Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Satkamose
Satkamose 1, geb. circa 1531 BC1,1, ovl. (ongeveer 31 jaar oud) circa 1500 BC1,1.

  • Vader:
    Ahmose I 1,2, zn. van Sequenenre-Tao en Ahotep I, geb. circa 1560 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1530 BC tot 1504 BC, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) circa 1504 BC1,2,1,2, begr. 2, tr. (2) met Inihapi . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Thenthapi . Uit dit huwelijk een zoon, tr. (4) met Kasmut . Uit dit huwelijk een zoon, tr. (5) met zijn zus Seknetre 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (1).
 

tr.
met

Amenhotep I 1, geb. circa 1537 BC1,1,1, farao te Egypte [Egy] van 1504 BC tot 1483 BC, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) circa 1483 BC1,1, tr. (1) met Meriatum 1, geb. circa 1540 BC1,1. Uit dit huwelijk een dochter, tr. (3) met Nn . Uit dit huwelijk een zoon.

 



Aantekeningen bij Amenhotep I .
Amenhotep I was een farao van de 18e Dynastie, in het tijdvak het nieuwe rijk in de Oude Egyptische geschiedenis. De koning was bekend onder de naam: Amenhotep I, Amenophis of Amenothis door Manetho. Zijn naam betekent: "Amon is tevreden" zijn tweede naam, aangenomen bij zijn kroning, betekent: "Heilig is de ziel van Ra".
*.
Biografie.
Koning Amenhotep I, Djeserkare was een zoon van Ahmose en Ahmose-Nefertari. Zijn broer Ahmose Sipair, de eigenlijke kroonprins, stierf voordat hij kon regeren. De koning was nog jong toen hij aan de macht kwam en zijn moeder fungeerde een tijdje als regent. Zijn vrouw werd Ahmose-Meritamon met wie hij een zoon kreeg, Amenemhat genaamd. Amenemhat had als vrouw Ahhotep II, maar hij stierf al jong en zonder erfgenamen. Na de dood van Amenhotep I kwam de militaire leider Thoetmoses I, die getrouwd was met een dochter van Ahmose, Aahmes, aan de macht, gelegitimeerd door de afkomst van zijn vrouw.
*.
Hij was koning van Egypte van (ca.) 1525 tot 1504 v.Chr. De koning regeerde volgens Manetho 20 jaar en zeven maanden. Amenhotep I erfde een stabiel koninkrijk van zijn vader Ahmose en in zijn tijd groeide Egypte verder in welvaart en macht. Onder de farao was Thebe hoofdstad van het Nieuwe Rijk. De koning werd samen met zijn moeder vereerd tot aan de late tijd, als schutspatroon van de necropool van Thebe.
*.
Hij voerde oorlog in Nubië tegen het land Koesj in het verre zuiden en benoemde er een onderkoning. Daarnaast voerde hij ook oorlog met Libië en in Azië. De vallei van de Eufraat moest hij echter voorlopig nog in de handen van de grote rivaal Mitanni laten.
*.
Kunst en cultuur.
Er zijn weinig tot geen schilderingen uit zijn leven overgebleven; de meeste zijn grafschilderingen. Het is dus onmogelijk te zeggen hoe de schilderkunst in zijn leven is gevormd. Maar tijdens zijn leven is er wel veel literatuur geproduceerd. In zijn tijd is het Amdoeat (Boek van de onderwereld) gevormd en kreeg het zijn uiteindelijke vorm die werd gebruikt in het Nieuwe Rijk. Het Ebers papyrus, een papyrus die de voornaamste bron vormt voor de Oud-Egyptische medicijnen kwam ook uit deze tijd. Ook de eerste waterklok werd uitgevonden in deze tijd, maar de oudste bestaande stamt uit de tijd van Amenhotep III.
*.
Amenhotep I was de eerste koning die zijn dodentempel scheidde van zijn tombe. Deze traditie, die hier begonnen werd, werd gevolgd door alle heersers van het nieuwe rijk. Hij bouwde zijn tempel in het noorden van Deir el-Bahari, maar er is weinig van overgebleven. Hatsjepsoet bouwde haar enorme tempel ook op deze plek en moest noodgedwongen een deel van de tempel en de schrijn voor Hathor weghalen.
*.
De locatie van de tombe van de koning is niet bekend. Uit overlevering uit de tijd van Ramses IX bleek nog dat het intact was, maar de locatie was niet aangegeven. Er zijn twee mogelijke locaties waar de nog niet herontdekte tombe zich kan bevinden. In het Dal der Koningen kan het tombe KV39 zijn of in de regio Dra' Abu el-Naga, vlakbij Deir el-Bahari, tombe ANB. Tombe ANB wordt beschouwd als meest geschikte plek, omdat in dat object zijn naam en die de leden van zijn familie worden verkondigd. Opgravingen in KV39 hebben aangetoond dat het een plek vormde voor opslag.
*.
Bouwwerken: Tombe in het dal der koningen KV39; Tombe ANB in Dra' Abu el-Naga; Begonnen met de tempel van Amon in Karnak, diverse pylonen en een heilige bark voor Amon, naar de Witte kapel van Senoeseret III. ; Kapel voor Hathor in Deir-el Bahari. Gebouwen in Elephantine, Kom Ombo, Abydos en de tempel van Nechbet in El-Kab. Tempel in Saï, een eiland in Nubië. Tempels in Sarabit el-Chadim in Sinai.
*.
Tempel van Amon (Karnak).
*.
De Tempel van Amon besloeg een oppervlakte van 123 ha en bestaat uit talrijke bijkapellen, pylonen en hoven. De tempel heeft een oriëntatie naar het oosten en behoorde tot het complex van Karnak. Dit complex was opgericht voor de triade van Thebe waarvan Amon de belangrijkste god was. Deze tempel stond dan ook centraal in de site van Karnak.
*.
Geschiedenis.
*.
De eerste constructies dateren van het Middenrijk, waar er sporen zijn teruggevonden van Amenemhat I en Senoeseret I. In de tempel is er bijna voortdurend bijgebouwd en bijna elke farao heeft zo wel zijn bijdrage tot het complex.
*.
Amenhotep I herstelde de oude tempel en hij liet er talrijke kapellen en een toegangspoort bijbouwen. Thoetmoses I zorgde voor een uitbreiding van de tempel en liet verschillende obelisken plaatsen. Thoetmoses II bouwde daar nog een pyloon bij. Hatsjepsoet was erg actief in haar bouwprogramma, mede als legitimatie voor haar macht. Ze maakte talrijke bijkapellen en plaatste twee obelisken. Ze liet ook heel wat verbouwingen uitvoeren. Thoetmoses III bouwde de tempel verder uit: ook hij liet obelisken uitkappen en nieuwe pylonen bouwen, maar zijn belangrijkste bijdrage was de bouw van de Akhmenu (Oud Egyptisch voor Huis van het licht) met de zogenaamde 'Botanische tuin'. Amenhotep III liet talrijke beelden overkomen en begon met de bouw van de zuilenzaal. Onder Echnaton verloor de tempel veel invloed en zijn opvolger Toetanchamon bouwde ook niet veel bij. Onder Ramses II en Seti I werd de hypostyle zaal of grote zuilenzaal afgewerkt. In het voorhof werden onder andere nog een colonnade van Taharka en zijkapellen van Seti II en Ramses III gebouwd.
*.
Het complex was aldus bijna volgebouwd, maar er bestond nog een zij-ingang die van noord naar zuid liep. Deze had vier pylonen. Deze waren gebouwd door Hatsjepsoet, Thoetmoses III, Amenhotep III en Horemheb. Onder de Ramessiden werd er vooral gerestaureerd en werden reliëfs geplaatst. De grote bouwwerken van de 18e dynastie waren afgelopen. Onder Sjosjenq I en Osorkon II werd er ook nog bijgebouwd en de vermelde zuil van Taharka werd opgericht. Het belang van Thebe en Karnak was echter sterk achteruitgegaan. De verschrikkelijke aardbeving van 27 v.Chr. en het gebrek aan interesse van de Romeinen zorgden ervoor dat Karnak al snel een puinhoop werd.
*.
Architectuur.
In het tempelcomplex is veel gebouwd in de loop der tijden. De stijl die overheerst is die van het vroege Nieuwe Rijk. Er staat een hele scala aan bouwwerken en onderdelen in het tempelcomplex, globaal gezien kan men onderscheid maken tussen de west-oost as en de zuid-noord as. De west-oost as is de oudste route waar aan het einde de Achmenoe bevindt. De zuid-noord as is de route die naar de Moet-tempel toe gaat.
*.
Route west-oost as.
De west-oost as loopt vanaf de ingang naar de Achmenoe van Thoetmosis III. Onderweg zijn er een aantal bouwwerken te zien, waaronder pylonen en open plekken.
*.
1- Dromos van Nectanebo I.
2- 1e pyloon van Nectanebo I, nog niet helemaal voltooid. 122 meter breed, 15 m dik en 43,5 m hoog.
-3 Voorhof met colonade van Taharqa, Staatsieheiligdommen van Seti II en Ramses III. Voor de 2e pyloon twee kolossale beelden uit de 18e dynastie.
4- 2e pyloon van Horemheb (start), Ramses II (voltooiing) en Ptolemaeën (restauratie). 100 meter breed, 14 meter dik.
5- Grote zuilenhal (Hypostyle) van Ramses I (start) Seti I en Ramses II (voltooiing), fragmenten van de veldtochten van Seti I.
6- 3e pyloon van Amenhotep III. 97 meter breed, 12,6 m dik en hoogte onbekend (verwoest). Toegang tot de zuid-noord as.
7- Obelisken van Thoetmoses I.
8- 4e pyloon van Thoetmoses I. 63 meter breed en 10,6 meter dik.
9- Obelisken van Hatsjepsoet en mogelijke zuilen van haar.
10- 5e pyloon van Thoetmoses I.
11- 6e pyloon van Thoetmoses III.
12- Binnentempel van Amon-re, Cultusruimten van Hatsjepsoet, wapenpijler van Thoetmoses III en bark van Toetmoses III.
13- Hof van het middenrijk, oorspronkelijk stond er een tempel van Senoeseret II.
14- Achmenoe (feest tempel) van Thoetmoses III.
15- Tegenheiligdom met twee obelisken van Thoetmoses IV.
*.
Zuilenzaal.
De grote zuilenzaal of hypostyle zaal is één van de indrukwekkendste delen van het tempelcomplex en had een grootte van 53 x 103 m. De zaal telde maar liefst 134 zuilen die ongeveer 15 meter hoog zijn. De aanvang was begonnen onder Amenhotep III die er 14 zuilen plaatste. De grote werken vangen echter aan onder Seti I en Ramses II. De zaal diende voor grote feesten, maar ze was ook één grote propagandamachine. Er zijn talrijke bas- en hoogreliëfs die de veldslagen van deze farao's uitbeelden. Van historisch belang is de uitbeelding van de slag van Kadesj waarbij Ramses II de overwinning claimde en ons zo 3000 jaar bedroog. Deze reliëfs zijn onder de latere Ramessiden gerestaureerd.
*.
Achmenoe.
Achmenoe (Oud-Egypt.:Huis van het licht) was de zuilenzaal die Thoetmoses III liet bouwen in het 23e en 24e jaar van zijn regering. De zuilenzaal wordt ook wel de feestzaal genoemd omdat ze waarschijnlijk gebouwd was bij het Sed-festival van Tutmoses. De Achmenoe bestond uit 5 delen:.
1. De grote zaal of feestzaal bestaande uit 32 gigantische zuilen.
2. Kamer voor Sokaris, waar verschillende dierenmummies zijn teruggevonden.
3. Zonnekamers.
4. Voorouderkamers: hier liet Thoetmoses III de namen van zijn voorouders graveren in de muren.
5. Botanische kamers: Deze kamers waren rijkelijk versierd met vegetatieve motieven.
*.
Route zuid-noord as.
De zuid-noord as loopt vanaf de 3e tot 4e pyloon naar de tempel van Moet. Ook hier zijn weer verschillende bouwwerken te bewonderen. De meeste van die bouwwerken zijn helaas teloor gegaan waardoor dit niet meer voor het publiek open is.
*.
Cachettenhof, een open terrein waarin beelden en artefacten waren begraven.
7e pyloon van Hatsjepsoet en Thoetmoses III. 63,7 meter breed en 11 m dik.
Albasten schrijn gemaakt voor het jubileum van Thoetmoses III.
8e pyloon mogelijk gebouwd door Thoetmoses II. 48 meter breed en 9,4 m dik.
9e pyloon gebouwd door Amenhotep II (start), Horemheb (voltooiing). 65,5 meter breed en 11,0 m dik. De pyloon is hol en kan worden betreden via trappen.
Koninklijke cultustempel van Amenhotep II werd door Horemheb verplaatst van west naar oosten.
10e pyloon gebouwd door Amenhotep III (start), Horemheb (voltooiing), 66,7 meter breed en 11,7 m dik.
*.
Cachettenhof.
Men deed in de 19e eeuw een grote vondst in Karnak: in de grond werden 750 beelden en 17.000 andere artefacten ontdekt. De reden dat deze hier waren begraven was waarschijnlijk vanwege opruimingen in de tempelburcht bij restauraties en verbouwingen. Mogelijk was er een teveel aan beelden gekomen en moesten er worden opgeborgen. Een andere reden kan ook zijn geweest dat men bepaalde kostbaarheden voor vijandige invallen wou behoeden. De ondergrondse opberging vond plaats in de Ptolemaeïsche periode. De opgraving was tijdens een periode van hoog water en zo werd de cachette vergeten.
*.
Andere gebouwen.
Binnen de muren van het tempelcomplex zijn er ook andere gebouwen naast de Amon-tempel. Dit zijn allen religeuze gebouwen ter ere van een god. Er zijn ook kleinere tempeltjes zie hiervoor: tempel van Chonsoe, Opet en de Ptah.
*.
Heilig meer en Magazijn.
Ten noorden van het hof van het middenrijk bestaat het heilig meer. Dit meer symboliseerde het oerwater of Noen; daaruit werd volgens de mythen de wereld geschapen. Het water is afkomstig uit de Nijl en speelde een rol in de rituelen die de priesters uitvoerden. Naast het meer stond een gebouw, het magazijn waar de priesters van Amon zetelden en waar goederen opgeslagen waren.
*.
Oostelijke tempel.
Deze tempel staat ten oosten van de Karnak tempel. Het is gebouwd onder Ramses II en wordt ook wel genoemd De tempel van de horende oor.
*.
Openluchtmuseum.
In dit gedeelte staan allerlei oude gebouwen, barken en monumenten. Ze komen uit het middenrijk en begin Nieuwe Rijk.
*.
Links: Excavations in the Central Area of the Amun Temple at Karnak and in the Opet temple (CFEETK); Centre Franco-Egyptien d'Etude des Temples de Karnak.
*.
Bronnen en literatuur:.
De Gryse B,Karnak, 1984; De Wit C,Oud Egyptische kunst; Lauffray J,Karnak d'Egypte,1979; Legrain G,Les temples de Karnak.


Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Satamum
Satamum .

  • Vader:
    Ahmose I 1,2, zn. van Sequenenre-Tao en Ahotep I, geb. circa 1560 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1530 BC tot 1504 BC, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) circa 1504 BC1,2,1,2, begr. 2, tr. (2) met Inihapi . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Thenthapi . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (4) met Kasmut . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn zus Seknetre 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (1).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Ahmose-Anch
Ahmose-Anch .

  • Vader:
    Ahmose I 1,2, zn. van Sequenenre-Tao en Ahotep I, geb. circa 1560 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1530 BC tot 1504 BC, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) circa 1504 BC1,2,1,2, begr. 2, tr. (2) met Inihapi . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Thenthapi . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (4) met Kasmut . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn zus Seknetre 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (1).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Amenhotep I
Amenhotep I .

  • Vader:
    Ahmose I 1,2, zn. van Sequenenre-Tao en Ahotep I, geb. circa 1560 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1530 BC tot 1504 BC, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) circa 1504 BC1,2,1,2, begr. 2, tr. (2) met Inihapi . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Thenthapi . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (4) met Kasmut . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn zus Seknetre 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (1).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Siamum
Siamum .

  • Vader:
    Ahmose I 1,2, zn. van Sequenenre-Tao en Ahotep I, geb. circa 1560 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1530 BC tot 1504 BC, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) circa 1504 BC1,2,1,2, begr. 2, tr. (2) met Inihapi . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Thenthapi . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (4) met Kasmut . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn zus Seknetre 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (1).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Meratum
Meratum .

  • Vader:
    Ahmose I 1,2, zn. van Sequenenre-Tao en Ahotep I, geb. circa 1560 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1530 BC tot 1504 BC, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) circa 1504 BC1,2,1,2, begr. 2, tr. (2) met Inihapi . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Thenthapi . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (4) met Kasmut . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn zus Seknetre 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (1).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Hantameh
Hantameh .

  • Vader:
    Ahmose I 1,2, zn. van Sequenenre-Tao en Ahotep I, geb. circa 1560 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1530 BC tot 1504 BC, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) circa 1504 BC1,2,1,2, begr. 2, tr. (1) met zijn zus Ahmose-Nefertari 1. Uit dit huwelijk 7 kinderen1., tr. (2) met Inihapi . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (4) met Kasmut . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn zus Seknetre 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Tair
Tair .

  • Vader:
    Ahmose I 1,2, zn. van Sequenenre-Tao en Ahotep I, geb. circa 1560 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1530 BC tot 1504 BC, ovl. (ongeveer 56 jaar oud) circa 1504 BC1,2,1,2, begr. 2, tr. (1) met zijn zus Ahmose-Nefertari 1. Uit dit huwelijk 7 kinderen1., tr. (2) met Inihapi . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Thenthapi . Uit dit huwelijk een zoon., tr. (5) met zijn zus Seknetre 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (4).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia

Amenhotep I
 
Amenhotep I 1, geb. circa 1537 BC1,1,1, farao te Egypte [Egy] van 1504 BC tot 1483 BC, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) circa 1483 BC1,1.



Aantekeningen bij Amenhotep I .
Amenhotep I was een farao van de 18e Dynastie, in het tijdvak het nieuwe rijk in de Oude Egyptische geschiedenis. De koning was bekend onder de naam: Amenhotep I, Amenophis of Amenothis door Manetho. Zijn naam betekent: "Amon is tevreden" zijn tweede naam, aangenomen bij zijn kroning, betekent: "Heilig is de ziel van Ra".
*.
Biografie.
Koning Amenhotep I, Djeserkare was een zoon van Ahmose en Ahmose-Nefertari. Zijn broer Ahmose Sipair, de eigenlijke kroonprins, stierf voordat hij kon regeren. De koning was nog jong toen hij aan de macht kwam en zijn moeder fungeerde een tijdje als regent. Zijn vrouw werd Ahmose-Meritamon met wie hij een zoon kreeg, Amenemhat genaamd. Amenemhat had als vrouw Ahhotep II, maar hij stierf al jong en zonder erfgenamen. Na de dood van Amenhotep I kwam de militaire leider Thoetmoses I, die getrouwd was met een dochter van Ahmose, Aahmes, aan de macht, gelegitimeerd door de afkomst van zijn vrouw.
*.
Hij was koning van Egypte van (ca.) 1525 tot 1504 v.Chr. De koning regeerde volgens Manetho 20 jaar en zeven maanden. Amenhotep I erfde een stabiel koninkrijk van zijn vader Ahmose en in zijn tijd groeide Egypte verder in welvaart en macht. Onder de farao was Thebe hoofdstad van het Nieuwe Rijk. De koning werd samen met zijn moeder vereerd tot aan de late tijd, als schutspatroon van de necropool van Thebe.
*.
Hij voerde oorlog in Nubië tegen het land Koesj in het verre zuiden en benoemde er een onderkoning. Daarnaast voerde hij ook oorlog met Libië en in Azië. De vallei van de Eufraat moest hij echter voorlopig nog in de handen van de grote rivaal Mitanni laten.
*.
Kunst en cultuur.
Er zijn weinig tot geen schilderingen uit zijn leven overgebleven; de meeste zijn grafschilderingen. Het is dus onmogelijk te zeggen hoe de schilderkunst in zijn leven is gevormd. Maar tijdens zijn leven is er wel veel literatuur geproduceerd. In zijn tijd is het Amdoeat (Boek van de onderwereld) gevormd en kreeg het zijn uiteindelijke vorm die werd gebruikt in het Nieuwe Rijk. Het Ebers papyrus, een papyrus die de voornaamste bron vormt voor de Oud-Egyptische medicijnen kwam ook uit deze tijd. Ook de eerste waterklok werd uitgevonden in deze tijd, maar de oudste bestaande stamt uit de tijd van Amenhotep III.
*.
Amenhotep I was de eerste koning die zijn dodentempel scheidde van zijn tombe. Deze traditie, die hier begonnen werd, werd gevolgd door alle heersers van het nieuwe rijk. Hij bouwde zijn tempel in het noorden van Deir el-Bahari, maar er is weinig van overgebleven. Hatsjepsoet bouwde haar enorme tempel ook op deze plek en moest noodgedwongen een deel van de tempel en de schrijn voor Hathor weghalen.
*.
De locatie van de tombe van de koning is niet bekend. Uit overlevering uit de tijd van Ramses IX bleek nog dat het intact was, maar de locatie was niet aangegeven. Er zijn twee mogelijke locaties waar de nog niet herontdekte tombe zich kan bevinden. In het Dal der Koningen kan het tombe KV39 zijn of in de regio Dra' Abu el-Naga, vlakbij Deir el-Bahari, tombe ANB. Tombe ANB wordt beschouwd als meest geschikte plek, omdat in dat object zijn naam en die de leden van zijn familie worden verkondigd. Opgravingen in KV39 hebben aangetoond dat het een plek vormde voor opslag.
*.
Bouwwerken: Tombe in het dal der koningen KV39; Tombe ANB in Dra' Abu el-Naga; Begonnen met de tempel van Amon in Karnak, diverse pylonen en een heilige bark voor Amon, naar de Witte kapel van Senoeseret III. ; Kapel voor Hathor in Deir-el Bahari. Gebouwen in Elephantine, Kom Ombo, Abydos en de tempel van Nechbet in El-Kab. Tempel in Saï, een eiland in Nubië. Tempels in Sarabit el-Chadim in Sinai.
*.
Tempel van Amon (Karnak).
*.
De Tempel van Amon besloeg een oppervlakte van 123 ha en bestaat uit talrijke bijkapellen, pylonen en hoven. De tempel heeft een oriëntatie naar het oosten en behoorde tot het complex van Karnak. Dit complex was opgericht voor de triade van Thebe waarvan Amon de belangrijkste god was. Deze tempel stond dan ook centraal in de site van Karnak.
*.
Geschiedenis.
*.
De eerste constructies dateren van het Middenrijk, waar er sporen zijn teruggevonden van Amenemhat I en Senoeseret I. In de tempel is er bijna voortdurend bijgebouwd en bijna elke farao heeft zo wel zijn bijdrage tot het complex.
*.
Amenhotep I herstelde de oude tempel en hij liet er talrijke kapellen en een toegangspoort bijbouwen. Thoetmoses I zorgde voor een uitbreiding van de tempel en liet verschillende obelisken plaatsen. Thoetmoses II bouwde daar nog een pyloon bij. Hatsjepsoet was erg actief in haar bouwprogramma, mede als legitimatie voor haar macht. Ze maakte talrijke bijkapellen en plaatste twee obelisken. Ze liet ook heel wat verbouwingen uitvoeren. Thoetmoses III bouwde de tempel verder uit: ook hij liet obelisken uitkappen en nieuwe pylonen bouwen, maar zijn belangrijkste bijdrage was de bouw van de Akhmenu (Oud Egyptisch voor Huis van het licht) met de zogenaamde 'Botanische tuin'. Amenhotep III liet talrijke beelden overkomen en begon met de bouw van de zuilenzaal. Onder Echnaton verloor de tempel veel invloed en zijn opvolger Toetanchamon bouwde ook niet veel bij. Onder Ramses II en Seti I werd de hypostyle zaal of grote zuilenzaal afgewerkt. In het voorhof werden onder andere nog een colonnade van Taharka en zijkapellen van Seti II en Ramses III gebouwd.
*.
Het complex was aldus bijna volgebouwd, maar er bestond nog een zij-ingang die van noord naar zuid liep. Deze had vier pylonen. Deze waren gebouwd door Hatsjepsoet, Thoetmoses III, Amenhotep III en Horemheb. Onder de Ramessiden werd er vooral gerestaureerd en werden reliëfs geplaatst. De grote bouwwerken van de 18e dynastie waren afgelopen. Onder Sjosjenq I en Osorkon II werd er ook nog bijgebouwd en de vermelde zuil van Taharka werd opgericht. Het belang van Thebe en Karnak was echter sterk achteruitgegaan. De verschrikkelijke aardbeving van 27 v.Chr. en het gebrek aan interesse van de Romeinen zorgden ervoor dat Karnak al snel een puinhoop werd.
*.
Architectuur.
In het tempelcomplex is veel gebouwd in de loop der tijden. De stijl die overheerst is die van het vroege Nieuwe Rijk. Er staat een hele scala aan bouwwerken en onderdelen in het tempelcomplex, globaal gezien kan men onderscheid maken tussen de west-oost as en de zuid-noord as. De west-oost as is de oudste route waar aan het einde de Achmenoe bevindt. De zuid-noord as is de route die naar de Moet-tempel toe gaat.
*.
Route west-oost as.
De west-oost as loopt vanaf de ingang naar de Achmenoe van Thoetmosis III. Onderweg zijn er een aantal bouwwerken te zien, waaronder pylonen en open plekken.
*.
1- Dromos van Nectanebo I.
2- 1e pyloon van Nectanebo I, nog niet helemaal voltooid. 122 meter breed, 15 m dik en 43,5 m hoog.
-3 Voorhof met colonade van Taharqa, Staatsieheiligdommen van Seti II en Ramses III. Voor de 2e pyloon twee kolossale beelden uit de 18e dynastie.
4- 2e pyloon van Horemheb (start), Ramses II (voltooiing) en Ptolemaeën (restauratie). 100 meter breed, 14 meter dik.
5- Grote zuilenhal (Hypostyle) van Ramses I (start) Seti I en Ramses II (voltooiing), fragmenten van de veldtochten van Seti I.
6- 3e pyloon van Amenhotep III. 97 meter breed, 12,6 m dik en hoogte onbekend (verwoest). Toegang tot de zuid-noord as.
7- Obelisken van Thoetmoses I.
8- 4e pyloon van Thoetmoses I. 63 meter breed en 10,6 meter dik.
9- Obelisken van Hatsjepsoet en mogelijke zuilen van haar.
10- 5e pyloon van Thoetmoses I.
11- 6e pyloon van Thoetmoses III.
12- Binnentempel van Amon-re, Cultusruimten van Hatsjepsoet, wapenpijler van Thoetmoses III en bark van Toetmoses III.
13- Hof van het middenrijk, oorspronkelijk stond er een tempel van Senoeseret II.
14- Achmenoe (feest tempel) van Thoetmoses III.
15- Tegenheiligdom met twee obelisken van Thoetmoses IV.
*.
Zuilenzaal.
De grote zuilenzaal of hypostyle zaal is één van de indrukwekkendste delen van het tempelcomplex en had een grootte van 53 x 103 m. De zaal telde maar liefst 134 zuilen die ongeveer 15 meter hoog zijn. De aanvang was begonnen onder Amenhotep III die er 14 zuilen plaatste. De grote werken vangen echter aan onder Seti I en Ramses II. De zaal diende voor grote feesten, maar ze was ook één grote propagandamachine. Er zijn talrijke bas- en hoogreliëfs die de veldslagen van deze farao's uitbeelden. Van historisch belang is de uitbeelding van de slag van Kadesj waarbij Ramses II de overwinning claimde en ons zo 3000 jaar bedroog. Deze reliëfs zijn onder de latere Ramessiden gerestaureerd.
*.
Achmenoe.
Achmenoe (Oud-Egypt.:Huis van het licht) was de zuilenzaal die Thoetmoses III liet bouwen in het 23e en 24e jaar van zijn regering. De zuilenzaal wordt ook wel de feestzaal genoemd omdat ze waarschijnlijk gebouwd was bij het Sed-festival van Tutmoses. De Achmenoe bestond uit 5 delen:.
1. De grote zaal of feestzaal bestaande uit 32 gigantische zuilen.
2. Kamer voor Sokaris, waar verschillende dierenmummies zijn teruggevonden.
3. Zonnekamers.
4. Voorouderkamers: hier liet Thoetmoses III de namen van zijn voorouders graveren in de muren.
5. Botanische kamers: Deze kamers waren rijkelijk versierd met vegetatieve motieven.
*.
Route zuid-noord as.
De zuid-noord as loopt vanaf de 3e tot 4e pyloon naar de tempel van Moet. Ook hier zijn weer verschillende bouwwerken te bewonderen. De meeste van die bouwwerken zijn helaas teloor gegaan waardoor dit niet meer voor het publiek open is.
*.
Cachettenhof, een open terrein waarin beelden en artefacten waren begraven.
7e pyloon van Hatsjepsoet en Thoetmoses III. 63,7 meter breed en 11 m dik.
Albasten schrijn gemaakt voor het jubileum van Thoetmoses III.
8e pyloon mogelijk gebouwd door Thoetmoses II. 48 meter breed en 9,4 m dik.
9e pyloon gebouwd door Amenhotep II (start), Horemheb (voltooiing). 65,5 meter breed en 11,0 m dik. De pyloon is hol en kan worden betreden via trappen.
Koninklijke cultustempel van Amenhotep II werd door Horemheb verplaatst van west naar oosten.
10e pyloon gebouwd door Amenhotep III (start), Horemheb (voltooiing), 66,7 meter breed en 11,7 m dik.
*.
Cachettenhof.
Men deed in de 19e eeuw een grote vondst in Karnak: in de grond werden 750 beelden en 17.000 andere artefacten ontdekt. De reden dat deze hier waren begraven was waarschijnlijk vanwege opruimingen in de tempelburcht bij restauraties en verbouwingen. Mogelijk was er een teveel aan beelden gekomen en moesten er worden opgeborgen. Een andere reden kan ook zijn geweest dat men bepaalde kostbaarheden voor vijandige invallen wou behoeden. De ondergrondse opberging vond plaats in de Ptolemaeïsche periode. De opgraving was tijdens een periode van hoog water en zo werd de cachette vergeten.
*.
Andere gebouwen.
Binnen de muren van het tempelcomplex zijn er ook andere gebouwen naast de Amon-tempel. Dit zijn allen religeuze gebouwen ter ere van een god. Er zijn ook kleinere tempeltjes zie hiervoor: tempel van Chonsoe, Opet en de Ptah.
*.
Heilig meer en Magazijn.
Ten noorden van het hof van het middenrijk bestaat het heilig meer. Dit meer symboliseerde het oerwater of Noen; daaruit werd volgens de mythen de wereld geschapen. Het water is afkomstig uit de Nijl en speelde een rol in de rituelen die de priesters uitvoerden. Naast het meer stond een gebouw, het magazijn waar de priesters van Amon zetelden en waar goederen opgeslagen waren.
*.
Oostelijke tempel.
Deze tempel staat ten oosten van de Karnak tempel. Het is gebouwd onder Ramses II en wordt ook wel genoemd De tempel van de horende oor.
*.
Openluchtmuseum.
In dit gedeelte staan allerlei oude gebouwen, barken en monumenten. Ze komen uit het middenrijk en begin Nieuwe Rijk.
*.
Links: Excavations in the Central Area of the Amun Temple at Karnak and in the Opet temple (CFEETK); Centre Franco-Egyptien d'Etude des Temples de Karnak.
*.
Bronnen en literatuur:.
De Gryse B,Karnak, 1984; De Wit C,Oud Egyptische kunst; Lauffray J,Karnak d'Egypte,1979; Legrain G,Les temples de Karnak.

tr. (1)
met

Meriatum 1, geb. circa 1540 BC1,1.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ahmose*-1517     

tr. (2)
met

Satkamose 1, dr. van Ahmose I en Ahmose-Nefertari, geb. circa 1531 BC1,1, ovl. (ongeveer 31 jaar oud) circa 1500 BC1,1.

tr. (3)
met

Nn .

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Mutnofret     



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen

Dossier:


Meriatum
Meriatum 1, geb. circa 1540 BC1,1.

tr.
met

Amenhotep I 1, geb. circa 1537 BC1,1,1, farao te Egypte [Egy] van 1504 BC tot 1483 BC, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) circa 1483 BC1,1, tr. (2) met Satkamose 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Nn . Uit dit huwelijk een zoon.

 



Aantekeningen bij Amenhotep I .
Amenhotep I was een farao van de 18e Dynastie, in het tijdvak het nieuwe rijk in de Oude Egyptische geschiedenis. De koning was bekend onder de naam: Amenhotep I, Amenophis of Amenothis door Manetho. Zijn naam betekent: "Amon is tevreden" zijn tweede naam, aangenomen bij zijn kroning, betekent: "Heilig is de ziel van Ra".
*.
Biografie.
Koning Amenhotep I, Djeserkare was een zoon van Ahmose en Ahmose-Nefertari. Zijn broer Ahmose Sipair, de eigenlijke kroonprins, stierf voordat hij kon regeren. De koning was nog jong toen hij aan de macht kwam en zijn moeder fungeerde een tijdje als regent. Zijn vrouw werd Ahmose-Meritamon met wie hij een zoon kreeg, Amenemhat genaamd. Amenemhat had als vrouw Ahhotep II, maar hij stierf al jong en zonder erfgenamen. Na de dood van Amenhotep I kwam de militaire leider Thoetmoses I, die getrouwd was met een dochter van Ahmose, Aahmes, aan de macht, gelegitimeerd door de afkomst van zijn vrouw.
*.
Hij was koning van Egypte van (ca.) 1525 tot 1504 v.Chr. De koning regeerde volgens Manetho 20 jaar en zeven maanden. Amenhotep I erfde een stabiel koninkrijk van zijn vader Ahmose en in zijn tijd groeide Egypte verder in welvaart en macht. Onder de farao was Thebe hoofdstad van het Nieuwe Rijk. De koning werd samen met zijn moeder vereerd tot aan de late tijd, als schutspatroon van de necropool van Thebe.
*.
Hij voerde oorlog in Nubië tegen het land Koesj in het verre zuiden en benoemde er een onderkoning. Daarnaast voerde hij ook oorlog met Libië en in Azië. De vallei van de Eufraat moest hij echter voorlopig nog in de handen van de grote rivaal Mitanni laten.
*.
Kunst en cultuur.
Er zijn weinig tot geen schilderingen uit zijn leven overgebleven; de meeste zijn grafschilderingen. Het is dus onmogelijk te zeggen hoe de schilderkunst in zijn leven is gevormd. Maar tijdens zijn leven is er wel veel literatuur geproduceerd. In zijn tijd is het Amdoeat (Boek van de onderwereld) gevormd en kreeg het zijn uiteindelijke vorm die werd gebruikt in het Nieuwe Rijk. Het Ebers papyrus, een papyrus die de voornaamste bron vormt voor de Oud-Egyptische medicijnen kwam ook uit deze tijd. Ook de eerste waterklok werd uitgevonden in deze tijd, maar de oudste bestaande stamt uit de tijd van Amenhotep III.
*.
Amenhotep I was de eerste koning die zijn dodentempel scheidde van zijn tombe. Deze traditie, die hier begonnen werd, werd gevolgd door alle heersers van het nieuwe rijk. Hij bouwde zijn tempel in het noorden van Deir el-Bahari, maar er is weinig van overgebleven. Hatsjepsoet bouwde haar enorme tempel ook op deze plek en moest noodgedwongen een deel van de tempel en de schrijn voor Hathor weghalen.
*.
De locatie van de tombe van de koning is niet bekend. Uit overlevering uit de tijd van Ramses IX bleek nog dat het intact was, maar de locatie was niet aangegeven. Er zijn twee mogelijke locaties waar de nog niet herontdekte tombe zich kan bevinden. In het Dal der Koningen kan het tombe KV39 zijn of in de regio Dra' Abu el-Naga, vlakbij Deir el-Bahari, tombe ANB. Tombe ANB wordt beschouwd als meest geschikte plek, omdat in dat object zijn naam en die de leden van zijn familie worden verkondigd. Opgravingen in KV39 hebben aangetoond dat het een plek vormde voor opslag.
*.
Bouwwerken: Tombe in het dal der koningen KV39; Tombe ANB in Dra' Abu el-Naga; Begonnen met de tempel van Amon in Karnak, diverse pylonen en een heilige bark voor Amon, naar de Witte kapel van Senoeseret III. ; Kapel voor Hathor in Deir-el Bahari. Gebouwen in Elephantine, Kom Ombo, Abydos en de tempel van Nechbet in El-Kab. Tempel in Saï, een eiland in Nubië. Tempels in Sarabit el-Chadim in Sinai.
*.
Tempel van Amon (Karnak).
*.
De Tempel van Amon besloeg een oppervlakte van 123 ha en bestaat uit talrijke bijkapellen, pylonen en hoven. De tempel heeft een oriëntatie naar het oosten en behoorde tot het complex van Karnak. Dit complex was opgericht voor de triade van Thebe waarvan Amon de belangrijkste god was. Deze tempel stond dan ook centraal in de site van Karnak.
*.
Geschiedenis.
*.
De eerste constructies dateren van het Middenrijk, waar er sporen zijn teruggevonden van Amenemhat I en Senoeseret I. In de tempel is er bijna voortdurend bijgebouwd en bijna elke farao heeft zo wel zijn bijdrage tot het complex.
*.
Amenhotep I herstelde de oude tempel en hij liet er talrijke kapellen en een toegangspoort bijbouwen. Thoetmoses I zorgde voor een uitbreiding van de tempel en liet verschillende obelisken plaatsen. Thoetmoses II bouwde daar nog een pyloon bij. Hatsjepsoet was erg actief in haar bouwprogramma, mede als legitimatie voor haar macht. Ze maakte talrijke bijkapellen en plaatste twee obelisken. Ze liet ook heel wat verbouwingen uitvoeren. Thoetmoses III bouwde de tempel verder uit: ook hij liet obelisken uitkappen en nieuwe pylonen bouwen, maar zijn belangrijkste bijdrage was de bouw van de Akhmenu (Oud Egyptisch voor Huis van het licht) met de zogenaamde 'Botanische tuin'. Amenhotep III liet talrijke beelden overkomen en begon met de bouw van de zuilenzaal. Onder Echnaton verloor de tempel veel invloed en zijn opvolger Toetanchamon bouwde ook niet veel bij. Onder Ramses II en Seti I werd de hypostyle zaal of grote zuilenzaal afgewerkt. In het voorhof werden onder andere nog een colonnade van Taharka en zijkapellen van Seti II en Ramses III gebouwd.
*.
Het complex was aldus bijna volgebouwd, maar er bestond nog een zij-ingang die van noord naar zuid liep. Deze had vier pylonen. Deze waren gebouwd door Hatsjepsoet, Thoetmoses III, Amenhotep III en Horemheb. Onder de Ramessiden werd er vooral gerestaureerd en werden reliëfs geplaatst. De grote bouwwerken van de 18e dynastie waren afgelopen. Onder Sjosjenq I en Osorkon II werd er ook nog bijgebouwd en de vermelde zuil van Taharka werd opgericht. Het belang van Thebe en Karnak was echter sterk achteruitgegaan. De verschrikkelijke aardbeving van 27 v.Chr. en het gebrek aan interesse van de Romeinen zorgden ervoor dat Karnak al snel een puinhoop werd.
*.
Architectuur.
In het tempelcomplex is veel gebouwd in de loop der tijden. De stijl die overheerst is die van het vroege Nieuwe Rijk. Er staat een hele scala aan bouwwerken en onderdelen in het tempelcomplex, globaal gezien kan men onderscheid maken tussen de west-oost as en de zuid-noord as. De west-oost as is de oudste route waar aan het einde de Achmenoe bevindt. De zuid-noord as is de route die naar de Moet-tempel toe gaat.
*.
Route west-oost as.
De west-oost as loopt vanaf de ingang naar de Achmenoe van Thoetmosis III. Onderweg zijn er een aantal bouwwerken te zien, waaronder pylonen en open plekken.
*.
1- Dromos van Nectanebo I.
2- 1e pyloon van Nectanebo I, nog niet helemaal voltooid. 122 meter breed, 15 m dik en 43,5 m hoog.
-3 Voorhof met colonade van Taharqa, Staatsieheiligdommen van Seti II en Ramses III. Voor de 2e pyloon twee kolossale beelden uit de 18e dynastie.
4- 2e pyloon van Horemheb (start), Ramses II (voltooiing) en Ptolemaeën (restauratie). 100 meter breed, 14 meter dik.
5- Grote zuilenhal (Hypostyle) van Ramses I (start) Seti I en Ramses II (voltooiing), fragmenten van de veldtochten van Seti I.
6- 3e pyloon van Amenhotep III. 97 meter breed, 12,6 m dik en hoogte onbekend (verwoest). Toegang tot de zuid-noord as.
7- Obelisken van Thoetmoses I.
8- 4e pyloon van Thoetmoses I. 63 meter breed en 10,6 meter dik.
9- Obelisken van Hatsjepsoet en mogelijke zuilen van haar.
10- 5e pyloon van Thoetmoses I.
11- 6e pyloon van Thoetmoses III.
12- Binnentempel van Amon-re, Cultusruimten van Hatsjepsoet, wapenpijler van Thoetmoses III en bark van Toetmoses III.
13- Hof van het middenrijk, oorspronkelijk stond er een tempel van Senoeseret II.
14- Achmenoe (feest tempel) van Thoetmoses III.
15- Tegenheiligdom met twee obelisken van Thoetmoses IV.
*.
Zuilenzaal.
De grote zuilenzaal of hypostyle zaal is één van de indrukwekkendste delen van het tempelcomplex en had een grootte van 53 x 103 m. De zaal telde maar liefst 134 zuilen die ongeveer 15 meter hoog zijn. De aanvang was begonnen onder Amenhotep III die er 14 zuilen plaatste. De grote werken vangen echter aan onder Seti I en Ramses II. De zaal diende voor grote feesten, maar ze was ook één grote propagandamachine. Er zijn talrijke bas- en hoogreliëfs die de veldslagen van deze farao's uitbeelden. Van historisch belang is de uitbeelding van de slag van Kadesj waarbij Ramses II de overwinning claimde en ons zo 3000 jaar bedroog. Deze reliëfs zijn onder de latere Ramessiden gerestaureerd.
*.
Achmenoe.
Achmenoe (Oud-Egypt.:Huis van het licht) was de zuilenzaal die Thoetmoses III liet bouwen in het 23e en 24e jaar van zijn regering. De zuilenzaal wordt ook wel de feestzaal genoemd omdat ze waarschijnlijk gebouwd was bij het Sed-festival van Tutmoses. De Achmenoe bestond uit 5 delen:.
1. De grote zaal of feestzaal bestaande uit 32 gigantische zuilen.
2. Kamer voor Sokaris, waar verschillende dierenmummies zijn teruggevonden.
3. Zonnekamers.
4. Voorouderkamers: hier liet Thoetmoses III de namen van zijn voorouders graveren in de muren.
5. Botanische kamers: Deze kamers waren rijkelijk versierd met vegetatieve motieven.
*.
Route zuid-noord as.
De zuid-noord as loopt vanaf de 3e tot 4e pyloon naar de tempel van Moet. Ook hier zijn weer verschillende bouwwerken te bewonderen. De meeste van die bouwwerken zijn helaas teloor gegaan waardoor dit niet meer voor het publiek open is.
*.
Cachettenhof, een open terrein waarin beelden en artefacten waren begraven.
7e pyloon van Hatsjepsoet en Thoetmoses III. 63,7 meter breed en 11 m dik.
Albasten schrijn gemaakt voor het jubileum van Thoetmoses III.
8e pyloon mogelijk gebouwd door Thoetmoses II. 48 meter breed en 9,4 m dik.
9e pyloon gebouwd door Amenhotep II (start), Horemheb (voltooiing). 65,5 meter breed en 11,0 m dik. De pyloon is hol en kan worden betreden via trappen.
Koninklijke cultustempel van Amenhotep II werd door Horemheb verplaatst van west naar oosten.
10e pyloon gebouwd door Amenhotep III (start), Horemheb (voltooiing), 66,7 meter breed en 11,7 m dik.
*.
Cachettenhof.
Men deed in de 19e eeuw een grote vondst in Karnak: in de grond werden 750 beelden en 17.000 andere artefacten ontdekt. De reden dat deze hier waren begraven was waarschijnlijk vanwege opruimingen in de tempelburcht bij restauraties en verbouwingen. Mogelijk was er een teveel aan beelden gekomen en moesten er worden opgeborgen. Een andere reden kan ook zijn geweest dat men bepaalde kostbaarheden voor vijandige invallen wou behoeden. De ondergrondse opberging vond plaats in de Ptolemaeïsche periode. De opgraving was tijdens een periode van hoog water en zo werd de cachette vergeten.
*.
Andere gebouwen.
Binnen de muren van het tempelcomplex zijn er ook andere gebouwen naast de Amon-tempel. Dit zijn allen religeuze gebouwen ter ere van een god. Er zijn ook kleinere tempeltjes zie hiervoor: tempel van Chonsoe, Opet en de Ptah.
*.
Heilig meer en Magazijn.
Ten noorden van het hof van het middenrijk bestaat het heilig meer. Dit meer symboliseerde het oerwater of Noen; daaruit werd volgens de mythen de wereld geschapen. Het water is afkomstig uit de Nijl en speelde een rol in de rituelen die de priesters uitvoerden. Naast het meer stond een gebouw, het magazijn waar de priesters van Amon zetelden en waar goederen opgeslagen waren.
*.
Oostelijke tempel.
Deze tempel staat ten oosten van de Karnak tempel. Het is gebouwd onder Ramses II en wordt ook wel genoemd De tempel van de horende oor.
*.
Openluchtmuseum.
In dit gedeelte staan allerlei oude gebouwen, barken en monumenten. Ze komen uit het middenrijk en begin Nieuwe Rijk.
*.
Links: Excavations in the Central Area of the Amun Temple at Karnak and in the Opet temple (CFEETK); Centre Franco-Egyptien d'Etude des Temples de Karnak.
*.
Bronnen en literatuur:.
De Gryse B,Karnak, 1984; De Wit C,Oud Egyptische kunst; Lauffray J,Karnak d'Egypte,1979; Legrain G,Les temples de Karnak.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Ahmose*-1517     



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen


Nn
Nn .

tr.
met

Amenhotep I 1, geb. circa 1537 BC1,1,1, farao te Egypte [Egy] van 1504 BC tot 1483 BC, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) circa 1483 BC1,1, tr. (1) met Meriatum 1. Uit dit huwelijk een dochter, tr. (2) met Satkamose 1. Uit dit huwelijk geen kinderen.

 



Aantekeningen bij Amenhotep I .
Amenhotep I was een farao van de 18e Dynastie, in het tijdvak het nieuwe rijk in de Oude Egyptische geschiedenis. De koning was bekend onder de naam: Amenhotep I, Amenophis of Amenothis door Manetho. Zijn naam betekent: "Amon is tevreden" zijn tweede naam, aangenomen bij zijn kroning, betekent: "Heilig is de ziel van Ra".
*.
Biografie.
Koning Amenhotep I, Djeserkare was een zoon van Ahmose en Ahmose-Nefertari. Zijn broer Ahmose Sipair, de eigenlijke kroonprins, stierf voordat hij kon regeren. De koning was nog jong toen hij aan de macht kwam en zijn moeder fungeerde een tijdje als regent. Zijn vrouw werd Ahmose-Meritamon met wie hij een zoon kreeg, Amenemhat genaamd. Amenemhat had als vrouw Ahhotep II, maar hij stierf al jong en zonder erfgenamen. Na de dood van Amenhotep I kwam de militaire leider Thoetmoses I, die getrouwd was met een dochter van Ahmose, Aahmes, aan de macht, gelegitimeerd door de afkomst van zijn vrouw.
*.
Hij was koning van Egypte van (ca.) 1525 tot 1504 v.Chr. De koning regeerde volgens Manetho 20 jaar en zeven maanden. Amenhotep I erfde een stabiel koninkrijk van zijn vader Ahmose en in zijn tijd groeide Egypte verder in welvaart en macht. Onder de farao was Thebe hoofdstad van het Nieuwe Rijk. De koning werd samen met zijn moeder vereerd tot aan de late tijd, als schutspatroon van de necropool van Thebe.
*.
Hij voerde oorlog in Nubië tegen het land Koesj in het verre zuiden en benoemde er een onderkoning. Daarnaast voerde hij ook oorlog met Libië en in Azië. De vallei van de Eufraat moest hij echter voorlopig nog in de handen van de grote rivaal Mitanni laten.
*.
Kunst en cultuur.
Er zijn weinig tot geen schilderingen uit zijn leven overgebleven; de meeste zijn grafschilderingen. Het is dus onmogelijk te zeggen hoe de schilderkunst in zijn leven is gevormd. Maar tijdens zijn leven is er wel veel literatuur geproduceerd. In zijn tijd is het Amdoeat (Boek van de onderwereld) gevormd en kreeg het zijn uiteindelijke vorm die werd gebruikt in het Nieuwe Rijk. Het Ebers papyrus, een papyrus die de voornaamste bron vormt voor de Oud-Egyptische medicijnen kwam ook uit deze tijd. Ook de eerste waterklok werd uitgevonden in deze tijd, maar de oudste bestaande stamt uit de tijd van Amenhotep III.
*.
Amenhotep I was de eerste koning die zijn dodentempel scheidde van zijn tombe. Deze traditie, die hier begonnen werd, werd gevolgd door alle heersers van het nieuwe rijk. Hij bouwde zijn tempel in het noorden van Deir el-Bahari, maar er is weinig van overgebleven. Hatsjepsoet bouwde haar enorme tempel ook op deze plek en moest noodgedwongen een deel van de tempel en de schrijn voor Hathor weghalen.
*.
De locatie van de tombe van de koning is niet bekend. Uit overlevering uit de tijd van Ramses IX bleek nog dat het intact was, maar de locatie was niet aangegeven. Er zijn twee mogelijke locaties waar de nog niet herontdekte tombe zich kan bevinden. In het Dal der Koningen kan het tombe KV39 zijn of in de regio Dra' Abu el-Naga, vlakbij Deir el-Bahari, tombe ANB. Tombe ANB wordt beschouwd als meest geschikte plek, omdat in dat object zijn naam en die de leden van zijn familie worden verkondigd. Opgravingen in KV39 hebben aangetoond dat het een plek vormde voor opslag.
*.
Bouwwerken: Tombe in het dal der koningen KV39; Tombe ANB in Dra' Abu el-Naga; Begonnen met de tempel van Amon in Karnak, diverse pylonen en een heilige bark voor Amon, naar de Witte kapel van Senoeseret III. ; Kapel voor Hathor in Deir-el Bahari. Gebouwen in Elephantine, Kom Ombo, Abydos en de tempel van Nechbet in El-Kab. Tempel in Saï, een eiland in Nubië. Tempels in Sarabit el-Chadim in Sinai.
*.
Tempel van Amon (Karnak).
*.
De Tempel van Amon besloeg een oppervlakte van 123 ha en bestaat uit talrijke bijkapellen, pylonen en hoven. De tempel heeft een oriëntatie naar het oosten en behoorde tot het complex van Karnak. Dit complex was opgericht voor de triade van Thebe waarvan Amon de belangrijkste god was. Deze tempel stond dan ook centraal in de site van Karnak.
*.
Geschiedenis.
*.
De eerste constructies dateren van het Middenrijk, waar er sporen zijn teruggevonden van Amenemhat I en Senoeseret I. In de tempel is er bijna voortdurend bijgebouwd en bijna elke farao heeft zo wel zijn bijdrage tot het complex.
*.
Amenhotep I herstelde de oude tempel en hij liet er talrijke kapellen en een toegangspoort bijbouwen. Thoetmoses I zorgde voor een uitbreiding van de tempel en liet verschillende obelisken plaatsen. Thoetmoses II bouwde daar nog een pyloon bij. Hatsjepsoet was erg actief in haar bouwprogramma, mede als legitimatie voor haar macht. Ze maakte talrijke bijkapellen en plaatste twee obelisken. Ze liet ook heel wat verbouwingen uitvoeren. Thoetmoses III bouwde de tempel verder uit: ook hij liet obelisken uitkappen en nieuwe pylonen bouwen, maar zijn belangrijkste bijdrage was de bouw van de Akhmenu (Oud Egyptisch voor Huis van het licht) met de zogenaamde 'Botanische tuin'. Amenhotep III liet talrijke beelden overkomen en begon met de bouw van de zuilenzaal. Onder Echnaton verloor de tempel veel invloed en zijn opvolger Toetanchamon bouwde ook niet veel bij. Onder Ramses II en Seti I werd de hypostyle zaal of grote zuilenzaal afgewerkt. In het voorhof werden onder andere nog een colonnade van Taharka en zijkapellen van Seti II en Ramses III gebouwd.
*.
Het complex was aldus bijna volgebouwd, maar er bestond nog een zij-ingang die van noord naar zuid liep. Deze had vier pylonen. Deze waren gebouwd door Hatsjepsoet, Thoetmoses III, Amenhotep III en Horemheb. Onder de Ramessiden werd er vooral gerestaureerd en werden reliëfs geplaatst. De grote bouwwerken van de 18e dynastie waren afgelopen. Onder Sjosjenq I en Osorkon II werd er ook nog bijgebouwd en de vermelde zuil van Taharka werd opgericht. Het belang van Thebe en Karnak was echter sterk achteruitgegaan. De verschrikkelijke aardbeving van 27 v.Chr. en het gebrek aan interesse van de Romeinen zorgden ervoor dat Karnak al snel een puinhoop werd.
*.
Architectuur.
In het tempelcomplex is veel gebouwd in de loop der tijden. De stijl die overheerst is die van het vroege Nieuwe Rijk. Er staat een hele scala aan bouwwerken en onderdelen in het tempelcomplex, globaal gezien kan men onderscheid maken tussen de west-oost as en de zuid-noord as. De west-oost as is de oudste route waar aan het einde de Achmenoe bevindt. De zuid-noord as is de route die naar de Moet-tempel toe gaat.
*.
Route west-oost as.
De west-oost as loopt vanaf de ingang naar de Achmenoe van Thoetmosis III. Onderweg zijn er een aantal bouwwerken te zien, waaronder pylonen en open plekken.
*.
1- Dromos van Nectanebo I.
2- 1e pyloon van Nectanebo I, nog niet helemaal voltooid. 122 meter breed, 15 m dik en 43,5 m hoog.
-3 Voorhof met colonade van Taharqa, Staatsieheiligdommen van Seti II en Ramses III. Voor de 2e pyloon twee kolossale beelden uit de 18e dynastie.
4- 2e pyloon van Horemheb (start), Ramses II (voltooiing) en Ptolemaeën (restauratie). 100 meter breed, 14 meter dik.
5- Grote zuilenhal (Hypostyle) van Ramses I (start) Seti I en Ramses II (voltooiing), fragmenten van de veldtochten van Seti I.
6- 3e pyloon van Amenhotep III. 97 meter breed, 12,6 m dik en hoogte onbekend (verwoest). Toegang tot de zuid-noord as.
7- Obelisken van Thoetmoses I.
8- 4e pyloon van Thoetmoses I. 63 meter breed en 10,6 meter dik.
9- Obelisken van Hatsjepsoet en mogelijke zuilen van haar.
10- 5e pyloon van Thoetmoses I.
11- 6e pyloon van Thoetmoses III.
12- Binnentempel van Amon-re, Cultusruimten van Hatsjepsoet, wapenpijler van Thoetmoses III en bark van Toetmoses III.
13- Hof van het middenrijk, oorspronkelijk stond er een tempel van Senoeseret II.
14- Achmenoe (feest tempel) van Thoetmoses III.
15- Tegenheiligdom met twee obelisken van Thoetmoses IV.
*.
Zuilenzaal.
De grote zuilenzaal of hypostyle zaal is één van de indrukwekkendste delen van het tempelcomplex en had een grootte van 53 x 103 m. De zaal telde maar liefst 134 zuilen die ongeveer 15 meter hoog zijn. De aanvang was begonnen onder Amenhotep III die er 14 zuilen plaatste. De grote werken vangen echter aan onder Seti I en Ramses II. De zaal diende voor grote feesten, maar ze was ook één grote propagandamachine. Er zijn talrijke bas- en hoogreliëfs die de veldslagen van deze farao's uitbeelden. Van historisch belang is de uitbeelding van de slag van Kadesj waarbij Ramses II de overwinning claimde en ons zo 3000 jaar bedroog. Deze reliëfs zijn onder de latere Ramessiden gerestaureerd.
*.
Achmenoe.
Achmenoe (Oud-Egypt.:Huis van het licht) was de zuilenzaal die Thoetmoses III liet bouwen in het 23e en 24e jaar van zijn regering. De zuilenzaal wordt ook wel de feestzaal genoemd omdat ze waarschijnlijk gebouwd was bij het Sed-festival van Tutmoses. De Achmenoe bestond uit 5 delen:.
1. De grote zaal of feestzaal bestaande uit 32 gigantische zuilen.
2. Kamer voor Sokaris, waar verschillende dierenmummies zijn teruggevonden.
3. Zonnekamers.
4. Voorouderkamers: hier liet Thoetmoses III de namen van zijn voorouders graveren in de muren.
5. Botanische kamers: Deze kamers waren rijkelijk versierd met vegetatieve motieven.
*.
Route zuid-noord as.
De zuid-noord as loopt vanaf de 3e tot 4e pyloon naar de tempel van Moet. Ook hier zijn weer verschillende bouwwerken te bewonderen. De meeste van die bouwwerken zijn helaas teloor gegaan waardoor dit niet meer voor het publiek open is.
*.
Cachettenhof, een open terrein waarin beelden en artefacten waren begraven.
7e pyloon van Hatsjepsoet en Thoetmoses III. 63,7 meter breed en 11 m dik.
Albasten schrijn gemaakt voor het jubileum van Thoetmoses III.
8e pyloon mogelijk gebouwd door Thoetmoses II. 48 meter breed en 9,4 m dik.
9e pyloon gebouwd door Amenhotep II (start), Horemheb (voltooiing). 65,5 meter breed en 11,0 m dik. De pyloon is hol en kan worden betreden via trappen.
Koninklijke cultustempel van Amenhotep II werd door Horemheb verplaatst van west naar oosten.
10e pyloon gebouwd door Amenhotep III (start), Horemheb (voltooiing), 66,7 meter breed en 11,7 m dik.
*.
Cachettenhof.
Men deed in de 19e eeuw een grote vondst in Karnak: in de grond werden 750 beelden en 17.000 andere artefacten ontdekt. De reden dat deze hier waren begraven was waarschijnlijk vanwege opruimingen in de tempelburcht bij restauraties en verbouwingen. Mogelijk was er een teveel aan beelden gekomen en moesten er worden opgeborgen. Een andere reden kan ook zijn geweest dat men bepaalde kostbaarheden voor vijandige invallen wou behoeden. De ondergrondse opberging vond plaats in de Ptolemaeïsche periode. De opgraving was tijdens een periode van hoog water en zo werd de cachette vergeten.
*.
Andere gebouwen.
Binnen de muren van het tempelcomplex zijn er ook andere gebouwen naast de Amon-tempel. Dit zijn allen religeuze gebouwen ter ere van een god. Er zijn ook kleinere tempeltjes zie hiervoor: tempel van Chonsoe, Opet en de Ptah.
*.
Heilig meer en Magazijn.
Ten noorden van het hof van het middenrijk bestaat het heilig meer. Dit meer symboliseerde het oerwater of Noen; daaruit werd volgens de mythen de wereld geschapen. Het water is afkomstig uit de Nijl en speelde een rol in de rituelen die de priesters uitvoerden. Naast het meer stond een gebouw, het magazijn waar de priesters van Amon zetelden en waar goederen opgeslagen waren.
*.
Oostelijke tempel.
Deze tempel staat ten oosten van de Karnak tempel. Het is gebouwd onder Ramses II en wordt ook wel genoemd De tempel van de horende oor.
*.
Openluchtmuseum.
In dit gedeelte staan allerlei oude gebouwen, barken en monumenten. Ze komen uit het middenrijk en begin Nieuwe Rijk.
*.
Links: Excavations in the Central Area of the Amun Temple at Karnak and in the Opet temple (CFEETK); Centre Franco-Egyptien d'Etude des Temples de Karnak.
*.
Bronnen en literatuur:.
De Gryse B,Karnak, 1984; De Wit C,Oud Egyptische kunst; Lauffray J,Karnak d'Egypte,1979; Legrain G,Les temples de Karnak.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Mutnofret     



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen


Ahmose
Ahmose , geb. circa 1517 BC.

  • Vader:
    Amenhotep I 1, geb. circa 1537 BC1,1,1, farao te Egypte [Egy] van 1504 BC tot 1483 BC, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) circa 1483 BC1,1, tr. (2) met Satkamose 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3) met Nn . Uit dit huwelijk een zoon, tr. (1).
 

tr.
met

Thoetmosis I Ook: Tethmosis, Thuthmosis I 1,2, zn. van Ahmose-Sipair en Seniseneb, geb. circa 1517 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1483 BC tot 1470 BC, ovl. (ongeveer 47 jaar oud) circa 1470 BC1,2,1,2, tr. (1) met Mutnofret Haar afkomst wordt in twijfel getrokken 1. Uit dit huwelijk 2 zonen1.

 



Aantekeningen bij Thoetmosis I .
Thoetmosis I of Thoetmozes I was de derde koning van het Nieuwe Rijk van het Oude Egypte. Zijn bekendste naam is Thoetmosis I, "geboren uit Thoth", maar soms wordt hij ook bij zijn geboortenaam genoemd, Aacheperkare, "groot is de ziel van Ra".
*.
Biografie.
Koning Thoetmosis I was de opvolger van Amenhotep I maar niet zijn zoon. Hij verkreeg de troon door te trouwen met een zuster van de vorige farao, en dochter van Ahmose. Ze kregen een aantal kinderen, waaronder Amenmose, Wadjmose, Hatsjepsoet en Nefroebity. Hij had nog een bijvrouw, Moetnofret, met wie hij de latere Thoetmosis II kreeg. De koning schijnt 12 jaar en 9 maanden te hebben geregeerd, volgens Manetho.
*.
De koning heeft ook militaire activiteiten ontplooid. Nubië rebelleerde tegen het Egyptisch gezag. Thoetmosis I heeft de Nubische koning eigenhandig vermoord en opgehangen aan zijn schip voordat hij weer naar Thebe terugkeerde. Na deze daad verbouwde hij het bouwwerk dat onder Senoeseret III begonnen was. In zijn tweede jaar maakte hij een stele bij Tombos waar hij forten had laten bouwen bij de derde cataract, die daarvoor tot Buhen, de twee cataract, reikten. Ook leidde hij nog een kleine expeditie naar Syrië. Zijn tweede (grote) expeditie ging naar de uiterste grenzen van zijn rijk. Hij liet een stele maken waar hij de Eufraat overstak. De Syrische vorsten sloten zich toen bij hem aan, maar toen de koning wegtrok, vielen zij hem weer af en bouwden ze forten om hun grondgebied te beschermen. Thoetmosis vierde zijn overwinningen met een olifantenjacht in Apamea, in het gebied Niy in Syrië. Hij keerde terug naar Egypte met rare verhalen over de Eufraat, dat de rivier omgekeerd stroomde in vergelijking met de Nijl, d.w.z. van noord naar zuid. Sindsdien heette die rivier het 'omgekeerde water'. In zijn vierde regeringsjaar brak er weer een opstand uit in Nubië; nadat hij daar een einde aan had gemaakt, reikte zijn invloed tot aan de vierde cataract. Hij probeerde het volk bezig te houden met projecten; dit leidde ertoe dat er in 500 jaar geen opstanden meer uit zouden breken.
*.
Kunst en cultuur.
Thoetmosis I liet tijdens zijn bewind veel bouwen. De koning was ook de eerste die zich officieel liet begraven in de Vallei der Koningen. Veel van zijn projecten waren in het tempelcomplex van Amon in Karnak, onder supervisie van architect Ineni. Voor de regering van Thoetmosis bestond de tempel van Karnak uit een lange processieweg naar het centrale heiligdom. Thoetmosis bouwde de vijfde pyloon en een muur voor het centrale heiligdom. Erbuiten bouwde hij de vierde pyloon en een ommuring van het tempelcomplex. Tussen de vierde en vijfde pyloon maakte Thoetmosis een hypostyle of zuilenwoud, gemaakt van ceder uit Libanon. In de hoeken bouwde hij kolossale beelden van zichzelf die de twee kronen droegen. Buiten de vierde pyloon liet hij twee obelisken bouwen, waarvan één geen inscripties had voor Thoetmosis III.
*.
De begraafplaats van de koning is in de koningsvallei KV38, zijn mummie is teruggevonden in de cachette DB320 bij Deir el-Bahari.
*.
Bouwwerken: Beelden van de Enneade in Abydos; Dodentempel in Thebe, niet gevonden; Gebouwen in Armant, Ombos, el-Hiba, Memphis en Edfu; Graf in de Vallei der Koningen; Tempel van Amon (Karnak); Verfraaiing van bestaande tempels in: Semma, Buhen, Aniba en Quban.

Uit dit huwelijk 3 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Nofrubiti     
Amunmose     
Hatschepsut I     



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Mutnofret
Mutnofret .

  • Vader:
    Amenhotep I 1, geb. circa 1537 BC1,1,1, farao te Egypte [Egy] van 1504 BC tot 1483 BC, ovl. (ongeveer 54 jaar oud) circa 1483 BC1,1, tr. (1) met Meriatum 1. Uit dit huwelijk een dochter., tr. (2) met Satkamose 1. Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (3).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen


Mutnofret
Mutnofret Haar afkomst wordt in twijfel getrokken 1, geb. circa 1515 BC1,1, ovl. (ongeveer 32 jaar oud) circa 1483 BC1,1.

tr.
met

Thoetmosis I Ook: Tethmosis, Thuthmosis I 1,2, zn. van Ahmose-Sipair en Seniseneb, geb. circa 1517 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1483 BC tot 1470 BC, ovl. (ongeveer 47 jaar oud) circa 1470 BC1,2,1,2, tr. (2) met Ahmose , dr. van Amenhotep I en Meriatum. Uit dit huwelijk 3 kinderen.

 



Aantekeningen bij Thoetmosis I .
Thoetmosis I of Thoetmozes I was de derde koning van het Nieuwe Rijk van het Oude Egypte. Zijn bekendste naam is Thoetmosis I, "geboren uit Thoth", maar soms wordt hij ook bij zijn geboortenaam genoemd, Aacheperkare, "groot is de ziel van Ra".
*.
Biografie.
Koning Thoetmosis I was de opvolger van Amenhotep I maar niet zijn zoon. Hij verkreeg de troon door te trouwen met een zuster van de vorige farao, en dochter van Ahmose. Ze kregen een aantal kinderen, waaronder Amenmose, Wadjmose, Hatsjepsoet en Nefroebity. Hij had nog een bijvrouw, Moetnofret, met wie hij de latere Thoetmosis II kreeg. De koning schijnt 12 jaar en 9 maanden te hebben geregeerd, volgens Manetho.
*.
De koning heeft ook militaire activiteiten ontplooid. Nubië rebelleerde tegen het Egyptisch gezag. Thoetmosis I heeft de Nubische koning eigenhandig vermoord en opgehangen aan zijn schip voordat hij weer naar Thebe terugkeerde. Na deze daad verbouwde hij het bouwwerk dat onder Senoeseret III begonnen was. In zijn tweede jaar maakte hij een stele bij Tombos waar hij forten had laten bouwen bij de derde cataract, die daarvoor tot Buhen, de twee cataract, reikten. Ook leidde hij nog een kleine expeditie naar Syrië. Zijn tweede (grote) expeditie ging naar de uiterste grenzen van zijn rijk. Hij liet een stele maken waar hij de Eufraat overstak. De Syrische vorsten sloten zich toen bij hem aan, maar toen de koning wegtrok, vielen zij hem weer af en bouwden ze forten om hun grondgebied te beschermen. Thoetmosis vierde zijn overwinningen met een olifantenjacht in Apamea, in het gebied Niy in Syrië. Hij keerde terug naar Egypte met rare verhalen over de Eufraat, dat de rivier omgekeerd stroomde in vergelijking met de Nijl, d.w.z. van noord naar zuid. Sindsdien heette die rivier het 'omgekeerde water'. In zijn vierde regeringsjaar brak er weer een opstand uit in Nubië; nadat hij daar een einde aan had gemaakt, reikte zijn invloed tot aan de vierde cataract. Hij probeerde het volk bezig te houden met projecten; dit leidde ertoe dat er in 500 jaar geen opstanden meer uit zouden breken.
*.
Kunst en cultuur.
Thoetmosis I liet tijdens zijn bewind veel bouwen. De koning was ook de eerste die zich officieel liet begraven in de Vallei der Koningen. Veel van zijn projecten waren in het tempelcomplex van Amon in Karnak, onder supervisie van architect Ineni. Voor de regering van Thoetmosis bestond de tempel van Karnak uit een lange processieweg naar het centrale heiligdom. Thoetmosis bouwde de vijfde pyloon en een muur voor het centrale heiligdom. Erbuiten bouwde hij de vierde pyloon en een ommuring van het tempelcomplex. Tussen de vierde en vijfde pyloon maakte Thoetmosis een hypostyle of zuilenwoud, gemaakt van ceder uit Libanon. In de hoeken bouwde hij kolossale beelden van zichzelf die de twee kronen droegen. Buiten de vierde pyloon liet hij twee obelisken bouwen, waarvan één geen inscripties had voor Thoetmosis III.
*.
De begraafplaats van de koning is in de koningsvallei KV38, zijn mummie is teruggevonden in de cachette DB320 bij Deir el-Bahari.
*.
Bouwwerken: Beelden van de Enneade in Abydos; Dodentempel in Thebe, niet gevonden; Gebouwen in Armant, Ombos, el-Hiba, Memphis en Edfu; Graf in de Vallei der Koningen; Tempel van Amon (Karnak); Verfraaiing van bestaande tempels in: Semma, Buhen, Aniba en Quban.

Uit dit huwelijk 2 zonen:1

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Thoetmosis II     
Wadjmose*-1493  †-1470  23



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Nofrubiti
Nofrubiti .

  • Vader:
    Thoetmosis I Ook: Tethmosis, Thuthmosis I 1,2, zn. van Ahmose-Sipair en Seniseneb, geb. circa 1517 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1483 BC tot 1470 BC, ovl. (ongeveer 47 jaar oud) circa 1470 BC1,2,1,2, tr. (1) met Mutnofret Haar afkomst wordt in twijfel getrokken 1. Uit dit huwelijk 2 zonen1., tr. (2).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Amunmose
Amunmose .

  • Vader:
    Thoetmosis I Ook: Tethmosis, Thuthmosis I 1,2, zn. van Ahmose-Sipair en Seniseneb, geb. circa 1517 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1483 BC tot 1470 BC, ovl. (ongeveer 47 jaar oud) circa 1470 BC1,2,1,2, tr. (1) met Mutnofret Haar afkomst wordt in twijfel getrokken 1. Uit dit huwelijk 2 zonen1., tr. (2).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Neferure
Neferure .

  • Vader:
    Thoetmosis II Ook: Thuthmosis II, Chebron , zn. van Thoetmosis I en Mutnofret, tr. (1) met Isis . Uit dit huwelijk 2 zonen., tr. (3) met Mutnofret II . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (2).
 


Wadjmose
Wadjmose 1, geb. circa 1493 BC1,1, ovl. (hoogstens 23 jaar oud) voor 1470 BC1,1.

  • Vader:
    Thoetmosis I Ook: Tethmosis, Thuthmosis I 1,2, zn. van Ahmose-Sipair en Seniseneb, geb. circa 1517 BC1,2,1,2,1,2, farao van 1483 BC tot 1470 BC, ovl. (ongeveer 47 jaar oud) circa 1470 BC1,2,1,2, tr. (2) met Ahmose . Uit dit huwelijk 3 kinderen., tr. (1).
 



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Satjah
Satjah , geb. circa 1472 BC, ovl. (minstens 38 jaar oud) na 1434 BC.

tr.
met

Thoetmosis IIII Ook: Thutmosis III, Misphris, Misphragmuthosis, Tutmoze III 1,2, zn. van Thoetmosis II en Isis, geb. 1 circa 1472 BC1,2,1,2,1,2, farao te Egypte [Egy] van 1467 BC tot 1413 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) 2 circa 1413 BC1,2,1,2, begr. 2, tr. (1) met zijn halfzus Merire-Hatschepsut II 1, dr. van Thoetmosis II en Hatschepsut I. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (3) met Nebtu . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (4) met Maluta . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (5) met Manhat . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (6) met Manawa . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (7) met Nn . Uit dit huwelijk 7 kinderen.

 



Aantekeningen bij Thoetmosis IIII .
Thoetmosis III of Thoetmozes III (ca. 1479 - 1425 v.Chr.) was de zesde farao in de 18e Dynastie van het Nieuwe Rijk in de Egyptische Oudheid. Zijn bekende naam Thoetmosis betekent: Geboren uit Thoth. Zijn bij zijn kroning aangenomen naam, Mencheppere, betekent "Bestendig is de verschijning van Ra (de zonnegod)". Het was sinds de 18e Dynastie gebruikelijk dat een koning bij zijn troonsbestijging een zogenaamde kroningsnaam aannam. Vanaf het Nieuwe Rijk werd daarin steevast een aspect van de zonnegod Ra verheerlijkt.
*.
Biografie.
Thoetmosis III was de zoon van Thoetmosis II en een bijvrouw, Isis. De jonge, nog minderjarige troonopvolger werd in theorie koning nadat Thoetmosis II overleed. Zijn stiefmoeder Hatsjepsoet trad echter op als regentes en nam al snel de titel van farao aan waarbij Thoetmosis slechts als co-regent fungeerde. Ook eenmaal volwassen had Thoetmosis III een ondergeschikte rol naast Hatsjepsoet, tot aan haar dood. Gedurende in totaal 22 jaar moest hij haar heerschappij tolereren. Thoetmosis III was getrouwd met Sat-Yah, de dochter van zijn voedster Ipoe, met wie hij tenminste drie zoons en een dochter kreeg. Later trouwde hij met Meritre-Hatsjepsoet (volgens sommigen een dochter van Hatsjepsoet, maar dat is zeer onwaarschijnlijk) en kreeg met haar nog een zoon, de latere troonopvolger Amenhotep II. Na de dood van Hatsjepsoet regeerde hij 32 jaar lang over Egypte tot zijn officiële 54e regeringsjaar. Thoetmosis III regeerde officiëel van 24 april 1479 tot 11 maart 1425 voor Christus volgens de Middel Chronologie (Engels: Middle Chronology).
*.
Relatie met Hatsjepsoet.
Tot voor kort was de algemene theorie dat na de dood van haar echtgenoot en halfbroer Thoetmosis II, Hatsjepsoet de troon van Thoetmosis III usurpeerde en dat, ofschoon Thoetmosis III co-regent was tijdens de regering van Hatsjepsoet, hij nooit zijn stiefmoeder vergaf dat zij hem de troon ontzegd had. Feit is dat Hatsjepsoet, nadat zij eerst twee jaar regentes was voor de minderjarige Thoetmosis, alle macht aan zich trok en zich de titel van koning toeëigende. Hoewel ze van hogere geboorte was dan Thoetmosis (die de zoon was van een bijvrouw) was dit ongehoord, aangezien ze daarmee de rechtmatige mannelijke opvolger buiten spel zette. Vrouwelijke farao's waren er eerder in de Egyptische geschiedenis al geweest maar alleen wanneer er geen mannelijke opvolger was. Toch pakte deze zet niet ongunstig uit. Hatsjepsoet kon ruim 19 jaar aan de macht blijven, waarbij Thoetmosis dus haar co-regent werd en naar men nu vermoedt steeds meer taken toebedeeld kreeg. Hierdoor kon de jonge prins een gedegen opleiding krijgen, o.a. in het leger wat hem later zeer goed van pas kwam, zonder dat hij meteen als kind al met de zware regeringstaken belast werd. Toen zijn stiefmoeder uiteindelijk overleed en Thoetmosis de troon als alleenheerser kon bestijgen was hij reeds ervaren wat ook blijkt uit het feit dat hij direct krachtdadig optrad in binnen- en buitenland. Recent is daarom de theorie dat hij zijn stiefmoeder gehaat zou hebben herzien. Want waarom ook zou Hatsjepsoet een boze erfgenaam toegestaan hebben om het bevel over het leger te voeren? En als er haat tussen hen zou zijn geweest had Hatsjepsoet haar stiefzoon eenvoudig uit de weg kunnen laten ruimen. Het lijkt er daarom eerder op dat e.e.a. uit praktische overwegingen doorgevoerd is, waarbij Hatsjepsoet's tomeloze ambitie uiteraard niet te ontkennen valt. De situatie zal haar goed uitgekomen zijn. Deze mening wordt verder gesteund door het feit dat er geen enkel bewijsmateriaal is gevonden dat aantoont dat Thoetmosis III zijn troon terug wilde hebben. Vaak werd vroeger verwezen naar het feit dat Hatsjepsoet's naam en beeldtenis op vele monumenten na haar dood uitgewist zijn en dat dit het werk van Thoetmosis III zou zijn. We weten nu dat de monumenten van Hatsjepsoet niet vroeger dan 20 jaar na haar dood beschadigd werden en wellicht veel later (dus ook na de dood van Thoetmosis III). Van een 'wraakcampagne' van Thoetmosis is dus geen sprake geweest (dan had hij immers wel direct na haar overlijden aktie ondernomen). Een theorie luidt dat de beschadigingen wellicht deels voor rekening komen van Amenhotep III, de achterkleinzoon van Thoetmosis III, die met een burgermeisje getrouwd was en mogelijk de herinnering aan Hatsjepsoet en haar voorbeeldige koninklijke afstamming wilde uitwissen om zijn eigen niet door iedereen geaccepteerde huwelijk acceptabeler te maken. Zeker is dat ook een deel van de beschadigingen in opdracht van de ketterse koning Achnaton is uitgevoerd (met name waar het de naam en afbeelding van de door hem gehate oppergod Amon betreft). Zo Thoetmosis al opdracht heeft gegeven om de naam van zijn stiefmoeder uit te wissen, dan is dat niet uit haat jegens haar gebeurd maar om zijn eigen regeerperiode langer te doen lijken (en dus zijn roem te vergroten).
*.
Militaire prestaties en imperium.
Thoetmosis III was ongetwijfeld een militair genie. Hij voerde een expansionistische politiek en wordt wel eens de "Napoleon van Egypte" genoemd omdat hij wel 350 steden heeft veroverd en naar verluidt geen enkele veldslag heeft verloren. Zijn gebied reikte uiteindelijk van de Eufraat tot aan de zuidgrens van Nubië niet ver van het huidige Khartoum in Soedan; dit alles bereikte hij in niet minder dan 17 militaire campagnes. Hij was de eerste farao die de grens van de Eufraat overschreed, tijdens zijn gevecht tegen de Mitanni. Zijn oorlogen o.a. zijn gedocumenteerd op de muren van de Amontempel in Karnak bij Luxor.
*.
Hij wordt beschouwd als een van de meest oorlogszuchtige farao’s; hij maakte van Egypte een wereldmacht. Er is veel bekend over de oorlogen van Thoetmosis III, omdat zijn legeraanvoerder Thanuny erover geschreven heeft. Thoetmosis’ vele veroveringen werden mogelijk gemaakt door de grote verbetering van de wapens en het efficiënt inzetten daarvan. Te denken valt dan aan met een menner en een boogschutter bemande snelle strijdwagens en een apart boogschutterskorps, bewapend met composietbogen met een groot bereik. Zijn leger maakte ook gebruik van boten, zowel voor de aanvoer van voorraden naar het huidige Libanon als voor het oversteken van grote rivieren (zoals de Eufraat) en ook, bij de campagnes in Nubië, voor het uitvoeren van snelle aanvallen via de Nijl (men zou de daarvoor gebruikte elitetroepen als het eerste 'Korps Mariniers' in de geschiedenis kunnen zien).
*.
Eerste campagne: Na Hatsjepsoet’s dood ondernam Thoetmosis III zijn eerste grote militaire campagne. Hij vertrok uit Egypte en ging door de Sinaï en via Gaza landinwaarts in de richting van de stad Megiddo. Om in Megiddo te komen had Thoetmosis III wel een probleem. Het Karmelgebergte (in het huidige Israel) lag nog tussen zijn leger en Megiddo. Er waren 3 mogelijke routes: zowel de noordelijke als zuidelijke routen gingen om de bergketen heen en werden door zijn militaire adviseurs als veilig beschouwd, maar Thoetmosis vond zijn adviseurs maar lafaards en koos een route dwars over de bergen heen. Een slimme keuze, want zo kwamen ze op een veel strategischere plaats uit, net buiten de stad Megiddo en verasten hun vijanden, die zo'n gewaagde zet niet hadden verwacht, bovendien volledig. De Egyptenaren konden de daarop volgende slag gemakkelijk winnen, maar de vluchtende vijand had de kans gegrepen de stad binnen te vluchten. Na een maandenlang beleg veroverde Thoetmosis’ leger die ook. De slag om Megiddo is waarschijnlijk de belangrijkste die Thoetmosis’ ooit uitvocht. Hiermee brak hij het verzet in Palestina, Libanon en Zuid-Syrië.
De tweede, derde en vierde campagne dienden vooral om rijkdom uit de verschillende overwonnen gebieden te vergaren. Tijdens zijn vierde veldtocht zou hij ook een fort hebben laten bouwen in het zuiden van Libanon.
*.
Zijn vijfde, zesde en zevende veldtocht vonden plaats in Syrië. Tijdens zijn vijfde veldtocht veroverde hij een aantal steden, vnl. in het zuiden van Syrië. Tijdens zijn zesde veldtocht veroverde hij meer Syrische steden, vnl. in het westen. Er kwamen toen geregeld opstanden voor bij de plaatselijke bevolking. Om daar een einde aan te maken, besloot Thoetmosis III om familieleden van hooggeplaatsten als gijzelaars mee te nemen. Niettemin rebelleerde Syrië opnieuw, dus moest Thoetmosis er opnieuw naar toe. Tijdens zijn zevende veroveringstocht nam hij een aantal havensteden in. Om verder oproer te voorkomen, nam hij een groot deel van het graan in beslag dat hij vnl. gebruikte om zijn leger te voeden. Zo kon Syrië dat graan niet meer verkopen en werd het snel heel arm. Hierdoor kon het land ook geen opstand meer financieren.
*.
Rood granieten beeld van Thoetmosis III in het Egyptisch Museum te CaïroAchtste veldtocht: Nadat Thoetmosis III de Syrische steden onder controle had gekregen, wou hij zijn rijk in noordelijke richting uitbreiden. Daardoor moest hij het koninkrijk Mitanni aanvallen, wat in het huidige Koerdistan lag. Hiervoor moest hij echter de Eufraat oversteken. Daarvoor voerde zijn leger boten op karren mee. Hiermee trok hij door de al overwonnen gebieden. Ondertussen plunderden ze nog wat, waardoor het op een zoveelste Syrische veldtocht leek. Ze staken snel de Eufraat in hun boten over en konden zo een verrassingsaanval uitvoeren. De koning van Mitanni was helemaal niet voorbereid en zijn leger kon dat van Thoetmosis niet tegenhouden. Toetmosis nam zonder moeite alle steden in en plunderde die.
*.
Thoetmosis’ negende veldtocht was slechts een kleine plundertocht in Syrië. Tijdens zijn tiende militaire campagne werd er wel veel gevochten. De koning van Mitanni had ondertussen een groot leger op de been gebracht. Thoetmosis won de oorlog wel, maar het was zeker geen grote overwinning.
*.
De beschrijvingen van de elfde en twaalfde militaire campagne zijn verloren gegaan. Zijn dertiende campagne was een kleine veldtocht in wat nu centraal Syrië is.
*.
Het volgende jaar, zijn 39ste jaar, begon hij zijn veertiende campagne. Deze was tegen de Shasu. De locatie van deze campagne is onmogelijk met zekerheid vast te stellen, omdat de Shasu nomaden waren die van Phoenicië, het huidige Libanon, via Transjordanië tot in Edom gewoond kunnen hebben. Zijn laatste Aziatische campagne is beter gedocumenteerd. Op een gegeven moment in Thoetmosis' 42ste regeringsjaar zijn de Mitanni kennelijk in opstand gekomen in alle grote steden van Syrië. Thoetmosis verplaatste zijn troepen en ging via de kust noordwaarts. Hij sloeg de opstanden in de Arke vlakte neer en trok verder op tot Tunip. Na het veroveren van Tunip richte hij zich op Kadesh. Hij viel 3 omliggende Mitannische garnizoenen aan en versloeg ze. Hij keerde daarna terug naar Egypte. Zijn overwinning in zijn campagne was niet helemaal compleet omdat hij Kadesh niet had veroverd; de blijvende trouw van Tunip als bondgenoot was niet verzekerd, zoals na zijn dood zou blijken.
*.
Laatste Nubische campagne. De laatste campagne van Thoetmosis III was in zijn 50e regeringsjaar. Hij viel het uiterste zuiden van Nubië weer eens aan (de rest had men al onder controle), maar kon niet veel extra grondgebied veroveren. Hoewel geen enkele farao voor hem zo ver zuidwaarts was doorgedrongen, had de Egyptische cultuur zich hier door de jaren heen wel al wijd verspreid. Nubië werd immers al sinds het Middenrijk door Egypte gedomineerd, ook al waren er tussenpozen waarin de streek korte tijd haar onafhankelijkheid herwon. Gedurende het gehele Nieuwe Rijk, al sinds Thoetmosis I, de grootvader van Thoetmosis III, was het grootste deel van Nubië stevig in Egyptische handen. Eerder al had Thoetmosis in Opper-Nubië de nieuwe stad Napata gesticht als hoofdstad van de Nubische provincie. Deze stad was daarna de zetel van de onderkoning van Nubië (de Egyptische gouverneur, wiens officiële titel 'koningszoon van Kush' luidde. Kush was de Egyptische naam voor Zuid-Nubië).
*.
Bouwwerken: Tempel van Amon (Karnak): 7e pyloon, obelisken, Ach Menoe; Graf DK 34 in de Vallei der Koningen.
*.
Bronnen: Thoetmoses III (Egyptology Online).

Uit dit huwelijk 3 zonen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Siamun*-1445  †-1434  11
Nefertari*-1448     
Amenemhet*-1450  †-1415  35



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Nebtu
Nebtu .

tr.
met

Thoetmosis IIII Ook: Thutmosis III, Misphris, Misphragmuthosis, Tutmoze III 1,2, zn. van Thoetmosis II en Isis, geb. 1 circa 1472 BC1,2,1,2,1,2, farao te Egypte [Egy] van 1467 BC tot 1413 BC, ovl. (ongeveer 59 jaar oud) 2 circa 1413 BC1,2,1,2, begr. 2, tr. (1) met zijn halfzus Merire-Hatschepsut II 1. Uit dit huwelijk 4 kinderen, tr. (2) met Satjah , dr. van Ahmose Pennechbet en Ipu. Uit dit huwelijk 3 zonen, tr. (4) met Maluta . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (5) met Manhat . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (6) met Manawa . Uit dit huwelijk geen kinderen, tr. (7) met Nn . Uit dit huwelijk 7 kinderen.

 



Aantekeningen bij Thoetmosis IIII .
Thoetmosis III of Thoetmozes III (ca. 1479 - 1425 v.Chr.) was de zesde farao in de 18e Dynastie van het Nieuwe Rijk in de Egyptische Oudheid. Zijn bekende naam Thoetmosis betekent: Geboren uit Thoth. Zijn bij zijn kroning aangenomen naam, Mencheppere, betekent "Bestendig is de verschijning van Ra (de zonnegod)". Het was sinds de 18e Dynastie gebruikelijk dat een koning bij zijn troonsbestijging een zogenaamde kroningsnaam aannam. Vanaf het Nieuwe Rijk werd daarin steevast een aspect van de zonnegod Ra verheerlijkt.
*.
Biografie.
Thoetmosis III was de zoon van Thoetmosis II en een bijvrouw, Isis. De jonge, nog minderjarige troonopvolger werd in theorie koning nadat Thoetmosis II overleed. Zijn stiefmoeder Hatsjepsoet trad echter op als regentes en nam al snel de titel van farao aan waarbij Thoetmosis slechts als co-regent fungeerde. Ook eenmaal volwassen had Thoetmosis III een ondergeschikte rol naast Hatsjepsoet, tot aan haar dood. Gedurende in totaal 22 jaar moest hij haar heerschappij tolereren. Thoetmosis III was getrouwd met Sat-Yah, de dochter van zijn voedster Ipoe, met wie hij tenminste drie zoons en een dochter kreeg. Later trouwde hij met Meritre-Hatsjepsoet (volgens sommigen een dochter van Hatsjepsoet, maar dat is zeer onwaarschijnlijk) en kreeg met haar nog een zoon, de latere troonopvolger Amenhotep II. Na de dood van Hatsjepsoet regeerde hij 32 jaar lang over Egypte tot zijn officiële 54e regeringsjaar. Thoetmosis III regeerde officiëel van 24 april 1479 tot 11 maart 1425 voor Christus volgens de Middel Chronologie (Engels: Middle Chronology).
*.
Relatie met Hatsjepsoet.
Tot voor kort was de algemene theorie dat na de dood van haar echtgenoot en halfbroer Thoetmosis II, Hatsjepsoet de troon van Thoetmosis III usurpeerde en dat, ofschoon Thoetmosis III co-regent was tijdens de regering van Hatsjepsoet, hij nooit zijn stiefmoeder vergaf dat zij hem de troon ontzegd had. Feit is dat Hatsjepsoet, nadat zij eerst twee jaar regentes was voor de minderjarige Thoetmosis, alle macht aan zich trok en zich de titel van koning toeëigende. Hoewel ze van hogere geboorte was dan Thoetmosis (die de zoon was van een bijvrouw) was dit ongehoord, aangezien ze daarmee de rechtmatige mannelijke opvolger buiten spel zette. Vrouwelijke farao's waren er eerder in de Egyptische geschiedenis al geweest maar alleen wanneer er geen mannelijke opvolger was. Toch pakte deze zet niet ongunstig uit. Hatsjepsoet kon ruim 19 jaar aan de macht blijven, waarbij Thoetmosis dus haar co-regent werd en naar men nu vermoedt steeds meer taken toebedeeld kreeg. Hierdoor kon de jonge prins een gedegen opleiding krijgen, o.a. in het leger wat hem later zeer goed van pas kwam, zonder dat hij meteen als kind al met de zware regeringstaken belast werd. Toen zijn stiefmoeder uiteindelijk overleed en Thoetmosis de troon als alleenheerser kon bestijgen was hij reeds ervaren wat ook blijkt uit het feit dat hij direct krachtdadig optrad in binnen- en buitenland. Recent is daarom de theorie dat hij zijn stiefmoeder gehaat zou hebben herzien. Want waarom ook zou Hatsjepsoet een boze erfgenaam toegestaan hebben om het bevel over het leger te voeren? En als er haat tussen hen zou zijn geweest had Hatsjepsoet haar stiefzoon eenvoudig uit de weg kunnen laten ruimen. Het lijkt er daarom eerder op dat e.e.a. uit praktische overwegingen doorgevoerd is, waarbij Hatsjepsoet's tomeloze ambitie uiteraard niet te ontkennen valt. De situatie zal haar goed uitgekomen zijn. Deze mening wordt verder gesteund door het feit dat er geen enkel bewijsmateriaal is gevonden dat aantoont dat Thoetmosis III zijn troon terug wilde hebben. Vaak werd vroeger verwezen naar het feit dat Hatsjepsoet's naam en beeldtenis op vele monumenten na haar dood uitgewist zijn en dat dit het werk van Thoetmosis III zou zijn. We weten nu dat de monumenten van Hatsjepsoet niet vroeger dan 20 jaar na haar dood beschadigd werden en wellicht veel later (dus ook na de dood van Thoetmosis III). Van een 'wraakcampagne' van Thoetmosis is dus geen sprake geweest (dan had hij immers wel direct na haar overlijden aktie ondernomen). Een theorie luidt dat de beschadigingen wellicht deels voor rekening komen van Amenhotep III, de achterkleinzoon van Thoetmosis III, die met een burgermeisje getrouwd was en mogelijk de herinnering aan Hatsjepsoet en haar voorbeeldige koninklijke afstamming wilde uitwissen om zijn eigen niet door iedereen geaccepteerde huwelijk acceptabeler te maken. Zeker is dat ook een deel van de beschadigingen in opdracht van de ketterse koning Achnaton is uitgevoerd (met name waar het de naam en afbeelding van de door hem gehate oppergod Amon betreft). Zo Thoetmosis al opdracht heeft gegeven om de naam van zijn stiefmoeder uit te wissen, dan is dat niet uit haat jegens haar gebeurd maar om zijn eigen regeerperiode langer te doen lijken (en dus zijn roem te vergroten).
*.
Militaire prestaties en imperium.
Thoetmosis III was ongetwijfeld een militair genie. Hij voerde een expansionistische politiek en wordt wel eens de "Napoleon van Egypte" genoemd omdat hij wel 350 steden heeft veroverd en naar verluidt geen enkele veldslag heeft verloren. Zijn gebied reikte uiteindelijk van de Eufraat tot aan de zuidgrens van Nubië niet ver van het huidige Khartoum in Soedan; dit alles bereikte hij in niet minder dan 17 militaire campagnes. Hij was de eerste farao die de grens van de Eufraat overschreed, tijdens zijn gevecht tegen de Mitanni. Zijn oorlogen o.a. zijn gedocumenteerd op de muren van de Amontempel in Karnak bij Luxor.
*.
Hij wordt beschouwd als een van de meest oorlogszuchtige farao’s; hij maakte van Egypte een wereldmacht. Er is veel bekend over de oorlogen van Thoetmosis III, omdat zijn legeraanvoerder Thanuny erover geschreven heeft. Thoetmosis’ vele veroveringen werden mogelijk gemaakt door de grote verbetering van de wapens en het efficiënt inzetten daarvan. Te denken valt dan aan met een menner en een boogschutter bemande snelle strijdwagens en een apart boogschutterskorps, bewapend met composietbogen met een groot bereik. Zijn leger maakte ook gebruik van boten, zowel voor de aanvoer van voorraden naar het huidige Libanon als voor het oversteken van grote rivieren (zoals de Eufraat) en ook, bij de campagnes in Nubië, voor het uitvoeren van snelle aanvallen via de Nijl (men zou de daarvoor gebruikte elitetroepen als het eerste 'Korps Mariniers' in de geschiedenis kunnen zien).
*.
Eerste campagne: Na Hatsjepsoet’s dood ondernam Thoetmosis III zijn eerste grote militaire campagne. Hij vertrok uit Egypte en ging door de Sinaï en via Gaza landinwaarts in de richting van de stad Megiddo. Om in Megiddo te komen had Thoetmosis III wel een probleem. Het Karmelgebergte (in het huidige Israel) lag nog tussen zijn leger en Megiddo. Er waren 3 mogelijke routes: zowel de noordelijke als zuidelijke routen gingen om de bergketen heen en werden door zijn militaire adviseurs als veilig beschouwd, maar Thoetmosis vond zijn adviseurs maar lafaards en koos een route dwars over de bergen heen. Een slimme keuze, want zo kwamen ze op een veel strategischere plaats uit, net buiten de stad Megiddo en verasten hun vijanden, die zo'n gewaagde zet niet hadden verwacht, bovendien volledig. De Egyptenaren konden de daarop volgende slag gemakkelijk winnen, maar de vluchtende vijand had de kans gegrepen de stad binnen te vluchten. Na een maandenlang beleg veroverde Thoetmosis’ leger die ook. De slag om Megiddo is waarschijnlijk de belangrijkste die Thoetmosis’ ooit uitvocht. Hiermee brak hij het verzet in Palestina, Libanon en Zuid-Syrië.
De tweede, derde en vierde campagne dienden vooral om rijkdom uit de verschillende overwonnen gebieden te vergaren. Tijdens zijn vierde veldtocht zou hij ook een fort hebben laten bouwen in het zuiden van Libanon.
*.
Zijn vijfde, zesde en zevende veldtocht vonden plaats in Syrië. Tijdens zijn vijfde veldtocht veroverde hij een aantal steden, vnl. in het zuiden van Syrië. Tijdens zijn zesde veldtocht veroverde hij meer Syrische steden, vnl. in het westen. Er kwamen toen geregeld opstanden voor bij de plaatselijke bevolking. Om daar een einde aan te maken, besloot Thoetmosis III om familieleden van hooggeplaatsten als gijzelaars mee te nemen. Niettemin rebelleerde Syrië opnieuw, dus moest Thoetmosis er opnieuw naar toe. Tijdens zijn zevende veroveringstocht nam hij een aantal havensteden in. Om verder oproer te voorkomen, nam hij een groot deel van het graan in beslag dat hij vnl. gebruikte om zijn leger te voeden. Zo kon Syrië dat graan niet meer verkopen en werd het snel heel arm. Hierdoor kon het land ook geen opstand meer financieren.
*.
Rood granieten beeld van Thoetmosis III in het Egyptisch Museum te CaïroAchtste veldtocht: Nadat Thoetmosis III de Syrische steden onder controle had gekregen, wou hij zijn rijk in noordelijke richting uitbreiden. Daardoor moest hij het koninkrijk Mitanni aanvallen, wat in het huidige Koerdistan lag. Hiervoor moest hij echter de Eufraat oversteken. Daarvoor voerde zijn leger boten op karren mee. Hiermee trok hij door de al overwonnen gebieden. Ondertussen plunderden ze nog wat, waardoor het op een zoveelste Syrische veldtocht leek. Ze staken snel de Eufraat in hun boten over en konden zo een verrassingsaanval uitvoeren. De koning van Mitanni was helemaal niet voorbereid en zijn leger kon dat van Thoetmosis niet tegenhouden. Toetmosis nam zonder moeite alle steden in en plunderde die.
*.
Thoetmosis’ negende veldtocht was slechts een kleine plundertocht in Syrië. Tijdens zijn tiende militaire campagne werd er wel veel gevochten. De koning van Mitanni had ondertussen een groot leger op de been gebracht. Thoetmosis won de oorlog wel, maar het was zeker geen grote overwinning.
*.
De beschrijvingen van de elfde en twaalfde militaire campagne zijn verloren gegaan. Zijn dertiende campagne was een kleine veldtocht in wat nu centraal Syrië is.
*.
Het volgende jaar, zijn 39ste jaar, begon hij zijn veertiende campagne. Deze was tegen de Shasu. De locatie van deze campagne is onmogelijk met zekerheid vast te stellen, omdat de Shasu nomaden waren die van Phoenicië, het huidige Libanon, via Transjordanië tot in Edom gewoond kunnen hebben. Zijn laatste Aziatische campagne is beter gedocumenteerd. Op een gegeven moment in Thoetmosis' 42ste regeringsjaar zijn de Mitanni kennelijk in opstand gekomen in alle grote steden van Syrië. Thoetmosis verplaatste zijn troepen en ging via de kust noordwaarts. Hij sloeg de opstanden in de Arke vlakte neer en trok verder op tot Tunip. Na het veroveren van Tunip richte hij zich op Kadesh. Hij viel 3 omliggende Mitannische garnizoenen aan en versloeg ze. Hij keerde daarna terug naar Egypte. Zijn overwinning in zijn campagne was niet helemaal compleet omdat hij Kadesh niet had veroverd; de blijvende trouw van Tunip als bondgenoot was niet verzekerd, zoals na zijn dood zou blijken.
*.
Laatste Nubische campagne. De laatste campagne van Thoetmosis III was in zijn 50e regeringsjaar. Hij viel het uiterste zuiden van Nubië weer eens aan (de rest had men al onder controle), maar kon niet veel extra grondgebied veroveren. Hoewel geen enkele farao voor hem zo ver zuidwaarts was doorgedrongen, had de Egyptische cultuur zich hier door de jaren heen wel al wijd verspreid. Nubië werd immers al sinds het Middenrijk door Egypte gedomineerd, ook al waren er tussenpozen waarin de streek korte tijd haar onafhankelijkheid herwon. Gedurende het gehele Nieuwe Rijk, al sinds Thoetmosis I, de grootvader van Thoetmosis III, was het grootste deel van Nubië stevig in Egyptische handen. Eerder al had Thoetmosis in Opper-Nubië de nieuwe stad Napata gesticht als hoofdstad van de Nubische provincie. Deze stad was daarna de zetel van de onderkoning van Nubië (de Egyptische gouverneur, wiens officiële titel 'koningszoon van Kush' luidde. Kush was de Egyptische naam voor Zuid-Nubië).
*.
Bouwwerken: Tempel van Amon (Karnak): 7e pyloon, obelisken, Ach Menoe; Graf DK 34 in de Vallei der Koningen.
*.
Bronnen: Thoetmoses III (Egyptology Online).


Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia
')}