De Grote Slapersluis in Finsterwolde is sinds 26 januari 2012 officieel weer in gebruik genomen. De rolbrug, die in 2000 de monumentale status kreeg, is weliswaar – sinds de Deltaverhoging van de zeedijk – niet meer functioneel, maar dient vanwege de cultuurhistorische waarde wel bewaard te blijven voor het gebied. Links van de sluis is nog een dijkdoorgang aanwezig.
Restauratie van de Grote Slapersluis Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, in feite de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De subsidie is overhandigd door de directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze subsidie is bestemd voor de renovatie van de Grote Slapersluis nabije Hongerige Wolf in Noordoost- Groningen. Het geld komt uit de ‘Regeling rijkssubsidie wegwerken restauratieachterstand 2008’, waarbij organisaties voor eind 2008 een projectplan hebben kunnen indienen om in aanmerking te komen voor subsidie. De Grote Slapersluis met zijn ijzeren rolbrug heeft in 2000 de monumentstatus gekregen en is enig in zijn soort in dit gebied.
De sluis is sinds de Deltaverhoging van de zeedijk niet meer functioneel. Het waterschap vindt de cultuurhistorische waarde van deze sluis van groot belang en heeft zich ingezet om de sluis voor het gebied te behouden. Het totale project heeft 8 ton bedragen. Een ander deel van het renovatiegeld komt uit het budget dat het waterschap heeft terug gekregen van de Waterschapsbank en wat past binnen het behoud van cultuur historisch erfgoed en een deel betaalt het waterschap zelf uit het investeringsbudget. Eind 2010 is de restauratie voltooid.
De sluizen zijn onderling verbonden door het Boezemkanaal. Door de Deltawet van 1958 moet uiteindelijk ook de zeedijk langs de Carel Coenraadpolder verhoogd worden. De verplaatste buitensluis in de dijk van de Carel Coenraadpolder wordt gesloopt en op die plek staat nu een kunstwerk ter herinnering. De Grote Slapersluis verliest tegelijkertijd haar waterstaatkundige functie.
Officieel hebben de werkzaamheden bestaan uit: het herstel van betonwerk aan de sluishoofden met vleugelmuren; het herstel van de nog aanwezige sluiskom muur aan de zuidoost zijde van de sluis en reconstructie van de sluiskommuur aan de zuidwestzijde van de sluis; het controleren van het achterliggend betonwerk en aanbrengen van een waterdichte folie achter de betonnen sluishoofden en sluiskom muren; het herstel van alle werktuigbouwkundige installaties en het herstellen en deels vervangen van al het aanwezige metaalwerk. De opdracht is uiteindelijk gegund aan Holstein Restauratie Architectuur in Groningen, een bedrijf dat bekend staat voor het restaureren van sluizen, boerderijen en historische gebouwen. Holtein heeft ook de radio-telescoop te Dwingelo gerestaureerd.
Geraadpleegde bronnen (2013): 01. Waterschap AA en Hunze. 03. Groninger Internet Courant. 04. Rijksmonumenten.nl 05. Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
|