bricius (St. Brice's Day), alle in Engeland wonende Denen uit te moorden. In reactie hierop begon koning Sven Gaffelbaard van Denemarken met zijn pogingen Engeland te veroveren. Dit lukte hem in 1013 en Ethelred ging in ballingschap. In 1014 echter verjoegen de Engelsen Svens opvolger Knoet de Grote en herstelden Ethelreds macht.
Ethelred had minstens zestien kinderen uit twee huwelijken. Zijn tweede vrouw was Emma van Normandië. Emma's achterneef Willem de Veroveraar voerde deze familieband later aan als basis voor zijn aanspraak op de troon. Eén van zijn dochters, Godgifu, huwde in 1033 met Drogo van Vexin (graaf van Vexin, Amiens en heer van Elbeuf).
In april 1016 stierf hij in Londen, alwaar hij ook werd begraven. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Edmund II.
Ethelred II (Oudengels: Æþelred) (968-1016) was van 978 tot 1013 en van 1 014 tot 1016 koning van Engeland.
Volgens de geschiedschrijver Willem van Malmesbury ontlastte Ethelred zi ch als baby in het doopvont. Naar aanleiding hiervan voorspelde St.-Dunst an dat de Engelse monarchie onder Ethelreds bewind zou worden omvergeworp en.
Ethelred kwam op tienjarige leeftijd op de troon als opvolger van zijn ov erleden vader Edgar en zijn daarna vermoorde halfbroer Eduard de Martelaa r. In het Engels is zijn bijnaam the Unready, wat in dit geval zonder ra ad betekent. Het is tevens een woordgrapje op zijn naam, die goed geadvis eerd betekent.
Koning Ethelred probeerde de Vikingen af te kopen met betalingen die men kent als Danegeld. Hij had weinig keus want zijn generaals waren niet te vertrouwen.
Op 13 november 1002, de dag van St.-Bricius (St. Brice's Day), beval Ethe lred alle in Engeland wonende Denen uit te roeien. In reactie hierop beg on koning Sven Vorkbaard van Denemarken met zijn pogingen Engeland te ver overen. Dit lukte hem in 1013 en Ethelred vluchtte naar zijn zwager Robe rt de Duivel. In 1014 echter verjoegen de Engelsen Svens opvolger Knoet de Grote en herstelden Ethelreds macht.
Ethelred had minstens zestien kinderen uit twee huwelijken. Zijn tweede v rouw was Emma van Normandië. Emma's achterneef Willem de Veroveraar voer de deze familieband later aan als basis voor zijn aanspraak op de troon. Eén van zijn dochters, Godjifu, huwde in 1033 met Drogo van Vexin (graaf van Vexin, Amiens en heer van Elbeuf).
In april 1016 stierf hij in Londen, alwaar hij ook werd begraven. Hij we rd opgevolgd door zijn zoon Edmund II.
Uit dit huwelijk 8 kinderen, waaronder:
relatie (2)
met
Knut I van Denemarken.
Uit deze relatie een dochter:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Gunhilde | *1018 | | †1038 | | 20 | 0 | 0 |
relatie (3)
met
Knut Koning Van Engeland.
Uit deze relatie een zoon:
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Harthacnut | | | †1042 | | | 0 | 0 |
Richard van Amiens
Richard van Amiens1, geb. circa 8121,1,1, ovl. (minstens 27 jaar oud) na 8391,1.
Aantekeningen bij Richard van Amiens.
B.J. Jansen schrijft over hem: "kaiserlicher Obertürwart, wandert 834 mit Lothar I. nach Italien".
- Vader:
Richard van Amiens1, zn. van Richard van Rouen en Nn, geb. circa 7801,1,1,
Graaf te Amiens [Fra] van 801 tot 825,
Amiens is een stad in Noord-Frankrijk, de hoofdstad van de regio Picardië en van het departement Somme. De stad ligt circa 115 km noordelijk van Parijs en telt ongeveer 137.000 inwoners, die Amiénois worden genoemd.
De naam herinnert aan de Belgische volksstam der Ambiani.
Amiens heeft een universiteit en is een belangrijke industriestad (textiel).
De schrijver Jules Verne bracht een groot deel van zijn leven door in Amiens, stierf er en ligt er begraven.
Zijn naam werd ook gegeven aan het stenen circus Cirque Jules Verne van Amiens. Het is één van de zeven stenen circussen die Frankrijk bezit.
Op 25 maart 1802 werd hier de Vrede van Amiens getekend tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. De vrede hield echter geen stand.
In de stad staat een van de belangrijkste kathedralen van Frankrijk, de Notre-Dame, die sinds 1981 is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is de grootste gotische kathedraal van Europa.
Opmerkelijk genoeg maakt de kathedraal deel uit van nog een ander werelderfgoed, Pelgrimsroutes in Frankrijk, en is de nabijgelegen klokkentoren onderdeel van het derde werelderfgoed in deze stad: Belforten in Noord-Frankrijk.
het stenen circus Cirque Jules Verne
De "Hortillonnages" vormen een 300 hectare groot moerassig gebied hetwelk bestaat uit talloze kleine volkstuinen welke van elkaar gescheiden zijn door middel van evenzo talloze smalle kanaaltjes. De meeste van die volkstuinen zijn slechts toegankelijk per boot. De naam "Hortillonnages" is afgeleid van het Picardische woord "Hortillon" wat "warmoezenier" of "tuinbouwer" betekent. Het woord Hortillon is dan weer afgeleid van het Latijnse "hortillus" wat staat voor "kleine tuin".
Ovl. (Minstens 45 jaar oud) na 8251,1, tr.
Mathilde van Normandië
Mathilde van Normandië (van Normandie), ovl. in 1010.
- Vader:
Richard I van Normandië1 (van Normandie), zn. van Wilhelm I (Willem Langzwaard) van Normandië (van Normandie) en Sprota van Bretage (van Senlis), geb. te Fecamp in 9321,1,1, hertog te Normandiè [Fra] van 942 tot 996, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Fecamp op 20 nov 9961,1, tr. (1) met Emma (van Parijs (Franzië), Capet). Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Nn . Uit dit huwelijk 7 kinderen, tr. (ongeveer 46 jaar oud) (2) in 978.
tr.
met
Odo II van Blois.
Robert (De Deen) van Normandië
Robert (De Deen) (Robert) van Normandië (van Normandie, van Evreux), geb. in 965, ovl. (ongeveer 72 jaar oud) in 1037.
Aantekeningen bij Robert (De Deen) van Normandië (van Normandie, van Evreux).
Robert de Deen, in het Frans Robert le Danois (965 - 1037) was aartsbisschop van Rouen (989-1037) en graaf van Évreux (996-1037)..
Hij was de zoon van Richard I van Normandië, en Gunnora, die van Scandinavische afkomst was. Robert de Deen maakte deel uit van een belangrijke aristocratische groep die de Richardides genoemd wordt..
Al op jonge leeftijd vertrouwt zijn vader hem het ambt van aartsbisschop van Rouen toe, hetgeen de belangrijkste kerkelijke titel binnen het hertogdom van Normandië was..
Na de dood van zijn vader in 996 wordt Robert tevens Graaf van Evreux, dit maakt van hem de belangrijkste persoon in Normandië, op de hertog van Normandië na. In 996 wordt zijn broer Richard hertog van Normandië..
De titel van graaf geeft hem het recht om te trouwen, en zijn eerste huwelijk is dat met Herleva, waarschijnlijk de dochter van Turstin de Rijke. Met haar krijgt hij meerdere kinderen, waaronder Richard en Rudolf..
Robert is dan een getrouwde aartsbisschop met kinderen. Hoewel het celibaat nog niet officieel door de kerk is ingesteld, zijn huwelijken onder hoge geestelijke leiders geen gewoonte. Volgens de historicus François Neveux is Robert zonder twijfel een “meer wereldse dan religieuze” aartsbisschop[1]. Aan het eind van het jaren 1020 begint Robert aan een uitbreiding van de kathedraal van Rouen. We weten ook, dankzij de geschriften van archeoloog Jacques le Maho, dat de aartsbisschop-graaf zijn kasteel van Gravenchon in een werkelijk paleis veranderde aan het begin van de 11e eeuw. Robert was een mecenas en onderhield een literaire kring. De satiricus Garnier en de geschiedschrijver Dudo van Saint-Quentin dragen enkele werken aan hem op..
In 1026 volgt Robert de Geweldige, in het Frans Robert le Magnifique, op omstreden wijze Richard III op en wordt hertog van Normandië. Kort na zijn beëdiging valt hij Robert de Deen aan. De aartsbisschop wordt verdacht van een complot tegen de nieuwe hertog. Anderzijds wordt gesproken van onteigeningen door de aartsbisschop in het nadeel van de hertog. Robert moet vluchten uit Rouen en zoekt onderdak in Évreux. De hertog belegert de stad en uiteindelijk moet Robert de Deen Normandië verlaten..
De verbannen aartsbisschop antwoordt door Robert de Geweldige te excommuniceren en een interdict op te leggen voor het hertogdom. Dit doet de hertog van gedachten veranderen en uiteindelijk mag de aartsbisschop terugkeren en vindt hij een plaats aan het hof van de hertog. Hij wordt zelfs diens voornaamste adviseur en helpt het conflict tussen de hertog en zijn neef Alan III van Bretagne op te lossen. Na de dood van Robert de Geweldige wordt Robert de Deen de belangrijkste man van het hertogdom Normandië, tot aan zijn dood in 1037.
- Vader:
Richard I van Normandië1 (van Normandie), zn. van Wilhelm I (Willem Langzwaard) van Normandië (van Normandie) en Sprota van Bretage (van Senlis), geb. te Fecamp in 9321,1,1, hertog te Normandiè [Fra] van 942 tot 996, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Fecamp op 20 nov 9961,1, tr. (1) met Emma (van Parijs (Franzië), Capet). Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Nn . Uit dit huwelijk 7 kinderen., tr. (ongeveer 46 jaar oud) (2) in 978.
Magier van Normandië
Magier (Mauger) van Normandië (van Normandie), ovl. in 1020.
- Vader:
Richard I van Normandië1 (van Normandie), zn. van Wilhelm I (Willem Langzwaard) van Normandië (van Normandie) en Sprota van Bretage (van Senlis), geb. te Fecamp in 9321,1,1, hertog te Normandiè [Fra] van 942 tot 996, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Fecamp op 20 nov 9961,1, tr. (1) met Emma (van Parijs (Franzië), Capet). Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Nn . Uit dit huwelijk 7 kinderen., tr. (ongeveer 46 jaar oud) (2) in 978.
Nn van Normandië
Nn van Normandië.
- Vader:
Richard I van Normandië1 (van Normandie), zn. van Wilhelm I (Willem Langzwaard) van Normandië (van Normandie) en Sprota van Bretage (van Senlis), geb. te Fecamp in 9321,1,1, hertog te Normandiè [Fra] van 942 tot 996, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Fecamp op 20 nov 9961,1, tr. (1) met Emma (van Parijs (Franzië), Capet). Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Nn . Uit dit huwelijk 7 kinderen., tr. (ongeveer 46 jaar oud) (2) in 978.
Nn van Metz
Nn van Metz.
- Vader:
Bivinus Ook: Bevin. Bij B.J. Jansen is hij geboren in 810 en overleden tussen 864 en 869 van Metz1, zn. van Richard van Amiens en Nn, geb. in 8221,1,1, graaf te Italië,
Lekenabt te Gorze [Fra] in 856,
Gorze is een gemeente in het Franse departement Moselle (regio Lotharingen) en telt 1392 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Metz-Campagne.
De abdij van Gorze werd gesticht in 749 door Sint Chrodegang van Metz. In Gorze ontstond de chant messin, een vroege vorm van Gregoriaanse zang, als onderdeel van de liturgie. Er werden ook mysteriespelen opgevoerd met Pasen (Passiespel).
De abdij speelde een vooraanstaande rol in de hervormingsbeweging van het kloosterwezen in de 10e eeuw, nadat de invallen van de Noormannen het christendom erg hadden ontwricht.
In tegenstelling tot de hervormingsbeweging van Cluny, dat een centraal georganiseerde structuur voorzag, behielden de kloosters die zich bij Gorze aansloten een volledige autonomie. Daaardoor ontstond een netwerk van 160 zelfstandige kloosters en abdijen zoals Fulda, Niederaltaich, Einsiedeln, en Sankt Emmeram in Regensburg.
In 1096, alvoor op kruistocht te vertrekken, deed Godfried van Bouillon een belangrijke schenking aan de abdij van Gorze.
In de 12e eeuw speelde Gorze haar leidende positie op spiritueel gebied kwijt. De abdij bleef wel materieel welvarend en ondernam de constructie van verschillende gebouwen, waaronder de huidige parochiekerk.
Tijdens de Reformatie, in 1572, werd de abdij afgeschaft. Een poging tot herstel mislukte in 1580. Alle gebouwen werden vernield met uitzondering van de parochiekerk.
Ovl. (Ongeveer 55 jaar oud) in 8771,1, tr.
- Moeder:
Ricardis van Arles2, dr. van Boso van Arles en Nn, geb. circa 8222,2, ovl. (minstens 7 jaar oud) na 8292,2.
Irmgard der Franken
Irmgard (Ermengarde) der Franken1, geb. circa 855, ovl. (ongeveer 41 jaar oud) in 896.
Aantekeningen bij Irmgard (Ermengarde) der Franken.
Ermengarde der Franken (852/855 - 896) was een dochter van Lodewijk II en van Engelberga van Parma. Zij huwde in 876 met Bosso van Arles en schenkt hem volgende kinderen:.
- Willa, gehuwd met Rudolf I van Bourgondië (-912) en met Hugo van Arles (-949).
- Engelberga, gehuwd met Carloman van Frankrijk (866-884) en met Willem I van Aquitanië(-918).
- Irmgard (877-), gehuwd met Menassus van Châlons.
- Lodewijk III (880-923).
Wanneer paus Johannes VIII op de vlucht is voor de Saracenen, komt hij zich verschuilen bij Ermengarde en haar echtgenoot in Arles. Na de staatsgreep van Bosso in 879 neemt zij deel aan de verdediging van Provence tegen de aanvallen van de Karolingische koningen. Einde 880 verdedigt zij met succes Vienne, maar in 881 slaagt Karel de Dikke er in om Vienne in te nemen, dat gebrand en geplunderd wordt. Haar schoonbroer Richard I van Bourgondië brengt haar onder in Autun, terwijl Bosso zelf naar Provence vlucht. Na de dood van haar echtgenoot in 887 wordt zij regentes over Provence en begeleidt haar zoon Lodewijk III naar Karel de Dikke om hem te laten adopteren door deze. In 889 onderwerpt zij zich aan Arnulf van Karinthië en wordt abdis in Brescia.
- Vader:
Lodewijk II van het Heilige Roomse Rijk1 Ook: Lodewijk II der Franken, zn. van Lotharius I Der Franken en Irmingard van de Tours, geb. in 8251,1, RK1,1, koning van Italië van 850 tot 875, keizer van het Heilige Roomse Rijk van 855 tot 875, koning te Provence [Fra] van 863 tot 875, ovl. (ongeveer 50 jaar oud) op woensdag 12 aug 8751,1, tr. met Ingelberga van Spoleto. Uit dit huwelijk geen kinderen.
tr. Volgens B.J. Jansen is Bosso eerst getrouwd geweest met een onbekende relatie, waaruit Willa is voortgekomen. Elders vinden we alleen Irmgard als echtgenote, waarbij alle vier de kinderen van Bosso ook aan haar worden toegeschreven
met
Bosso van Provence1,2, zn. van Bivinus van Metz en Ricardis van Arles, geb. in 844, 1,
Graaf te Troyes [Fra] in 870,
Troyes (bevolking van 65.000) is een stad in het noord-oosten van Frankrijk, en is de hoofdplaats van het departement Aube. De Seine stroomt door Troyes.
Het Verdrag van Troyes, dat in 1420 hier getekend werd door de Franse koningin en de Engelse koning, betekende een keerpunt in de Honderdjarige Oorlog. De onterfde Dauphin kreeg hulp van het boerenmeisje Jeanne d'Arc en heroverde zijn land. Tijdens de Middeleeuwen was Troyes een belangrijke handelsstad, en gaf haar naam aan de gewichtseenheid troy ounce, die voor de prijsstelling van edele metalen nog steeds gebruikt wordt. De middeleeuwse schrijver Chrétien de Troyes heeft hier gewoond en is er misschien geboren.
graaf te Vienne [Fra] in 8711, graaf te Lyon [Fra] in 871,
Raadgever en kamerheer van zijn neef Lodewijk de Stamelaar, graaf te Berry [Fra] in 872,
Berry was tot aan de Franse Revolutie een van de provincies van Frankrijk, met als hoofdstad Bourges.
Berry was in de vroege middeleeuwen een zelfstandig graafschap, alvorens verdeeld te worden door de hertog van Aquitanië en de graven van Anjou en Blois. Aan het einde van de 11e eeuw begonnen de Franse koningen zich voor het gebied te interesseren en het geleidelijk bij hun domein te voegen. In 1360 richtte koning Jan II de Goede het hertogdom Berry op voor zijn derde zoon Jan. De titel van hertog van Berry bleef eeuwenlang binnen de koninklijke familie.
In 1790 werden al die titels opgedoekt en Berry werd verdeeld over enkele nieuwe departementen. Haut-Berry werd in grote lijnen het departement Cher, met toevoeging van Saint-Amand-Montrond en omgeving, die in de provincie Bourbonnais lagen. Bas-Berry werd het departement Indre, samen met een groot deel van de Brenne, uit de provincie Touraine). Kleinere delen van Berry gingen naar de departementen Loiret en Loir-et-Cher. Al de genoemde departementen maken tegenwoordig deel uit van de regio Midden Frankrijk.
hertog te Italië in 876, hertog te Provence [Fra] in 876, onderkoning van het Koninkrijk Italiè in 876,
Graaf van Macon en Chalon in 877,
Mâcon is een stad en gemeente in het oosten van Frankrijk. Het is de prefectuur van het departement Saône-et-Loire. De stad ligt op de rechteroever van de Saône. In 1999 woonden er 34.469 mensen.
koning te Nederbourgondiè [Fra] in 879, ovl. (ongeveer 33 jaar oud) op zondag 11 jan 8772,2, begr. te Vienne [Fra] Kathedraal van St. Mauritius Vienne is een stad en gemeente in het Franse departement Isère (regio Rhône-Alpes) en telt 29.975 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Vienne, tr. (1) met Nn 2. Uit dit huwelijk een dochter.
Aantekeningen bij Bosso van Provence.
Bosso van Provence, of van Vienne, (844 - 11 januari 887) was een zoon van Bivinus van Metz en Richardis van Arles en een broer van Richard I van Bourgondië.
*.
In 876 huwde hij met Ermengarde, een dochter van Lodewijk II van het Heilige Roomse Rijk. Zijn zuster Richildis was bijzit en nadien echtgenote van Karel de Kale. Bosso werd achtereenvolgens:.
- 870, graaf van Troyes.
- 871, gouverneur (hertog) van Lyon en Viennois.
- 872, raadgever en kamerheer van zijn neef Lodewijk de Stamelaar, graaf van Berry.
- 876, hertog in Italië en in Provence, onderkoning van Koninkrijk Italië.
- 877, graaf van Mâcon en van Chalon.
- 879, graaf van Autun.
In 879 werd het koninkrijk Bourgondië opnieuw opgericht en werd Bosso de nieuwe koning. Het voorstel van paus Johannes VIII om hem koning van Italië te maken, wees Bosso echter af. Lodewijk III van Frankrijk, Carloman II, Karel de Dikke en Lodewijk III van Oost-Francië vormden nu een front tegen hem, verplichten Bosso om zich terug te trekken en plunderen Vienne, zodat zijn broer Richard I van Bourgondië te hulp moest snellen. Na de dood van Carloman II en de troonsbestijging van Karel de Dikke in 884, werd Bosso aangeboden om koning van Provence te worden, op eenvoudige voorwaarde van eerbetuiging aan de koning van Frankrijk.
*.
Kinderen.
Bosso was de vader van:.
- Willa, gehuwd met Rudolf I van Bourgondië (-912) en met Hugo van Arles (-949).
- Engelberga, gehuwd met Carloman van Frankrijk (866-884) en met Willem I van Aquitanië(-918).
- Irmgard (877-), gehuwd met Manasses I van Chalon.
- Lodewijk III (880-923).
Uit dit huwelijk 4 kinderen, waaronder:
Beatrix van Normandië
Beatrix van Normandië.
- Vader:
Richard I van Normandië1 (van Normandie), zn. van Wilhelm I (Willem Langzwaard) van Normandië (van Normandie) en Sprota van Bretage (van Senlis), geb. te Fecamp in 9321,1,1, hertog te Normandiè [Fra] van 942 tot 996, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Fecamp op 20 nov 9961,1, tr. (1) met Emma (van Parijs (Franzië), Capet). Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (2) met Gunnor van Denemarken (van Crepon). Uit dit huwelijk 8 kinderen., tr. (3).
Robert van Normandië
Robert van Normandië.
- Vader:
Richard I van Normandië1 (van Normandie), zn. van Wilhelm I (Willem Langzwaard) van Normandië (van Normandie) en Sprota van Bretage (van Senlis), geb. te Fecamp in 9321,1,1, hertog te Normandiè [Fra] van 942 tot 996, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Fecamp op 20 nov 9961,1, tr. (1) met Emma (van Parijs (Franzië), Capet). Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Nn . Uit dit huwelijk 7 kinderen., tr. (ongeveer 46 jaar oud) (2) in 978.
Papia van Normandië
Papia van Normandië.
- Vader:
Richard I van Normandië1 (van Normandie), zn. van Wilhelm I (Willem Langzwaard) van Normandië (van Normandie) en Sprota van Bretage (van Senlis), geb. te Fecamp in 9321,1,1, hertog te Normandiè [Fra] van 942 tot 996, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Fecamp op 20 nov 9961,1, tr. (1) met Emma (van Parijs (Franzië), Capet). Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (2) met Gunnor van Denemarken (van Crepon). Uit dit huwelijk 8 kinderen., tr. (3).
Wilhelm (Willem I Van Eu) van Normandië
Wilhelm (Willem I Van Eu) (Willem I) van Normandië (van Yiesmes, van Normandie, van Eu), geb. circa 972, ovl. (ongeveer 86 jaar oud) in 1058 (1054, 1050).
Aantekeningen bij Wilhelm (Willem I Van Eu) van Normandië (van Yiesmes, van Normandie, van Eu).
Willem I van Eu (972-1058) was een zoon van Richard I van Normandië en van een onbekende moeder. Hij volgde in 1040 zijn neef Gilbert van Brionne op als graaf van Eu. Willem was gehuwd met Leseline van Turqueville (-1058), een dochter van Turchetil van Turqueville.
- Vader:
Richard I van Normandië1 (van Normandie), zn. van Wilhelm I (Willem Langzwaard) van Normandië (van Normandie) en Sprota van Bretage (van Senlis), geb. te Fecamp in 9321,1,1, hertog te Normandiè [Fra] van 942 tot 996, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Fecamp op 20 nov 9961,1, tr. (1) met Emma (van Parijs (Franzië), Capet). Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (2) met Gunnor van Denemarken (van Crepon). Uit dit huwelijk 8 kinderen, tr. (3).
tr.
met
Leseline van Turqueville, ovl. in 1058.
Uit dit huwelijk 3 zonen:
Gottfried (Van Brionne) van Normandië
Gottfried (Van Brionne) (Godfried) van Normandië (van Normandie), ovl. in 1015.
- Vader:
Richard I van Normandië1 (van Normandie), zn. van Wilhelm I (Willem Langzwaard) van Normandië (van Normandie) en Sprota van Bretage (van Senlis), geb. te Fecamp in 9321,1,1, hertog te Normandiè [Fra] van 942 tot 996, ovl. (ongeveer 64 jaar oud) te Fecamp op 20 nov 9961,1, tr. (1) met Emma (van Parijs (Franzië), Capet). Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (2) met Gunnor van Denemarken (van Crepon). Uit dit huwelijk 8 kinderen., tr. (3).
Judith
Judith .
tr.
met
Richard II van Normandië (van Normandie), zn. van Richard I van Normandië (van Normandie) en Gunnor van Denemarken (van Crepon), geb. op vrijdag 23 aug 963, ovl. (ongeveer 63 jaar oud) te Fécamp [Fra] Fécamp is een gemeente in het Franse departement Seine-Maritime (regio Hoog-Normandië) en telt 21.027 inwoners (1999). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Le Havre in 1027 (1026).
Aantekeningen bij Richard II van Normandië (van Normandie).
Richard II van Normandië (?, 23 augustus 963 of 966 - Fécamp, 1027), bijg. de Goede, was de oudste zoon van Richard I van Normandië en van Gunnor. Richard volgde zijn vader als minderjarige op in 996. Kort na zijn aantreden, in 996-997, diende hij het hoofd te bieden aan een boerenopstand. Zijn oom Rudolf van Ivry, sloeg de opstand genadeloos neer en liet de leiders van de rebellen de handen en voeten afhakken. De Vikingen gebruikten het westen van het graafschap als uitvalsbasis voor hun aanvallen op Engeland. In 1002 sloot Richard vrede met Engeland, en huwelijkte zijn zuster Emma uit aan koning Ethelred II van Engeland. Nadat Boudewijn IV van Vlaanderen de stad Valenciennes had ingenomen, maakte Richard deel uit van de coalitie onder leiding van Hendrik II die Boudewijn - tevergeefs - bestreed. Hij zocht toenadering tot Odo II van Blois, aan wie hij zijn zuster Margaretha uithuwelijkte en de helft van Dreux als bruidsschat meegaf. Om het verlies van Dreux te compenseren liet hij de versterking Tillières oprichten, maar Odo II van Blois ging in de aanval nog voor deze versterking afgewerkt was. Richard diende geregeld beroep te doen op de Vikingen om ten strijde te trekken tegen zijn buren.
Godfried I van Bretagne
Godfried I van Bretagne.
tr.
met
Havoise Ook: Havise en Hedwige) van Normandie (van Normandië), zn. van Richard I van Normandië (van Normandie) en Gunnor van Denemarken (van Crepon).
Odo II van Blois
Odo II van Blois.
tr.
met
Mathilde van Normandië (van Normandie), dr. van Richard I van Normandië (van Normandie) en Gunnor van Denemarken (van Crepon), ovl. in 1010.
Cynric van Wessex
Cynric van Wessex1, geb. circa 5251,1,1, koning van Wessex in 534, ovl. (ongeveer 35 jaar oud) in 5601,1.
- Vader:
Creorda van Wessex1, zn. van Cerdic van Wessex en Nn, geb. circa 4931,1, edelman in Wessex, tr.
tr.
met
Nn .
Uit dit huwelijk 3 zonen:1
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Ceawlin | *545 | | †592 | | 47 | 1 | 3 |
2 | Cuthwulf | *547 | | †571 | | 24 | 0 | 0 |
3 | Cutha | *549 | | †571 | | 22 | 0 | 0 |
Willem II van Eu
Willem II (Willem) van Eu, graaf te Eu [Fra] in 1059, ovl. in 1080.
- Vader:
Wilhelm (Willem I Van Eu) (Willem I) van Normandië (van Yiesmes, van Normandie, van Eu), zn. van Richard I van Normandië (van Normandie) en Nn, geb. circa 972, ovl. (ongeveer 86 jaar oud) in 1058 (1054, 1050), tr.
tr. in 1058
met
Adelheid van Soissons, ovl. in 1079.
Uit dit huwelijk 5 kinderen:
Nn
Nn .
tr.
met
Cynric van Wessex1, zn. van Creorda van Wessex en Nn, geb. circa 5251,1,1, koning van Wessex in 534, ovl. (ongeveer 35 jaar oud) in 5601,1.
Uit dit huwelijk 3 zonen:1
| naam | geb. | plaats | ovl. | plaats | oud | relatie | kinderen |
1 | Ceawlin | *545 | | †592 | | 47 | 1 | 3 |
2 | Cuthwulf | *547 | | †571 | | 24 | 0 | 0 |
3 | Cutha | *549 | | †571 | | 22 | 0 | 0 |
')}