Reidertil, Finsterwolde
Boerderij nr. 209. Reiderwolderpolder 27, Finsterwolde.
Deze boerderij staat bekend als nr. 209 in 'Boerderijen en hun bewoners'. Het wordt volgens deze bron bewoond door J.G. van der Molen. Het adres is Reiderwolderpolder 27 te Finsterwolde.
Eigenaar-bewoners:
Jan Gerrit van der Molen, geb. 23-9-1945 te Garmerwolde, geh. 12-8-81 te Delfzijl met Trijntje Henderika Bakker, geb. 22-9-1956 te Zijldijk.
Kinderen:
Emmie Geertje, geb. 31-12-1984 te Delfzijl.
Anita, geb. 20-4-1988 te Weiwerd.
Het kalveropfokbedrijf is 2.50 ha groot.
Van der Molen koopt in 1992 van J.P. Dijksterhuis (boerderij nr. 167) de gebouwen en het erf.
Dit voormalige fruitteeltbedrijf wordt tot 1972 geëxploiteerd door de gemeente Groningen en verpacht aan J.P. Dijksterhuis. S. Welp is de bedrijfsleider.
In 1985 koopt Landbouwbedrijf Oost-Groningen B.V. de boerderij van de gemeente Groningen.
T.H. van der Molen-Bakker werkt mee op het bedrijf.
Op 23 februari 2011, om 14.18 uur krijgt de brandweer Groningen een melding van een middelbrand. Het complete momumentale pand wordt echter volledig in de as gelegd. Het gezamenlijk persbericht van Regiopolitie Groningen en Hulpverleningsdienst Groningenpersbericht luidt:
"Bij een brand in Finsterwolde is woensdagmiddag 23 februari een vrijstaande boerderij volledig in vlammen opgegaan. Om 14.15 uur meldde een omwonende een brand in een boerderij aan de Reiderwolderpolder 27 in Finsterwolde. Hij zag rook onder het dak van het pand vandaan komen en kort daarna sloegen de vlammen uit het dak. Op basis van deze gegevens alarmeerde de meldkamer twee blusvoertuigen van de blusgroepen Reiderland en Winschoten van het brandweerkorps Oldambt. Zowel brandweer als politie hadden op dat moment geen reden om aan te nemen dat er personen in het pand zouden zijn. Bovendien was de brand al dermate hevig dat bij aankomst van de brandweer het onmogelijk was het pand te betreden. Aan het einde van de middag werd duidelijk dat er geen contact kon worden gelegd met één van de bewoners van het pand. Onduidelijk is nog of hij op het moment van het uitbreken van de brand nog in het pand aanwezig was. Het historische pand, bestaande uit een woonhuis en aangrenzende schuur, werd volledig door de brand verwoest. In de schuur was een fruitbedrijf gevestigd. Wel kon de brandweer voorkomen dat een grote tank diesel, die zich achter in de schuur bevond, bij de brand betrokken raakte. De brandweer is nog tot in de loop van de avond bezig geweest met het nablussen van de resten van het pand. Regiopolitie Groningen doet onderzoek naar de oorzaak van de brand en het lot van de bewoner. De andere bewoners zijn door de politie opgevangen."
Achteraf blijkt dat de 44-jarige mannelijke bewoner van het pand om het leven is gekomen door zelfdoding. Zijn vrouw en kinderen zijn daarvan later op de hoogte gesteld en waren ten tijde van de brand niet thuis. Onduidelijk is om welke familie het hier gaat. Het blijkt dat het schijnbaar niets te maken heeft met de bovengenoemde familie Van der Molen en dat de boerderij in de tussentijd door anderen wordt bewoond.
Bron(nen):
*
Boerderijen en hun bewoners. Boek III 1976 - 1999 > heden. Stichting De Klerck-Mellema.
* Gezamenlijk persbericht Regiopolitie Groningen en Hulpverleningsdienst.
Aan bovenstaande tekst is de uiterste zorgvuldigheid besteed.
Desondanks kunnen er best fouten voorkomen.
Constateer je fouten en/of heb je vragen, correcties, aanvullingen...
geef die dan even aan mij door via mijn E-mail adres.
Hoogeveen, 17 juli 2011
Bewerking: © Harm Hillinga
|