Genealogie van NazatenDeVries en anderen
Halfdan van Westfold
Halfdan van Westfold1, geb. circa 6501,1,1, stichter v.h. heiligdom Stiringsaal Is doorgedrongen van Gotland naar Noorwegen. koning van Soloeer en Homrike circa 670, ovl. (ongeveer 80 jaar oud) in 7301,1.

  • Vader:
    Olaf Värmland1, zn. van Ingald van Zweden en Gauthild van Gotland, geb. circa 6001,1,1,
    Koning te Värmland [Zwe] in 610,
    Värmland is een zogenoemd landschap in het Midden-Zweedse landsdeel Svealand. Het grenst in het zuiden aan Västergötland en Dalsland, in het westen aan Noorwegen en in het oosten aan Dalarna, Västmanland en Närke. Värmland omvat een gebied van in totaal 18,164 km², dat goeddeels met de provincie Värmlands län samenvalt.

    Värmland ligt in het midden van Zweden en heeft 10.513 meren, vele natuurreservaten, skipistes, wandelpaden, musea, bergen en beekjes. In de natuur (77% van de oppervlakte van de provincie bestaat uit bos) komen onder andere de beer, wolf, lynx, veelvraat en eland voor.

    Värmland behoort met zijn omvang van 17.500 km² tot de grotere landschappen van Zweden. Omdat er slechts 274.000 mensen wonen, komt het gemiddeld aantal bewoners op 16 per km². In Värmland is Torsby de uitgestrektste gemeente en Karlstad de gemeente met de meeste inwoners.

    In het westen van Värmland (Årjäng, Arvika en Eda) bevindt zich het natuurreservaat Glaskogen. Ook liggen deze gemeenten dichtbij Noorwegen en worden door het lagere prijspeil van Zweden veel producten en huizen aan Noren verkocht. Gemeenten in het zuiden van Värmland (Grums, Kil, Forshaga, Säffle, Karlstad, Kristinehamn) liggen aan rivieren of aan het Vänermeer. Ook wordt er veel gevist. Het oosten van Värmland (Storfors en Filipstad) staat vooral bekend om de vroegere ijzerindustrie. Het noorden van Värmland (Torsby) is wat ruiger van natuur; hier zijn de wat grotere skipistes zoals Branäs en Hovfjället en de ski-tunnel in Torsby te vinden.
    Ovl. (Ongeveer 50 jaar oud) in 6501,1, tr.
 

tr.
met

Asa van Hedemarken1, dr. van Eynstein van Hedemarken (Hedmark) en Nn, geb. circa 7101,1.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Eynstein*700  †770  70



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen


Asa van Hedemarken
Asa van Hedemarken1, geb. circa 7101,1.

  • Vader:
    Eynstein van Hedemarken (Hedmark), 2,1,
    Koning te Hedemarken [Noo],
    Vanaf 1781, toen Hedemarkens Amt werd gescheiden van Oplandenes Amt is Hedmark een eigen provincie. Archeologische bewijzen van nederzettingen van de steentijd zijn overal in de provincie gevonden. Rotstekeningen van elanden zijn bij de Mjøsa, Ringsaker gevonden. De oudste vondst van de bronstijd in Noorwegen vond plaats te Nes. Vondsten uit de ijzertijd zijn in de gehele provincie gedaan, in het bijzonder van de Vikingtijd. Er zijn graven gevonden, in tijd verspreid vanaf de bronstijd tot aan de christelijke tijd. Volgens de Ynglingesaga was Solør een machtig koninkrijk tussen 300 en 800. In de vroege vikingtijd, voor Harald Veelhaar, was Hedmark een van de kleine koninkrijkjes.

    In het gebied rondom Hamar kwam een stadachtig structuur tot stand met markt, wetgevingsplaats en tempel te Åker te Vang rond 500. In de loop van de vikingtijd werd dit centrum verplaatst naar het nes in Mjøsa waar later een domkerk gebouwd zou worden (domkirkeodden). Hier werd ook de zetel van de bisschop geplaatst vanaf 1152. Men vermoedt dat er rondom 1050 hier munten werden geslagen. De Zwarte dood eiste veel levens hier, en vlak voor de reformatie werd Hamar opgeheven als markt. Tijdens de reformatie in 1536 werd de zetel van de bisschop opgeheven. Belangrijke slagen tussen Duitse en Noorse militairen vonden plaats bij Midtskogen gård en Kongsvinger in april 1940. Duitse bommenwerpers verwoestten Elverum totaal in april 1940,
    tr.
 

tr.
met

Halfdan van Westfold1, zn. van Olaf Värmland en Solveig van Soleyar, geb. circa 6501,1,1, stichter v.h. heiligdom Stiringsaal Is doorgedrongen van Gotland naar Noorwegen. koning van Soloeer en Homrike circa 670, ovl. (ongeveer 80 jaar oud) in 7301,1.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Eynstein*700  †770  70



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Geva van Westfold
Geva van Westfold1, geb. circa 7401,1.

  • Vader:
    Eynstein van Vestfold2,1 (Westfold), zn. van Halfdan van Westfold en Asa van Hedemarken, geb. circa 7001,1,2,1,
    Koning te Vestfold [Noo] van 730 tot 770,
    Vestfold is een provincie in Zuid-Noorwegen, die grenst aan Buskerud en Telemark. Het is de op een na kleinste provincie van het land, en ligt aan de westzijde van de Oslofjord.

    Vestfold heeft 220.736 inwoners (2004). De oppervlakte is 2216 km². De provincieadministratie ligt in Tønsberg. De grootste steden in Vestfold zijn Sandefjord, Larvik en Tønsberg.

    De provincie omvat de vroegere graafschappen Jarlsberg en Laurvig (Larvik). De graafschappen werden in 1821 opgeheven, toen Jarlsberg en Laurvig Ambt opgericht werden.

    De provincie is bekend door haar toerisme. Het is een geliefd gebied voor Noren en buitenlanders om er vakantie te houden. Lågen is een beroemde zalmrivier. De kust is rijk aan vis en mosselen. Het gebied heeft meerdere uitgravingen en vondsten die teruggaan tot de Viking-periode zoals het Osebergschip, een 9e-eeuws vikingschip.

    De industrie bestaat in hoofdzakelijk uit scheepvaart, houtveredeling, chemische industrie en IT/communicatie. Het gebied was vroeger vooral bekend door de walvisvaart.
    Ovl. (Minstens 70 jaar oud) na 7701,1, tr.
 

tr.
met

Widukind van Saksen2,1, zn. van Warnechin van Saksen en Gunilda van Rügen, geb. circa 7352,1 (743)2,1, ged. in 785, 2,1, hertog te Saksen [Deu] in 768, aanvoerder in de strijd tegen Karel de Grote te Saksen [Deu] van 777 tot 785, ovl. (ongeveer 72 jaar oud) te Enger [Dui] op dinsdag 7 jan 8072,1 Enger is een plaats en gemeente in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, gelegen in het district Herford. De gemeente telt 20.000 inwoners[1]. Naburige steden zijn Spenge, Bünde, Hiddenhausen, Herford (in het district Herford) en Bielefeld (stadsdistrict)2,1, begr. te Enger [Dui] Pfarrkirche.

 



Aantekeningen bij Widukind van Saksen.
Widukind of Wittekind (743-807) was leider der Saksen en de eerste bij naam bekende hertog van het hertogdom Saksen.
*.
Macht.
Oorspronkelijk kozen de Saksen hun hertogen alleen als legeraanvoerder (dat is dan ook de letterlijke betekenis van het woord hertog) die in vredestijd weer moest aftreden. Door Widukinds tactiek van permanente opstand bleef hij echter tientallen jaren lang aan de macht en zo wenden de Saksen eraan onder een centraal regime te staan. Hiermee vergrootte hij ook de invloed van zijn familie, uit wie verschillende Saksische dynastieën voortkwamen zoals de Ottonen, Welfen, Ascaniërs en Billungen.
*.
Verzet en kerstening.
Widukind was de leidende kracht in de Saksenoorlogen voor onafhankelijkheid ten opzichte van de Franken en behoud van de eigen religie. Nadat Karel de Grote in 777 de Saksen had verslagen zocht hij zijn toevlucht bij de Denen.
In 778 trok Karel naar Spanje om tegen de Saracenen te strijden en in 782 keerde Widukind terug als leider van een nieuwe opstand en plunderde verschillende Frankische gebieden. De Saksische adel keerde zich echter van hem af. Deze opstand, waarbij ook Friezen en Wenden betrokken waren, eindigde met de deportatie (ofwel onthoofding tijdens het Bloedbad van Verden, daar is onduidelijkheid over) van 4.500 Saksen door Karel de Grote.
Uiteindelijk lukte het Karel de Grote om Widukind over te halen zich tot het christendom te bekeren en hiermee ook het Saksische volk te kerstenen. Met Kerstmis 785 werd hij gedoopt met Karel als peetoom. De paus hield ter ere hiervan een feestmaal. De Saksische adel kwam deze situatie goed uit, aangezien de vrije boeren nu naar Frankisch recht lijfeigenen werden. Als beloning ontving Widukind het graafschap Hamaland in leen (hij werd de eerste graaf van dit gebied, tegenwoordig het oosten van Gelderland en het westen van Westfalen).
*.
Familie.
Zijn vrouw was de Deense prinses Geva Eysteinsdotter ("Van Denemarken"/"Van Raumerike"/Van Westfold Saksen). Hij had zover bekend 3 kinderen, Wigebert Hertog van Saksen (799-827), Hasalda van Engern (756-), Wittekind II van Wettin .
*.
Dood.
Widukind stierf vermoedelijk in 807 bij een slag tegen de Zwaben. Hij zou zijn begraven te Enger in Herford (in het huidige Noord-Rijnland-Westfalen) maar de monumentale tombe aldaar dateert niet uit de 9e eeuw en het lichaam erin is dus waarschijnlijk van een ander.
*.
Legende en symboliek.
Widukind verscheen later in legenden als een heilige en bouwer van vele kerken. Vóór zijn doop zou hij op een zwart paard hebben gereden en daarna op een wit. Het zwarte paard is afgebeeld op het wapen van Herford en het witte paard op de vlaggen van Noord-Rijnland-Westfalen, Nedersaksen en Twente.

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gersvind*782  †829  47
Nn*760     
Hasala*763     
Wigbert*770  †843  73



Bronnen:
1.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen
2.Afgeschermd, Wikipedia


Halfdan van Westfold
Halfdan van Westfold.

  • Vader:
    Eynstein van Vestfold1,2 (Westfold), zn. van Halfdan van Westfold en Asa van Hedemarken, geb. circa 7002,2,1,2,
    Koning te Vestfold [Noo] van 730 tot 770,
    Vestfold is een provincie in Zuid-Noorwegen, die grenst aan Buskerud en Telemark. Het is de op een na kleinste provincie van het land, en ligt aan de westzijde van de Oslofjord.

    Vestfold heeft 220.736 inwoners (2004). De oppervlakte is 2216 km². De provincieadministratie ligt in Tønsberg. De grootste steden in Vestfold zijn Sandefjord, Larvik en Tønsberg.

    De provincie omvat de vroegere graafschappen Jarlsberg en Laurvig (Larvik). De graafschappen werden in 1821 opgeheven, toen Jarlsberg en Laurvig Ambt opgericht werden.

    De provincie is bekend door haar toerisme. Het is een geliefd gebied voor Noren en buitenlanders om er vakantie te houden. Lågen is een beroemde zalmrivier. De kust is rijk aan vis en mosselen. Het gebied heeft meerdere uitgravingen en vondsten die teruggaan tot de Viking-periode zoals het Osebergschip, een 9e-eeuws vikingschip.

    De industrie bestaat in hoofdzakelijk uit scheepvaart, houtveredeling, chemische industrie en IT/communicatie. Het gebied was vroeger vooral bekend door de walvisvaart.
    Ovl. (Minstens 70 jaar oud) na 7702,2, tr.
 



Bronnen:
1.Afgeschermd, Wikipedia
2.Genealogie van Bernd Josef Jansen, BJ Jansen


Nn Nn
Nn Nn.

tr.
met

Hemke Pieters Dammer1, dr. van Pieter Hindriks Dammer en Aaltje Hindriks Palts, geb. te Midwolda [Gr]1 op woensdag 3 feb 17791,1, ged. te Midwolda [Gr]1 op zondag 7 feb 17791,1, ovl. (49 jaar oud) te Midwolda [Gr]1 op donderdag 7 feb 18281,1, tr. (1) met Pieter Jans Dammer1. Uit dit huwelijk 6 kinderen.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Aaltje*1820 Midwolda [Gr]    



Bronnen:
1.Stamboom van Swijgman en Feiken(S), maandag 31 mrt 2008


Aaltje Zwiers Dammer
Aaltje Zwiers Dammer1, geb. te Midwolda [Gr]1 op zaterdag 16 sep 18201,1.



Bronnen:
1.Stamboom van Swijgman en Feiken(S), maandag 31 mrt 2008


Hendrik Dammer
Hendrik Pieters Dammer.



Bronnen:
1.Stamboom van Swijgman en Feiken(S), maandag 31 mrt 2008


Metje Dammer
Metje Pieters Dammer.



Bronnen:
1.Stamboom van Swijgman en Feiken(S), maandag 31 mrt 2008


Pieter Dammer
Pieter Pieters Dammer.



Bronnen:
1.Stamboom van Swijgman en Feiken(S), maandag 31 mrt 2008


Pieter Dammer
Pieter Pieters Dammer.



Bronnen:
1.Stamboom van Swijgman en Feiken(S), maandag 31 mrt 2008


Siewert Dammer
Siewert Pieters Dammer.



Bronnen:
1.Stamboom van Swijgman en Feiken(S), maandag 31 mrt 2008


Gerrit Harkes
in
Parenteel van NN Hunigue.
Parenteel van Tyacko Tiddinga.

Gerrit Harkes, geb. te Noordbroek [Gr] op dinsdag 1 jan 1737, ovl. (79 jaar oud) te Midwolda [Gr] op maandag 22 apr 1816.

tr. (resp. 24 en ongeveer 23 jaar oud) te Midwolda [Gr] op zondag 8 feb 1761
met

Bouwina Jans, dr. van Jan Jacobs en Geertien (Geertje) Tammes, geb. te Midwolda [Gr] in 1738, ged. te Midwolda [Gr] op vrijdag 28 feb 1738, ovl. (ongeveer 72 jaar oud) te Midwolda [Gr] op woensdag 19 sep 1810.

Uit dit huwelijk 2 dochters:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Trijntje*1761 Midwolda [Gr] †1794 Midwolda [Gr] 33
Geertjen~1766 Midwolda [Gr]    


Eefke Alberts
Eefke Alberts.

tr.
met

Geert Hinderikus Schuring.

Uit dit huwelijk een dochter:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Tielke Geerts*1780  †1829 Termunten [Gr] 49


Harcke Hendriks
Harcke Hendriks.

tr.
met

Trijntje Gerrits.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gerrit*1737 Noordbroek [Gr] †1816 Midwolda [Gr] 79


Trijntje Gerrits
Trijntje Gerrits.

tr.
met

Harcke Hendriks.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Gerrit*1737 Noordbroek [Gr] †1816 Midwolda [Gr] 79


Geert Hindriks Heethuis
Geert Hindriks Heethuis, geb. te Wagenborgen [Gr] in 1818.

tr. (resp. ongeveer 25 en ongeveer 32 jaar oud) te Termunten [Gr] op zaterdag 28 jan 1843 Wettiging 1 kind
met

Harmke Geerts Dorenbos, geb. te Oostwold [Gr] in 1811, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) te Oostwold [Gr] op zondag 19 jan 1890.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geert*1843 Termunten [Gr] †1917 Midwolda [Gr] 74


Harmke Geerts Dorenbos
Harmke Geerts Dorenbos, geb. te Oostwold [Gr] in 1811, ovl. (ongeveer 79 jaar oud) te Oostwold [Gr] op zondag 19 jan 1890.

tr. (resp. ongeveer 32 en ongeveer 25 jaar oud) te Termunten [Gr] op zaterdag 28 jan 1843 Wettiging 1 kind
met

Geert Hindriks Heethuis, zn. van Hindrik Klaassens Heethuis (Wolkammer) en Tielke Geerts Schuring, geb. te Wagenborgen [Gr] in 1818.

Uit dit huwelijk een zoon:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Geert*1843 Termunten [Gr] †1917 Midwolda [Gr] 74


Geert Heethuis
Geert Heethuis, geb. te Termunten [Gr] in 1843, ovl. (ongeveer 74 jaar oud) te Midwolda [Gr] op zaterdag 21 jul 1917.

tr. (resp. ongeveer 26 en ongeveer 30 jaar oud) te Midwolda [Gr] op vrijdag 15 okt 1869
met

Antje Takens, geb. te Oude Pekela [Gr] in 1839, ovl. (ongeveer 76 jaar oud) te Midwolda [Gr] op zondag 18 apr 1915.

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Anno*1878 Midwolda [Gr] †1940 Oostwold [Gr] 62
Aaltje*1860 Beerta [Gr]    
Simon*1871 Midwolda [Gr]    
Harmke*1873 Midwolda [Gr] †1947 Groningen [Gr] 74


Antje Takens
Antje Takens, geb. te Oude Pekela [Gr] in 1839, ovl. (ongeveer 76 jaar oud) te Midwolda [Gr] op zondag 18 apr 1915.

tr. (resp. ongeveer 30 en ongeveer 26 jaar oud) te Midwolda [Gr] op vrijdag 15 okt 1869
met

Geert Heethuis, zn. van Geert Hindriks Heethuis en Harmke Geerts Dorenbos, geb. te Termunten [Gr] in 1843, ovl. (ongeveer 74 jaar oud) te Midwolda [Gr] op zaterdag 21 jul 1917.

Uit dit huwelijk 4 kinderen:

 naamgeb.plaatsovl.plaatsoudrelatiekinderen
Anno*1878 Midwolda [Gr] †1940 Oostwold [Gr] 62
Aaltje*1860 Beerta [Gr]    
Simon*1871 Midwolda [Gr]    
Harmke*1873 Midwolda [Gr] †1947 Groningen [Gr] 74

')}