Haykema is een borg geweest ten westzuidwesten van het dorp Zeerijp, ongeveer 300 meter westelijk van de kerk. De borg heeft gelegen aan de zuidzijde van de weg, ten oosten van boerderij Van Borckshof, Lopsterweg 14. Het geslacht Haykema heeft de heerd Haykema, waarschijnlijk uitgebouwd tot een borg. Er is zeer weinig bekend over deze borg. In een oorkonde van 1396 komt er een Hoyko voor als zoon van Edzo in Zeerijp. Het is mogelijk dat deze Hoyko iets te maken heeft met Haykema, maar meer dan een gissing is dit niet.
Na de dood van Wilhelm in 1720 gaat de borg over in handen van zijn oudere zus Allegonda Maria, die ook in Groningen woont. Met haar dood in 1735 sterft het geslacht Van Borck uit. Een deel van de gronden worden door de erfgenamen verkocht, waardoor het aantal grazen onder de 30 uitkomt, waardoor het collatierecht dat op de borg rust komt te vervallen. De borg komt aan de beruchte erfgenaam Rudolf de Mepsche. Deze heeft door zijn machtsstrijd met de familie Clant van de Hanckemaborg vele schulden en hij probeert daarom de borg te verkopen. In 1743 en 1744 mislukte dit, maar in 1745 weet De Mepsche de borg op afbraak te verkopen. In 1747 wordt de heemstede van de voormalige borg verkocht.
De grachten van de borg blijven nog lang een zichtbaar teken van de borg. De borgplaats heeft bekend gestaan als de 'hooge klimp', het erbij behorende appelhof als 'Van Borck's Hof' en de laan ernaartoe als 'Van Borcks laan'. Op 'Van Borck's Hof' heeft een grote oude taxusboom gestaan waaronder volgens een legende vroeger recht is gesproken. In 1935 wordt de boom gekapt en het terrein geëgaliseerd. Later wordt het terrein opgenomen in een groter landbouwperceel. Hierdoor is er niets van de borg terug te zien in het veld afgezien van een iets hogere ligging van het westelijke deel van het voormalige borgterrein. Elders wordt gemeld dat ‘Het kasteelterrein is nog herkenbaar aan de westelijke grachtrestant met bomenrij. Het is een vlak terrein, in gebruik als akkerland’ (1).
Twee zandstenen vazen uit de tuin van de borg bevatten de 32 kwartieren van het echtpaar Willem van Borck en Habbina Elisabeth Alberda. Een vaas (de 'gekroonde' vaas) werd opgehaald uit de gracht van het huis te Farmsum, die hem eerder blijkbaar heeft gekocht, Vervolgens is deze overgebracht naar boerderij Nieuw-Oosterbroek in het drooggelegde Meedhuizermeer en de vaas staat tegenwoordig in de Menkemaborg. Een andere (de 'ongekroonde' vaas) wordt in 1880 opgehaald uit de pastoriegracht van Farmsum en is een tijdlang gebruikt als doopvont in de kerk van Farmsum.
Bronnen:
Literatuur:
|
Deze pagina maakt deel uit van www.nazatendevries.nl. Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed. Desondanks kunnen er best fouten voorkomen. Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres. Laat ook eens een bericht achter in het Gastenboek. |
|||
Hoogeveen, 12 augustus 2018. Samenstelling: © Harm Hillinga. |
↑ Top |